Тайните пари зад "Вълкът на Уолстрийт" | webcafe.bg
Webcafe

Тайните пари зад "Вълкът на Уолстрийт"

Webcafe, по Wall Street Journal
21.07.2016, 17:55 (обновена 10.08.2016, 14:57)
вълкът от уолстрийт

Финансирането за хитовия филм на Скорсезе е част от по-мащабен скандал с малайзийския фонд 1Malaysia Development Bhd.

Въпреки звездния статус на Леонардо ди Каприо и режисьора Мартин Скорсезе, хитовият филм от 2013 година "Вълкът на Уолстрийт" се снима повече от 6 години, защото студиата не са склонни да инвестират в рисков проект.

Помощта идва от практически неизвестната продуцентска компания Red Granite Pictures.

Въпреки че е заснела само един филм, Red Granite е осигурила над 100 млн. долара, необходими за снимките на изобилстващата от секс и дрога история на прочутия борсов измамник Джордан Белфърт.

Три години по-късно ФБР вече води разследване по подозрения, че повечето от парите за снимките на филма са били отклонени от държавен фонд на 15 000 км от Холивуд, в Малайзия, който е бил създаден да насърчава местното икономическо развитие.

Американските власти ще конфискуват над 1 милиард долара в активи - от луксозни притежания до частен самолет, от хора, вързани с премиера на Малайзия Наджиб Разак.

САЩ свързва премиера на Малайзия - държава, водещ партньор на Америка в Азия, с измама за милиони долари, източени от един от големите фондове за икономически развитие в Малайзия. Вече е заведено дело за конфискуване на активите. Все още няма повдигнати обвинения.

Според разследващите финансирането за хитовия филм на Скорсезе е част от по-мащабен скандал с малайзийския фонд 1Malaysia Development Bhd. 1MDB е създаден преди седем години от премиера на Малайзия Наджиб Разак. Неговият доведен син Риза Азиз е председател на борда на Red Granite Pictures.

1MDB е в центъра на вниманието на многобройни разследвания в Малайзия и други държави, които се дължат на натрупаните задължения от 11 млрд. долара на фонда и въпроси в Малайзия как са били използвани част от парите в него.

Разследващите в две държави казват, че 155 млн. Долара от 1MDB са преминали в Red Granite през 2012 чрез заобиколен маршрут, включващ офшорни компании. Същите пари се описват от човек, запознат с подробности около дейността на 1MDB, и се подкрепят от финансови документи.

Историята как е финансиран "Вълкът на Уолстрийт" събира холивудски знаменитости с хора, известни предимно с контактите си с малайзийския премиер. В нея влизат и партита в Кан и на борда на яхта и харчене за разкош от рода на рядък постер на филма за един милион долара и оригинална статуетка "Оскар" от 1955 г.

ФБР още през пролетта започна разследване срещу няколко настоящи и бивши служители на Red Granite и банка и счетоводна фирма, използвани от компанията.

"Red Granite отговаря на всички запитвания и оказва пълно съдействия," обяви говорител на фирмата, чието седалище е в Холивуд. Според него няма причини да се смята, че има нещо нередовно в източника на финансиране. Самият Риза Азиз многократно отхвърли обвиненията към фирмата му.

Фондът 1MDB и кабинетът на Наджиб отказаха отговор на въпроси за Red Granite. В миналото те са отричали да има каквито и да е нарушения. Представители на ди Каприо и Скорсезе също не отговориха на многобройните молби за коментар.

Филмът спечели около 400 млн. долара и бе номиниран за пет награди "Оскар", включително за най-добър филм. Няма обаче никакви сведения печалби от него да са стигнали до 1MDB или Малайзия.

Филмът представя детайлно покварата на Уолстрийт и именно това е причината да не бъде разпространяван в Малайзия - властите постановиха, че филмът е твърде пошъл и не отговаря на местните закони за защита на морала, обяви представител на властите.

Red Granite Pictures е създадена през 2010 от Азиз, доведен син на малайзийския премиер, и днес е 39-годишен, и Кристофър Макфарланд, 43-годишен бизнесмен от Кентъки.

