Чешкият Доналд Тръмп | webcafe.bg
Webcafe

Чешкият Доналд Тръмп

Webcafe.bg, по Politico.eu
03.11.2015, 21:31 (обновена 07.11.2015, 11:40)
андрей бабиш

Снимка: © Getty Images

Милиардер, медиен магнат и министър на финансите - това е Андрей Бабиш

Андрей Бабиш е всичко, което Доналд Тръмп иска да бъде: най-могъщият човек в държавата си.

При това Бабиш не е нито президент, нито министър-председател на Чехия.

Той е милиардер, медиен магнат, лидер на своя собствена партия, вицепремиер и министър на финансите. Освен това е популярен сред чехите - рейтингът му е 64% според данните на социологическо проучване, публикувано преди месец.

Подобно на Силвио Берлускони и Доналд Тръмп, 61-годишният Бабиш използва парите и връзките си, за да бъде "анти-политически" политик. Той е човек, чието богатство очевидно му позволява да стои настрана от дребните свади, далавери и корупционни сделки, които влияят върху всекидневната политика.

Напоследък аутсайдерите станаха популярни герои в западните демократични държави.

Парламентарните избори в Полша изведоха на трето място рок-звездата Павел Кукиз, който съвсем открито проповядва омразата си спрямо политическата класа. Джеръми Корбин, който произлиза от най-левите течения на британските лейбъристи, изненадващо оглави партийния апарат. От Франция до Австрия и Холандия крайно-десните партии събират все повече гласове.

Партията на Бабиш "Акция на недоволните граждани" - ANO 2011 (акроним за чешката дума за "Да") се заражда като политическа ракета-носител за частно ползване. Изненадващият успех на "нашето движение", както Бабиш настоява да се нарича партията му, обаче изстрелва новородената ANO на второ място при парламентарните избори през 2013 г.

В момента политическата сила е част от управляващата коалиция зад правителството на социалдемократа Бохуслав Соботка.

Бабиш твърди, че е влязъл в политиката с една-единствена цел: да прочисти системата, която определя като дълбоко корумпирана и неефективна. Това обвинение не е съвсем неоснователно. По традиция Чехия стои в долната половина на годишната класация на "Прозрачност без граници" Индекс за възприятие на корупцията (все пак с десетина позиции над България). Политическият живот в страната редовно е разтърсван от скандали.

"Аз нямам нужда от политиката. Моят живот би бил по-добър, ако не се занимавах с тази работа", коментира Бабиш пред Politico.eu.

Програмата му е най-общо насочена в защита на частната стопанска инициатива, като трудно може да се определи като идеологически профилирана.

Основната му теза е, че собствените му управленски качества, благодарение на които се е превърнал във втория най-богат човек в Чехия, му позволяват да управлява държавата доста по-добре отколкото професионалните политици.

Въпреки необичайната си сглобка правителството на Соботка се оказва изненадващо стабилно за държава, в която през последните четири години са се сменили четирима премиери.

Дори когато е на власт, Бабиш продължава да се изживява като аутсайдер, а досадата му от ежедневната политическа врява изглежда автентична. Най-високопоставените лица в партията му са привлечени от външни професионални сфери.

Военният министър Мартин Стропницки е бивш актьор, а кметът на Прага Адриана Кърначова има противоречива биография от времето, в което е била ръководител на местния офис на "Прозрачност без граници".

"Когато си в коалиция, не можеш да управляваш, но можеш да модерираш процесите", коментира Бабиш. "Трябва да правиш компромиси, което изисква прекалено много време".

Нежеланието му да се съобразява с правилата на политическата игра е едва прикрито и това изнервя традиционните политици. Преди седмици 77-годишният бивш външен министър Карел Шварценберг обяви, че единствената причина да не се пенсионира от политическия живот е желанието му да бъде опозиция на Бабиш.

В същото време - откакто той ръководи Министерството на финансите, дългът спада, икономиката расте, обществените поръчки са много по-прозрачни в сравнение с предишни периоди (въпреки че корупцията не е изкоренена). ЧЕЗ започна да изплаща дивидент в държавната хазна.

Пътят към богатството

Бабиш, който е бивш член на Чехословашката комунистическа партия, забогатява в най-смутните времена от посткомунистическия преход. Словашкият Институт за национална памет, който пази архива на досиетата от бившите тайни служби на Чехословашката ССР, извади документи, които го уличават в съпричастност към Държавна сигурност.

В Чехия действа забрана за заемане на държавни постове от сътрудници на стария режим. Бабиш обаче беше оневинен от съда в Словакия, който реши, че регистрацията му като секретен агент е била недействителна.

Без съмнение Бабиш се е възползвал от редките привилегии, които са му се полагали като член на фаворизирания елит на "червените мениджъри" - включително възможността да работи зад граница.

