Защо и някои в Западна Европа харесват Путин | webcafe.bg
Webcafe

Защо и някои в Западна Европа харесват Путин

Webcafe.bg, по Reuters
06.01.2015, 18:04 (обновена 08.01.2015, 13:01)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Путин категорично се противопоставя на Европейския съюз - за него разширението на изток на блока е навлизане в традиционната сфера на влияние на Русия. Основната част от крайната европейска десница междувременно възприема ЕС като също толкова тежък хегемон

През ерата на Студената война, западните комунисти често гледаха към Москва за идеологическо вдъхновение, икономическа помощ и политическа подкрепа. От своя страна, Съветският съюз беше повече от склонен да им отговаря с взаимност. 25 години след падането на Берлинската стена, комунизмът отдавна вече е мъртъв, но някои лидери на партии в Европа отново възраждат връзките си с Русия, поради твърде различни причини.

В интервю този месец, Марин льо Пен, лидер на френската партия "Национален фронт", изрази възхищението си от Путин. "Срещу него се води Студена война в Европейския съюз, по нареждане на САЩ, които отстояват собствените си интереси," заявява тя. Льо Пен, чиято партия се изстреля на първо място в изборите за европарламент във Франция миналата година, одобрява стила на национализъм на Путин. "Той успя да върне гордостта и задоволството на една велика нация," казва тя.

Льо Пен е един от много лидери на крайнодесни партии в Европа, които подкрепят Путин. Матео Салвини, лидер на дясната Северна лига и изгряваща звезда в италианската политика, подписа споразумение през октомври между неговата партия и "Единна Русия" на Владимир Путин, базирано на нещо, което той определя като "общи ценности". А по време на кримския "референдум", който легитимира постфактум анексирането от Русия на украинската провинция - поне 12 европейски крайнодесни партии приеха спорната покана да действат като "наблюдатели".

Какво прави Путин привлекателен за европейската крайна десница?

Много от тези движения възприемат Путин за защитник на континенталните европейски ценности. Те приветстват консервативните позиции на руския лидер по въпроси от рода на хомосексуалността, особено с нарастването на подкрепата за правата на хомосексуалните на Запад. Те също така имат и общи противници.

Путин категорично се противопоставя на Европейския съюз - за него разширението на изток на блока е навлизане в традиционната сфера на влияние на Русия. Основната част от крайната европейска десница междувременно възприема ЕС като също толкова тежък хегемон. И членовете й твърдят, че съюзът е ограбил суверенитета на страните-членки, а много от тях настояват за отделяне от евросъюза.

Но именно стилът на лидерство на Путин е това, което най-добре обяснява привличането на крайната десница към него. От годините между двете световни войни насам, крайната десница постоянно търси силни лидери, които да вдъхновяват самоотвержени маси от последователи. Бенито Мусолини е първият, макар че не всички следващи лидери, идолизирани от крайната десница, са били фашисти. Шарл дьо Гол и Маргарет Тачър, прочути със здравата си хватка над съответните си партии и парламенти, са били тачени от крайнодесните заради непоколебимия си национализъм и антилевите им позиции. Сега Путин запълва тази ниша.

Путин предлага точно това, което крайната десница желае в момента

В Западна Европа, икономическата криза и политиката за икономии на ЕС допринесоха за нарастването на общественото негодувание срещу всичко - от либерализма до емиграцията. Путин, който е изградил политическата си кариера върху новото градене на престижа на Москва, е създал модел за възраждане на величие, който всички те имат голямо желание да следват. И те виждат агресивния етно-национализъм в Русия като отговор на проблемите на Европа.

Всичкото това угодничество работи в полза на Путин. Москва охотно насърчава връзките с крайнодесните групи в Европа като начин да намалява международната си изолация. Според някои източници, тя насочва сериозни средства към тези партии като начин да подобри имиджа на Русия в страната и чужбина. Това се потвърждава и от факта, че френският Национален фронт наскоро призна, че е получил 9 милиона евро от базираната в Москва Първа чешка руска банка, която има тесни връзки с Путин, които са били използвани за покриване на разходите им около изборите.

