Защо Русия забрани "Стоп Хам" | webcafe.bg
Webcafe

Защо Русия забрани "Стоп Хам"

Webcafe, по Коммерсант
01.04.2016, 21:20 (обновена 05.04.2016, 07:37)
стопхам

"Отличниците" на Владимир Путин внезапно изпаднаха в немилост

След близо 6 години съществуване една от най-популярните, но и скандални граждански организации в Русия беше забранена от Московския съд.

"Стоп Хам" ("Спри простака"), чиито активисти се бореха с недобросъвестните шофьори и незаконното паркиране, загуби правната си регистрация по настояване на Министерството на правосъдието на Русия заради "нееднократни груби нарушения на закона".

Сдружението, създадено от прокремълската младежка организация "Наши", често беше давано за пример от Владимир Путин.

Сега обаче председателят на "Стоп хам" Дмитрий Чугунов намеква, че организацията е ликвидирана по заповед на "влиятелни зложелатели". Той твърди, че нищо не може да спре акциите срещу простаците на пътя и се кани да пререгистрира сдружението, като "промени две запетайки в името".

Кога и защо е създаден "Стоп Хам"?

"Стоп Хам" е неправителствена организация, основана през 2010 г. от членове на прокремълското младежко движение "Наши". Основната цел на структурата е борбата с нарушенията на правилата за движение по пътищата: паркирането на забранени места, присвояването на обществени площи за незаконно паркиране, движението на автомобили по тротоарите и др.

През юли 2010 г. проектът дори беше одобрен от руския вътрешен министър Рашид Нургалиев. Той предложи на активистите на "Стоп Хам" да работят съвместно със служителите на КАТ и дори поиска да прикрепи по един пътен полицай към всяка група.

"Вие вършите много важна и добра работа - борите се с нахалството на пътя", похвали ги самият Владимир Путин през 2013 г., след което получи подарък - тениска с надпис "Спри простака".

Как действат активистите на "Стоп Хам"?

Участниците в проекта търсят неправилно паркирани автомобили, които създават затруднения за пешеходците и останалите участници в движението.

Ако виновният шофьор се намира в колата, активистите се обръщат с молба към него да паркира на друго място.

Ако той откаже да се поправи или ако просто няма кой да премести колата, следва второ действие: отмъщение.

На предното стъкло на автомобила се залепва огромен кръгъл стикер с текст: "Не ми пука за другите, ще паркирам, където си искам".

Доста често тези акции са съпроводени с тежки разправии и саморазправа между активистите и шофьорите, които ги обвиняват в нанасяне на щети по частна собственост.

Всеки епизод от "Стоп Хам" се снима с видеокамера, а впоследствие монтираните "репортажи" се публикуват в YouTube, социалните мрежи и официалния сайт на организацията.

Впрочем, клиповете успяват да генерират доста добър трафик и доход - по данни на SocialBlade, които оценяват доходността на каналите в YouTube, "Стоп Хам" биха могли да изкарват до 192 000 долара на година от потребителски посещения.

Нещо повече - в продължение на последните 3 години "Стоп Хам" получаваше и държавно финансиране по линия на специални президентски грантове. През 2013 г. организацията е субсидирана с 4 млн. рубли (около 97 500 евро според актуалния тогава курс на рублата), през 2014 г. сумата нараства до 6 млн. рубли, а през 2015 г. грантът достига до 8 млн. рубли.

Най-големите скандали около "Стоп Хам"

Движението стана популярно през 2012 г. след конфликт в търговския център "Европейски" в Москва. Активистите попадат на нарушение на съпругата на Тамерлан Мингаев - зам.-пълномощен представител на Чеченската република към администрацията на Путин.

Инцидентът приключва с побой между активистите на "Стоп Хам", сина на Мингаев - Ислам и неговите приятели. Започва разследване по обвинение в хулиганска проява, а дипломатът от Чечня е уволнен от Рамзан Кадиров заради "некоректното поведение на съпругата му".

През април 2013 г. активистите се сблъскват с друг държавен служител - Маргарет Аракелян, правен консултант към руската ЦИК. При молба да се премести заради неправилно паркиране, тя вдига скандал и форсира колата си по посока на един от хората на "Стоп Хам", като едва не го повлича.

След случая ръководителят на ЦИК Владимир Чуров се извини за поведението на Аракелян.

Само три месеца по-късно се случва нов скандал - двама членове на "Стоп Хам" се опитват да спрат колата на Татяна Сморякова, съпруга на районния кмет на Марино, Александър Сморяков. Вместо да се премести от тротоара, тя потегля с джипа си, а двамата се озовават на капака му.

Самият Сморяков се появява на мястото на инцидента, за да защити жена си, като пише жалба срещу активистите. Появяват се и родителите на един от пострадалите, които подават насрещна жалба с обвинение в лъжесвидетелстване срещу кмета. На следващия ден Александър Сморяков подава оставка.

