Ще я има ли стената на Тръмп? | webcafe.bg
Webcafe

Ще я има ли стената на Тръмп?

Webcafe
25.01.2017, 17:38 (обновена 27.01.2017, 12:00)
стена мексико сащ

Снимка: © Getty Images

Какво планира Доналд Тръмп за стената с Мексико, колко ще струва тя, възможна ли е за изграждане и кой ще плати за съоръжението в крайна сметка? Ето всичко, което знаем дотук

В сряда Доналд Тръмп даде заявка, че ще изпълни едно от основните си обещания от предизборната кампания, а именно издигането на стена по границата с Мексико. За която ще платят мексиканците, естествено. "Абсолютно, на 100 процента", както твърди Тръмп.

Той подписа указ за изграждането на "непреодолимо физическо препятствие" по граничната бразда и призова Конгреса да осигури първоначалното финансиране за съоръжението с дължина над 3200 км.

Това е обещанието, което най-много втрещяваше всичките му противници преди изборите и което, според ръководителката на предизборната му кампания Келиан Конуей, винаги е ентусиазирало неговите почитатели. В документален филм, излъчен по Discovery Channel, Конуей разказа, как всеки път, когато слушателите на речите на бъдещия президент са се разсейвали, Тръмп е повдигал темата за "стената". Това мигновено е фокусирало вниманието върху неговите думи.

Е, продължава да го фокусира и досега.

Осъзнал влиянието на думите си за "стената", Тръмп доукраси намерението си с цял набор решения, които вече наподобяват доктрина. Последно стана ясно, че той не само ще строи стена по южната граница на САЩ, но и ще наложи временна забрана над влизането на бежанци в САЩ, ще спре издаването на визи за граждани на Сирия и на още шест близкоизточни и африкански държави.

Тръмп обеща още и да депортира нелегално пребиваващите в САЩ.

В личния си Twitter акаунт още във вторник Тръмп написа:

"Утре е важен ден за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. Освен много други неща, ще строим стената!"

Предвид намерението на президента да осъществи най-спорното и втрещяващо свое желание, ви предлагаме обзор на всичко, което трябва да знаете за евентуалното строителство на планираната стена.

Как се роди идеята за стената?

Още през юни 2015-а, когато започна кандидатпрезидентската си кампания (по онова време, ако можем да вярваме на Конуей, той все още не е вярвал в шансовете си да заеме президентското място), Тръмп обяви планове да строи стена по границата с Мексико.

"Когато Мексико изпраща хората си, те не изпращат най-доброто... Изпращат хора, които имат много проблеми и носят тези проблеми със себе си. Те пренасят дрога. Те пренасят престъпност. Те са изнасилвачи!", заяви той.

"Ще построя огромна, огромна стена на южната ни граница и ще накарам Мексико да плати за тази стена. Помнете ми думите!", обяви той.

Изказването му предизвика бурна и своевременна реакция от съседната на САЩ страна. "Коментарите на Доналд Тръмп изглеждат предубедени и абсурдни", заяви тогава министърът на вътрешните работи на Мексико Мигел Анхел Осорио Чонг.

И все пак - гръмко и образно, предложението на Тръмп допадна на голяма част от гласоподавателите. Съответно то се превърна във фундамент на кандидат-президентската му кампания.

Колко дълга ще е стената?

Границата с Мексико е с дължина приблизително 3000 км и обхваща четири щата: Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас. За сравнение - Берлинската стена е била с дължина 150 км, а Великата китайска стена е дълга 21 000 км.

Към момента вече има около 1100 км заграждения по границата, а останалата част от територията е или отворена, или теренът не позволява строеж или мястото е непрекосимо и съответно няма нужда от стена.

През 2015-а Тръмп обаче заяви:

"Нали знаете, Великата китайска стена, построена преди много време, е над 20 000 км. В смисъл, там става дума за нещо наистина голямо. Тук говорим за дреболии, ако правим сравнение".

Той обяви, че неговото намерение е стената да обхваща 1600 км, като естествени препятствия ще защитават остатъка от границата.

Колко ще струва стената?

Прогнозите за стойността й в голяма степен варират.

През февруари миналата година, Доналд Тръмп заяви пред телевизионния канал MSNBC, че би могъл да довърши стената за 8 млрд. долара.

"От 3200 км, не са ни нужни 3200 - трябват ни само около 1600, защото имаме естествени препятствия... и говоря на база цена на кв.м, и цена на квадрат, нали разбирате, на километри дължина", каза той.

Повечето изчисления обаче показват много по-висока сума.

Съществуващите гранични заграждения струват около 2.4 млрд. долара. Построяването на остатъка би струвало между 15 и 25 млрд. долара. Отделно стойността на годишната поддръжка би била около 700 млн. долара. Такива поне бяха изчисленията на Марк Розенблум, зам.-директор на Програмата за миграционна политика на САЩ към Института за миграционни политики към януари миналата година.

"Ще излезе много по-скъпо, отколкото очаквахме, когато започвахме изчисленията и ще бъде много по-трудно", смята Роналд Витиело, зам.-шеф на граничния патрул към американската служба за митници и гранична защита, по време на изслушване в комисия на Сената през май 2015 година.

Кой ще плати за стената?

Според Тръмп това ще бъдат мексиканците. "Няма начин", отговори обаче Мексико.

По време на кампанията си, новият президент редовно се хвалеше, че ще "накара Мексико да плати" за строежа, а парите ще дойдат, след като се изземат превежданите суми от незаконните емигранти, пребиваващи в страната и след като се повишат таксите на входните визи за САЩ за мексиканските граждани.

