Webcafe

Италианското радио на раздора, което скара управляващите популисти

Webcafe, по The Time
08.07.2019, 18:37 (обновена 10.07.2019, 07:33)
радио радикале

Снимка: © Getty Images

Назрява ли атака срещу свободата на словото в Италия?

Всяка сутрин в продължение на повече от две десетилетия хиляди слушатели в цяла италия пускат радио "Радикале", за да чуят емблематичния глас на водещия Масимо Бордин, който води ежедневния преглед на печата.

Но когато на 17 април е съобщена новината за смъртта му, тъжната вест идва в изключително труден за радиото момент.

След 47 години в ефир радио "Радикале" рискува да бъде спряно.

За мнозина подобен ход изглежда като част от по-мащабна популистка кампания срещу медията. Сега, седмици след смъртта на Бордин, съдбата на радиото продължава да зависи от разцеплението в италианския парламент.

Дискусиите около радио "Радикале", политически ориентирано радио, което излъчва на живо парламентарните дебати и съдебни процеси заедно с политически шоута, предизвика разкол между двата коалиционни партньора, които в момента управляват Италия - движението против статуквото "Пет звезди" и влиятелната крайнодясна "Лига".

Още през април италианците започнаха спорове около радиостанцията, след като лидерът на движение "Пет звезди" и настоящ министър на икономиката Луйджи ди Майо обяви, че правителството, което до момента финансираше медията, няма да поднови дотациите си и да оторизира живото излъчване по време на парламентарните сесии.

Повратната точка дойде, когато "Лигата", която не споделя много от възгледите на "Пет звезди", зае страната на опозицията.

На 13 юни италианският парламент с подкрепата на "Лигата" гласува за запазването на радиото до края на 2019 г. в противоречие с намеренията на коалиционния си партньор. В отговор на това решение ди Майо каза, че радио "Радикале" е частна радиостанция, платена с пари от данъкоплатците и че е горд да бъде противник на медията. Той допълни, че ще търси обяснение от партньорите си защо са подкрепили радиото.

Междувременно Салвини от "Лигата", който е и бивш репортер, заяви пред журналистите, че се опитва да защити свободата на словото, включително и тази на радио "Радикале". Според Салвини радиото представлява голямо културно наследство заради опита и архивите си. Министърът на вътрешните работи каза още, че би било срамота всичко това да бъде затрито с лека ръка.

Движението против статуквото "Пет звезди" започна през 2009 г. с блог, списван от известен комик на име Бепе Грило, който е на мнение, че в един момент интернет ще измести традиционните медии. Лидерите на движението комуникират предимно през Twitter и Facebook, където непрекъснато нападат пресата с аргумента, че защитават народа от държавата му.

Миналата година някои членове нарекоха журналистите, които ги нападат, "тъпаци" и "продажници".

Затова и не е изненадващо, че "Пет звезди" са против финансирането на радиото. Въпреки това движението е напълно изолирано, когато става въпрос за подобен род решения - в италианската политическа история финансирането на партийни медии винаги е играело много важна роля.

От друга страна позицията на "Лигата" (бивша "Северна лига") по този въпрос не е типична за партия против статуквото, може би защото всъщност това не е такъв тип партия. Тя е основана през 1989 г. - две десетилетия преди "Пет звезди" - и има министерски постове и в трите правителства на Силвио Берлускони.

За разлика от "Пет звезди" партията е управлявала собствен вестник и радиостанция в продължение на десетилетия и то благодарение на държавно финансиране. Самият Салвини е работил за радиото, което се казва радио "Падания Либера". Ежедневникът на име "Ла Падания", спира да излиза през 2014 г. заради липса на финанси.

Дебатите около радио "Радикале" показват как се променя баланса на силите вътре в правителството.

Отчасти това се дължи на доминиращата позиция на "Лигата" след европейските избори през май месец, когато тя се открои като най-голямата партия в Италия и задмина движението "Пет звезди". Може би ако балансът между двете политически сили беше различен, споровете за радио "Радикале" нямаше да са толкова важни.

Но желанието на "Лигата" да гласува срещу правителството подчертава непълноценната роля на "Пет звезди" в управлението. На 26 юли коалицията показа още повече разделението си, след като отложи дискусиите около бюджета на Италия за 2020 г.

Радио "Радикале" е основано през 1975 г. като част от италианската лява Радикална партия. Тя никога не е участвала в управлението, но има близки връзки с другите леви партии. Това е първата радиостанция в Италия, която се фокусира изцяло върху политиката и решава да излъчва пряко парламентарните сесии - нещо, което държавата признава като услуга в полза на обществото.

"Радикале" вкарва гласовете на законодателите в дома на обикновените хора, казва Алесио Фалконио - главният редактор на медията.

За сравнение, прякото излъчване на парламентарните заседания в Британия и на Конгреса в САЩ започват през 1978 г. Около 300 хил. италианци включват ежедневно радио "Радикале", за да следят последните политически новини и развитието по държавните въпроси. Много от слушателите са журналисти, адвокати, магистрати и професори, но и хора, които просто се интересуват от политика, уточнява Фалконио.

През десетилетията "Радикале" трупа обширен архив от политически и съдебни производства, включително и най-големите съдебни процеси в съвременната италианска история, сред които този на бившия премиер Джулио Андреноти. Той успява да обори твърденията, че сътрудничи на мафията след дълго съдебно дело, което приключва през 1990 г.

Радио "Радикале" е жива история, която пази последните 40 години на италианския политически живот. Заплахата за съществуването на радиостанцията предизвика огромно недоволство, а един депутат стигна до болница след гладна стачка в опит да спаси медията.

Петиция, която настоява правителството да преразгледа решението си, вече е подписана от 174 хил. души, а 114 професори по наказателно право изказаха своята загриженост за "фундаменталните обществени услуги, които радиото предоставя".

Това не е първият път, в който "Пет звезди" се опитва да действа срещу пресата.

Миналата година ди Майо заплаши да изтегли рекламите на държавни компании от италианските вестници, които силно зависят именно от тези рекламни договори.

Според него вестниците "замърсяват публичните дебати, а най-лошото е, че се финансират с държавни пари". Освен това оряза финансирането на медии от държавния бюджет, което предизвика критики от страна на Съвета на Европа.

До момента радио "Радикале" успяваше да остане невредимо от тези мерки. Някои депутати, както и екипът на самото радио призовават за организирането на публично финансиране, което да покрие услугите, които медията предоставя.

Междувременно нарастващото влияние на "Лигата" заплашва да разруши коалицията и засилва конфликтите с Брюксел по темата за държавния бюджет. Така че лоялните слушатели на радио "Радикале" отново ще бъдат на любимата си станция, за да следят последните развития по темата.

Oще: журналистика  италия  лига  лигата  луйджи ди майо  матео салвини  пет звезди  радикале  радио  радио радикале  свобода на словот  силвио берлускони 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.