Азиз работи във финансовия сектор в Лондон, но напуска работа, за да пътува и така се озовава в САЩ. Макфарланд инвестира в различни компании, като се мести в Холивуд, за да се опита да прави филми, казват негови близки.

Двамата се запознават чрез общ приятел: пътуващ малайзийски бизнесмен на име Джо Лоу, който редовно присъства на партита в Лос Анджелис, Лас Вегас и Ню Йорк от 2009 г. насам. Лоу си печели медийно внимание с разкошен начин на живот, който го вкарва в орбитата на знаменитости като Парис Хилтън и Линдзи Лоън.

Лоу познава Азаз от Великобритания, където двамата следват, и е изградил връзки със семейството на Азиз, включително и с премиера Наджиб. В Малайзия 34-годишният Лоу, чието истинско име е Лоу Таек Джо, е изиграл роля в създаването на фонда 1MDB.

Азиз и Макфарланд известно време имат офис в L'Ermitage Beverly Hills - луксозен хотел, притежаван от основана от Лоу компания. Потенциалните филмови магнати по-късно се установяват на Сънсет Булевард, който пълнят с холивудски аксесоари.

Сред тях са плакат за научнофантастичния филм на Фриц Ланг от 1927 "Метрополис" - рядък оригинал, чиято цена е 1 млн. долара.

Red Granite се появяват на кино-сцената през 2011, като организират пищно плажно парти за един милион долара на кинофестивала в Кан, с фойерверки и изпълнения на Кание Уест, облечен изцяло в бяло, и Фаръл Уилямс. Няколко месеца по-късно излиза първият им филм - "Приятели с деца," с участието на Адам Скот и Кристен Уиг.

"Те определено изглеждаха като големи играчи, когато започваха," казва Хауърд Коен, съпрезидент на Roadside Attractions, дистрибутор на първия филм на Red Granite.

В изолирания кинобизнес, мнозина са изненадани да открият енергичния, но неопитен Макфарланд да ръководи договорките с кинаджиите. "Джоуи е този, който говори най-много, а Риза максимум да ми е казал 20 думи," споделя Чарлз Уеслър, продуцент на по-късен, финансиран от Red Granite филм.
После Азиз и Макфарланд насочват вниманието си към "Вълкът на Уолстрийт".
Лоу, малайзийският финансит, прави основния контакт: той познава ди Каприо и го представя на Red Granite.

Ди Каприо отдавна има идея за филм по мемоарите на борсовия агент Джордан Белфорт, влязъл в затвора за измама. Актьорът и други играчи в Холивуд обаче така и не успяват дотогава да открият студио, което да вярва, че толкова скъп и потенциално рисков филм ще събере достатъчно много зрители.
Red Granite обаче са склонни да поемат риска.

Снимките започват през август 2012. Три месеца по-късно, когато е рожденият ден на ди Каприо, шефовете на Red Granite си изграждат по-близки връзки с него чрез необичаен подарък: статуетката "Оскар", връчена на Марлон Брандо през 1955 за най-добър акьор в "На кея". Статуетката закупена за около $600 000 чрез дилър на ценни вещи от Ню Джърси.

През 2014 година в интервю за New York Times Азиз идентифицира основния инвеститор в Red Granite като бизнесмен от Абу Даби на име Мохамед Ахмед Бадауи ал Хюсеини. "Няма малайзийски пари," допълва той.
Хюсеини е американец, който тогава оглавява Aabar Investments PJS - поделение на суверенен инвестиционен фонд от Абу Даби, известен като IPIC. Държавните компании работят с 1MDB. Например IPIC е гарантирал част от боновете на малайзийския фонд.

Във връзка с гаранциите на IPIC, 1MDB съобщава в корпоративните си доклади, че през 2012 е изпратил $1.4 млрд. на Aabar като гаранция.

Разследващите считат, че тези пари никога не са стигнали до Aabar в Абу Даби, а вместо това са се озовали в отделна, почти идентично наречена компания, която ал Хюсеини е основал на Британските Вирджински острови, наречена Aabar Investments PJS Ltd.

