Жената, която ще ни липсва | webcafe.bg
Webcafe

Жената, която ще ни липсва

Мария КасимоваМария Касимова
09.01.2017, 19:29 (обновена 12.01.2017, 13:25)
Мишел Обама

Снимка: © Getty Images

Мишел Обама е много повече от съпруга на президент

„Избирай хора, които те издигат нагоре". Цитирам една жена, която определено успя да вдигне високо имиджа на американската първа дама. Една жена, която превърна тази обществена функция по достойнство в самостоятелна роля със силно политическо и социално значение. Една жена, която със сигурност може да бъде нещо много повече от първата афроамериканска първа дама на Америка - например първата жена президент на Съединените американски щати.

От тази година Мишел Обама, съпругата на един от най-обичаните президенти в американската история, много ще ни липсва. Световната общественост си даде сметка за това отдавна, особено на фона на перспективата Мелания - очакващата да встъпи в длъжност красива, но бездушна и послушна съпруга на новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Миналата седмица Мишел произнесе последната си официална реч като първа дама на Америка. Думите й, приветстващи участниците в годишната среща на Американската асоциация на училищните съветници (ASCA) на шести януари тази година в Белия дом, моментално литнаха в онлайн пространството. Нищо изненадващо - речите на Мишел традиционно си стават хит. И как не - говорят за общочовешки неща, на език, който всеки разбира, без да се притесняват да противопоставят човешката емоционалност на държавната протоколност.

Причините Мишел Обама да стане известна като най-артистичната и най-човечна първа дама на Америка са много. Най-важните от тях обаче са свързани с промяната във възможно най-тромавите функции на тази важна обществено политическа роля - протоколът, който първата дама трябва да спазва и етикетът, който следва да я води.

Мишел Обама е високо образована

Завършила е университета Принстън и Юридическия факултет на Харвардския университет. Работила е в областта на интелектуалната собственост и маркетинга. Има свои професионални интереси, които следва и развива. Тя е третата първа дама с postgraduate degree (специална по-висока степен на обучение във висшето образование в САЩ, обикновено след университетските години) след Хилъри Клинтън и Лаура Буш. За сравнение Джаки Кенеди приключва образованието си до степен бакалавър по френска литература, Барбара Буш е завършила пансион за дами, а Мелания Тръмп е прекарала една година в Университета в Любляна. За разлика от повечето предишни първи дами, Мишел Обама не изостави напълно професионалните си интереси и се отдаде на благотворителни каузи и такива в защита на човешките права, където юридическите й познания й служиха добре.

Мишел Обама не се превърна в „първа домакиня"

Още при първия мандат на Барак Обама в Белия дом Мишел Обама ясно заяви желанието си да не променя драстично начина на живот на семейството си в името на новите функции на двойката. За нея беше важно да бъде близо до децата си и да не позволи майчинството й да бъде иззето за сметка на обществения й живот. Направи това, без да допусне да се превърне в отчаяна съпруга или пък напълно да изчезне от погледа на наблюдателното американско общество.

Успяваше да балансира социалните си ангажименти с тези на майка, като по този начин даде пример на много американки как една съвременна жена може успешно да изпълнява различни роли. Дъщерите й не бяха скривани от обективите, но и не бяха тикани пред тях. Личният живот на семейството остана непознат, без това да нарани чувствителното към морала и ежедневието на своята първа двойка американско общество.

Мишел Обама направи нещо немислимо

Допреди нея никой не си представяше, че в обширния двор на Белия дом може да има селска градина с плодове и зеленчуци. Е, Мишел я направи. По нейна идея южната поляна, прилежаща към престижната сграда с колоните и купола, се превърна в био градина, откъдето всеки от екипа можеше да си набавя каквото му е необходимо, стига да полага известен доброволчески труд по отглеждането на продукцията.

В градината Мишел често организираше събития за деца, които можеха не само да ползват мястото като опитно поле, но и да се вдъхновяват да направят такова в собствените си домове, за да могат да се хранят здравословно. Създаването на тази градина беше повод за една по-късна инициатива на първата дама - движението Let's move!, което имаше за цел да алармира за световния глад на децата в слаборазвити страни, както и да обърне внимание на възпитанието на подрастващите в здравословен начин на живот. И така, ако Джаки Кенеди за първи път превръща Белия дом в телевизионно студио, откъдето води свое лично предаване, Мишел Обама излиза от отдалечения, звезден образ на съвършената майка на нацията от изтънчените телевизионни програми.

