Ефектът "Тръмп" заплашва Австрия | webcafe.bg
Webcafe

Ефектът "Тръмп" заплашва Австрия

Webcafe
17.11.2016, 12:56 (обновена 20.11.2016, 11:22)
избори в австрия

Снимка: © Getty Images

Това ли ще е първата страна в Западна Европа, избрала десен популист?

4 декември е Денят "Х" за Австрия - гражданите й отново са призовани пред урните, за да може най-после да се сложи край на неяснотата около избора на нов държавен глава.

Това ще е третият опит на страната да излъчи президент, след като изборите през месец май 2016 г. бяха касирани, а насроченото за 2 октомври "преиграване" на двубоя между 72-годишния Александер ван дер Белен и 45-годишният му съперник Норберт Хофер беше отложено по административни причини.

Какво се случи през май?

Кандидатът на крайнодясната Партия на свободата на Австрия Норберт Хофер поведе след първия тур на президентските избори с почти 14% преднина пред безпартийния Александер ван дер Белен (бивш председател на парламентарната група на "Зелените").

Ван дер Белен обаче успя да обърне балотажа с минимално мнозинство (50,3 процента срещу 49,7% за Хофер). Разликата в реални гласове между двамата се изчисляваше на малко над 31 000 гласа.

Партията на Хофер обжалва изборния резултат и успя да убеди Конституционния съд, че балотажът е компрометиран. Причината за касирането на вота от май 2016 г. бяха свързани с нередности при броенето на бюлетините, изпратени предварително по пощата, и преждевременното обявяване на първите резултати от изборния ден още преди той да е приключил.

Повторното провеждане на президентските избори беше планирано за 2 октомври 2016 г., но се наложи да се отложи заради нови проблеми с лентите с лепило на пликовете за писма, с които гласоподавателите имат право да изпратят бюлетините си по пощата.

Ако пликът бъде пуснат незалепен, даденият глас се смята за невалиден.

Президентството - в безтегловност

Макар че Александер ван дер Белен спечели втория тур на изборите през май, в момента Австрия няма официален президент.

От месец юли насам досегашният държавен глава Хайнц Фишер няма право да заема поста поради изтичането на мандата му.

Междувременно задълженията на президента се изпълняват от тримата председатели на Народното събрание. По ирония - един от тях е самият Норберт Хофер, един от двамата претенденти на изборите.

От политическа гледна точка, Австрия има нужда от президент преди всичко за назначаването на правителство. Ако нестабилната коалиция на социалдемократите и християндемократите не издържи до редовните парламентарни избори през есента на 2018 г., липсата на държавен глава ще се усети сериозно.

Какво показват проучванията преди изборите?

Към момента изглежда, че касирането на балотажа работи в полза на кандидата на Партията на свободата на Австрия Норберт Хофер.

Дали ще успее да затвърди победата си от втория опит? Вероятно да, ако може да се съди по последните социологически проучвания, които му дават лека преднина.

И все пак предизборният съспенс в Австрия няма да се разреши до последно. Хофер води пред 70-годишния Ван дер Белен само с 2% преднина (51:49% в полза на крайнодесния кандидат). Изследване на "Галъп" от 7 октомври дори показа изравнени резултат на двамата конкуренти. През август Хофер водеше с доста по-ясна преднина.

Ситуацията обаче може да се промени доста бързо - подобни бяха и настроенията преди балотажа, когато Ван дер Белен все пак успя да се наложи.

Най-важното за двамата кандидати ще бъде преди всичко да успеят да мобилизират колебаещите се гласоподаватели преди вота на 4 декември.

Ефектът Тръмп

Дали Ван дер Белен ще успее да привлече отново хората, които не одобряват Хофер? В предходната предизборна кампания той се опита да представи съревнованието си с него като решаващ сблъсък между "Доброто" и "Злото".

Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да се окаже ключов елемент от преразпределението на силите в Австрия.

Веднага след обявяването на резултатите в Америка, Ван дер Белен даде пресконференция, на която предупреди за последствията от вълната на антилиберални популистки сили - както в лицето на Тръмп и националистите от Великобритания, така и в лицето на правителствата в съседните на Австрия страни - Унгария и Полша.

"Надявам се, че Австрия няма да се окаже първата западноевропейска държава, в която крайнодесните демагози вземат властта", каза той, като призова всички хора да гласуват "дори онези, които не харесват нито мен, нито Хофер".

Най-важните теми на предизборната кампания

Норберт Хофер видимо смекчи тона на кампанията си при третия опит за победа на президентските избори - включително, като се отрече от първоначалните си обещания, че ще работи за излизането на Австрия от ЕС (т.нар. Оеxit - Oesterreich-Exit).

През юли той обяви, че ако ЕС не се реформира в рамките на една година, "ще се наложи да попитаме австрийците дали все още искат да членуват в него".

Сега обаче се оказа, че вече не иска и да чуе за обещания от него референдум. "От няколко дни се ядосвам, защото постоянно ми задават този въпрос", каза той пред Presse.at

Сигурността по границите на Австрия и новият курс по отношение на бежанската политика остават сред основните теми на кампанията му. От сайта си той предупреждава за "Опасностите от неправилната имиграционна политика" и твърди, че Австрия е заплашена от ислямизация.

Хофер се обявява против търговски споразумения като CETA и TTIP и се застъпва за вземане на решения чрез пряка демокрация по примера на Швейцария.

