Лидерският дебат: Ето как го правят във Франция | webcafe.bg
Webcafe

Лидерският дебат: Ето как го правят във Франция

Стани автор
21.03.2017, 17:31 (обновена 07.10.2017, 21:23)
франция - кандидати за президентските избори

Снимка: © Getty Images

Петимата водещи кандидати: Жан-Люк Меланшон, Беноа Амон, Еманюел Макрон, Франсоа Фийон и Марин льо Пен излязоха на първи президентски дебат

Кампанията за президентските избори във Франция започна официално във понеделник - макар това да е основната тема за избиратели, политици и медии вече повече от година. Кандидатите за Елисейския дворец са единадесет, а петима от тях застанаха за пръв път един срещу друг в дебат, организиран от най-голямата френска телевизия TF1.

Зрителите, които отделиха вечерта си за първата размяна на идеи, критики и удари между кандидатите, не останаха разочаровани. Стана ясно и кой кандидат в кой коридор ще тича до края на кампанията.

Франсоа Фийон се представи като президент на "националното възраждане" и подчерта, че вероятно е единственият, способен да постигне стабилно парламентарно мнозинство около себе си.

Еманюел Макрон също има проект за национално възстановяване. "Бях министър, знам какво пречи на нашата страна да върви напред", каза той, "има правила, които са безкрайно остарели и администрация, която е безсилна пред новите технологии.".

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон ще бъде "последният президент на Петата Република". Според него държавното устройство трябва да се промени изцяло, но след като се справи с климатичните промени.

Социалистът Беноа Амон обеща да е "честен президент, който да замени старите еднакви обещания с такива, желани от народа".

Марин льо Пен се обяви за единственият кандидат за президент на Франция. Всички останали според нея ще бъдат "вице-канцлери на Меркел".

Дебатът започна спокойно, докато всички внимаваха да не направят първата грешна стъпка.  Марин льо Пен е тази, която откри "бойните действия" по темата Образование, като се обяви за премахване на часовете по майчин език. "Връщайки децата към техните език и култура правим точното обратното на интерграционната роля на училището."

Реакцията на Беноа Амон, министър на образованието през пет годишния мандат на Оланд, бе моментална и гневна. Според него не трябва училището да бъде вземано за заложник на безсмислени спорове върху майчиния език. Другият бивш министър на образованието (в правителството на Лионел Жоспен), Жан-Люк Меланшон прехвърли темата върху неравенството в училище и настоя за безплатно образование, безплатни учебници и безплатен училищен стол.

Марин льо Пен смени темата с несигурността, тонът се покачи, а най-много реплики се разменяха между кандидатите на крайно дясното и социалистите.

"Ако бяхте дрогирана малолетна в криминалната хроника, разбирам, но вие сте кандидат за президент на Републиката", изстреля Амон.

Около 50-та минута на дебатите дойде ред и на Франсоа Фийон да влезе остро в разговора. Темата е имиграцията.

"В дълбоко с несъгласие съм с Еманюел Макрон, който в Берлин поздрави Ангела Меркел за нейната имигрантска политика", започна атаката си бившият министър-председател, като настоя за годишна квота за чужденци с позволение за влизане на територията на Франция.

Еманюел Макрон пропусна темата със снизходителна усмивка, докато Беноа Амон защитаваше политиката на Оланд в тази сфера.

Истинският спор по темата се получи между кандидатите на крайно дясното и крайно лявото.

"Можете да създадете каквито си искате квоти, винаги ще има хора, които ще търсят начин да преминат нелегално. Какво ще правите с тях, ще ги хвърляте в морето или ще стреляте на месо?", пита Меланшон.

"Искам да спра имиграцията, била тя легална или нелегална", повиши тон Льо Пен, която смята да води "разубеждаваща" политика, спирайки всякаква медицинска или социална помощ за чужденците. "И смятате, че хората мислят за тези неща, преди да тръгнат?", прекъсна я Меланшон. "Разбира се", със самодоволна усмивка отговори Марин льо Пен.

