Webcafe

Закон и ред по руски: В затвора заради православно меме

Webcafe, по Шпигел
11.09.2018, 16:25 (обновена 12.09.2018, 17:11)
в россии две беды

Снимка: © Мария Мотузная

Едно от "екстремистките" мемета, публикувани от Мария Мотузная, показва процесия на група православни християни с икони и знамена, които се опитват да прегазят разбит селски път с огромни локви и кал. Под снимката следва надпис: "В Русия има две беди...". Това е началото на известен руски афоризъм, чието продължение е "... глупаците и пътищата".

770 000 евро - това е приблизителната сума, която Игор Савинцев се опитва да открадне от общинската хазна. Савинцев е бивш кмет на руския град Барнаул в Южен Сибир. Съдът се отнася благосклонно към някогашния активист на управляващата партия "Единна Русия". Осъден е на 4 години затвор, условно. Савинцев остава на свобода до ден-днешен.

Руската съдебна власт обаче се отнася със значително по-слаб толеранс към Мария Мотузная, също жителка на Барнаул. Държавното обвинение твърди, че 23-годишното момиче също е извършило престъпление - през 2016 г. тя е публикувала няколко мемета в социалната мрежа ВКонтакте, с които подиграва православната църква и луксозния начин на живот на висшите религиозни функционери.

Картинките са свалени с полицейска заповед малко по-късно, а сега студентката по режисура е заплашена с лишаване от свобода до 6 години.

Само 1% от хората, обвинени в онлайн-екстремизъм от руската прокуратура, се разминават с оправдателни присъди, показва статистиката. Службите се позовават на параграфите 148 и 282 на руския Наказателен кодекс.

Първият се отнася към "нарушаването на правата на свобода на съвестта и вероизповеданията", като според него - "публичните действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършени с цел оскърбяване на религиозните чувства на вярващите" са престъпление.

Член 282 гласи, че "действията, насочени към подбуждане на ненавист, вражда или унижение на достойнството на човека по признаци на пол, раса, националност, език, произход, отношение към религията или принадлежност към определена социална група, извършени публично, през медиите или информационно-телекомуникационни мрежи, вкл. Интернет", се наказват с глоба, принудителен труд или затвор.

Правозащитници отправят критики, че двата параграфа са формулирани твърде общо и се използват от службите по произволни критерии за назидание.

Активистите от групата "Агора" са регистрирали близо 1500 случая на наказателно преследване във връзка с онлайн-активността на заподозрените "екстремисти" през последните няколко години. Само за 2017 г. пред съда са изправени 411 души. Броят им е почти 1,5 пъти по-голям от предходната година.

Мария Мотузная попада под прицела на руските служби за сигурност едва през пролетта на 2018 г. В началото на май следователи обискират жилището й, отнемат компютъра и мобилния й телефон, и я водят на разпит в полицейското управление.

"Беше ми казано, че смешните снимки, които съм споделила през акаунта си, са обидили хората и че трябва да се призная за виновна. Отначало дори се разсмях. После обаче ми разказаха, че едно друго момиче е излежало присъда от 3 години в затвора по подобни обвинения. И тогава вече започнах да се притеснявам сериозно", пише тя в Twitter в края на юли.

Едно от "екстремистките" мемета, публикувани от Мотузная, показва процесия на група православни християни с икони и знамена, които се опитват да прегазят разбит селски път с огромни локви и кал. Под снимката следва надпис: "В Русия има две беди...". Това е началото на известен руски афоризъм, чието продължение е "... глупаците и пътищата".

По време на полицейския разпит Мотузная признава, че тя е отговорна за публикуването на "снимки, които предизвикват омраза и вражда срещу определена социална група". Веднага след разпита, тя е вписана в черния списък на федералната служба за финансов надзор в Русия.

Младата жена е нарочена за "поддръжничка на тероризма", банковата й карта е отнета, забранено й е да напуска града.

В началото на август започва съдебният процес. Срещу студентката са внесени обвинения за разпространение на екстремистки възгледи и оскърбяване на чувствата на вярващите". В случай че бъде призната за виновна, ще трябва да бъде изпратена в затвор.

Мария Мотузная твърди, че службите за сигурност използват публикациите на меметата като претекст за атака срещу политическата й активност. Преди година тя става доброволец към регионалния щаб на опозиционера Алексей Навални и публикува в мрежата безброй много статии с призиви за протести. Когато пита един от разследващите дали политическите й възгледи са изиграли роля за откриването на досъдебното производство, той съветва младата жена "да не си копае сама гроба".

Оказва се, че "меме-екстремизмът" се използва доста често като повод за повдигане на обвинение срещу неудобни на властта хора в индустриалния град Барнаул.

19-годишният Даниил Маркин също попада под удара на службите за сигурност заради това, че публикува неправилни изображения в социалните мрежи. Една от "противозаконните и екстремистки" снимки, заради които Маркин отговаря пред съда, е меме с Джон Сноу от Game of Thrones като Исус Христос, който "воистина воскресе".

