Webcafe

Научи се да плуваш с момчетата. Ислямът не е извинение

Webcafe
10.01.2017, 14:41 (обновена 12.01.2017, 13:12)
час по плуване

Снимка: © Getty Images

Момичетата от мюсюлманското вероизповедание в Швейцария нямат право да отсъстват от часовете по плуване със съучениците си от мъжки пол заради религиозни причини. Това се казва в ключово решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Съдът в Страсбург отхвърли делото, заведено от двойка мюсюлмани от Базел, които настояваха двете им малолетни дъщери да не влизат в басейна заедно с момчетата по време на час по плуване.

Казусът възниква още през 2010 г., когато швейцарско-турското семейство е глобено с 1400 франка (1304 евро) заради забраната на дъщерите да плуват заедно с деца от мъжки пол.

В решението си съдът преценява, че властите в Базел не са нарушили правото на свобода на вероизповеданието, като са отказали да освободят момичетата от задължителните часове по физическо възпитание.

ЕСПЧ приема, че отказът на властите действително представлява вмешателство в свободата на вероизповедание, но в същото време - това вмешателство е оправдано поради опасността от социално изключване на децата.

"Училищата имат специална роля в процеса на социална интеграция, особено когато се касае за деца от чуждестранен произход", се казва в решението на съда.

Магистратите обръщат внимание, че часовете по плуване "не са само упражнения за усвояване на плуването, но преди всичко - за участие в съвместна дейност заедно с останалите съученици".

Съдът посочва, че властите в Базел са положили усилия да уважат ограниченията, които Ислямът налага на мюсюлманските момичета, като е разрешил на децата да носят "буркини" по време на час по плуване.

Върховният съд на Швейцария в Лозана се произнесе по този казус още през 2012 г., като посочи, че задължението за участие в смесени уроци по плуване в училище не представлява "неприемлива атака срещу религиозната свобода".

ЕСПЧ посочва, че наложената на семейството глоба от 1400 франка е справедлива и пропорционална на нарушението.

"Целта й е да гарантира, че родителите ще изпращат децата си на задължителните учебни часове, което е преди всичко в техен собствен интерес за социализация и успешна интеграция".

Решението на Съда в Страсбург все още не е окончателно и може да се оспорва от семейството от Базел в рамките на 3 месеца.

Уроците по плуване са част от задължителната учебна програма в Базел и в много други общини в Швейцария.

През 2016 г. властите в Базел Ландшафт приеха, че учениците-мюсюлмани нямат право да отказват по религиозни причини да се ръкостискат учителите си - един от традиционните обичаи за поздравяване в швейцарските детски градини и училища - в противен случай родителите им ще бъдат глобявани с до 5000 швейцарски франка.

Oще: буркини  вяра  европейски съд по правата на човека  еспч  ислям  мюсюлмани  общество  плуване  религиозни свободи  религия  свобода на вероизповеданието  съдът в страсбург  турция  физическо възпитание  час по плуване  швейцария 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.05.2010, 15:34

3 neptun | 26.01.201710:59

Като чуя подобни случай и се замислям, какво означаваше homo sapiens?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 11.01.201720:55

предполагам, се опасяват дъщерята да не чуе изотзад дорде усвоява примерно стил бруст: "плувай, плувай не е риба"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 11.01.201715:03

Аз ли нещо бъркам, или ислямските порядки започват да важат за една жена след първия й месечен цикъл? В такъв случай ако момичето е под възрастта от около 11-12, какъв е проблемът, тя се води дете?
Второ, нали за това изобретиха буркините - за да могат мюсюлманските жени да се киснат на воля?
Трето, плуването не е само въпрос на спорт, а на оцеляване. Всеки човек ТРЯБВА да може да плува.
   

оценка

+0 -0