На Балканите пак ври и кипи | webcafe.bg
Webcafe

На Балканите пак ври и кипи

Теодор Спасов
25.09.2016, 09:44 (обновена 26.09.2016, 14:46)
Република Српска референдум

Снимка: © AFP Getty images

Референдумът предизвика поредната хибридна политическа битка на Балканите

99,8% от гласувалите подкрепиха референдума в  Република Сръбска - федеративната единица в състава на Босна и Херцеговина, където преобладава сръбският етнос. Резултатът беше очакван, тъй като това не беше възможност за демократично допитване, а утвърждаване на вече изразена политическа позиция.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик обяви, че референдумът ще остане в историята като "деня на сръбското самоопределение".

Сега остава въпроса дали страстите ще утихнат или напрежението ще продължи да се натрупва.

20 години след края на кръвопролитните балкански войни и Дейтънското споразумение, довело до създаването на държавата Босна и Херцеговина, въпросът от референдума предизвика хибридна политическа битка между Запада и Русия, а опасността от ново междуетническо напрежение отново излезе на дневен ред.

Въпросът на референдума

Гражданите на Република Сръбска гласуваха почти единодушно  9 януари да бъде официален празник за тях, въпреки че конституционният съд на Босна и Херцеговина излезе с решение, че датата символизира дискриминационните практики от началото на 90-те години срещу босненци и хървати.

Какво прави 9 януари толкова болезнена дата?

На 9 януари 1992 г. босненските сърби обявяват създаването на собствена държава в Босна. Възниква война, резултатът от която е стотици хиляди загинали и милиони останали без дом.

По време на най-жестокия военен конфликт в Европа след края на Втората световна война лидерите на босненските сърби, със стабилното съдействие на Белград и на паравоенни групировки, прогонват босненците, които проповядват исляма, и хърватите, които са католици. Крайната им цел е територията да стане част от постюгославска Сърбия.

С посредничеството на международната общност през 1995 г. се подписва мирно споразумение. Създава се Република Сръбска, която придобива статут на автономен регион в границите на Босна и Херцеговина.

Но за босненците и хърватите 9 януари все още символизира потисничеството срещу тях.
Макар и конституционният съд на Босна и Херцеговина да забрани провеждането на референдума, политическата власт в Република Сръбска не се съобразиха с решението на съда.

Политическите искри стигнаха далеч

Въпреки факта, че политически стимулираното напрежение на етническа основа в Босна и Херцеговина може да бъде твърде опасно, белградските власти счетоха за нужно да заявят, че са готови да защитят Република Сръбска, ако тя бъде атакувана. И това при положение, че никой не е отправял такава заявка.

Прелюдия към по-важния референдум

Властите в Сараево са притеснени не само от въпроса за обявяването на 9 януари за официален празник в Република Сръбска. Те изразяват опасения, че допитването е подготовка за по-сериозния предстоящ референдум за независимост на Република Сръбска, който следва да се проведе през 2018 г.
Сараевските власти вече предупредиха, че референдумът за независимост може и да не протече мирно. Босненският лидер Бакир Изетбегович в свое изявление също отправи тревожна заявка. Според него „никой не е по-готов да защитава тази страна през целия път до края".

Ролята на Запада и Русия

Референдумът има значение и за  отношенията между Запада и Русия. При възникване на евентуален нов конфликт в Западните Балкани САЩ и ЕС биха застанали на страната на лидерите на босненците и хърватите, а Русия би подкрепила Белград, заставайки на страната на сръбското политическо представителство в Босна и Херцеговина.

Посолството на САЩ в Сараево обяви, че се опасява от евентуалните последствия от решението на референдума. От своя страна руският посланик в Босна и Херцеговина открито заяви подкрепа за неговото провеждане, определяйки го като демократичен акт.

Предвид факта, че руската икономика претърпя сериозни поражения през последните години, особено след санкциите на Запада заради анексирането на Кримския полуостров, напълно възможно е да допуснем, че ако Москва има възможност да създаде проблеми на Брюксел и Вашингтон в отговор на санкциите -каквато възможност се явява политическото напрежение в Босна и Херцеговина сега - руските власти може да се възползват от ситуацията, за да бъдат създадени нови предизвикателства пред Европа.

От друга страна обаче спомените от балканските войни през 90-те години на миналия век все още са твърде пресни. Можем да се надяваме, че именно тези спомени ще откажат лидерите на различните етнически групи в Босна и Херцеговина и властта в Белград от стимулиране на етническото напрежение след провеждането на референдума в неделя.

Какво ще се случи и дали Балканите ще се превърнат в поредния фронт на хибридните атаки между Запада и Русия, предстои да разберем. Резултатът от предстоящия незаконен референдум със сигурност ще е водещ за политическото говорене. А думите на лидерите - както на локалните, така и на глобалните такива - без съмнение ще бъдат от ключово значение за опазването на мира в региона на Западните Балкани.

Oще: 9 януари  босна и херцеговина  дейтънско споразумение  република српска  република сръбска  референдум  сараево  сърбия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

19 Крив Макарон | 26.09.201619:50

Като гледам какъв регрес претърпя страната ни в последните две години никак не бих се очудил, ако Република Сръбска се откъсне от Босна, и преживее разцвет. Подчинето пред тоталитарния тип демокрация, какъвто бе наложен в България е програмиран dead end.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 26.09.201619:37

Скоч, в историята няма "ако". Бях чел, че е като счетоводна книга, само дето вместо "дебит" и "кредит", страниците са "било е" и "не е било". И чак, като се запълнят, можем да разсъждаваме защо е било или защо не е било.
Едно ако. Ако цар Николай и министрите му не са били пълни некадърници, нямаше да допуснат преврата от 1917г.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2015, 20:26

17 скочубър | 26.09.201619:20

Деде, това че са изкукуригали, че Фердинанд се е писал цар 1908г. го приемам като аргумент - руснаците са тънкообидни до инфантилност (баба ми е рускиня, така че го знам тва отлично), обаче въпреки това можеха да направят нещо по-умно (за ТЯХ!), като например да кажат:
понеже българите го надървиха много, остава за тях Безспорната зона , а за сърбите -Спорната зона; гърците - до Костур; турците обратно до Чаталджа и вкарваме руски войски по границата с Турция, за да "пазят" България (или подобна перфидност); Добруджа изобщо не се споменава.

