В "кръга на смъртта" на японската мафия | webcafe.bg
Webcafe

В "кръга на смъртта" на японската мафия

Webcafe, по DailyBeast
14.09.2017, 19:16 (обновена 16.09.2017, 14:32)
якудза

Снимка: © Anton Kusters/antonkusters.com

В японската мафия съществува истински "Кръг на смъртта"

Във филмите за японската мафия якудза и в истинските бетонни джунгли на японския подземен свят съществува нещо, което може да бъде наречено "Кръга на смъртта". Всяко убийство води до друго, а погребенията и поклоненията пред мъртвите често са началото на ново кръвопролитие.

Японската полиция разследва хипотезата, че опитът за убийство във вторник на лидера на най-новата якудза група "Нинкио Ямагучи-гуми" може би е свързан с погребението на друг бос на якудза, което се състои същия ден.

Рано сутринта на 12 септември почива 88-годишният Шигео Нишигучи, сосай (върховен лидер) на втората по големина организирана престъпна група в Япония, "Сумийоши-кай". Той не е единственият член на якудза, намерил смъртта си през този ден, но поне има късмета да умре по ненасилствен начин.

Както повелява протоколът, настоящият лидер на Ямагучи-гуми (основана през 1915-а), Шинобу Цукаса, заминава от Кобе за Токио, за да отдаде почит на починалия мафиотски бос.

Конкурентните якудза групи в Япония често поддържат приятелски отношения като традициите им включват присъствие на погребението на други гангстерски босове, както и на рождени дни. Въпреки че в Западния свят е трудно да си представим гангстерски бос да отиде на погребението на конкурент, в Япония това се приема за нещо напълно естествено.

Докато Цукаса и антуражът му пътуват към гарата Шинагава от западна Япония, в Токио полицията и медиите се подготвят за пристигането им. Това е първата визита на Цукаса в Токио от месеци, посещенията му там са станали особено редки след разцепването на "Ямагучи-гуми" на две фракции на 27 август 2015 г., което полага началото на дълга гангстерска война.

Първата отцепила се група, финансирана от пенсиониран бос от якудза, Тадамаса Гото, се нарича "Кобе Ямагучи-гуми". На 30 април тази година Йошинори Ода напуска тази група като взема със себе си и членове на първоначалната "Ямагучи-гуми" и създава "Нинкио Ямагучи-гуми".

Тя се зарича да се дистанцира от "неприемливи престъпни действия" и да превърне якудза в общност, допринасяща за развитието на обществото. Новата организация е отворена за всеки гангстер от всяка от другите 21 групи в Япония, който има желание да се присъедини.

Докато Цукаса и антуражът му се подготвят да се качат на влака-стрела, някъде в Кобе якудза група, може би от "Кобе Ямагучи-гуми" или "Ямагучи-гуми", организира засада срещу Ода.

Според полицията в Хиого около 10:05 часа в района Нагата на Кобе, докато три коли са напускали дома на лидера на якудза групата, черен автомобил, шофиран от членове на конкурентна банда, се забива в една от колите, на около 100 м от мястото, където е преходът от улицата към близката магистрала.

44-годишният Юхиро Кусомото, член на охраната и считан за основен бодигард на Ода, излиза от колата си, която е втора в колоната от три автомобила, за да види какво се случва. Той започва да крещи на човека, шофиращ черния автомобил и мъжете в него. В един момент според очевидци Кусомото провокира мъжете като казва: "Ако ще стреляте, давайте, хайде." Един от мъжете, около 40-50-годишен, вади пистолет и прострелва Кусомото в главата почти от упор.

Групата после бяга като изоставя колата, но взема със себе си пистолета. Очевидци също така разказват за мъж на мотоциклет в района, който изглежда търси стрелците, и мотоциклетна каска наистина е открита на мястото на престрелката.