Простимо е да си помислите, че всичко това звучи твърде сходно с времената на Желязната завеса. Но как ще приключи всичко това? Крайната десница може да се окаже още по-тясно свързана с политическия елит в Русия. Увеличеното финансиране би могло да им помогне в популяризацията, пропагандата и изборните резултати.

Далеч не е сигурно обаче, че всички тези партии ще извлекат изгода от насърчаването на солидарност с руската външна политика. Някои движения биват отразявани негативно от медиите в родината си заради националистическите си, антиемиграционни и анти-ЕС позиции - и подкрепата за Путин може да се окаже допълнително препятствие пред привличането на допълнителна обществена подкрепа.

В момента това, което е ясно, е че наблюдаваме странна фаза в европейската политика: наследниците на фашизма се усмихват през Урал на синовете на съветския комунизъм, докато останалата част от континента наблюдава с изумление.

Oще: владимир путин  десница  европа  европейски съюз  крайна десница  крайно десни  крайно десни лидери  крайно десни партии  марин льо пен  национален фронт  путин  русия  сащ  студена война 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

47 МарКом | 11.01.201503:37

Обаче има едно дребно нещо което ме озадачи...
Самият deowin говори че в Москва цените са като във USA че и по-нагоре...
Отговорете си сами на въпроса как така хората там могат да живеят при такива цени.
После си отговорете и на въпроса какви ще са заплатите там.
Ако и deowin може да направи връзката ;-) и без глупости че работната заплата и стандарта на цените нямат връзка...
А сега може и да ми каже за още няколко свои познати :-)

А и не това е въпроса който се обсъжда - някак неусетно пак се отклони от "Защо и някои в Западна Европа харесват Путин" до какви са заплатите според световните статистики на deowin.

Сега виждате каква е ролята на умелия трол. :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

46 МарКом | 11.01.201503:28

@deowin:
Нещо не разбрах? Не сък говорил за $3.5М а за $3500 на месец.
Дали те дразня или не - не ми пука.
Ти си познавал единични случаи :-)
Майтапчия...
А ти с тези случаи работил ли си?
Защото аз имам един познат който годишно вади около $2 Милиона евро.
Просто достатъчно добър познат. Но това не го прави нещо повече и моята заплата не се влияе от неговата.
Сега какво - ще си мерим познатите ли? Като малките деца - "пък моя татко е по силен от твоя татко"? Мислех че си по-сериозен а ти се оказа смешник.
Не, не ... в духа на времето е "позанатите ми са по-добри от познатите ти"
Много ме развесели :-)

Интересно с какво се занимаваш че постоянно четеш подобна статистическа информация. Аз нямам време да я ровя само за кеф.
А ти имаш.... а щом си губиш много от времето за да отговаряш на разни постове - значи вероятно е свързани с работата ти и се занимаваш с писане.
Обясни ми сега как работиш за световно известна медия и получаваш 250к годишно... ще е хубаво ако е истина и дори ти го пожелавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

45 The Seeker | 10.01.201522:41

"Аз пък имам познати, които взимат 7 цифри в САЩ. Като програмисти. Доктори, юристи, консултанти често взимат повече.
Единичните, недоказани, недоказуеми, анекдотични контрапримери не са аргумент.
Затова говорех за средни заплати, а не за "моя познат, дето взима $3.5М". Апропо, силно се съмнявам, че в Москва изобщо е възможно програмист да взима 7 цифри заплата. Освен в рубли де."

А аз имах в предвид, че средните заплати посочени в онзи сайт не отговарят на истината. Цитираните от мен случаи не са единични. След като не се борави с вярна информация, няма как да се докаже някаква теза. И да - възможно е в Москва да се взимат такива пари от програмисти, макар, че има и по-високо платени длъжности.