Тя предпочита да бъде запомнена с лопата, гумени ръкавици и плетена кошница за бране на домати. Е, да, не само...

Мишел Обама беше забавна

Да е „забавна" за една първа дама до този момент означаваше да може да води светски разговор с различни високопоставени или важни за държавата хора. Не и да се смее от сърце с широко отворена уста, да танцува в телевизионно студио (като гост в шоуто на Елен Дедженеръс), да пее с пълно гърло, щракайки с пръсти на първата седалка до Джеймс Кордън в неговото шоу на колела, или пък да участва във флашмоб от типа „замръзванка". Тя танцуваше и припяваше на концерти на рок и поп звезди, правеше фитнес упражнения под окото на фотоапаратите, без да се притеснява от прилепналия по тялото си екип и можеше закачливо да си чопне с пръст нещо от официална шведска маса и дяволито да го хапне.

От всичко това тя успяваше да направи чудесен ПР, като така даде на президентската институция ново лице - по-човечно и близко до хората. Мишел дори си позволи сестрински да наруши правилото, че кралски особи не се докосват, като приятелски прихвана през гърба кралица Елизабет и превърна този жест в ясно четимо и бързо разпространяващо се политическо послание за прекрасните междудържавни взаимоотношения на Великобритания и САЩ. Well done, girl!

Мишел Обама беше различна модна икона

Ясно е, че една от задачите на първите дами е да дават тон на общественото разбиране за елегантност. За своите осем години под светлината на световните прожектори Мишел не направи и една грешка в облеклото си. Тъкмо напротив - що се отнася до дрескода, определян като официален, тя разби правилото рамената на дамите да са покрити. Голите ръце, блузите и рокли без ръкави на госпожа Обама бяха нещо като трън в очите на експертите по стил зад океана. Истината е, че на нея те й стояха добре. Някои твърдят, че държала да покаже резултатите от редовните си физически тренировки, други - че няма добри съветници по облекло. Каквато и да е истината, в официалния стил на обличане все повече голите женски рамене не са грешка. Стига, разбира се, да разполагате с добре оформените части между лакътя и рамото на точно тази първа дама.

Мишел Обама умее да говори

От всяка нейна реч мигновено изскачаха сентенции, които се разпространяваха със скоростта на мисълта. Въпреки че официалните й изявления са писани от специален човек, Мишел е първата първа дама, която обстойно работи върху тях не само като репетира изнасянето им, но и като сама прави конструкцията и редакцията им. Ето само някои части от тях, които завинаги ще останат като „крилати мисли" в американското, а и световното ораторско майсторство.


Финалната реч на Мишел Обама, 6 януари 2017 г.

„Нашата изначална вяра в силата на надеждата е това, което ни позволява да издигнем гласовете си над съмненията и страха. Това е, което движи страната напред всеки изминал ден. Нашата надежда за бъдещето."

„Аз искам нашите млади хора да знаят, че те са ни важни. Че те имат принадлежност. Така че не се страхувайте. Чувате ли ме? Млади хора, не се страхувайте. Бъдете целенасочени. Бъдете изпълнени с надежда. Бъдете изпълнени със сила."

"Ако твоето семейство няма много пари, аз искам да запомниш, че в тази страна е пълно с хора, включително мен и моя съпруг, които са започнали с много малко. Но с много работа и добро образование всичко е възможно. Дори да станеш президент. Американската мечта е точно това. "

"Нашите толкова славни различия по отношение на религия, цвят на кожата и вярвания не са заплаха за това, което сме, а ни правят това, което сме".

"Да бъда ваша първа дама беше най-голямата чест в моя живот и се надявам, че бях повод да се гордеете."

Oще: америка  американски президент  барак обама  мелания тръмп  мишел обама  обама  първа дама  сащ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2017, 18:46

45 Elena Dimitrov.173787009786828 | 18.02.201718:49

.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2017, 21:33

44 Assenova Romina.10211937311692532 | 12.01.201721:50

Нищо за възхищение. Авторката се опитва да натрапи личните си предпочитания минавайки ''припадъците'' и превъзнасянето и около Обонговата съпруга, като неминуеми и едва ли не задължителни. Обратното мнение ще бъде таксувано , като расизъм или сексизъм. Резонно го прави. Уповавайки се на уменията си, като ''майстор'' на перото. Около нея скоропостижно ще наскачат да аплодират отколешните и дружки от кухнята на ученическите им връзки, врекли й се във вярност по презумция, лигавейки се от кухнята на журналистическото им уж, локално мешере. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