Ода е в бяла лимузина, която е начело на колоната. Полицията счита, че атентаторите са искали да се доберат до колата на Ода, но след като не успяват да го спрат, са компенсирали пропуска си с убийство на един от неговите приближени.

Ода разгневява много от членовете на якудза със смелите си планове да изостави обичайните гангстерски обичаи и да насочи групата си към законни действия и с таланта си да привлича членове на други конкурентни групи. Ниският членски внос за неговата група също така е стимул гангстерите да изоставят досегашните си банди и да се присъединяват към неговата общност от "бойскаути-бойци".

Предполага се, че случилото се във вторник е напомняне колко омраза изпитва подземният свят към него и опитите му за "якудза революция."

Както някога беше казал Фидел Кастро: "Революцията е борба до смърт между бъдещето и миналото" и някой очевидно иска да превърне Ода в част от миналото.

Към момента на пристигането на Шинобу Цукаса, лидера на "Ямагучи-гуми" в Токио, Кусомото, бодигардът на Ода, вече е обявен за мъртъв. Изстрелът в главата го убива на място, но формалностите по признаването на някого за мъртъв отнема време в Страната на изгряващото слънце.

От друга страна пристигането на Цукаса е заснето и предавано по телевизията с всички фанфари, подобаващи на гостуваща знаменитост. С дизайнерските си тъмни очила и бели поръчкови костюми той наистина има излъчването на някогашна холивудска звезда. Само вицепремиерът Таро Асо се облича толкова атрактивно.

Полицай, член на екипа разследващи убийството, коментира, че не е ясно дали това е неуспешен опит да бъде убит Ода. Може би стрелците просто са отправили много кърваво послание до него. Погребението на голям бос на якудза винаги води до трусове в света на организираната престъпност. То нарушава баланса на силите и кара гангстерите да преосмислят отношенията си.

Ода и неговата група казват, че няма да сключват съюзи с други якудза групи като "Сумийоши-кай", но кой знае? Посланието към Ода би могло да бъде, че ако той продължава да действа извън "Ямагучи-гуми" или "Кобе Ямагучи-гуми", или да привлича членове на други групи, следващото погребение ще е неговото собствено.

Въпросният полицай също така отбелязва, че е общоизвестно, че Ода обикновено пътува в бялата кола, когато напуска дома си, така че изглежда странно, че атентаторите нападат погрешния автомобил.

Полицията в Хиого публично огласи пред пресата подозренията си, че стрелците са от "Кобе Ямагучи-гуми", но не е ясно дали това има голямо значение. И трите групи - "Ямагучи-гуми", "Кобе Ямагучи-гуми" и "Нинкио Ямагучи-гуми" - имат сложни взаимоотношения.

Както коментира един от полицаите, членовете на якудза променят лоялността си толкова често, колкото небето се променя наесен. Понякога те дори си сътрудничат за мащабни престъпления. Границите са много размити. Има дори известна вероятност свързани със "Сумийоши-кай" гангстери да са организирали атаката, за да отправят послание към Ода да не се опитва да привлича техни членове насред хаоса след смъртта на Нишигучи.

Погребенията на босове от якудза и убийствата понякога съвпадат; връзките между тях могат да са и преки, и косвени. Когато умре лидер на мафиотска група, борбата за това кой да стане негов наследник често става особено кървава.

В някои случаи самите погребални церемонии се превръщат в бойно поле. Погребенията на "Сумийоши-кай" изглежда особено често водят до смъртни случаи.

На 18 август 2001 г. 700 души присъстват на помена на друг бос на "Сумийоши-кай", състоял се в погребалното бюро "Йоцуги" в Токио. Двама наемни убийци от третата по големина престъпна група - "Инагава-кай", се сливат с тълпата опечалени и откриват огън, при което са убиват 52-годишния тогавашен бос на "Сумийоши-кай" Икуо Кумагава, както и един негов приближен. Освен това раняват още един член на якудза.