Накратко - можеха да направят съвсем друга математика, че хем да ни "накажат справедливо", хем да не ни смазват и настройват реваншистки.Просто не ми се вижда умно в дългосрочен план....но са го направили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 26.09.201618:55

Скоч, царят батюшка нарочно е бавил арбитража си, докато сърби и гърци се укрепят в Македония и е дал добро на мамалигите да нападнат в гръб. Едно, че се е разсърдил, че Фердинанд е приел титлата цар, (той едва ли е знаел, че България е имала царе 600г. преди Иван Грозни) но главно, защото се е страхувал, че ако се закрепим на Чаталджа никога няма да го пуснем до проливите. Тогава поне всички са се опасявали от нас, сега никой не ни бръсне за слива. И през двете войни е имало демарши към България, но винаги са искали да им помагаме гратис, от любов към правото им дело. Както и сега. Само Хитлер е дал на България Добруджа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2015, 20:26

15 скочубър | 26.09.201618:22

Дедо, тва, което упорито не мога да разбера, е защо Русия се хвана със сърбите 1913г. (и ни навря в кучи гъз), а не с нас (въпреки че нарушихме арбитража на царь-батюшка).
Като толкова им трябваха тия Проливи, да бяха накарали турците да се върнат до Чаталджа - на 50км. от Истанбул!!! - и да не ни смразяват с всичките ни съседи, като откъсват наши земи от хиляда години (което знаем пък как завърши 1919г.).

За мен поне е напълно необяснимо, ако имаш идеи, ще се радвам да ги чуя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 26.09.201618:02

Скоч, абсолютно прав си, че са враг и никога няма да станат приятел. Обаче сега са смачкани и не представляват опасност за следващите 10-20 години. даже и да ги досмачкат, на Унгария може да върнат Войводина, но на нас поморавието и македония няма, бъди сигурен. И не забравяй за мечката в двора на съседа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2015, 20:26

13 скочубър | 26.09.201617:00

Сърбите са нашият архивраг - непоправими и токсични турбошовинисти и то все за сметка на съседите си.Нямат един приятел на полуострова.Откраднаха Македония, откраднаха Поморавието, откраднаха Войводина от унгарците без да им мигне окото.
После се опитаха да изколят цяла Югославия.

Дойде време да се плащат всички кражби.Ако разбутат Босна, ще ги занулят от санкции, после и Войводина ше замине, албанците ше ги подберат от юг в Прешево.Те упорито не схващат, че вече на никой не му дреме за тях и че несъразмерните им претенции ги съсипаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

12 GETI | 26.09.201614:04

от текста
"Посолството на САЩ в Сараево обяви, че се опасява от евентуалните последствия от решението на референдума"
******************
тия май им стана навик да управляват цели държави от посолствата си. нима не твърдят, че са демократи, а референдумът е може би най-демократичния начин хората да заявят мнението си.
..значи,не може да бъде легитимен референдум, подкрепен от населението.
закон - "всеки референдум или избори , които водят до резултат , нежелан от САЩ , са незаконни ! всеки избор , който води на власт политици , непреданни на САЩ , е незаконен избор ! всеки избор , довел на власт протеже на САЩ , ако ще да е пълна порнография , се приема за законен и се признава ! който народ не желае да свали управниците си , водещи собствена политика , ще го сполети "пролет" , "майдан" , "умни и красиви протестери" ... които да вразумят този народ , и да му донесат "правилните" управници "
п.с.
крайно време е да се определи 4-и юли за международен национален празник!
================
от текста
"след санкциите на Запада заради анексирането на Кримския полуостров"
******************
айде бе.. ква е разликата между КОСОВО и КРИМ. що в единият случай Западът откъсна жива плът от Сърбия и направи американски нарко-протекторат в сърцето на Европа, а в другият обявиха за терористи руснаците, които живеят в КРИМ (98%) ?
..мдааа, босненците могат да се отделят без референдум, но сърбите не могат. то тва е друго (дежурната опорна точка като оправдание)...демокрация по западному - за нашите хора може, за другите не може.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

11 GETI | 26.09.201614:00

"Гражданите на Република Сръбска гласуваха почти единодушно 9 януари да бъде официален празник за тях, въпреки че конституционният съд на Босна и Херцеговина излезе с решение, че датата символизира дискриминационните практики от началото на 90-те години срещу босненци и хървати."
*************
ми, ако утре Турция поиска от нас да се откажем от Трети март, защото турците го приемат като начало на насилствено изселване на турци и геноцид, кво правим?
=========================

от текста
"С посредничеството на международната общност през 1995 г. се подписва мирно споразумение. Създава се Република Сръбска, която придобива статут на автономен регион в границите на Босна и Херцеговина."
********************
когато една държава се цепи, винаги има някоя непризната област, която не иска да е част от това, дава и се автономия, за да се потушат страстите и няколко години по-късно се присъединява към държавата, към която иска да е. Крим беше така, още през 1992-ва поиска своята независимост от Украйна, не му я дадоха, дадоха му автономия и днес е в Русия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 26.09.201613:51

по триста хиляди плюса на дедо аджи и опитайте отново.надървен за чакъла.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.