Той е бил представител в Мароко на чехословашката държавна компания за внос и износ Петримекс. Благодарение на тази позиция той е натрупал познанията си за бизнеса и капитализма, което му е дало възможност да застане в челните редици на пост-комунистическия елит.

След падането на режима Бабиш поема управлението на компанията Агроферт, подизпълнител на Петримекс, и впоследствие формира цялата си бизнес-империя около нея.

В момента състоянието му възлиза на 2,6 млрд. долара, според данните на Forbes.

Бабиш притежава 100% от Агроферт, огромен химически и селскостопански конгломерат, който владее 0,7% от земеделската територия на Чехия. Той е най-големият частен работодател в страната и осигурява около 30% от хлебопроизводството.

През юни 2013 г. - четири месеца преди парламентарните избори - Агроферт внезапно придоби издателската къща MAFRA, която притежава два от най-големите ежедневници в страната: "Лидове новини" и "Млада фронта днес" - навремето най-четеният сериозен вестник в страната и единственият с обособено звено за журналистически разследвания.

Последваха масови оставки и реорганизация. Оттогава МФ Днес навлезе в нишата на таблоидите, а разследванията бяха заглушени.

Бабиш отрича съучастие в този процес.

"Аз не се меся в редакционните въпроси. Това е абсурден опит за разпространение на лъжи", казва той пред онлайн-информационна агенция малко след покупката на вестниците.

Журналистите обаче не са на същото мнение.

"Не исках да работя за олигарх или за действащ политик", казва Михал Мусил, бивш зам.-главен редактор на МФ Днес, който подава оставка малко след придобиването на вестника от Агроферт.

С помощта на група бивши колеги той създава конкурентното списание "Репортер".

Въпреки че вестниците на Бабиш все още не са се превърнали в пропагандни позиви, никой от тях не си позволява да критикува действията му като финансов министър. Посещението му в САЩ, от друга страна, е отразено много по-обилно в сравнение с останалите чешки медии.

"Той успя да неутрализира журналистиката в тази държава", твърди пред Politico един от най-известните медийни професионалисти в Чехия, който държи самоличността му да не се разкрива, тъй като все още е свързан с MAFRA.

Бабиш често е критикуван заради застъпването на частните интереси с обществените му задължения.

"В момента е концентрирал политическа, икономическа и медийна власт до степен, която няма прецедент от 1989 г. насам", коментира премиерът Соботка преди месеци. "Той е в постоянен конфликт на интереси".

Бабиш винаги е отричал подобни обвинения.

"Аз спазвам закона", е лаконичният му отговор.

Политик от тежката категория

Бабиш често изразява отегчението си от консенсусния политически стил в ЕС, особено по горещи проблеми като липсата на решение за бежанската криза.

"Европа е напълно бюрократизирана. Недопустимо е някой в Брюксел да решава по въпроса за миграцията вместо нас", казва Бабиш в свое интервю. "Ако Мама Меркел е поканила тези хора, да си ги прибира".

Гърция също предизвика хапливи критики от негова страна ("Те винаги ще лъжат, винаги").

Тонът му обаче омеква, когато разговорът е на тема Русия.

"НАТО не може да защитава тезата си, че Русия е най-големият му проблем", твърди Бабиш. Чехия се включи с доста колебания в налагането на санкциите срещу Москва заради военния конфликт в Украйна.

"Ние дадохме огромни надежди на Украйна, без да помислим до последно кой ще плаща сметката", допълва той. "Украйна не е готова за Европейския съюз и винаги ще бъде под влиянието на Русия".

Бабиш определя действията на Владимир Путин в Украйна като "грешка". На въпрос дали смята, че руският президент носи вина за анексирането на Крим и за хаоса през 2014 г., той обаче отговаря: "Кой знае каква е истината".

Бабиш продължава да води битка за позициите си в Чехия.

Подигравателните коментари на премиера Бохуслав Соботка около конфликта на интереси говори за напрежението в управляващата коалиция.

Бабиш бързо върна топката в полето на министър-председателя, когото нарече "политически кариерист" и човек, който "никога не е имал истинска работа".

Коментарите му стават крайно пестеливи, когато стане въпрос за евентуалните му амбиции да оглави бъдещото правителство - все пак това не би се вписвало в имиджа му на "анти-политик".

Но за разлика от Ярослав Качински, който изрично се отказа от премиерския пост в Полша, Бабиш никога не е отхвърлял възможността да се кандидатира за най-високата политическа длъжност след изборите през 2017 г.

Oще: ano 2011  акция на недоволните граждани  андрей бабиш  държавна сигурност  министър на финансите на чехия  прага  силвио берлускони  чехия  чехословакия  чешкият доналд тръмп 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.