За кожата на няколко нацисти | webcafe.bg
Webcafe

За кожата на няколко нацисти

Йордан СлавейковЙордан Славейков
20.06.2016, 11:22 (обновена 22.06.2016, 15:05)
нацисти, процес Райнхолд Ханинг

С днешна дата бившият надзирател в концентрационния лагер "Аушвиц" Райнхолд Ханинг (94 години) е осъден на 5 години лишаване от свобода заради съучастие в избиването на най-малко 170 000 души. Срещу него на процеса свидетелства 94-годишният Леон Шварцбаум:

"Комините бълваха огън... миризмата на горяща човешка плът беше толкова отвратителна, че трудно можеше да се понесе"

Има един мъж. Германец. Нацист. Есесовец. Жив е и е на 93 години. Казва се Оскар Грьонинг. Работил е в един от лагерите на смъртта - в Аушвиц. Бил е счетоводител.

Той е в полезрението на немската правораздавателна система отдавна.

През 2005 година участва в заснемането на документален филм, в който потвърждава наличието и на лагери, и на газови камери, и на работата им. Прави това срещу сънародниците си германци, които отричат Холокоста. Изрича думите "Бях там, видях". Неколкократно признава моралната си вина.

Възможно е публичното му говорене да е сделка на адвокататите му с прокуратурата, но може и да не е.

Факт е, че миналата година същата прокуратура, която през 2005-та го е сметнала за невинен, го счита за виновен и му повдига обвинения за съучастие в убийството на 300 000 души.

Той е работил като счетоводител и не е убил нито един човек. Нито един.

93-годишният Оскар Грьонинг в първия ден на съдебния процес срещу него, повдигнат на 21 април 2015-та година с обвинение за съучастничество в убийството на 300 000 души в Аушвиц / Снимка: Getty

В съда присъстваха и евреи, оцелели от ужаса на Холокоста. Нито един от тях не го обвини в насилие и убийства. По думите на немските медии свидетелите мълчат, а децата им - гледат и слушат разказите му и не проумяват.

По времето, когато е счетоводител в концлагера, Грьонинг отговаря за вещите, откраднати от депортираните в лагера. На 10 юни 1945-та частта, в която служи, се предава на британците и той е задържан. През 1946-та е прехвърлен във Великобритания. Впоследствие е освободен и се завръща в Германия, където води спокоен живот.

С днешна дата той е осъден на първа инстанция на 4 години и адвокатите му обжалват тази присъда.

Има още един мъж. С днешна дата бившият надзирател в концентрационния лагер "Аушвиц" Райнхолд Ханинг (94 г.) е осъден на 5 години лишаване от свобода заради съучастие в избиването на най-малко 170 000 души.

Присъдата беше произнесена в град Детмолд. Есесовецът Ханинг е постъпил като надзирател в зловещия концентрационен лагер, когато е бил на 23 години. До края на Втората световна война там са били избити над един милион души.

Райнхолд Ханинг по време на процеса срещу него

Десетилетия по-късно при Ханинг и такива като него не биха могли да се докажат конкретни престъпления. Точно поради тази причина в Германия беше приет закон, по силата на който е достатъчно да се докаже, че си работил в концентрационен лагер, което се смята за престъпление.

Не всички германци могат да са откровени за Холокоста, въпреки съучастието си като Оскар Грьонинг, не всички са били "на работа" по време на трудно доказуемото престъпление като Ханинг, но всички до един имат комплекс, когато се говори за миналото.

Беше отдавна, през 2003 или 2004 година. Бях в Швейцария във френскоговорящ планински кантон.

Малко градче. Любезни хора. Поздравяват те всички на улицата, независимо дали те познават или не, и ти също поздравяваш всички. Така е прието.

Но в една триетажна къща с голям двор не се говореше само френски език и нямаше само швейцарци.  В къщата се чуваха френска, немска, италианска, българска, английска реч. Говореше се дори есперанто. Бях ръководител на театрално ателие, работех над текст от съвременен италиански автор.

Една сутрин в кухнята на приземния етаж, чаках заедно с още няколко сънени колеги пред машината за кафе. Влезе един от двамата германци и застана най-отпред като ни предреди и съвсем спокойно започна да си си прави кафе. Застана дори пред момичето, чийто ред беше дошъл. Настана неловко мълчание.

Ядосах се и му казах веднага да отиде най-отзад и да се извини на момичето. Той се обърна, изгледа ме презрително и спокойно ми каза, че аз съм от Източна Европа, тоест - славянин, тоест - роб, и трябва да мълча.

Казах му, че сигурно е така, че вероятно е прав и че освен всички разлики, които той вижда в нас като човешки същества, има и още една. И тя е разликата между дядовците ни. Гледаше неразбиращо.