43 Dear Ivan | 11.01.201721:38

Добре, че Свински не може да се обажда навсякъде в живота, а само на едно място в интернет, защото така ще погнуси всички, че ще се изпоженят без нужда Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

42 pixie | 11.01.201718:32

Благодаря, deowin.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

41 deowin | 11.01.201717:34

pixie, един съвет - когато пълен идиот е на същото мнение като теб и те ласкае, имаш избор.
Можеш да избереш да се поласкаеш, защото те кефи някой, било то и пълен идиот, да говори мило за теб и да те подкрепя, след което да помислиш, че му дължиш някакво уважение в отговор. Това е най-често срещаният първосигнален избор, който е толкова широко разпространен, щото хората го експлоатират редовно, например за да свалят и дори да се женят за лековерни женици, жадуващи за внимание, като използват трикове на основата на такава динамика.
Другият възможен избор е да помислиш и да решиш, че запазването на личното ти достойнство е по-важно за теб от евтината и повърхностна четка. Не твърдя, че за всеки е по-важно достойнството - наблюдаемо за много хора не е, в което няма нищо изконно лошо. Хора разни, нямам никаква работа или желание да съдя.
Но, да, в края на краищата ти сама си избираш кое ти е по-важно и как да реагираш съответно на ценностната ти система.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

40 pixie | 11.01.201712:41

Поздрави, Иване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

39 Palma Kaktusova | 11.01.201710:43

8 Harry | 10.01.201710:20
"Ако твоето семейство няма много пари, аз искам да запомниш, че в тази страна е пълно с хора, включително мен и моя съпруг, които са започнали с много малко. Но с много работа и добро образование всичко е възможно. Дори да станеш президент. Американската мечта е точно това. "

На горното ще противопоставя цитат от един друг американец, Кърт Вонегът:

"Американците, като всички живи същества на Земята, вярват в много неща, които са явни лъжи… Тяхната най-вредна лъжа е, че за всеки американец е лесно да забогатее. Те не искат да признаят колко е мъчно да забогатееш и затова онези, които нямат пари, обвиняват себе си и само себе си. Тяхното вътрешно чувство на вина е богатство за богатите и силните, които правят все по-малко за бедните, лично или обществено, от коя да е друга управляваща класа, да кажем, от Наполеоново време насам."

Кланица 5
-----------------

След като го противопостави, реши че си изтръскалл нещо мъдро ли?

Не ти ли мина през ума, че може мистър Кърт да греши или да си е пийнал повечко и в типично негов стил да преекспонира?

"Вие естествено осъзнавате, че всичко което казвам са конски лайна." - Кърт Вонегът
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

38 Dear Ivan | 11.01.201709:44

Здравей, Пикси Усмивка Нищо особено не съм направил, просто реагирах както мисля. Ценя фини хора, които не се изхвърлят и същевременно изказват свободно мнението си, без да се натрапват и да нагрубяват. Такива са ми впечатленията от теб и затова се обадих. Пък и мнението ми съвпада с твойто и за Мишел Обама, и за материала. Поздрави Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

37 pixie | 11.01.201708:52

Иване, благодаря за подкрепата и че ми спести писането в отговор на pf. Не че някой му/и е искал мнението за коментар на поста ми.
Да, наистина изразих своето мнение относно М. Обама, освен защото не ми е симпатична изобщо и заради раболепно звучащата статия. Неприятни са ми писания, които възхваляват личност, чиято социална роля е измислена и преувеличена. Напомня ми малко значението в световен план на титлата мис свят. Чуди се
Президентът може да си изпълнява задълженията и без жена му да кръжи около него. Но това продава, както и пикантериите покрай облеклото и, ма как седнала, пък кого погледнала, пък дали я поканила английската кралица.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

36 Dear Ivan | 10.01.201723:40

Аз като ви разправям, че Пикси е моят човек, вие - не, та не!

Какво недоволстваш бе, пф, Писки просто отговаря на заглавието, което самоволно обявява, че женската обама (ако е женска) ще НИ липсва. И на мен няма да ми липсва, не, ами изобщо ме дразнеше със самодоволните си разпищолвания. И с челюстта си, но това е неприлично да го казвам, защото не може всички да са красиви като нас Усмивка Трябва да има и грозни, за да изпъкваме на техния фон Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.