Престрелката тогава става пред очите на полицаи, които са в залата и са нащрек за инциденти. Според един от присъствалите членове на якудза, единият от стрелците е заловен от членове на "Сумийоши-кай", които го разпитват и изтезават. Стрелецът има на гърдите татуировка на символа на "Инагава-кай", което улеснява установяването кой го е наел. После "Сумийоши-кай" го предават на полицията.

Дори и след арестуването на убийците от "Инагава-кай", броят жертви продължава да се увеличава. В свързано с този инцидент отмъщение за убийството, двама членове на "Сумийоши-кай" предизвикват престрелка, при която загиват четирима души (трима от тях невинни случайни жертви) в клуб в Маебаши, префектура Гунма, на 25 януари 2003 г. Гангстерът от "Инагава-кай", който те са изпратени да убият, оцелява.

Повечето членове на якудза имат странна обсесия по смъртността и умирането, понякога граничеща с ясно изразено желание да умрат.

Лидерът четвърто поколение на "Ямагучи-гуми" Масахиса Такенака казва: "Ако противникът ти иска да те убие до такава степен, че е готов да жертва живота си, независимо колко нащрек си, рано или късно, ще те ликвидират. Лично аз винаги съм с нагласата: 'Ако смяташ, че можеш да ме убиеш, давай, пробвай.' Искам да умра като мъж."

И желанието му наистина се сбъдва. Той е застрелян през януари 1985 г., докато напуска дома на приятелката си - убийство, което полага началото на борба за негов наследник и води до една от най-кървавите гангстерски войни на якудза в историята.

Полицията в Хиого продължава да разследва последния опит за убийство. Нейни представители отбелязват, че Ода на два пъти провежда пресконференции (да, якудза в Япония и в миналото, и сега провежда пресконференции!), в които открито критикува ръководителите на "Кобе Ямагучи-гуми". Това също би могло да бъде мотив за нападението срещу него. Якудза не проявяват особена търпимост към критики, но при подходящи обстоятелства демонстрират отличен черен хумор.

Oще: кръг на смъртта  мафиоти  мафия  опит за убийство  подземен свят  престъпна организация  убийства  убийство  членове на якуза  якудза  якуза  япония  японска мафия  японски мафиоти 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

14 e-mil | 16.09.201715:06

Kenny McCormick | 16.09.2017 13:45
"сиктир, нали може да са пенсионери, да не са от 9 до 5, да са богати. Сам го каза, сега защо се отмяташ?"

Ами нали твърдите, че съм грешен? Ето, и аз реших да се присъединя към тъпата логика на широките народни маси, която твърди, че десетина коментара на седмица са дело на безработен. Ако проявявам собствено мнение се заяждате. Ако се присъединя към вас - пак се заяждате. Май се опитвате да ми играете номера от типа: "Зайо защо си без шапка?".
Само дето сте овце, които си въобразяват, че са глутница вълци. Много щастлив

* * *
"да, от Wikipedia и IMDB. Знаем, знаем... тъй де, Wikipedia не всеки я знае..."

Ако наистина следеше коментарите ми (както твърдиш) щеше да знаеш, че не смятам Уикипедия и IMDB за достоверни източници.
От друга страна пък щом е толкова лесно да се ползват (както твърдиш), то защо в Уебкафе не го правят? От твоите думи излиза, че авторите на статии не ползват дори най-лесно достъпните източници? Много щастлив

Сега загряваш ли колко си тъп, че не се усещаш кога пишеш против себе си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

13 Kenny McCormick | 16.09.201713:45

"Не ме карай да се хващаме на бас кой пише най-много" - това ли ти е мерилото? "Ох, не пиша колкото Дедо Аджи, начи всичко е ок"...

"ще излезе, че тук има доста безделници" - сиктир, нали може да са пенсионери, да не са от 9 до 5, да са богати. Сам го каза, сега защо се отмяташ?

