Webcafe

Веган или без глутен - диетите, които са "трудни за преглъщане" във Франция

Webcafe
07.05.2019, 09:45 (обновена 08.05.2019, 14:44)
Храна

Снимка: © Pexels

Отказът от храна и неизбежните реакции след това

Пробвайте да кажете на хората около вас на вечеря, че сте спрели да консумирате глутен. Или месо. Или млечни продукти. И изчакайте отговорите: "Това какво е, някаква нова мода?", "Искаш да отслабнеш ли?", "Добре ли си?".

Отказът да споделяте храната на другите често провокира всякакви видове коментари и в различна степен неприятна критика, дори дебат.

Откакто е станала вегетарианец преди четири години, Лора Антонакис многократно се е сблъсквала с това. Сред коментарите, които тя често чува, когато започне да говори за хранене, са "Но какво ще ядем?", "Хората са яли месо от праисторически времена!", "Това, което правиш, е безсмислено, то няма да промени нищо", "И морковите страдат" и пр. 31-годишната библиотекарка от Париж споделя, че е била наричана "киноаяд" и "глупав хипстър".

Подобно на много други хора, Лора се опитва да избягва тази деликатна тема, особено когато е сред нова група от познати. Никога не се опитва да убеждава никого. Когато обаче излиза в Париж и приятелите й си купят някакви колбаси, нейният отказ да ги консумира понякога предизвиква "враждебно поведение".

Също така получава критики от вегани, които от своя страна я обвиняват, че не отива достатъчно далеч. Проблемът им е с това, че Лора не консумира животинска плът, но същевременно "няма нищо против да носи вълнен пуловер, произведен в Бангладеш".

Както самата Лора посочва - "в крайна сметка не можеш да угодиш на всички". За хората, които спазват рестриктивна диета, е трудно да преценят какво поведение е най-добро за ситуацията.

48-годишната Полин Ранде, също французойка, е спряла да консумира глутен преди три години, след като е била диагностицирана с автоимунното заболяване тироидит на Хашимото.  Разказва, че когато я канят някъде, е трудно да реши кой е най-добрият подход - дали е по-добре да каже на хората там за болестта, да не им казва, да си занесе собствена храна и пр.

Традиционен момент за общуване

Във Франция храната не е шега работа. Французите са известни с любовта си към големи празнични ястия, при които гостите се наслаждават на изкуството да се "храниш добре" и да "пиеш добре".

През ноември 2010 г. междуправителствен комитет на ЮНЕСКО дори реши да добави "Гастрономическите ястия на французите" към списъка с невеществено културно наследство на човечеството.

Клод Фишлер, социолог и директор по изследвания на храненето във Френския национален център за научни изследвания (CNRS), коментира, че ястието "във френски стил" трябва да покрива определени критерии като "време, график, локация, място — хранене на масата например — и структура на хранене: с предястие, основно ястие и десерт". По-важното обаче е, че храната трябва да се споделя с други хора.

Според френските традиции, храненето е момент на удоволствие и общуване, по време на който хората се наслаждават на ястията през дълъг период от време. Изследване от 2018 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че Франция е страната, където хората се хранят най-дълго – средно 2 часа и 13 минути на ден. Общото средно време за другите страни-членки е около 1 час и 31 минути.

За разлика от протестантската традиция, в която храната не е нещо свещено, Франция е повлияна от католицизма, където храната е форма на причастие. "Това е моето тяло, това е моята кръв… Не можете да бъдете селективни и да питате дали е без глутен", обяснява религиозната логика Фишлер. Допълва, че тъй като храната е споделяне, причастие, ако покажете, че не искате да участвате в нея, вие "буквално се самоотлъчвате".

Професорът по диетология Ерик Бирлуез обяснява, че тъй като южноевропейските държави като цяло предпочитат "колективното хранене, или сетивното удоволствие от храненето и приятното прекарване на време заедно", не е проява на добър вкус да се отказва храна. Нещо повече - едно от първите неща, които децата научават, е да пробват нещо, преди да казват "Не ми харесва".