"Повечето ми познати взимат поне около 5 пъти повече основна заплата. Не броя бонуса."
В примера ти, говорихме за сферата на IT - има банкери и SEO-та които взимат и още повече от твоите познати, но не тях сравнявахме Усмивка.


"Немалка част от разходите на човек са неща, които струват еднакво в Москва и Ню Йорк - била тя и споменатата Tesla, iPhone, самолетен билет или цена на хотелска стая в Бали.
Да - разбирам отлично, че разходите за наем, храна, медицинско обслужване, услуги и прочие, са по-ниски в Русия (но определено не и в Москва), отколкото в Ню Йорк.
Апропо, наемите в Москва са в същия среден диапазон, както в Ню Йорк. Тъй като това е основно и най-голямо перо в бюджета, познай кой разполага с повече свободни пари за удоволствия и спестяване - твоите познати в Русия на заплата $30К (която дори не им позволява да живеят в центъра на Москва, например, където средния наем на нормален 3-стаен апартамент от 70 квадрата е $2700), или средния програмист в Силициевата долина на заплата $150К?"
Не става дума само за Москва, има и други големи градове с големи заплати без извратените разходи в Москва - които ако живееш в нормален квартал не са толква скъпи като в Ню Йорк. Както и не всеки програмист в Сащ взима $150К годишно. Данните (за заплати) в Русия са стари. А харчовете при Вас в САЩ са особено високи около забавленията и здравните/застраховки - живеете добре докато не стигнете лекарска намеса на космическа цена, която стопява разликата с Руски програмист за 2 години напред Усмивка."Момент - преди малко не твърдеше ли, че емиграцията на специалисти към Русия не е голяма, защото те си имат добре обучени кадри и, съответно, няма много търсене на външни хора?
Кое от двете е все пак - има ли глад (тогава защо няма емиграция на специалисти?) или няма глад?"

Това е от поста на МарКом не от моя Усмивка.
Има търсене и глад за външни специалисти - в страната ползват услугите на по-възрастни светила в дадени области, понеже младите не са особено обучени (изключение прави IT сектора) поради липса на интерес в специалностите, за които се търсят специалисти (примерно хидравлика, машиностроене, елетротехника и прочие). Повечето младежи са се юрнали да стават юристи, финансисти и прочие. От там идва и глада (това го има и в БГ апропо), проблема се усилва от факта, че Русия иска да възобновява старите си пазари за машиностроене и прозиводства, които са имали преди прехода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

44 The Seeker | 10.01.201522:40

@deowin | 09.01.201517:39

".. разделението между престъпния свят и държавата се размива, и когато двете категории се припокриват достатъчно (както, според мен, е в Русия) вече не е съществено дали убийство на журналист е поръчано от политици или престъпници."
Това по-скоро важи за БГ, там си има сериозна разлика между властта и петата колона, понеже са във форма на конфликт - да речем че въпросната колона е про-западно настроена, което и пречи да се слее с интересите на управляващите.


>субективна е информацията посочена в подобни сайтове

"От моя гледна точка международна организация на журналистите е възможно най-обективният източник на данни относно свободата на словото.
"Аз не съм съгласен, че ти си не по-малко субективен източник на информация за свободата на словото по света, това вероятно те обижда,"
Не, не ме обижда, всеки източник на информация е субективен.
Ако хипотетично предположим, че има хипер корпорации, които могат финансово да си позволят да контролират медиите - това включва контрол на официалните и чистене на иначе вярна информация от неофициални изотчници. В такава ситуация как можеш да си сигурен във вярността на един такъв сайт.
И преди да попиташ, каква е целта на тези корпорации да си трошат парите за това - ами именно това което се получава, едни иначе интелигентни хора вярват на това, което четат, понеже било написано в "реномирани" сайтове. Т.е. това си е чиста форма пропаганда и дезинформация целяща убеждаване на мозинството да мислят или реагират по определен начин."Двете възможности, които обсъждаме, са, че почти всички от емигриралите 2 милиона българи или са достатъчно неспособни на рационална мисъл овце с промити от злата пропаганда мозъци или животът в западния свят всъщност е съществено по-добър"
Той живота на запад може и да е добър, но пропагандата очерня другата част от земното кълбо и там идва разликата - години наред гледаш и четеш едни патосни възхвали за запада и едни черни сценарии за изтока - нормално е да се насочат на запад, макар и както стана ясно не всички за натам и данните не са точни за миграцията.