Посоката на дебата позволи на Еманюел Макрон да се отличи от останалите. Засилване на граничния контрол и реализъм, истинска политика по екстрадиране на незаконните имигранти и ефикасни решения, съгласувани с партньорите от Европа, са единствения начин за справяне с проблема, обяви той.

Темата постепенно се премести към секуларизма. За Еманюел Макрон това е бушонът, който предпазва обществото от крайности и позволява да вярваш или да не вярваш. Меланшон похвали разделението между Държавата и Църквите, а Амон смята, че това не е просто една догма в повече, а "необходимото условие да живеем заедно."

Франсоа Фийон коментира, че основният проблем е интеграцията на мюсюлманската религия, за да се предпази Франция от радикалния Ислям. Всички са съгласни. Освен Марин льо Пен. Тя иска да запише секуларизма в Кодекса на труда. "Всички вие отказвате да погледнете истинската сериозност на проблема", хвърли тя ръкавицата към останалите и ги обвини, че са подкрепили буркините. "Не можете създадете полиция по облеклото", отговори й Меланшон.

Противно на очакванията най-ожесточеният спор не е нито за имигрантите, нито за Исляма, а за безработицата и пазара на труда.

Франсоа Фийон защити своя проект за нови преговори за дължината на работното време фирма по фирма и премахване на записаното в Кодекса на труда ограничение от 35 часа седмично. "Ако това е основният проблем на френската икономика, сигурен съм, че щяхте да го разрешите, докато бяхте премиер", иронизира Еманюел Макрон.

За финал остава изводът, че освен дясно, ляво и център, вече има видима разделителна линия: про и контра на Европейския съюз.

Шестте грешки на кандидатите

Приблизително верни твърдения, изопачаване, грешни цифри... нито едно телевизионно участие може да мине без отклонения от истината. Ето и най-фрапиращите от вчерашния дебат.

"Имаме 7 милиона безработни и 9 милиона, които се нуждаят от нашата енергия за решаването на техните проблеми". Така Марин льо Пен обясни намерението си да се бори с имиграцията. Безработните във Франция в края на януари обаче са малко под 5 млн и 800 хиляди. Но какво са милион и 200 хиляди, когато става въпрос за националния интерес.

"Не ми говорете за Германия, там имат 9 милиона бедни и не могат да са модел за нищо", каза Жан-Люк Меланшон, който всъщност подценява бедността в Германия. Тя се увеличава до 15% от населението през 2013 или 12,5 млн души, рекордно високо ниво.

"Бедността никога не е била толкова висока във Франция", смята Марин льо Пен и обвинява за това ЕС и еврото. Това твърдение е невярно. Ако нивото на бедност от 14,3% през 2015 и 14,1% през 2014 е високо и засяга малко под 8,8 млн. души, то в периода 2009-2011 след кризата, то беше почти 15, но рекордът е през 1970, когато нивото на бедност достига 17,9%.

Жан-Люк Меланшон показа, че не познава правилата за данъчното облагане на извънредния труд, а Беноа Амон се оплете по темата за условните присъди.

Франсоа Фийон и Еманюел Макрон назоваха 150 000 като брой на напусналите училище преди основно образование. Всъщност те са около 100 000 на година, като за миналата година са 98 000.

Точно според очакванията - Еманюел Макрон е най-атакувани от всички. Беноа Амон и Франсоа Фийон, както и двамата крайни кандидати насочиха атаките си основно към новия фаворит в кампанията.

Неочаквано обаче най-голямото противопоставяне е между Льо Пен и Меланшон.

В същото време Фийон и Макрон се опитваха да се разграничат максимално един от друг, но си оставиха вратичка за бъдещо сътрудничество.

Ако социологическите проучвания са верни след малко повече от 30 дни единият ще бъде президент, а другият - лидер на парламентарното мнозинство и най-вероятен кандидат за премиер. Същинската кампания обаче едва сега започва, а неизвестните са твърде много.

Oще: беноа амон  еманюел макрон  жан-люк меланшон  избори във франция  лидерски дебат  марин льо пен  париж  президентски избори във франция  франсоа фийон  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.