Казах му, че по време на Втората световна война неговият дядо е товарил едни хора в едни вагони и ги е пращал в едни лагери, а моят дядо, от робската България, е свалял същите тези хора от сходни вагони, защото така в крайна сметка е решило робското българско правителство.

Той пребледня. Извини се. Аз не приех извиненията му. До обед на същия ден си беше тръгнал. Беше образован мъж, с добра работа, жена, кола, деца.

Не генереализирам. Не познавам много германци. Не зная колко от тях мислят като него, но често си спомням случката.

Зная, че в Германия отричането на Холокоста е престъпление по смисъла на  "закона за публичното одобряване, отричане или омаловажаване на действията на националсоциалистическия режим, което може да наруши общественото спокойствие".

Според едно доста оспорвано  решение на германския Конституционен съд по този въпрос: "Дори такива твърдения да са част от научно изследване или хипотеза, те могат да обосноват наказуемост, защото защитата на свободата на словото не е валидна за съзнателно изнасяне на факти, определени като "доказано лъжливи" от германското законодателство". Оспорван или не, законът си е закон.

Холокост (от гръцкото  ὁλόκαυστον - ὁλόν „напълно" и καυστον „изгаряне") е геноцидът  над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия.

Понякога понятието бива заменяно с термина "шоа" (Иврит: השואה), което на иврит означава "разрушение" или "голяма катастрофа".

Други етнически, политически и социални групи - цигани, комунисти, хомосексуални, Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, политически затворници, инвалиди също са преследвани и унищожавани от този режим.

Холокосът не е само и не е просто чудовищно зло. Той дори не е и "отвъд представите за Добро и Зло"(Ницше). За него точни думи няма открити. Няма и да има.

Болката е огромна, раните - незаздравели.

Справедливо трябва да бъде наказан всеки, замесен в това ужасно деяние.

Не съм юрист, не се наемам да тълкувам нито закона, нито прилагането му.

Размишлявам само дали след всички справедливи процеси, и след всички заслужени осъдителни присъди, емското общество има желание да приключи с тази позорна страница от историята си веднъж и завинаги.

Германия има право да гледа напред.

70 години са кратък момент от историята, но са и време, в което се сменят две поколения, и повече. Разбира се, за престъпление от такъв ранг не бива да има давност.

Размишлявам и дали немската правораздавателна система, която от 1946 година до преди година не намираше Грьонинг и Ханинг за виновни, а сега не изпитва остро чувство за вина за това, че не е предприела нито една законова стъпка срещу тях.

И я предприе. Обвинение в съучастие в убийствата на 300 000 души за единия и на 170 000 за другия. Продължавам да размишлявам...

Oще: аушвиц  вина  геноцид  германия  есес  есесовец  масови убийства  морал  наци  нацизъм  националнсоциализъм  нацист  нацисти  немски съд  немско общество  обвинение  престъпления  прокуратура  работа  сс  съд  фашизъм  хитлер  хитлерова германия  холокост 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

64 Люба6а | 24.06.201611:43

"те" я владеят навсякъде Бесен от '17 година с чифутския преврат в Русия,от '13та-с федрезърва и тн...лошото е,че ни заробват,и никой не може да им се противопостави...има малка надежда-криптовалутата:тя ще им подлее вода Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

63 bastard | 24.06.201608:35

Внимавайте какво говорите, Любаба - най-най-близките приятели на Путин имат имена като "Ротенберг", "Миллер", "Абрамович" и пр, а моминската фамилия на майката на самият Путин е "Шаломова". Нъл се сещате кой владее ситуацията в Русия. Намига
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

62 Люба6а | 24.06.201602:35

с това мерене на пишоци се отклонихте от темата:чифутите докога ще изнудват и мамят СветЪ с този холокост?! и защо лилиПутин направи най-големият ХолокостМавзолей в центъра на Москва,при положение,че болшевишките чифути-престъпници избиха всичко свестно и православно в Русия,с което на практика извършина най-ужасният холокост в човешката история(за Китай нищо не споменавам-те поразително приличат на хората) Бесен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

61 bastard | 24.06.201601:26

Цитат 1: който контролира Крим,контролира европейска Русия и Черно море

Цитат 2: в Севастопол се намира много мощна военноморска база на Русия. На 27 април 2010 г. Върховната Рада ратифицира нов договор за удължаване на срока на договора за наемане от страна на руския военноморски флот на базата в Севастопол за 25 години.

--------------------------------------

Значи, уважаеми "Опитайте отново", Русия си е контролирала Черно море преди 2014 година. Към днешния ден Русия пак си контролира Черно море, както преди 2014 г.