Обвинението срещу Маркин наподобява делото срещу Мотузная. И неговата банкова сметка е замразена, а всички държавни институции го третират като "екстремист".

"Нямам никаква идея как да си намеря работа. Ако например кандидатствам за продавач в McDonalds, ще получа отказ. Включен съм в списъка на екстремистите, затова никой не иска да има нищо общо с мен", казва младежът пред опозиционния вестник "Новая Газета".

Пред съда в Барнаул е изправен и Андрей Шашерин. Строителният работник също е обвинен за оскърбяване на религиозните чувства на народа. В профила му във ВКонтакте полицията намира карикатури, които иронизират руския патриарх Кирил. 38-годишният мъж обаче не се поддава на сплашванията и отказва да подпише самопризнания. В края на август съдът реши да го изпрати за принудителна стационарна експертиза в психиатрична клиника.

Жалбите срещу Мария Мотузная и Даниил Маркин са подадени от едни и същи лица - две студентски от Юридическия факултет на Академията за национално стопанство и държавна администрация в Барнаул. И двете момичета не се познават с обвиняемите.

"Всички тези картинки ме обиждат тежко като вярващ човек", пишат бъдещите юристки в показанията си. "Когато ги видях, веднага се почувствах много неприятно. Усетих омразата и враждата, които тези илюстрации и текстове излъчваха".

Свещеникът от Барнаул Александър Микушин твърди, че досега никога не е виждал двете студентки да присъстват на богослужение. При явяването им пред съда в качеството на свидетели жалбоподателките не успяват да назоват нито една църква в града, нито да изброят десетте Божи заповеди, споделя Мотузная след поредното съдебно заседание.

Тя твърди, че студентките по право са получили задание да намерят "екстремистки снимки" в мрежата по време на стаж в полицейското управление и да повдигнат обвинения. Това всъщност служи изцяло на интересите на службите за сигурност - колкото повече доноси, толкова по-бързо ще расте процентът на разкриваемостта на "престъпленията".

"- Ето онзи облак ми прилича на екстремизъм!

- А този - на оскърбление към чувствата на вярващите!"

Oще: мария мотузная  наказателен кодекс  обвинение  оскърбяване на религиозните чувства на вярващите  православие  религия  русия  християнство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

17 Nenimir | 16.09.201818:47

Поредното доказателство, че в Русия нещата не вървят добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 13.09.201818:37

>нито съм учил

Пределно ясно е, че в НСА не си учил. Може да си ходил на "лекции" и "упражнения", но не си учил. Не и в истинския смисъл на думата, който предполага в резултат да има някаква разлика в знанията и мисленето ти преди и след.
НСА спортистче ще ми говори за наука.. Още ме напушва смях само като си го помисля. Викни строителчето, корабния плъх, пенсионирания военен и продавачката в железария да ти припяват, всичките сте все най-отбрани научни работници.

>даскале по математика за трети клас

Преподавал съм и на студенти (grad и undergrad), и на гимназисти, и на третокласници. Преподаването следва да се нагажда според публиката. Ерго защо от мен точно ти не си виждал повече от явно силно затрудняващата възпитаник на НСА аритметика от трети клас.
Rage moar.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 12.09.201823:50

deowin | 12.09.201823:27

Противно на твоите разбирания, да си учил "Научен комунизъм" не те прави вещ в науката,
========================

За пореден път ха-ха-ха-халюцинираш, ха-ха-ха-хахо - нито съм учил въпросната толкова впечатлила те дисциплина / нямаше къде да я изучавам, все пак съм бил по школата след 2000-а, тъпако/ камо ли да съм си изградил такива "разбирания", даскале по математика за трети клас ...Марш при сестрата за хаповетеСмее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 12.09.201823:27

>словосъчетанието "вярващ християнин" е чиста форма на тавтология

Купища тавтологии са навлезли като твърди словосъчетания във всеки език, или най-малкото всеки от тези, които знам. Това, че някой употребява тавтология, изобщо не означава, че феноменът, който описва, не съществува, или че изказаното твърдение за този феномен е грешно.
На български хората масово ползват казват "безплатен подарък", "преувеличавам много", "зла орисия".
На английски хората сходно казват "free gift", "over-exaggerate", "sad misfortune".
Това не значи, че ако кажа "много преувеличено е да се каже, че е зла орисия да получиш като безплатен подарък черна котка", то твърдението е автоматично грешно. Просто същото може да се каже и по-късо, например като "преувеличено е да се каже, че е орисия да получиш като подарък черна котка".
Е, и?

Дребнавото заяждане за съществуващия в тавтологиите излишък не е нищо повече от дребнаво заяждане, най-често за да се избегне диалог за същественото. Който, именно, диалог успешно и всячески продължаваш да избягваш.