Около 155 млн. долара от тези пари впоследствие стигат до Red Granite Capital, фирма, която Азиз е основал, за да финансира филмовата си компания.

Документите разкриват три трансфера през 2012 г. до Red Granite Capital: 60 млн. долара, 45 млн. долара и 50 млн. долара.

Трансферите от 60 млн. долара и 45 млн. долара са описани от Red Granite Capital като заем от компания от Британските Вирджински острови, която е с име, почти идентично на Aabar Investments.

Повечето от 50-те милиона долара стигат до Red Granite от същата компания на Британските Вирджински острови чрез посредници.

Сред посредниците са Telina Holdings Inc., компания, основана на Британските Вирджински острови от ал Хюсеини и шефа му Кадем ал Кубаиси.

Споразумение за заем от ноември 2012 от Telina Holdings показва, че 50-те милиона долара са предназначени за финансиране на "Вълкът на Уолстрийт". Този заем е бил изплатен изцяло.

Говорител на Red Granite каза, че "фирмата изплаща и ще продължава да изплаща всичките си дългове, в съответствие с договорените условия."

Не е ясно на кой Red Granite ще могат да изплатят заема от 105 млн. долара. Фирмата на Британските Вирджински острови, която го е отпуснала, е ликвидирана миналия юни.

След като снимките на "Вълкът на Уолстрийт" започват, Азиз и Макфарланд понякога присъстват на снимачната площадка и участват активно в снимачния процес.

На 31 декември 2012, към края на снимките, много от участниците в тях празнуват Нова година в Австралия и после отлитат за Лас Вегас на нает самолет, за да празнуват отново там, твърдят запознати, според които на празненствата са присъствали Азиз и Лоу, звездите на "Вълкът на Уолстрийт" ди Каприо и Джона Хил, както и певецът и актьор Джейми Фокс, познат на Азиз.

Шест месеца след дебюта на филма ди Каприо, Азиз и Лоу присъстват на световното първенство по футбол в Бразилия и прекарват известно време на "Топаз", 150-метровата яхта на шейх Мансур бин Зайед ал Нахиян, председател на борда на суверенния фонд от Абу Даби IPIC. Шейх Мансур, който е вицепремиер на Обединените Арабски Емирства, но не е на яхтата по това време.

Успехът на "Вълкът на Уолстрийт" изгради имидж на Red Granite като сериозен играч в Холивуд.

Впоследствие компанията продуцира "От глупав по-глупав 2", продължение на комедията с Джим Кери и Джеф Даниълс от 1994г., и още една комедия - "Баща в излишък," с Уил Феръл и Марк Уолбърг. Компанията планира да заснеме и филм за Джордж Вашингтон.

Разследванията на 1MDB "няма да попречат на намеренията ни да продължаваме с вълнуващите проекти, по които работи Red Granite," заяви говорителят на компанията преди 3 месеца.

Oще: вълкът от уолстрийт  кино  леонардо ди каприо  малайзийски финансов фонд  малайзия  мартин скорсезе  продуцентско студио  риза азиз  филми 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

3 e-mil | 22.07.201614:48

Те ги конфискуват в САЩ, а не в Малайзия. В случая очевидно става дума за пране на пари и законът ги задължава да вземат мерки.

А че са потърпевши - потърпевши са. Такива суми винаги изкушават и собствените ти банкери да се разхайтят. Отделно, че безконтролното им навлизане изкривява пазара. Хубаво е да ти влизат чужди пари, но непреките последствия те правят потърпевш в дългосрочен план.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

2 mick | 22.07.201612:25

Къде е Малайзия, къде САЩ и защо САЩ ще конфискуват милиарди, след като те не са потърпевшите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 22.07.201609:45

"Джо Лоу... чието истинско име е Лоу Таек Джо..."

Ами те и двете са истински. Очевидно човекът е от китайски произход, а в китайския фамилията се пише на първо място. Лоу е фамилия, а Джо е лично име. Просто ги е обърнал по западен маниер.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.