Трагедията "Брекзит" започна. И ще бъде в много действия | webcafe.bg
Webcafe

Трагедията "Брекзит" започна. И ще бъде в много действия

Webcafe
19.06.2017, 18:20 (обновена 21.06.2017, 17:09)
Начало на преговорите за Брекзит - 19 юни 2017

Снимка: © Getty Images

ЕС: "Не бихме пожелали ситуацията, в която са британците и на най-големите си врагове"

Изборите във Великобритания се очакваше да дадат на премиера Тереза Мей по-силен коз при разговорите с Брюксел, както и авторитет пред критикарите у дома, толкова необходим, за да се води процеса по излизане на Великобритания от ЕС.

Вместо това британският кабинет започна тежките преговори начело с премиер, който все още се опитва да формира коалиция у дома, за да си осигури парламентарно мнозинство.

Критикувана и поставена под голямо напрежение, Мей се намира "между чука и наковалнята" на Острова. Върху нея е оказван едновременно сериозен натиск от страна на бизнеса да се откаже от идеята за "твърд" Brexit и заплаха от страна на депутати от собствената й партия, че не бива да смекчава позицията си в преговорите с Брюксел.

Едновременно с това ЕС очаква яснота относно намеренията на Великобритания за изпълняването на ангажиментите по преговорите. Естествено, Лондон не е в състояние да даде никакви отговори.

В Брюксел са наясно, че британците по никакъв начин все още не са готови да напуснат Съюза и дори сред официални лица в ЕК се появява нотка на съчувствие към позицията, в която сами са се поставили.

"Всички симпатизираме на Мей, защото тя се постави в невъзможна ситуация", споделя висш чиновник от ЕК, цитиран от Politico. "Как можем да й помогнем? В ситуацията, в която тя се намира, никой не може да й помогне".

Отделно от това от преговорния щаб на Мей изпращат разнопосочни послания към Брюксел. Първо те заявиха, че кабинетът готвел "голямо и щедро" предложение за гражданските права на европейските граждани на Острова, но все още Великобритания не е публикувала никакъв подобен документ.

Проблем е и дългът на Великобритания към Съюза, като Лондон е особено разтревожен от размера на сумата, която ще дължи.

Всъщност в Европейската комисия ясно виждат, че приказките за "голямото и щедро" предложение започнаха едва след като консерваторите загубиха мнозинството си на изборите. Явно Мей е много притеснена и се чуди как да реорганизира правителството и трябва да обори твърденията, че изборната й загуба на гласове е поради лошата й политика по Brexit. Допълнително нейното положение във Великобритания се усложнява от трагедията с пожара в 24-етажния блок в Лондон. Всички проблеми със сигурността на гражданите сериозно разклащат доверието в премиера - и то в момент, когато именно то е жизнено необходимо.

През изминалия уикенд Мей се изправи и пред подновените искания от страна на бизнес-лидери на Острова. Те настояха тя да преговаря по-мек вариант за Brexit. Финансистът и активист Джордж Сорос предупреди, че излизането от ЕС вече представлява икономическа заплаха за стандарта на живот във Великобритaния и призова Мей да се бори за запазването на единния пазар в ЕС поне временно, ако е възможно.

Сорос заяви в интервю за водещия десен таблоид във Великобритания The Mail On Sunday, че от Brexit със сигурност ще загубят и двете страни - и Лондон, и Брюксел, но това е непреодолимо.

Но въпреки по-ниската подкрепа, която торите получиха на изборите, средите около Мей не показват видимо омекотяване на своята позиция за Brexit, коментира Poltico.

За Брюксел някои въпроси не подлежат на обсъждане, като например сделката за свободна търговия, а Лондон продължава да се надява, че това ще може да се предоговори. Изобщо Великобритания по всякакъв начин изисква специално отношение от страна на Съюза - но в замяна получава резонните напомняния, че сама е инициирала болезнения развод.

Това е същото положение, в което се намираше Мей в края на март, когато формално задейства Член 50 от преговорния процес. Тогава Брюксел и Лондон се сблъскаха по същите въпроси.

А още по-лошото е, пише Politico, че нищо не се е променило и от година назад, когато на референдума във Великобритания мнозинството гласува за напускане. Въпросите от тогава остават все така остри и сега:

- Как да се сключи сделката по Brexit така, че да не трябва да се възстановява наново границата между Република Ирландия и Великобритания? Ами винаги можеш да разделиш отново Ирландия - но на каква цена?

- Как да запазиш Великобритания на общия пазар, но да бъде извън ЕС? Винаги можеш да се обърнеш към норвежкия модел, който съчетава фундаменталния принцип за свобода, допринасяне към общия европейски бюджет, но не и право на глас в ЕС... Но това ли искаха активистите за Brexit?

- Колко са финансовите задължения на Великобритания към Съюза? Дали са 60 млрд. евро,  или 100 млрд. евро, или пък е невъзможно да се определи, защото някои отговорности са непредвидими?

- Дали предпочитаните от ЕС термини "задължение", "отговорност" и "преходни ангажименти" са точен начин да се опише "бракоразводното дело" с Лондон или фразата "безплатен изход", предпочитана от много защитници на Brexit, е възможен - и легитимен - начин на измъкване от сложната ситуация?

Този понеделник преговорният процес започна с тези и много въпроси, които привидно изглеждат без отговор.

А какво да кажем за фразата на Мей: "Brexit означава Brexit и ние ще спечелим от това", съпоставено с фразата на Туск, който заяви: "Няма нищо за печелене в този процес и говоря и за двете страни. Всъщност става дума за контрол на щетите."?

Официалните лица в Брюксел отхвърлиха въпроса за несигурната позиция, която заема Мей с твърдението, че вероятно тя няма да бъде на пост, когато се наложи да се подпише документа за оттеглянето. Но ЕС има интерес както от подписването на договора за излизане по общите правила, така и от това да не остави Великобритания "да се измъкне по терлици" и без да даде законовите отговори на изброените въпроси.

И на още много други, повдигнати от Brexit.

В същото време ЕС е категоричен, че Лондон трябва да намери своя собствен път в хаоса, предизвикан от собствените му решения. Или както отново казва висш служител в Брюксел, пожелал анонимност:

"Никой не може да им помогне. Те трябва да си помогнат сами. Това, което става в момента, не бихме го причинили и на най-лошия си враг".


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.