"Дразнят се само дребнави задръстеняци като теб, които нямат какво да кажат по темата, а вместо това се заяждат с останалите коментиращи." - ти понеже обогатяваш темата неимоверно, обяснявайки, че не е риба, а е цаца.

"При това даже не става дума за кой знае каква информираност, а за най-обикновена обща култура." - да, от Wikipedia и IMDB. Знаем, знаем...

"За познания, които лежат на повърхността, но не ви стига акълът да ги прочетете и много се дразните, когато някой ги пише." - тъй де, Wikipedia не всеки я знае...

"Затова пък не се дразните, ако медията, която четете пише глупости и/или измислици. " - медията, която четеТЕ?!?!? Братле, ти в тая медия си на първа линия строен на всяка статия, хайде да смениш малко тона, че е смехотворно. Па като пише глупости тая медия, ти що все си тука, ами не си другаде?

"Защото сте мързели - ядете каквото ви се сервира, но ви мързи сами да си намерите храна." - ти си една идея над тях. Ядеш каквото ти се сервира, но после коментираш колко е зле.

"Оправдавате стария виц, че Интернет бил като пениса. Бил измислен за да носи полза, но се употребявал предимно за забавление." - ТЕ го оправдават?! А ти?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

12 e-mil | 16.09.201712:26

Писна ми от псевдоинтелектуалци | 15.09.2017 13:29
"Виждам,че изказваш задълбочени становища по всички възможни теми,за това мисля,че малко се подценяваш с десетте коментара на седмица."

Напротив. Даже преувеличих (за всеки случай да не сбъркам). За последната седмица имам 7-8 коментара. Предната пък 3-4. За сравнение - само в темата за живота през социализма има над 100 коментара, повечето написани от обичайните кибици.
Не ме карай да се хващаме на бас кой пише най-много щото ще излезе, че тук има доста безделници и обикновено те са, които най-много мрънкат против броя на коментарите ми. Много щастлив

* * *
SamVaims | 15.09.2017 13:58
"Да, пича яко дразни..."

Дразнят се само дребнави задръстеняци като теб, които нямат какво да кажат по темата, а вместо това се заяждат с останалите коментиращи. При това даже не става дума за кой знае каква информираност, а за най-обикновена обща култура. За познания, които лежат на повърхността, но не ви стига акълът да ги прочетете и много се дразните, когато някой ги пише. Затова пък не се дразните, ако медията, която четете пише глупости и/или измислици. Защото сте мързели - ядете каквото ви се сервира, но ви мързи сами да си намерите храна.

Оправдавате стария виц, че Интернет бил като пениса. Бил измислен за да носи полза, но се употребявал предимно за забавление. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 16.09.201701:11

Все по-честото присъствие в медиите на теми като якудза, калабрийската мафия нрангета, марасалватруча и тем подобни започвам да го разчитам, че скоро ще се върнат времената на босовете, на "фирмата" и на "монопола". И то не в локален, а глобален мащаб.
Колкото и да върви напред света и да се променя, все си остава същия и все се появява цикличност в някои явления. Примерно т.нар. "сух режим" в САЩ. Една от тезите е, че той е бил не за да се ограничи алкохолизма, а заради ползите на мафията от него. Той е бил непосредствено след Първата световна война. След Втората световна война през 50-те в САЩ (пък и във соцблока) отново има връх на престъпноста. Следващия голям връх е след края на студената война през 90-те години.
Сега наближава края на една нова, макар и неофициална война. Войната в Близкия изток срещу Ислямска държава. Вече е ясно, че търговците на оръжие са напълниха с пачки, както по врема на всяка война. Ясно е и кой ще спечели, и кой ще загуби. Ясно е, и че хиляди мъже участвали като наемници в тази война след нейния край ще търсят ново препитание (за спрвака събитията в Русия след войните в Афганистан и Чечения), както и че ще ползват контактите на своята диаспора в различни страни. Като регионален опит мога да посоча и юговойните какви явления родиха в съседните на воюващите държави. Ако си спомним и, че след края на Косовската криза съответно косовската мафия превзе огромни пазари в Западна и Централна Европа, лесно може да си представим новата мафия от каква народност ще прозхожда.
На тази база моята прогноза е, че скоро босовете отново ще определят дневния ред на обществото в много държави. И че на тукашно ниво оцелелите от гангстреските престрелки през 90-те, и след чистката през 2003-2005г пак ще заемат важно положение. И скоро пак ще си спомняме за първите мутренски босове, и ще обсъждаме новоизгряващите.
Това не е най-цветущата прогноза, но е най-актуалната.
Само остава да гледаме отново филмите за Дъч Шулц, Ал Капоне и Винсънт Кол - Бясното куче, и чакаме Холивуд отново вместо за супергерои да започне да бълва продукция за емблематични гангстери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 15.09.201722:49

