Защо The New York Times харесва комунизма | webcafe.bg
Webcafe

Защо The New York Times харесва комунизма

големият лебовскиГолемият Лебовски
27.10.2017, 08:44 (обновена 29.10.2017, 14:19)
Комунизъм

Снимка: © Getty images

Един от най-позорните моменти в цялата история на западната журналистика настъпва през 30-те години на миналия век. Уолтър Дюранти пише за The New York Times, той е кореспондент в Москва и успява предаде на американската публика възможно най-розовата и лъжлива картина за режима на Сталин. Дюранти съзнателно прикрива причинения от комунистическата диктатура масов глад в Украйна, довел от смъртта на милиони хора и представя всички отрицателни материали за случващото се в СССР като подривна и подла анти-социалистическа пропаганда.

Иронията е, че именно той се превръща в най-авторитетния мегафон на сталинистката пропаганда, а неговите пропити с лъжи и полуистини репортажи допълнително задълбочават мизерията и страданието на безброй жертви на комунистическия режим. По-късно, когато целият мащаб на манипулацията става ясен, от The New York Times признават за отблъскващите деяния на Дюранти, извиняват се официално и описват статиите му като „някои от най-лошите, които са излизали във вестника".

Тази година от вестника, който е сред най-престижните и популярни печатни медии на планетата, доказаха, че не са се поучили от грешките си и подновиха своята любовна история с комунизма по възможно най-трагикомичния начин. NYT от месеци публикува в авторитетната си коментарна секция анализи и есета на тема историята на комунизма в специална серия, озаглавена „Червеният век" и посветена на 100-годишнината от началото на Руската революция.

Тонът на много от материалите е носталгичен и почти романтичен. Критичният ъгъл към една от най-тираничните системи в човешката история почти липсва, а доколкото го има, е засенчен от демонстративния опит за реабилитация на червените диктатури.

Някои от заглавията предизвикаха вълни от гняв, а после и присмех. Ето няколко примера: „Защо жените правиха по-добър секс по време на социализма", „Какво унищожи обещанието за мюсюлмански комунизъм", „Студената война и американската делюзия за победа", „Еко-воините на Ленин", „Дългът на „Стар трек" към революционния комунизъм", „Бъдещето на социализма е в неговото минало: „Комунизмът беше задънена улица, но може да си възвърнем социализма" и, разбира се, потресаващото есе „Когато комунизмът вдъхнови американците", в което се развива тезата, че червената идеология и по-конкретно режима на Сталин, е бил отговорен за внезапния прилив на хуманизъм сред много американци през 50-те години на миналия век.

Реабилитацията на режими, довели до най-големите човешки катастрофи на XX век достигна своята кулминация с текст, посветен на правата на жените в революционен Китай. В профила си в „Туитър" вестникът публикува материала със заглавие - „Въпреки своите недостатъци, комунистическата революция научи китайските жени да мечтаят".

Това вече беше прекалено за много хора и отприщи грандиозен интернет потоп от подигравки и сходни заглавия като тези: „Въпреки своите недостатъци, нацизмът се грижеше за опазването на природата" и „Въпреки своите недостатъци, канибализмът предлага някои добри рецепти".

Разбира се, да обясниш избиването на над 60 милиона човека от режима на Мао като „недостатъци" е върховен цинизъм. Цялата серия есета от „Червеният век" на The New York Times, с някои изключения, е стряскащо неадекватна и провокативна по лошия начин. Според автора Джона Голдбърг от National Review текстовете и техните заглавия приличат на опит за претенциозно тролене, извършвано от интелектуалци левичари.

„Особено ми хареса есето за това как жените имали по-добър сексуален живот по време на социализма. Човек се чуди дали всички дами по лагерите, които е трябвало да обслужват с телата си пазачите в замяна на коричка хляб са разсъждавали по този начин. Изобщо, усилието на вестника явно е да реабилитира комунизма по такъв начин, че да накара определен вид нюйоркски либерали да повярват, че са били от правилната страна на аргумент, който в крайна сметка са изгубили", пише Голдбърг.