"Същественото за аргумента ми е, че сме запазили националното си самосъзнание и религията си, което, според мен, показва доста силното и дълбоко вкоренено родолюбие на българите през онези времена."
Запазили сме ги в някакви рамки до и малко след освобождението, но специално родолюбието и друг да ги наречем качества са деградирали за особено кратко време (не са 10 години), по скоро от началото на прехода (1989 г. насам) - не може да кажеш че има примерно патриоти в парламента след явните примери, които всички там така явно показват последните десетилетия. Че и религията - основни разбирания като да се отнасяш по християнскому с ближния вече не са актуални години наред.
Без да намесвам конспиративни теории, но според фактите, това което за 500 г. не можаха да ни го строят Турците, за 25 години ни го стори запада (капиталистическия свят)


"Статията на Дарик, която посочих, е просто пример, илюстрация на това, което ще намериш, ако тръгнеш да търсиш данни за българска емиграция към Русия. Достоверността на тази статия изобщо не ми е нужне за аргумента.
А http://peoplemov.in не е български сайт.
Ако оспорваш информацията там, редно е да дадеш източник, който да дава противоположни данни."

Ако информацията от дарик (която не е вярна) е илюстрация на това което ще наемря ако търся по темата - би означавало, че тезата не е вярна.
При така описаните данни в "http://peoplemov.in" (т.е. нулева миграция от БГ в Русия) то един човек да се докаже че е заминал дава информация, че данните в сайта не са достоверни.
Да не споменавам и факта, че президента се е изкзвал на форум организиран от Американска организация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 09.01.201518:22

>Цитират се "сигурни източници", "статистики" и прочее

Когато хора като теб пробутват личните си мнения и подбрани, единични (също мними, недоказани, съмнителни) примери от личния си живот като по-надежден източник на информация за обективната реалност, отколкото данни от хиляди обикновени хора (като самите тях), събрани от професионалисти на които това им е работата, започвам да губя надежда за човешката цивилизация.

>понякога го дразня

Ласкаеш се, защото от тщестлавие бъркаш тази реакция с раздразнение: http://media.giphy.com/media/c5WOUZCaKEGFa/giphy.gif
Дразниш ме точно толкова, колкото мръсният плъх в метрото ми всява страх.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

42 deowin | 09.01.201517:39

>Като се има предвид силното влияне на петата колона в Русия

.. разделението между престъпния свят и държавата се размива, и когато двете категории се припокриват достатъчно (както, според мен, е в Русия) вече не е съществено дали убийство на журналист е поръчано от политици или престъпници.

>субективна е информацията посочена в подобни сайтове

От моя гледна точка международна организация на журналистите е възможно най-обективният източник на данни относно свободата на словото.
От твоя гледна точка, доколкото виждам, РБГ са не по-малко субективни от теб, което, според теб, обяснява общия и крайно очевиден, но грешен за теб, тренд на доста свободен запад и доста несвободен изток на картата. Повтарям - не говорим за единична проблемна точка в данните, която лесно би могла да е fluke, говорим за тренд, който данните от всички страни подкрепят.
Аз не съм съгласен, че ти си не по-малко субективен източник на информация за свободата на словото по света, това вероятно те обижда, егото ти се включва и защитните ти механизми инстинктивно се включват.
Аз съм отегчен и го оставям да падне.