През 2015 г. в Санкт Петербург няколко души от движението се опитват да спрат автомобил, който се движи по тротоара. Следва сбиване с нарушителите, при което трима души са приети в болница със средна телесна повреда. Двама от нападателите срещу членовете на "Стоп Хам" впоследствие получават условни присъди.

Един от последните епизоди около "Стоп Хам" се случи само преди няколко седмици, когато активист се сби с олимпийския шампион по спортна гимнастика Алексей Немов.

Юридическият казус

Най-честите обвинения срещу активистите на "Стоп Хам" от страна на набедените шофьори са свързани с незаконното видезаснемане (нарушение на неприкосновеността на частния живот) и нанасяне на щети по автомобила с лепенките.

Според руското законодателство обаче не се изисква съгласие от страна на гражданина за публикуване на неговото изображение, ако то е заснето на обществено място.

Юристите смятат, че лепенето на стикера не може да се счита за увреждане на имуществото и смятат, че трудно може да се докаже административна отговорност при евентуално дело срещу активист на "Стоп Хам".

Искът на Министерството на правосъдието срещу организацията датира още от октомври 2015 г. Ведомството е поискало организацията да се ликвидира и да се изключи от Единния държавен регистър на юридическите лица.

Московският съд е разгледал делото на 12 октомври 2015 г. и е уважил искането. Решението не е обжалвано, поради което в предвидения от закона срок сдружението е заличено.

Дмитрий Чугунов обаче твърди, че не получавал никакви писма от съда и коментира, че ликвидирането на "Стоп Хам" е проведено като "спецоперация" без участието на самите активисти.

Къде работи "Стоп Хам"

Няма точни данни за броя на активистите на движението. По думите на лидера на "Стоп Хам" Дмитрий Чугунов, организацията има свои представители в цяла Русия - включително в Москва, Санкт Петербург, Краснодар, Новосибирск, Екатеринбург и др.

Един от водачите на московския клон на "Стоп Хам" Кирил Бунин, движението провежда по 4 акции на седмица. В неговата група членуват около 40 души. Още близо 60 доброволци се включват в единични акции.

От 2014 г. "Стоп Хам" формира свое подразделение и на полуостров Крим след анексирането му от Русия.

Техни последователи са засичани и в Украйна, Молдова и Беларус, но юридическият им статут е неясен.

Oще: автомобили по тротоарите  агресия на пътя  активисти на "стоп хам"  владимир путин  какво е стоп хам  кат  москва  незаконно паркиране  неправилно паркиране  паркиране  пешеходци  побой на пътя  правилата за движение по пътищата  простаци на пътя  русия  саморазправа  спри простака  стопхам  стоп хам 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 04.04.201621:37

>Ей тука един такъв самовлюбен и нагъл сополанко

"Ей тука" обаче става в центъра на гнилия капитализъм, Ню Йорк.
В Москва такива неща не стават. Не само, че самовлюбените и нагли сополанковци там са над закона и полицаите няма да ги пипнат, но сега дори и доброволците от СтопХам няма да могат. Не че последните ми допадат, изобщо не ги защитавам. На мен ми харесва значително повече да живея в правова държава, в която не се налага доброволци да радават правосъдие както намерят за добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

13 AlahAkbar | 04.04.201611:54

Борисе, ти добре ли си? Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

12 boris | 04.04.201609:24

А те защо вършат такива неща - разни там клипове, стикери и прочие? Не е ли по-лесно, като видят някоя тамошна мутра, дъщеря на кмета, или приближен на президента да паркира в нарушение - просто да се обадят на народната милиция, да дойде милиционера, да му напише 500 евро глоба и ако оня му каже "А ти знаеш ли кой съм аз" - още по-добре - милиционера му слага белезниците - съдията му дава половин година ефективно и две години пробация и всичко е ОК!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

11 Бам | 04.04.201600:12

Ми що забрани, що... ми щото иначе Дъ мушмоРок щеше да ги напляска по блядските муцуни и да ги строй на червения площад за разстрел. Та затова, изплашиха се и така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 03.04.201613:40

TheRock | 03.04.201611:56
sim4o | 02.04.201622:29
Простако, точно това е наложения през годините на комунизма в България руски манталитет.
Толкова си глупав, тъп и посредствен че нямам думи!!!
Интелекта ти е на ниво - "земен червей"!
------------------------
Роко се опитва нещо да напише ПО СТАТИЯТА или просто си излива огорчението, че няма пари, та да се нальока с ракия??
А Рокич???
Не ти ли плащат на коментар от НПО-тата??
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

9 Вълков | 03.04.201613:34

ЕЕЕЕЕЕЕеееееееей рокаджията малко си неадекватен май ,прочете ли статията за да даваш мнение,или ти като видиш написано от или за Русия и вкючваш на 12-та предавка.Ходи в крапец пий си ракията с дяати борис и не се излагай като фена на ферари че и повече.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