Само хубавата страна на комунизма

„Червеният век" на NYT е доста безсрамен опит да се фокусира вниманието на публиката върху хубавите страни на комунизма - доколкото такива има - и да игнорира колосалното количество проявления на злото, отприщени от червените диктатури през XX век. Според Голдбърг, вестникът отказва да признае, че катастрофалните резултати от приложението на социалистическите идеи са били заложени в самата им есенция и вместо това пласира старото, лепкаво и обидно клише, че „мотивите са били добри, революцията бе предадена и „истинският" социализъм никога не е бил опитван, но е заслужаващ си идеал и велика цел".

Безобразната апология на комунизма, с която The New York Times обижда всички естетически, етически и исторически съображения на грамотните хора също така е сигнал за моралната и интелектуална корупция на съвременния либерален елит. Този про-комунистически сантимент отново е модерен в западното ляво и няма как да не провокира реакция. А тя не винаги ще бъде грациозна, елегантна и издържана в добър вкус.

Има нещо много сбъркано

Много хора се питат как така се случиха Брекзит, Тръмп, разтревожени са от възхода на дясното и на национал-популизма. Ето как се случиха - когато най-престижните либерални медии описват избиването на десетки милиони хора като „недостатъци" на един "иначе не чак толкова лош режим", докато в същото време продават паника и параноя на тема възраждащ се фашизъм заради някакъв по-груб туит или фейсбук пост, страшно много хора си казват, че има нещо много сбъркано в цялата ситуация.

Уолтър Дюранти остави мазно петно върху репутацията на престижната журналистика през 30-те години на миналия век. Днес тя се опитва да превърне това петно в значка на честта.

Oще: възхвала на комунизма  китайски комунизъм  комунизъм  ню йорк таймс  уолтър дюранти  червеният век 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

44 Frida | 29.10.201709:22

ами аз никога не съм била в играта на тато, такива губещи игри не играя, предпочитам да съм публика, ама осирате вече и хубавата америка, дето евреите я направиха такава силна, свободна и богата. сопрете се, бе изчадия или идете в китай да се изхождате и да лижите на кцито китайския капитало-комунизъм, да ви видим борбата за правата
любабо, ти на алеко ли се праиш? ама нали знаеш, ко му направи бай ганьо, шот само чифутясваше и плюеше по американцити
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

43 Люба6а | 28.10.201720:44

Товарищи...друзья...сега ще имате невероятната наслада да гледате и слушате какво ни “донесе” чифутската революция Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

42 Dox | 28.10.201720:23

Како,
Разконспирира ме. Ма нищо де. Аз съм от нашшшште. Нема а се плашиш.
Само дето ми се чини, че не си разбрала точно за какво водим диалог със Сам, че даже и Ваймс.
Ма нищо де. Важното е да сме в борбата. Много щастлив

Нали се сещаш вица от татово време - нема значение, че купуваме долара по 5 лв., а го продаваме по 3 лв. Важното е да сме в играта. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

41 Frida | 28.10.201713:23

dox, коментарът ти издава един много прогресивен произход. да не си наследник на некой комуняга, ве. те така едно време ни прославяха достиженията на соца - преди девети нямало телевизии, нямало гражданска авиация, нямало тролеи и нямало всеобщо здравеопазване muhihihihi
ако се върнеш 200 години назад е имало робство, дададаа, и крепостничество, а ако си чел достоевски примерно, знаеш какво може да се случи и на креостния палавник.. ама и сега си има робство и пазари за роби си има и то, на некви си 1000 км от европейския съюз, ама не врещим и пищим, нали, щот сме ного цилиливилизовани
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

40 Dox | 28.10.201706:54

Сам Ваймс,
Начи, брато - викаш, че това не било принуда, а дечицата просто са си били трудолюбиви и за да не блъскат на полето или да са с овцете, добрите им родители ги пращали във фабриките, та да припечелят нещо повече. Освен това, там условията били далеч по-добри, отколкото на полето. Живеели са в просторни, чисти, проветрени, добре отоплени и обзаведени жилища, хранели са се здравословно .... . И в един момент какво - тоя пусти английски парламент да вземе, та да забрани всичко това! Ц, ц, ц, ей да му се не знае! Ма лош тоя парламент бе! Лош, лош, лош!!! Вероятно са се опасявали тия деца да не вземат да забогатеят и да се превърнат в сериозна конкуренция на капиталистите и властта им.