Има обаче някаква разлика, чакай да се сетя каква е.... А, сетих се - Крим, който винаги е бил дотационен район, преди беше поддържан от бюджета на Украйна, а днес се поддържа от бюджета на Русия. Това е голямата полза за Русия, благодарение на извънредно умния Дедо-Педо. Последния коментар по тоя повод беше направен от другия умствен и физически великан - Медведев. Смее се

Както разбирате - това е добре, даже много, много добре, "Опитайте отново". Всъщност на мене много ми се харесва това положение на нещата, което показва, че дори нашите, на пръв поглед разнопосочни възгледи, в даден момент може да съвпаднат. Смее се Намига
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 22.02.2016, 14:45

60 Опитайте отново | 24.06.201600:13

Някои сигурно за първи път чуват,че в Севастопол се намира много мощна военноморска база на Русия.Още по-малко пък са чували,че на На 27 април 2010 г. Върховната Рада ратифицира нов договор за удължаване на срока на договора за наемане от страна на руския военноморски флот на базата в Севастопол за 25 години, считано от 2017 г.Така че,какви украинци,какви пет лева?
Турция е подписала международно споразумение за проливите и за сега го спазва стриктно.Може да затвори Босфора,но това може да означава едно единствено нещо-Голяма война.
Контрол върху проливите и военна доминация във вътрешно море са две съвсем различни военни понятия.
Личи си отдалеч,че някой от коментиращите не са помирисвали казарма и оръжие.Такъв телешки,милитаристичен възторг е присъщ на възрастовата граница между 8 и 12 години.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

59 bastard | 23.06.201623:52

"който контролира Крим,контролира европейска Русия и Черно море" - ти да видиш - само допреди 2 години значи Украйна е контролирала европейска Русия и Черно море. Но нито един украинец не е знаел за тоя мистериозен факт. Добре, че сте вие, "Опитайте отново", та да ни просветлите по въпроса. Аз си мислех, че който контролира Босфора всъщност контролира Черно море, но кво ли разбирам аз. Смее се

"който идва с преврат,рано или късно губи главата си" - за президента на Украйна - Порошенко - гласуваха ни повече, ни по-малко, а тъкмо 11 000 000 (единадесет милиона) украинци. Нещо, което ти, разбира се, не знаеш. Но нещото, което подсъзнателно знаеш е, че Дедо-Педо Кремълски ще свърши наистина зле - по-зле от Кадафи и Чаушеско заедно взети. Намига
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 22.02.2016, 14:45

58 Опитайте отново | 23.06.201616:38

Тези дето инвестираха 5 милиарда долара за преврата в Украйна и създадоха нацистките ударни отряди имаха пряка и единствена цел-Крим.От хиляда години се знае,че който контролира Крим,контролира европейска Русия и Черно море.Когато в Севастопол се бяха събрали,като по поръчка три хиляди татари, доста американски кораби се запътиха с ''пълен напред''.Цел?Превръщане на Севастопол в американска военноморска база.Прекалено нагло,за да има шанс за успех.
Що се отнася до Донбас,първата работа на превратаджиите беше да забранят употребата на руски език.
Паралелите с Косово бодат очи,стига да имаш.Етническите албанци си направили етническо Косово,което е признато за държава.Етническите руснаци в Донбас нямат това право,защото държавата им е синтетично създадена от бащицата Ленин.
Лицемерието и двойните стандарти се набиват на очи.Югославия може да бъде нацепена.Ирак може,Либия може,Сирия може,но Украйна не,щото там властта в ръцете на ''добрите''.
Само че,историята е доказала и потвърдила,че който идва с преврат,рано или късно губи главата си.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

57 bastard | 23.06.201615:18

"Дедо от Кремъл няма да започне Войната"

------------------

Да, да, разбира се - както Дедо-Педо не нападна Украйна, както не прати "зелени човечета" в Крим, както не прати "ихтамнети", "отпускари" и "заблудили се" в Донецк и Луганск.

Недей да лежиш на това ухо, че играем компютърни игри. Както казах и преди - иди да постреляш на някое стрелбище и наблегни на бягането, лицевите опори и изобщо на физическата и стрелковата подготовка - вярвай ми, добро ще си направиш. Намига
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

56 Алилуйщина | 23.06.201615:16

Ах, драги bastard!
"Не всяко куче хапе,но всяко лае"
А Вие, така хубаво "ласкаете",когато лаете.
Явно "тоя свръх-силен хап" не е за вашата уста.
Какво друго Ви остава,освен да лаете.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

55 Conspirator | 23.06.201614:26

Дедо от Кремъл няма да започне Войната.Все така се случва,че ги почват,а как свършва всичко е ясно.
Ако си мислиш,че кислорода ще е за наши и ваши,лъжеш се.Няма да има.За всички.
Тази работа,не е като онази-да превърташ Warcraft с джойстика.
Намига
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.