8 TheRock | 03.04.201611:56

sim4o | 02.04.201622:29
Простако, точно това е наложения през годините на комунизма в България руски манталитет.
И той си има своите корени в отношението към хората и затова е вайна историята на този човек!
Толкова си глупав, тъп и посредствен че нямам думи!!!
Интелекта ти е на ниво - "земен червей"!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 02.04.201622:29

TheRock | 02.04.201614:09
+ Дядо Борис Ялнъзов от с. Крапец .............
---------------------
Дъ Гъз, ти на колко ракии си ..
Става дума ЗА ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ, против самозабравилите се джигити на пътя!
И айде, да направим паралели .. У НАС В БЪЛГАРИЯ КАК Е??? Къде паркират , как карат, някой спира ли ги??
Ей го-някакъв ферарист щял да стреля ..

Или паралели не те интересуват .. за какво се говори в статиите, за какво иде бреч в дискусиите-не те брига??

Важното е, да си натракаш нормата коментари, да изчакаш майка ти, да се върне с късата пола, да вземеш парите от писането, да вземеш и от на майка си чантата-и да си вземеш ракийца за вечерта???

Поздрави и наздраве!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

6 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.04.201621:11

Най ги обичам такива. Стрелци. Бързи и яростни като фенът на Ferrari. Много бързо бягат, заедно с пищовчето, като им се загрее дупето с шутове.

Ей тука един такъв самовлюбен и нагъл сополанко.

https://www.youtube.com/watch?v=3lKwkn6JT74
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 02.04.201614:09

+ Дядо Борис Ялнъзов от с. Крапец – Варненско. Полуграмотното 17 годишно селянче е било обявено за американски агент” Бил съден и осъден на 10 год. присъда в лагер на “ГУЛАГ” намиращ се на полуостров Въйгач (Северен ледовит океан) в СССР. След края на абсурдната присъда е бил въдворен за 10 год. в село Чита – Грузия
—————————————————————————————————————————————————————————————————-

+ Дядо Борис Ялнъзов казваше:
” Руснаците не са човеци ! Всички руснаците са явни или прикрити изроди…
Няма добри руснаци… Аз тях добре ги познавам, мамицата им… Господ да ги убие”

С тези обобщения дядо + Борис Ялнъзов, започваше да ми разправя спомените си за лагерите на смъртта в СССР. Описваше картинно преживяното и по време на разказите му ме побиваха тръпки. Спомените, които ми разправяше,
той ги е бил записал в 32 тетрадки, но жена му (рускиня) го предава в руското консулство във Варна. ДС обискират
дома му и прибират записаната, негова жива истина за кървавата Русия.

+Дядо Борис Ялнъзов казваше още:
” За всичките злини, които са се случвали в миналото и се случват и ДНЕС на българите, са виновни подлите, долните, презряните, мерзките, гнусните кървавите злодеи от КРЕМЪЛСКАТА ЧЕРВЕНА БАНДА. Тази клика от професионални узорпатори, крадци и убийци, по свой образ и подобие програмираха и създадоха българската комунистическа кървава шайка БКП-БСП, сбирщина от извратени подлеци – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ, клика от обучени в Москва палачи – кръвопийци “.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Хора, бъдете живи !
Благославям Ви да дочакайте Радостта от окончателното срутване на Русия – Империята на Злото !

ОСЛУШАЙТЕ СЕ !
Вече дерат шевовете на съшитата с окървавени конци злокобна руска империя !

ПОМИРИШЕТЕ ЗЛИЯТ СЕВЕРЕН ВЯТЪР !
Откъм умиращата Русия се носят талази миризма на мърша !

Текли са… и днес текат червени реки от кръвта на избитите от руснаците милиони човеци – мъченици.
Душите на милионите жертви и днес още витаят над комунистическа Русия и чакат деня на Възмездието !

Майор Путин от КГБ-ФСБ, направи голямо добро на човечеството !
Той обедини хората от целия свят в омразата им към 86% червени руски изроди от 135 милионното население на Русия.
Този път Съдбата няма да отложи Гибелта на неизмеримото, безмерното, голямото, чрезмереното, необхватното, необятното, огромното, обширното, несъизмеримото, безкрайното, безконечното, безбрежното, безграничното, безпределното, грамадното, просторното, неограниченото, нескончаемото, вечното, несметното, неизчислимото, неизброимото, безбройното, БЕЗДЪННОТО ЗЛО – РУСИЯ !

В деня на кончината на хищника Русия, ще чуем камбаните на Радостта !

БОЖИЯТ БИЧ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА ще се вдигне над Русия за да Въздаде Правда според делата ѝ !
   

оценка

+1 -5

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.