Сериозно ли мислите, че Хилъри още има шанс? | webcafe.bg
Webcafe

Сериозно ли мислите, че Хилъри още има шанс?

Webcafe, по Vox, превод: Бойка Попова
12.11.2016, 17:53 (обновена 14.11.2016, 13:37)
хилъри клинтън, 09112016, избори в САЩ

Много прогресивни и либерали със сигурност не са доволни от изхода на изборите, боят се от президентството на Тръмп и това е разбираемо. Но нима съществува алтернатива?

Преди два дни Илайджа Бърг от Северна Каролина създаде петиция за избирането на Хилари Клинтън за президент на 19 декември, когато Електоралната колегия ще гласува новия президент на САЩ.

В петък сутринта броят на подкрепилите петицията беше половин милион души, като броят им се повишава лавинообразно. Петицията е споделена над 2,5 милиона пъти, като за 24 часа събра над 3 милиона подписа!!

Недоволни от победата на Тръмп либерали и прогресивни се хванаха за сламката, че не е късно да го спрат с помощта на Електоралната колегия.

Във вторник изборите определиха само кои са 538-те електора за всеки щат. Тези именно хора ще гласуват за президент на 19-ти декември. Гласуването отдавна е чисто церемониално. От силно олевелите медии тръгна идеята, че електорите от щатите, където Тръмп печели, може да бъдат убедени да подкрепят Клинтън.

Колкото и да е странно, това е възможно технически - американската конституция дава правото на електорите на последна дума.

Като се вземе предвид обаче колко е голяма преднината на Тръмп, кои са електорите, как се преброяват гласовете им и колко стотин години съществуват американските демократични норми, е глупава фантазия да се твърди, че това е възможно да се случи.

Как действа Електоралната колегия?

Когато Доналд Тръмп и Хилари Клинтън спечелиха щатите във вторник, те на практика печелиха места за електорите в тези щати. Например, победата на Тръмп в Аляска донесе на Републиканската партия три електора - бившият губернатор Шон Парнъл, Джаклин Тупоу и Керълин Лиймън.

Този процес беше извършен във всички щати, довеждайки до селектирането на 538 електора.

На 19-ти декември електорите ще гласуват за президент, упълномощени от съответните щати. Колкото и да сме свикнали тази тържествена церемония да потвърждава резултатите от първоначалното гласуване, възможно е от чисто техническа гледна точка електорите да се обърнат срещу своя щат и да гласуват за когото си поискат.

В около 30 от всичките 50 щати имат закони, които задължават своите електори да гласуват с народния вот от съответния щат. Наказанието за несъобразяване е само глоба, като не е ясно какво би е случило в съда - системата никога не е била изпробвана и според Конституцията електорите имат право да променят гласа си.

Останалите 20 щати не са се опитали да обвържат електорите си.

Това не е само на теория. Според списъка Richard Berg-Andersson lists през последните 100 години девет електори са се изметнали и са отказали подкрета на избраника на щата.

Гласовете им са били зачетени, като броят им никога не е бил достатъчен, за да променят изборните резултати.

Защо Електоралния колеж няма да избере Хилари Клинтър? Причините за това са много.

1) Електорите на Тръмп са предани членове на републиканската партия, избрани на щатско обсъждане - от 93-годишна внучка на роби до 19 годишен активист републиканец. Като цяло партиите се стараят да проучат своите електори, за да си осигурят тяхната лоялност.

Ако някой електор републиканец предпочете Хилари, той не само ще се противопостави срещу волята на щатските гласоподаватели, но и на партията като цяло. Въпреки че сред електорите на Тръмп има скептици, те са заявили, че ще потвърдят резултатите от своя щат.

2) Очертава се Тръмп да има 306 електора, а Клинтън - 232. Един или двама електора няма да променят нищо. Тридесет и седем електора трябва да изменят на Тръмп, за да го лишат от мнозинство. Това е голяма цифра.

