Webcafe

Наследниците на Ел Чапо: Новите босове на картела Синалоа

Webcafe, по Clarin
24.02.2019, 20:39 (обновена 27.02.2019, 10:37)
Хоакин "Ел Чапо" Гузман

Снимка: © Getty Images

Дори без Ел Чапо начело, картелът Синалоа продължава да доминира в световната търговия с наркотици, като съвсем наскоро беше заловена рекордно голяма пратка дрога в САЩ

Хоакин Гусман "Ел Чапо" вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора, след като съдът в Ню Йорк го призна за виновен по 10 обвинения за трафик на дрога, незаконно притежание на оръжия и пране на пари. Но картелът Синалоа, който 61-годишният бос ръководеше, все още продължава да функционира като мащабен бизнес с клонове по цял свят. А империята има своите наследници.

Американската Служба за борба с наркотиците (DEA) смята, че в момента картелът се ръководи от 70-годишния Исмаел Самбада "Ел Майо", за когото се твърди, че предпочита преговорите, търговската съобразителност и дългосрочното планиране, пред насилието.

Следващите по реда на наследяването са двамата синове на Ел Чапо - Иван и Алфредо Гусман, които са заподозрени като отговорници по търговията с оръжията, логистиката и продажбите на наркотици на дребно.

Картелът има свое присъствие в 17 от щатите на Мексико, като доминира в три от тях: Синалоа, Чиуауа и Дуранго, т.нар. "Златен триъгълник" в северните части на страната. Експертът Скот Стюарт пише в американския сайт "The Hill", че картелът на Ел Чапо продължава да държи лидерството като основен доставчик в САЩ на синтетична дрога (фентанил и метамфетамин) и по-традиционни наркотични вещества (хероин и кокаин). Той обръща внимание на факта, че на 26 януари тази година американски гранични полицаи са заловили 115 кг фентанил - най-голямото количество на нелегален внос от този тип в историята на САЩ - и 179 кг метамфетамини при акция в Аризона.

За да се разбере колко мощни са международните връзки на картела, трябва да се проследи пътят на фентанила. Един килограм от веществото се купува в Китай на цена от 9000 долара. След това се разфасова на таблетки в мексикански лаборатории с 1% ниво на чистотата и се продава в САЩ на много по-високи цени, отколкото хероинът и кокаинът.

Ръководителят на отдела за борба с трафика на дрога в Ню Йорк Рей Донован смята, че картелът Синалоа е водещият играч на пазара на синтетични наркотици от 2010 г. досега.

Картелът работи като федерация от 120 клана или "малки картели", които действат със значителна автономия. Всеки от тях е труден за проследяване. Бившият ръководител на международните операции в DEA Майк Виджил посочва, че Синалоа все още е най-мощният картел в света, с добре платена и лоялна мрежа от пристанищни служители, полицаи, оръжейници и агенти.

Синалоа вдъхновява и зараждането на самостоятелен музикален жанр - narcocorrido (наркотични балади) - в който се изявяват мексикански групи като "Лос Туканес де Тиуана" и "Лос Тигрес дел Норте".

Знае се, че картелът е основан през 1989 г. и е имал трима босове - Гусман, Хуан Хосе Еспарагоса Морено (за когото се предполага, че е мъртъв) и ветеранът Исмаел Самбада. DEA смята, че именно Самбада движи ръководството на групировката след ареста на Ел Чапо.

Репутацията на новия бос на картела го описва като "старомоден" гангстер, който се ползва с високо уважение сред по-младите лидери. Досега винаги е успявал да избегне арест. Предполага се, че се крие в планините на "Златния триъгълник". Синът му Висенте Самбада обаче беше задържан в САЩ и свидетелства по делото срещу Гусман.

Следващи в йерархията са Иван и Алфредо Гусман, известни в столицата на Синалоа като "Лос Чапитос" (умалителната форма от прякора на баща им "Ел Чапо" - "Дребния", заради ниския ръст на Хоакин Гусман).

След ареста на ръководителя на картела няколко души се опитват без успех да завладеят неговия трон.

Един от тях е Дамасо Лопес Нунес, известен като "Ел Лисенсиадо" ("Абитуриента") - бивш ръководител по сигурността в картела Пуенте Гранде в западния щат Халиско, който помага на Гусман да избяга от затвора през 2001 г. Лопес се смяташе за дясната ръка на Ел Чапо, преди началникът му да бъде екстрадиран в САЩ. През 2017 г. обаче самият той бе задържан и беше изправен пред съда в Ню Йорк като свидетел по основното дело. Синът му Дамасо Лопес Серано се опитваше да отнеме контрола от ръцете на братята Гусман, но след задържането на баща си сам се предаде на американските власти.

Сега картелът се изправя пред две основни заплахи. Първият риск идва от конкурентна групировка, известна като Картелът на новото поколение от Халиско - организация, създадена от бивши служители на Синалоа, които се отделят от голямата империя през 2014 г. В момента и двата картела се борят за контрола върху пазара на синтетична дрога. Босът на Халиско е добре известният с издевателствата си Немесио Осегуера Сервантес, "Ел Менчо".

Министерството на правосъдието на САЩ предлага награда от 10 милиона долара за залавянето му.

Според официални данни на американските служби за сигурност, Халиско контролира 100 нелегални лаборатории в Мексико и внася пет тона кокаин + пет тона метамфетамини в САЩ всеки месец. Една от базите им се намира в непосредствена близост до границата с Калифорния, но присъствието им вече се е разпространило и в самите южни американски щати.

Втората криза, с която новият бос на Синалоа ще трябва да се справи, е свързана с некачествената работа в собствените му химически лаборатории. Фентанилът убива множество от хората, които го ползват, заради лошото качество на микса в продаваните от Синалоа дози.

Някои от хапчетата съдържат съвсем малки дози от дрогата, но други са толкова силни, че могат да предизвикат внезапна смърт. Ако полицията и конкуренцията не могат да заплашат съществуването на Синалоа, то убийството на собствената им клиентела със сигурност рискува да съкрати драстично приходите им.

Oще: ел чапо  картел синалоа  мексико  наркобарон  наркотици  трафик на наркотици  хоакин гусман 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.