"Всичко това е реалистично, ако знаете поне малко за изкуството на преговорите. Ако имате група клоуни, които преговарят, не е реалистично", коментира той.

След като републиканският кандидат се срещна с мексиканския президент Енрике Пеня Нието през септември, той заяви, че двамата не са обсъждали финансовия аспект на въпроса - твърдение, бързо оспорено от мексиканския лидер.

"В началото на разговора с Доналд Тръмп ясно заявих, че Мексико няма да плаща за стената", каза тогава Нието.

Часове по-късно Доналд Тръмп вбеси мексиканския лидер, след като по време на реч за емиграцията пак повтори публично: "Ще построим огромна стена по южната граница и Мексико ще плати за стената. Сто процента. Те още не го знаят, но те ще платят за нея". Думите бяха публикувани и в профила му в Тwitter.

Тази година, вече след изборите, Тръмп леко ревизира думите си и обяви, че строителният проект първоначално ще бъде платен с одобрен от конгреса бюджет - още през април, а Мексико в крайна сметка ще възстанови разходите на САЩ, макар че не уточни как ще гарантира плащанията. След това побърза да обвини "нечестните медии" в Twitter, че пак не са го разбрали:

Следващата седмица предстои среща между Тръмп и мексиканския президент Енрике Пеня Нието в Белия дом. Вероятно този въпрос ще бъде изяснен в най-големи подробности тогава.

Нужно ли е одобрение от Конгреса за строителството на стената?

Всъщност: не.

В отстояването на правомощията си да строи стена, Тръмп избира да заложи на закон от 2006-а, който разрешава няколкостотин километра заграждения по границата. Този закон доведе до строителството на около 1100 км различни видове заграждения, предназначени да спират коли и пешеходци.

Т.нар. Secure Fence Act беше подписан от тогавашния президент Джорж Буш-младши, като основната част от загражденията бяха построени преди да изтече мандатът му. Последните части от загражденията бяха завършени след встъпването в длъжност на Барак Обама през 2009 година.

Администрацията на Тръмп обаче трябва да се съобразява със съществуващ от десетилетия договор за границите с Мексико, който ограничава къде и как може да се строи по границата.

Договорът е от 1970 година и изисква строежите да не нарушават течението на реките, които определят американско-мексиканската граница в Тексас и да се съобразяват с около 40 км територия в Аризона, според Международната комисия по границите и водите, международна американско-мексиканска агенция, която отговаря за прилагането на договора.

Дали наистина става дума за стена?

"Стената е по-добра от загражденията и много по-стабилна. По-защитена е. По-висока", заяви Тръмп, когато описваше представите си за преградата пред емигрантите.

Плановете оттогава насам леко еволюираха.

След вота през ноември Тръмп призна, че все пак може да става дума за съоръжение, което да е частично стена и частично заграждение.

"Много ме бива в това, в строителството", похвали се новоизбрания президент.

В статия за National Memo Али Рузкан, строителен инженер от Ню Йорк коментира, че най-добрият избор на материал за такова съоръжение би бил бетон, а начинът на конструкция - чрез бетонни плочи. Тези плочи би трябвало да се произвеждат наблизо - най-вероятно в специализирани бетонови възли - и да се транспортират до мястото на строителството.

Тръмп винаги досега е твърдял, че строежът на "стената е лесен и може да се прави евтино".

Но специалистите са по-скептични по отношение на цената.

"Изключително предизвикателство е да се изгради стена по югозападната граница по многобройни причини", коментира пред Washington Post Ричард Стейна, който е автор на многобройни доклади за граничната сигурност за Сметната палата на САЩ, преди да се пенсионира през 2011 година.

"Това описание на строителството й изглежда много опростено".

Доколко ефективна би била подобна стената?

Повечето експерти са съгласни, че ще е почти невъзможно да се направи преграда, която да е наистина невъзможна за преодоляване.

"Всяка стена може да бъде или прескочена или заобиколена. Хората могат да минат под нея, да се прекачат над нея... Не бива да се тръгва с идеята, че ако се построи правилния вид стена, никой няма да премине", казва пред Washington Post Тад Бингъл, бивш висш ръководител на американската служба за гранична защита.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ вече харчи милиони долари годишно за поддръжка на съществуващите заграждения. Междувременно трафиканти на наркотици и каналджии все по-често използват тунели, чрез които преминават.

Тръмп обаче твърди, че стената "ще е много ефективна" при възпирането на незаконните емигранти, а специалното й оборудване би предотвратило прокопаването на тунели под нея или прескачането й.

Идеята за такава стена е пробвана и другаде.

По света има повече от 45 подобни стени и гранични заграждения. Една от най-известните е стената на израелския Западен бряг.

Oще: външна политика  доналд тръмп  имиграция  международна политика тръмп  мексико  сащ  стена  стена с мексико  тръмп 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 26.01.201710:29

И опаковчикът Кристо протестира срещу Тръмп Много щастлив Много щастлив Много щастлив

http://www.ploshtadslaveikov.com/kristo-s-protest-sreshtu-tramp-spira-proekta-nad-rekata/

Толкова съм впечатлен, че сметам у петък, къде два часо следобед, да си го преместим от единио крачол у другио! Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 26.01.201708:09

Като няма да е ефективна, защо толкова глобалистите вият против стената?

Защо нито един глобалист не вие срещу стената, построена между Западния бряг и Израел , а тя по-висока и е с бойни кули с картечници, ето я тук:

http://burgas-podlupa.com/%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

Защо глобалистите и толерастите са слепи за апартейда в Израел? Защото са платени к&рви на ционизма, и работят само за ционизма!
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.