3) Тези електори не трябва просто да изменят на Тръмп. Ако нито Тръмп, нито Клинтън не получат поне 270 гласа, изборите ще преминат в ръцете на контролираната от републиканците Камара на представителите, която със сигурност ще връчи президентския мандат на Тръмп. За да не бъде избран Тръмпп, електорите трябда да подкрепят Клинтън.

Спомнете си, че дори и най-отявлените критици на Тръмп сред републиканците не стигнаха до там, че да предпочетат Хилари Клинтън пред него.

Мит Ромни, Джеб Буш, Джон Касич, Линдзи Греъм, Джон Макейн и Джордж Буш заявиха, че няма да гласуват или ще гласуват за някого другиго.

4) Едно силно отклонение от Тръмп би било оспорено от неговите последователи в тези щати. Според закон от 1887 година, ако щатите гласуват с противоречиви електорални гласове, Конгресът трябва да гласува кои да признае и кои - не.

Конгресът също се контролира от републиканците и няма да допусне опит на електорите да откраднат президентството и да го дадат на Хилъри Клинтън.

5) Клинтън прие изборните резултати и призна Тръмп за победител. Няма сигнали, че тя би подкрепила или одобрила тази инициатива.

6) Най-важното е, че това са демократични норми. По-широката рамка на явлението да има само девет неверни електори през последните стотина години, въпреки огромната власт, която притежават, е широко разпространеното мнение, че избирането на президент не е тяхна работа. Тяхната дейност е само да потвърдят резултатите в своите щати.

Накратко, иде реч за намирането на 37 републикански активисти, от които се е очаквало да гласуват за Тръмп, да предоставят президентството на Хилари Клинтън в противоречие с волята на народа от тези щати и с общоприетите правила на президентската надпревара, при все че самата Клинтън не желае това. Няма как да се случи.

Ако това се случи на практика, със сигурност ще приключи катастрофално

Много прогресивни и либерали със сигурност не са доволни от изхода на изборите, боят се от президентството на Тръмп и това е разбираемо.

Тази идея е не само нереалистична, но и невероятно опасна за американската демокрация, ако добие популярност въпреки привидно безобидната истина, че е технически възможно и че Хилъри Клинтън спечели народния вот.

От 180 години насам американската система тълкува резултатите от щатските избори като резултати от вота на Електоралната колегия.

Компаниите се водят с тази презумпция. Електорите се явяват глашатаи на вота. Народният вот е неуместен.

Разрушаването на тези норми като част от обречените усилия да се победи Доналд Тръмп е лош път. (Като начало електорите за в бъдеще ще се отмятат както си поискат - вече няколко от отметналите се досега електори са имали расови мотиви.)

Нещо повече - електорите, отказващи се от Тръмп, ще доведат до предизвикването на конституционална криза, защото няма място под слънцето, където Републиканската партия, повтаряме, контролираща Конгреса, да приеме Клинтън за президент по този начин. (Както по-горе се каза, те ще откажат да признаят резултатите.)

И освен това, когато подобни ситуации се случват по света, често водят до военна криза. А Хилъри Клинтън не е особено популярна сред военните, и не е ясно дали либералите искат това да се случи.

За да е ясно на всички, тази идея е по своята същност призив за унищожаване на американската демокрация, поне що се отнася до резултатите от президентските избори, преди Тръмп да има възможността да направи каквото и да било, и без ясна представа с какво да се замени.

Вероятността да проработи е нищожна.