Александер ван дер Белен критикува Хофер заради колебливата му позиция по темата за напускането на ЕС.

"Никой не бива да се заблуждава, че опасността от Oexit е отминала - напротив. Самите спекулации за евентуално излизане от ЕС пречат на икономиката ни, като по този начин пречат на работодателите в Австрия. Убеден съм, че не всичко в Европа върви добре. Но напускането на ЕС за мен е абсолютно недопустимо", пише Ван дер Белен в сайта си.

Той настоява за разумно отношение по проблема за бежанската политика. Пред Focus той се изказва за "прагматичен хуманизъм" спрямо кризата. По думите му, Австрия трябва да приема бежанци "при възможност".

Десните радикали се отнасят изключително критично спрямо бившия депутат от "Зелените". През октомври се наложи Ван дер Белен да бъде поставен под полицейска охрана, тъй като се получиха заплахи за живота му.

"... Не споменавай напразно името Божие..."

Кандидатът на ПСА Норберт Хофер предизвика смут с предизборния си плакат, чийто надпис гласи "И Бог да ми е на помощ". Тази фраза всъщност е част от клетвата, която държавният глава полага при встъпване в длъжност.

Евангелистката църква на Австрия веднага се разграничи от този предизборен слоган. Богът в Библията не е "западно-християнски", а Универсален, се казва в обща позиция на трите големи протестантски общности на Австрия.

Австрийските католици обаче нямат претенции към кампанията на Хофер.

"Не отива на църквата да спекулира с мотивите на Хофер. "Бог" не е понятие, върху което католиците имат авторско право", пише говорителят на Католическата епархия на Виена Михаел Прюлер. Той обаче подчертава, че Хофер употребява името Божие "на своя отговорност".

"Разбира се, някои твръдят, че Хофер използва Бог само за да привлече повече гласове. Но това, само по себе си, не е нечестно поведение. Нали именно победата е смисълът на предизборните плакати?", пита Прюлер.

Норберт Хофер е християнин, направил конверсия - преди години е бил католик, сега е протестант. А и двете църкви се ангажират активно с благотворителна помощ в подкрепа на бежанците. Позицията на протестантските общности подчертава изрично, че Бог помага на слабите, бедните и нуждаещите се хора.

"От това произлиза една особена отговорност за всички лица, изпаднали в нужда, в днешното общество, а към тях се причисляват особено "бежанците и имигрантите".

От ПСА не приемат критиката на протестантите. Те напомнят, че слоганът "И Бог да ми е на помощ" се използва и в клетвата за вярност.

Шефът на предизборния щаб на Хофер - Херберт Кикл - казва: "Няма никаква злоупотреба с Божието име, така както няма злоупотреба, когато казваме "Сбогом" или "Слава Богу".

"Родината се нуждае от Теб сега"

Хофер се позиционира като традиционалист и патриот, не само като особено "богобоязлив". На предизборните му материали се виждат и слогани като "Родината се нуждае от Теб сега".

Александер ван дер Белен също залага на патриотичната тематика. Слоганите му са "За нашата обичана Австрия" и "Сега, повече от всякога", "За честта на Австрия пред света". При него няма да видите религиозни препратки. Според "Kurier" 72-годишният Ван дер Белен е агностик.

През октомври беше публикуван предизборен клип, който показва кандидат-президента на фона на природните красоти на родния му Каунертал в Тиролските Алпи.

Във видеото той казва: "Тук, в Каунертал научих, че всички хора са равни. И че общият ни живот може да функционира, тогава когато всеки отделен негов член е готов да допринесе с нещо за общността".

Без да споменава изрично противника си Норберт Хофер, Ван дер Белен подчертава: "Когато днес наблюдавам какво се случва в света, виждам, че нашият континент Европа е заплашен от разцепление. И това се случва, защото отделни националисти си мислят, че могат да разбият нашия съюз. Това наистина ме изпълва с притеснения за Австрия".

Накрая завършва с изречението "Ти имаш нужда от мен и аз имам нужда от теб", произнесено на местния диалект.

Както Ван дер Белен, така и Хофер правят активна предизборна кампания, насочена към австрийците в чужбина. Потенциалният 500-хиляден електорат, който може да гласува дистанционно по пощата, може да се окаже решаващ за победата. Бюлетините за вота на 4 декември вече са разпратени.

Oще: австрия  александер ван дер белен  бежанска криза  бежанци  виена  десен популизъм  западна европа  защита на границата  избори  излизане от ес  имигранти  католическа църква  норберт хофер  партия на свободата на австрия  популизъм  президентски избори в австрия  протестантска църква  референдум  сигурност 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

4 scuba | 18.11.201622:49

Абе,Павурче,вземи се изясни,че коментара ти изглежда като на пет ракии и три джоинта.
Пък и е пет без пет сутринта!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 18.11.201604:50

"Ти имаш нужда от мен и аз имам нужда от теб", произнесено на местния диалект."На местния диалект, а? Гиди тесногръд патрЕотар, шовинист, фашага, путлерова подлога, атакист с два пръста чело, хомофоб, чемадан, вакзал, Пхенян. Там на местен диалект си говори, комуне долно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

2 sim4o | 17.11.201622:33

Ван дер Белен има руски произход!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 17.11.201620:40

Австрийците трябва да аншлусират Германия, щото германците съвсем се разпасаха.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.