>научното говорене

Хах.
Искрено се забавлявам, когато бивше спортистче със полувисше образование, при това най-вероятно от НСА, ми говори за наука, научно "говорене", научен метод и прочие.
Човече, докато ти си тичало по площадки и си вдигало гирички в залите на НСА, някои хора са прекарвали дълги години в престижни университети в изучаване на истинска, сериозна наука, а не предмети като "Физическо възпитание и спорт" и "Научен комунизъм". Противно на твоите разбирания, да си учил "Научен комунизъм" не те прави вещ в науката, а само човек, който е чувал дума със същия корен, при това в контекст, който няма абсолютно нищо общо с истинската наука.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 12.09.201822:59

deowin | 12.09.201821:31

>не пречи на атеистични кретени / успоредно с него!/ убедено да говорят за "вярващи християни"

Естествено, че можем да говорим убедено за "вярващи християни",
==============================

Можем, само ако не сме способни да си дадем сметка , че словосъчетанието "вярващ християнин" е чиста форма на тавтология / сам каза, че не си чувал за "невярващ" християнин, а няма и как да чуеш, след като "християнин" включва в себе си задължителния елемент на вярата/. Тавтологичното говорене е любимо на консистентните кретени, въобразяващи си, че научното говорене е истински научно само когато е маниерно Смее се
Честито Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 12.09.201821:31

>не пречи на атеистични кретени / успоредно с него!/ убедено да говорят за "вярващи християни"

Естествено, че можем да говорим убедено за "вярващи християни", защото дефиницията е кристално ясна и напълно използваема - вярващи християни са точно и само тези хора, които се самоопределят като последователи на християнската религия и вярват в християнския канон. Точка. Нищо повече, нищо по-малко. Същината на вярата изключва всяка друга дефиниция.

>"невярващ християнин"

Не съм чувал някой да използва този термин.

>свободно се оперира с напълно емоционално понятие, като "масово"

Думи като "масово" имат широкоразпространено значение, което огромното болшинство от хората споделят. Използвам го в точно това значение. Само кръстоносните походи са виновни за смъртта на 1 до 3 милиона души по времето, когато световното население е било 300-400 милиона, тоест 0.25%-1%, което е напълно сравнимо с ВСВ (1.7%-3.1%), и значително повече от жертвите на Холокоста, геноцида в Руанда и Камбоджа - комбинирани - 0.19%.

Ако кажа, че Хитлер е избил доста евреи в концентрационни лагери, можеш сходно да се заяждаш, че "доста" е "емоционално понятие" (каквото и да имаш предвид под този безумно тъп, никъде другаде неупотребявано, измислено от теб словосъчетание). От друга страна, огромното болшинство от хората биха се съгласили, че употребата на думата "доста" е резонна, когато се използва за да околочестви 6-те милиона убити евреи.

Така се ползва човешката реч - избират се думи, които да са разбираеми за повечето хора, за да предадеш точно смисъла, който си искал да предадеш.
А иначе ти лично си свободен да четеш "тъп" като "умен" ако ти е угодно за душицата. Това съвсем не означава, че думата "тъп" е "емоционално понятие" и няма определено конкретно значение, еднакво за почти всички хора. Има. Просто ти си твърде тъп за да разбираш следствията от този факт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 12.09.201820:58

deowin | 12.09.201820:24

>Колко "вярващи"?

"Вярващ" е изцяло вътрешно преживяване за всеки човек и, съответно, няма как да бъде измерено и околичествено обективно
========================


Горното вярно твърдение не пречи на атеистични кретени / успоредно с него!/ убедено да говорят за "вярващи християни", опитвайки се консистентно да си въобразят, че знаят какво точно е "невярващ християнин"....Смях с кретените и тяхната кретенска логика, както винаги Смее се

===

Кръстоносни-походи-масово?
Света-инквизиция-масово?
Насилствено-покръстване-масово?
Погроми-масово?
ККК-масово?
====


Какво нещо е консистентната научност в главата на американския ни психар от български произход - свободно се оперира с напълно емоционално понятие, като "масово"....целта оправдава средствата, нали така....
Пак смях Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

10 Уточнител | 12.09.201820:49

В Северното ханство законите са монголотатарски (още от XIII в. досега). Същността им е проста: правото е на страната на Силния!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

9 Уточнител | 12.09.201820:46

ЧервеноРуска свинчуга, кво да го прайш.
Освен това архитъп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 12.09.201820:24

>Колко "вярващи"?

"Вярващ" е изцяло вътрешно преживяване за всеки човек и, съответно, няма как да бъде измерено и околичествено обективно, а е единствено self-reported. Няма и по дефиниция не може да има по-обективна мярка за това дали един човек е вярващ от неговат собствена преценка дали е вярващ (не, изобщо не твърдя, че и тя е обективна).
Тоест, не си ти или аз този, който може да определя дали някой е вярващ, а единствено самият човек. Твоята преценка за чуждата вяра е точно толкова субективна и има точно толкова пренебрежимо малка стойност, колко оценката на който и да било друг човек, различен от оценявания.

>Колко "масово"?

Кръстоносни-походи-масово?
Света-инквизиция-масово?
Насилствено-покръстване-масово?
Погроми-масово?
ККК-масово?
Дори Хитлер се е опирал солидно на християнската религия за да рационализира философията си и да убеди немския народ, че делото им е одобрено и санкционирано от самия бог.
   

оценка

+0 -0