Скандал във Ватикана, достоен за сцена от "Младия папа" | webcafe.bg
Webcafe

Скандал във Ватикана, достоен за сцена от "Младия папа"

Webcafe
26.01.2017, 19:31 (обновена 29.01.2017, 13:00)
Папа Франциск

Снимка: © Getty Images

Във Ватикана падат глави заради раздаването на презервативи

Публичен конфликт на тема презервативи и уволнението на висш член от ръководството на Малтийския рицарски орден вбеси папа Франциск.

Постът Велик магистър на Малтийския рицарски орден по принцип е  до живот, но това не важи за принц Матю Фестинг, 67-годишният британец, който заемаше длъжността в последните девет години. Тази седмица папа Франциск го помоли да подаде оставка заради големия скандал на тема... презервативи.

Скандалът успешно би могъл да се превърне в тема за следващ роман на Дан Браун, шегува се Барби Латза Надо от "Дейли Бийст".

Всичко започва миналия месец, когато Фестинг уволнява Великия канцлер на ордена - германеца Албрехт Фрайхер фон Бьоселагер.

Причината е, че Бьоселагер е премълчал факта, че в една от двете католически мисии, които е ръководил от името на Малтийския орден, освен духовна помощ на жени, принудени да проституират в Мианмар, са раздавали и презервативи. Католическата църква забранява използването на каквито и да е противозачатъчни средства и го счита за смъртен грях.

Според Общата програма на ООН срещу ХИВ/СПИН през 2014-а около 220 000 души в Мианмар са заразени с ХИВ, а около 11 000 са починали през същата година от свързани болести.

Безплатното разпространение на презервативи определено е един от начините за борба срещу ХИВ/СПИН сред проститутките и уязвимите групи според различни международни организации.

Висшите членове на Малтийския рицарски орден обаче, независимо че не са свещенослужители, все пак полагат обичайните строги обети за безбрачие и послушание на Католическата църква.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (официалното пълно название на ордена) датира още от времената на кръстоносните походи и е подчинен на Ватикана. Той има 13 500 членове, 25 000 служители и 80 000 доброволци, които са задължени да спазват католическия морал.

Въпросът обаче в случая е не кой определя тези правила, а кой следи за спазването им?

Бьоселагер разбираемо не е бил особено щастлив от факта, че е уволнен. И съдейки по сайта на ордена, уволнението му не е минало гладко.

След като е установено, че Бьоселагер е прикрил факта за раздаването на презервативи, две мисии са затворени (третата продължава да функционира, за да се избегне възникването на вакуум в областта на медицинската помощ). След това Фестинг иска той да се оттегли, но той отказва.

"След отказа на Бьоселагер, в крайна сметка Великият магистър Фестинг нямаше друг избор, освен да му нареди по условията на Клетвата за послушание, в присъствието на Великия командир и Кардинал-патрона, да се оттегли", гласи изявлението за пресата на ордена.

Бьоселагер обаче отново отказва.

В резултат на това Великия командир, с подкрепата на Великия магистър и Суверенния съвет и повечето членове на ордена по света, започва дисциплинарна процедура. Според нея се отнема не само членството в ордена на провинилия се, но и всички заемани от него постове.

В следствие на това Бьоселагер се обръща за съдействие към самия папа.

Той се оплаква, че е бил освободен при неприемливи обстоятелства и със сигурност е спазвал доктрината на Франциск, що се отнася до милосърдието и служението на отритнатите, които не винаги могат да се придържат към всички устои на католицизма.

Папа Франциск се съгласява с неговите аргументи и назначава петчленна комисия, която да разследва конфликта в Малтийския орден и по-специално обстоятелствата около уволнението на Бьоселагер.

Решението на папата е посрещнато с неподчинение.

Като се позовава на собствената си конституция, Върховната магистратура на Суверенния съвет на Малтийския рицарски орден разпространява изявление, в което описва защо на практика отказва да се подчини на папата и на неговия държавен секретар.

"Върховната магистратура на Суверенния малтийски орден научи за решението на Светия престол да назначи петчленна група, която да разкрие обстоятелствата около смяната на бившия Велик канцлер.

Смяната на бившия Велик канцлер е действие на вътрешната администрация на Суверенния малтийски орден и в резултат на това попада изцяло и само в негова компетенция. Гореспоменатото назначение е в резултат на погрешно разбиране от Държавния секретариат на Светия престол", гласи изявлението.

"Великият магистър с цялото си уважение вчера разясни ситуацията в писмо до папата, като посочи причините, поради които предложенията на Държавния секретариат са неприемливи".

Папа Франциск обаче не мисли по този начин.

Затова Ватикана разпространи собствено изявление, в което разясни ситуацията.

"С цел подкрепа и продължаване на тази щедра мисия, Светият престол потвърждава доверието си в петте члена на групата, назначена от папа Франциск на 21 декември 2016, да го информират за настоящата криза в ръководството на ордена, и отхвърля на база притежавани от Светия престол документи всякакви опити да се дискредитират членовете на групата и тяхната дейност", се казва в изявлението.

"Светият престол разчита на пълно съдействие от всички в тази деликатна ситуация и очаква доклада на гореспоменатата група, за да приеме в рамките на компетенцията си най-адекватни решения за благото на Суверенния малтийски военен орден и Църквата".

Малтийските рицари отново не се впечатляват от папското изявление. И пак отказват да съдействат на групата, определена от папата.

Тогава Франциск решава, че е време Фестинг да се оттегли.

Той го вика във Ватикана и поисква оставката му, която според говорител на Малтийския орден, охотно е подадена веднага.

Сега Ватиканът ще назначи временен лидер, докато Малтийските рицари не проведат собствени избори за наследник на поста на Фестинг.

Въпреки че случилото се може да звучи твърде средновековно и дори макавелиански, дори по стандартите на Рим, има и друг - и то американски - фактор, намесен в цялата скандална случка.

Председателят на Суверенния съвет на Малтийския орден е самият кардинал Реймънд Лео Бърке, американец, който води кампания срещу папа Франциск, като го обвинява, че създава впечатлението, че правилата за разводите и повторните бракове на католиците и ЛГБТ католиците вече не са толкова строги.

Бърке и трима други кардинали изразиха съмнения, че папа Франциск и Конгрегацията за доктрината на вярата са прави относно документа за семействата  Amoris Laetitia ("Радостта от любовта").

Бърке заема поста на кардинал-патрон на Малтийския орден през 2014-а, след като Франциск го премести от високия му пост на председател на Ватиканския съд.

Франциск отказва да отговори на тези критики, на практика заявявайки, че въпросът е приключен.

Може само да се гадае дали хаосът в Малтийския орден е опит на Бърке за отмъщение или поставяне на папата в неловка ситуация.

Едно обаче е абсолютно ясно: да вбесиш папата не може да няма сериозни последици.

Oще: дан браун  малтийски орден  малтийски рицарски орден  орден  папа франциск  франциск 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.