Виж, Сам - когато видя някой искрено да вярва в нещо, независимо в какво, това предизвиква у мен симпатия и умиление. Сърце не ми дава да му кажа, че не е точно така, защото си представям разочарованието, което ще изпита. А и все пак, нали състоянието на духа е онова, което има значение. За това мисля да спра дотук.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

39 МарКом | 28.10.201701:32

Брато, живота е песен!
Ето кратък отчет за да разбереш защо се мотам тук - явно това те терзае.
Работата е шест, приходите и те.
Уредих си дълга отпуска това лято. Предполагам дооооста по дълга от твоята - защо пък не. Събрахме се цялото семейство - малко сме пръснати по света като работим макар да сме в близки сектори. Събрахме се за редовните срещи с познати и приятели. Ходихме на къмпинг, разходки из страната купчина фотографии и т.н.
От месец се излежавам доволно и се мотам с едни тестове на системи които съм ги събрал у дома. Не се назорвам. Предпочитам да работя късно. Чета книги и документация чат-пат. Наспивам се бързо.
Спа до 10-11. После тренирам и се мотам. Скоро имам разходка из Европа да видя новата работа на челядта от фамилията - защото имам време. Ще мина и може би до северната съседка да върна визитата на един колега. Ако имам време ще бъда и на семинар в Бристол.
И така ... отспал съм си тая отпуска. :-) и съм си у нас... а ти сега ще ходиш при жената и децата след дълъг ден в офиса. Честно, не се оплаквам и ако наистина си в NY не ти завиждам много .
Предлагат ми и работи с релокация из Европа, но там няма да мога да имам такава отпуска (макар и да звучи примамливо а и разходите може да са повече). Все пак обмислям.
Дано си спокоен за мен. Все пак не влизам в детайли и даже изтрих няколко изречения. Личното си е лично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 28.10.201701:09

МарКом, хей, поне не вися в интернет да пиша анонимни коментари в новинарски сайтове до късни нощи в свободното си време.. Що за животец живуркат хора, които биха избрали да прекарват свободното си време по този начин - на този въпрос предполагам можете да ми отговорите последните трима коментирали.
А аз сега си отивам вкъщи при семейството си.
Уикендите, както винаги, оставям изцяло на вас - за разлика от всички вас, аз имам доста по-добри начини да си прекарам свободното си време от това да вися тук.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

37 МарКом | 28.10.201700:51

Хахахахаахаааа... разсмя ме deowin.
Отново му е паднало нивото ... явно липсата ми му се отразява.
Как е пич с тия 7 часа разлика - громиш ли финансите в канторката?
Сори - имам планове за ходене до едни вили :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

36 Dox | 27.10.201723:31

Поздравления, Конспи!
Съмнявам се, обаче, че разните "специалисти" по антикомунизъм и пишман-западняци, изобщо ще вденат за какво иде реч.

А за Лебовски - много добре си го обобщил накрая - тези не прощават. Да му мисли, завалията. Но и ние ще трябва да помислим, щото добър или лош, Лебовски си е наше момче - българин и ще трябва да го спасяваме някак си. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 27.10.201723:21

Когато най-големите почитатели на писанията ти са най-големите идиоти наоколо, аз лично бих седнал да преосмисля живота си и какво правя с него.
Тоест, ако изобщо държа животът ми да има какъвто и да било смисъл отвъд трансмутирането на няколко десетки тона растителна и животинска материя в урина и фекалии в течението на няколко десетки завъртания на Земята около слънцето.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.