Така преди две години Жюлиет Лиежоа, 13-годишна ученичка от Ница, е решила да спре месото, защото я е "отвращавало". Най-неприятните й спомени? Моментът, в който е била поканена да обядва в дома на съсед, а домакините са отказали да й дадат друго ястие с аргумента "Това е твой избор, носи си последствията!". В крайна сметка ученичката тогава е решила да не яде нищо в дома на съседите.

При друг подобен случай служител в училищен стол й е казал просто да извади бекона от ориза, тъй като "няма нищо друго". Жюлиет отново е останала с празен стомах.

Половината от французите са променили диетата си

Въпреки всичко, има рязък скок в броя на французите, които избират да се хранят по различен начин. През 2017 г. Обсерваторията за общество и потребление (Obsoco) е публикувала изследване на диетичното поведение на френските граждани. Според това изследване, 21% от тях спазват специфична и постоянна диета.

Сред тях най-многобройни (8%) са флекситарианците — онези, които ограничават консумацията си на месо, без да са ексклузивно вегетарианци; следват ги тези, които са спрели захарта (4%); тези, които консумират само органични храни (1%), и веганите (0,4%).

Изследването също така разкрива, че половината от французите казват, че са променили диетата си в последните години.

Въпреки че подобни диети се толерират, когато са част от медицинско лечение, приемането им е по-трудно, когато те са базирани на мотиви от типа на физическо и психическо благосъстояние.

Според Ерик Бирлуез трябва да се прави разграничение между диети, при които се елиминира конкретна токсична храна, и такива, които са "част от актуална тенденция".  По думите му много хора са се хвърлили в безглутеновия тренд – в това число знаменитости, лица от модата, медиите... Сред тях един ден на мода е каша от баобаб, на следващия е кокосов сок.

"Това позволява на хората да изпъкват в социален план, да отстояват идентичността си. ‘Не съм единствен, има реална или виртуална общност около това'", посочва диетологът.

Според него също важно е да се разграничават диетите, които поставят акцента върху околната среда и благосъстоянието на животните.

От колбаси до коледни омари, агнешко в неделя и регионални специалитети, започването на рестриктивна диета за французите означава и да се лишат от националните традиции.

27-годишната Марте Паризе - вегетарианка от четири години - вече е убедена, че това е така. Обяснява, че храната е свързана с френската история, с общите спомени на детството. Така, когато я откажете, реакцията на хората често е "много емоционална, защото им напомня за техните собствени противоречия: никой не обича да гледа видеа от кланици, но всички обичат да похапнат парче наденица", обяснява Паризе.

От две години тя живее в Мюнхен и по нейни думи Франция в това отношение изостава спрямо Германия. Отбелязва, че дори в Бавария, родината на надениците и колбасите, "винаги има по някое вегетарианско предложение в менюто".

На самата Марте Паризе са й били нужни няколко месеца, за да стане пълна вегетарианка, заради силния "социален натиск" от семейството, приятелите и дори в ресторантите. Но въпреки това е успяла. Нещо повече – последният й голям успех в тази насока е да убеди семейството си за вегетарианска коледна вечеря.

Нещо, което занапред ще се случва всяка втора Коледа на фамилията.

Oще: веган  веганизъм  вегетарианство  глутен  диета  диетология  животът  общество  франция  храна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

1 kakao | 07.05.201911:59

Вегетарианка съм от 12 години. Никога не занимавам хората с начина си хранене и ми е много досадно, когато останалите се чувстват длъжни да го коментират. Но не ми е драма да ги режа и да прекратявам тези разговори в зародиш. Доста смешно ми е когато вегетарианци или вегани се изживяват като онеправдани (или пък специални).

Като цяло ми се струва напълно излишно тази тема да е толкова широко обсъждана. Нека всеки яде каквото му се иска и не занимава света с това.
   

оценка

+0 -0