Oще: американски президент  белия дом  доналд тръмп  електорална колегия  електори  избори  хилъри клинтън 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 15.11.201602:54

>Хората гласуваха не за Тръмп, а срещу Хилари. Доста информация за корупция

И сега, след като президент ще е Тръмп, който изрично каза, че се кани да я вкара в затвора, републиканците държат и двете камари, и ще изберат поне един член на върховния съд, да очакваме ли да осъдят Клинтън за корупция и прочие?
Какво точно ще кажат хората като теб ако Клинтън не бъде осъдена?
Тоест, в хипотетичния вариант, че не я осъдят, въпреки че Тръмп съвсем явно я заплашваше със затвор, а сега републиканците ще държат буквално всички необходими власти, ще признаеш ли, че информация за корупция или държавна измяна явно е нямало, или ще си измислиш поредната конспиративна теория?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2014, 23:08

10 Lavaca | 13.11.201617:13

Те левите винаги плашат с края на света ако не ги изберат. Като дойде 10 Ноември нали имаше полтъргейсти които ни казваха по радиото кое е демократично и кое не с почукване под масата. В Москва се появиха плъхове големи колкото едри кучета и прегризваха кабелите на метрото.
Спомням си бях коментирала че тъй като ПВЦ то на изолацията и метала на кабела нямат хранителна стойност, скоро тези плъхове ще умрат от глад . . .
Комунизмът ще си отиде - спете спокойно деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

9 Palma Kaktusova | 13.11.201616:55

Хората гласуваха не за Тръмп, а срещу Хилари. Доста информация за корупция и не дотам демократични действия се разпространяваше за нея. Вярно или не - не знам. Хората повярваха. Ясно е , че вайс президентът ще е ключовата фигура - Тръмп не е достатъчно ерудиран. Петициите нямат шанс.
Малко от приятели:
Andres November 11 at 12:55pm ·
Since Mr. Trump won. i decided im moving to the kitchen to make a sandwich....

K. O. MAKING SANDWICHES GREAT AGAIN!
Like · Reply · 1 · November 11 at 1:16pm

Jullie hows about a trump steak? lol discounted , well aged....
Like · Reply · 2 · November 11 at 1:39pm

Jim I'm satisfied with a bowel movement...и т.н.

Радва ме, че не са си изгубили чувството за хумор, а на Тръмп ще му се наложи да се откаже от голяма част от предизборните си изцепки - ясно е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

8 BaronVino | 13.11.201612:13

Избирането на американси президент към днешна дата е еквивалент на избиране на Римски император в древен Рим т.е. на този пост човек променя голяма част от активния свят.
Тръмп е еквивалент на Нерон, човека който запали Рим.
Живеем в много интересни времена.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 13.11.201608:02

Той тоя текст и пИрИфектен да е откъм грамотност, си остава едно либерастко квичене, леко приглушено, не толкова фундаментално крайно като преди два-три дена, обаче е като мехлем за душата.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

6 Dear Ivan | 13.11.201607:36

Нетко Гугов и найголиамата мисал става на един буклук ако енаписана негръмотно казвашси тоа каде еучил кво еправил та незнае да пише и междудругото 37 е число от две цифри а нее цифра и съшто така "случвасе" ако се каже набългарски "става" текста шеспечели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2012, 18:37

5 Nedko Gugov | 13.11.201607:08

Кога смисълът на даден текст загуби пред това да бъде написан грамотно?
Не ви дразни дали Клинтън или Тръмп са спечелили, дразни ви, че някой е написал Клинтър.,,
Да пишем грамотно ли се оказва най-висшата ценност и каквото и да напишем ли, ако е граматически правилно, ще бъде истина и ще я подкрепяме?
Всички коректори сте едни отказващи да мислят дребни душици.,,
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 07:13

4 Boyka Popova | 12.11.201622:35

Виктория, имам и други провописни/преводачески грешки, за които моля да ме извините. Анализът привлече вниманието ми и бързах да предам превода, докато новината е топла.
Хората тук са силно разделени - мащабът на петицията и скоростта й на придвижване изразяват част от настроенията.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 12.11.201622:24

Това четиво щеше да е по-поносимо, ако Кафето се измъкнат от посредствеността и си назначат редактор. Все пак..КлинтъН, а не КлинтъР. Достатъчно са другите повърни, че да понасяме и тази Бесен
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 12.11.201620:25

Бах тия американци - до лобут ще се докарат!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.