>омитам се незабавно

Не си бил тук, за да е смислено да казваш, че се омиташ. За тази цел щеше да е най-смислено да не коментираш изобщо.
Сега помисли каква всъщност е причината да коментираш, щом явно не е за да съобщиш, че няма какво да коментираш - наблюдаемо си влязъл тук и си намерил за необходимо да коментираш.. как няма какво да коментираш.
Причина има.
Способност на подобна интроспекция, обаче, вероятно няма.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 15.09.201721:57

Леле какъв експертен разговор се е заформил тукааа....омитам се незабавно, да не се пречкам на мислителите Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

8 Kenny McCormick | 15.09.201714:52

"членовете на якудза променят лоялността си толкова често, колкото небето се променя наесен" - от това не ти става ясно? Няма смисъл да спорим тогава.

"Очевидно авторът не говори за повечето хора, а за цялото общество в Западния свят, като включва и специалистите по темата." - не, ако включваше и специалисти по темата, щеше да пише "Дори и специалистите в Западния свят...". Когато кажем "ние", това е обобщение. "Ние не знаем много за адронния колайдер" не означава "И специалистите не знаят много за адронния колайдер".

"Ако имаш предвид статията за Майк Буше, то веднага става ясно, че точно ти не знаеш какво е метафора. Изразът "собствена марка кока-кола" не е метафора." - да, нея имам предвид. Не, "кока-кола" не е метафора. Генерик название е. Точно както Ксерокс, Памперс, Веро. Или искаш да ми кажеш, че си толкова изтънчен, че когато отиваш до магазина, не казваш "Ще взема веро", а казваш "Ще взема един Пур с абразивни частици за по-добро отмиване на мазнините"? Или като копираш нещо, не казваш "Ще ползвам ксерокса", а казваш "Ще използвам този Брадър, лазарен принтер, модел......... "?

И никой не ти се дразни, че не си прав. Ти си прав, само че си като Help-а на Windows, дето го инсталирали на самолет, самолетът се загубил, пилотът питал къде сме, а Help-ът му отговорил "В самолета сте". Вярно е, но е лишено от всякакъв смисъл и разбиране. 99% от коментарите ти са "това не е розово, това е цвят на презряла фуксия, оправете си шибаните грешки!". Единствено ме радва, че не си комунист...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

7 SamVaims | 15.09.201714:05

Мен лично ме интересува какви точно татуси носят екзекуторите от Якудза и в кое точно студио са ги правили. Емиле???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

6 SamVaims | 15.09.201713:58

"e-mil, ти си един чудесен пример, че България е социална държава. Очевидно помощите за безработни стигат, за да си плащате интернета."

Да, пича яко дразни въпреки, че наскоро в една тема го видях да изразява собствено мнение и то в няколко поредни поста.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

5 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 15.09.201713:36

Последно включване:

Образа на богатия безделник битува само в главиците на хората в нашите географски ширини!;)
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.