Webcafe

Новото супероръжие на Китай

Webcafe
31.01.2019, 13:46 (обновена 04.02.2019, 11:35)

1 от 2 снимки Назад Напред

оръдие

Снимка: © US Navi

Китай изпревари САЩ в разработката на релсотрон

Китай е провел изпитания на най-мощната корабна артилерия в света, а американското разузнаване смята, че до 2025 г. електромагнитното релсово оръдие ще влезе на въоръжение в Народната освободителна армия на страната. Това съобщава американската телевизия CNBC, позовавайки се доклад на американското разузнаване.

Самите изпитания са били извършени по-рано този месец. Свидетелства за опитите на китайския флот бяха открити още от началото на януари, когато голям военен кораб беше забелязан пуснат на вода с оръжието.

Снимката, публикувана от известен китайски блогър, пишещ по темата за отбрана и оръжия, показва десантен кораб пр.072-III, носещ името "Хайяншан". На носа на морския съд е монтирано оръжието.

На разпространените в интернет снимки, вероятно направени на река Яндзъ, на палубата на кораба се виждат и няколко контейнера, за които се смята, че съдържат електрическо и електронно оборудване, необходимо за работата на релсотрона. По данни на китайското издание "Чайна Дейли" оръжието е разработено от специалисти от Морския университет за инженерни науки към Народноосвободителната армия на КНР.

Народната освободителна армия на Китай активно търси военните приложения на най-съвременните технологии, включително изкуствен интелект и квантови изчисления. Китай всъщност вече пусна в космоса първия си квантов сателит, за който се смята, че няма как да бъде хакнат. А това, на свой ред, означава много повече възможности за изследване на релсовите електромагнитни оръдия, наред с всичко останало.

Според доклада на американското разузнаване между 2015 и 2017 г. оръжието е калибрирано да поразява цели на по-големи разстояния и да бъде по-смъртоносно.

През декември 2017 г. то успешно е поставено на кораб и са започнали изпитания в открито море, което не е правено от други държави. Очаква се Китай да завърши изпитанията до 2023 г.

В доклада на американското разузнаване също така се казва, че оръдието на Китай е способно да удари цел, намираща се на около 200 км със скорост от около 2,5 км в секунда.

Самият факт, че страната вече извършва реални изпитания в открито море, поставя Пекин начело в състезанието за овладяване на оръжията от следващо поколение. Електромагнитното релсово оръдие влизат във военните планове на страни като Русия, Иран и САЩ. И докато руснаците все още залагат по-скоро на разработката на свръхзвукови ракети (като например ракетите "Авангард", тествани в края на миналата година от Кремъл), САЩ от години работят по разработката на релсотрон. Те вече имат подходящи свръхзвукови снаряди, които наскоро бяха тествани с обикновени оръдия, но засега все още не са стигнали до фаза, в която да изкарат готово оръдие за тестове в открито море.

В момента не е съвсем ясна съдбата на американското релсово оръдие. Според последните информации разработките продължават, но засега няма да се провеждат изпитания и тестове в реални условия, тъй като Американският морски флот е предпочел да акцентира върху други, "по-обещаващи" към момента проекти.

И все пак мнозина експерти приемат релсотрона за нещото, което тотално може да промени военното дело и военноморската артилерия въобще.

Оръдието използва две релси, между които се поставя снаряд без заряд. Свръхпроводници по двете релси създават магнитно поле, което ускорява снаряда до свръхзвукова скорост. Поразяващата сила на оръжието идва от кинетичната енергия на снаряда.

По този начин това оръдие дава мощта и обхвата на ракети, но без да се налага използването на бойни глави, които да се прикачват към ракетите. Това прави снарядите за релсотрона далеч по-евтини за производство. Според изчисленията на американското разузнаване електромагнитните боеприпаси струват между 25 000 и 50 000 долара. За сравнение - една американска ракета "Томахоук" струва около 1,4 милиона долара.

Защо тогава има съмнения сред експертите в американската армия по отношение на релсовите оръдия?

Причината е в това, което го прави и толкова ефективно и примамливо - електромагнитната мощ. За да изстрелва с такава сила и скорост снарядите си, оръдието се нуждае от огромни количества електроенергия.

Това именно е и големият проблем на американците при разработката на оръжия от този сорт. Релсотронът изисква огромно количество енергия, за да изстреля снаряда с такава скорост, което, на свой ред, поставя изискването за изключително мощни и зареждащи се генератори на борда на кораба. Съответно към всичко това трябва да бъдат създадени системи, които да водят до постоянното зареждане на тези генератори с движението на кораба.

Дори и този проблем да бъде преодолян, учените се сблъскват с няколко други важни момента, които са общи за всяко едно релсово оръдие, независимо кой ще го произвежда. Единият от тях е напрежението, на което са подложени самите релси при изстрелването на снарядите. Те вероятно ще трябва да бъдат заменяни веднъж на няколко десетки изстрела, показват изследванията на американските разработчици - фактор, който допълнително оскъпява технологията и поддръжката й.

Нещо повече - ако този проблем не бъде преодолян, подобно оръдие може да сдаде багажа по средата на бойни действия, което би имало наистина сериозни последици.

Тези и други, по-специфични проблеми на самото оръдие, както и фактът, че проектът не оправдал очакванията за скорост у ударна мощ, са принудили американците засега да го изоставят.

Така болшинството от експертите им все още са на мнение, че всички усилия в посока разработването на релсотрон са излишни на фона на това, че ракетите все още притежават по-сериозна мощ.

Това очевидно не спира Китай в плановете му да вкара релсотроните на въоръжение в Народната освободителна армия.

Дали обаче новите оръдия ще са просто хартиен тигър, който да плаши съседите и да ги държи в "послушно" състояние, или ще представлява истинска крачка напред за военните технологии, ще се види в следващите няколко години.

Oще: боен кораб  военноморски флот  електромагнитно оръдие  китай  кораби  ракети  релсово оръдие  релсотрон 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

3 To | 04.02.201923:30

33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333

:_)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

2 To | 04.02.201923:29

Абе какъв е този ЖАРГОН при една толлкова сериозна статия _Усмивка

===

да сдаде багажа :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2018, 18:01

1 To | 04.02.201923:26

Имайте предвид, че много от разработките на ВОЕННИТЕ намират ПРИЛОЖЕНИЕ ....и....върху мирното население на съответната страна и аз не говоря за СОБСТВЕНИ ГРЕШКИ.
   

оценка

+0 -0