>Медийната пропаганда

Двете възможности, които обсъждаме, са, че почти всички от емигриралите 2 милиона българи (троха в контекста на глобалните емигрантски потоци) или са достатъчно неспособни на рационална мисъл овце с промити от злата пропаганда мозъци (сред които ти, предполагам, не си), или животът в западния свят всъщност е съществено по-добър, което е една доста рационална причина хората да си го мислят и да действат съответно.
Та, въпросът е дали изборът на почти всички от емигриралите 2 милиона е следствие на това, че са пълни дебили, или на това, че са що-годе рационални хора.
Какви би казал Окам според теб?

>които не са особено информирани - не си правят труда да четат между редовете

Искрено се разсмях.
Винаги става, когато хора като теб ми говорят за "четене между редовете".

>не сме запазили всичко през тези 500 години

Не го и твърдя.
Същественото за аргумента ми е, че сме запазили националното си самосъзнание и религията си, което, според мен, показва доста силното и дълбоко вкоренено родолюбие на българите през онези времена. Нещо, което трябва изцяло да отсъства, за да може емиграцията да се обясни с родоотстъпничестки, прагматичен до майцепродажност манталитет на българина.

>След като според теб в България свободата на словото "тоже" е на дъното как да вярвам на статията, която си посочил на Дарик?

Не го изисквам.
Статията на Дарик, която посочих, е просто пример, илюстрация на това, което ще намериш, ако тръгнеш да търсиш данни за българска емиграция към Русия. Достоверността на тази статия изобщо не ми е нужне за аргумента.
А http://peoplemov.in не е български сайт.
Ако оспорваш информацията там, редно е да дадеш източник, който да дава противоположни данни.

>имам познати в Русия

Аз пък имам познати, които взимат 7 цифри в САЩ. Като програмисти. Доктори, юристи, консултанти често взимат повече.
Единичните, недоказани, недоказуеми, анекдотични контрапримери не са аргумент.
Затова говорех за средни заплати, а не за "моя познат, дето взима $3.5М". Апропо, силно се съмнявам, че в Москва изобщо е възможно програмист да взима 7 цифри заплата. Освен в рубли де.

>московски програмисти, получаващи годишни заплати заплати $30К+

Повечето ми познати взимат поне около 5 пъти повече основна заплата. Не броя бонуса.
Немалка част от разходите на човек са неща, които струват еднакво в Москва и Ню Йорк - била тя и споменатата Tesla, iPhone, самолетен билет или цена на хотелска стая в Бали.
Да - разбирам отлично, че разходите за наем, храна, медицинско обслужване, услуги и прочие, са по-ниски в Русия (но определено не и в Москва), отколкото в Ню Йорк.
Апропо, наемите в Москва са в същия среден диапазон, както в Ню Йорк. Тъй като това е основно и най-голямо перо в бюджета, познай кой разполага с повече свободни пари за удоволствия и спестяване - твоите познати в Русия на заплата $30К (която дори не им позволява да живеят в центъра на Москва, например, където средния наем на нормален 3-стаен апартамент от 70 квадрата е $2700), или средния програмист в Силициевата долина на заплата $150К?

>има голям глад за инженери от всякакви области

Момент - преди малко не твърдеше ли, че емиграцията на специалисти към Русия не е голяма, защото те си имат добре обучени кадри и, съответно, няма много търсене на външни хора?
Кое от двете е все пак - има ли глад (тогава защо няма емиграция на специалисти?) или няма глад?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

41 МарКом | 09.01.201514:11

@deowin:
За съжаление конкретните ми цифри са стари. Става въпрос за преди около 8г.
Двама мои колеги украинци по различни причини напуснаха и се върнаха в Украйна. В последствие започнаха в руски фирми а единия се изнесе в Санкт Петербург.
Единият започна на заплата от около $3500/м като младши мрежов админ. Интересното бе че постоянно ходеше по разни тематични представяния и семинари на фирми занимаващи се с това.
Вторият колега който бе малко по-голям се махна малко по-рано и започна със заплата от кръгло $5000/м като програмист. Премести се в Санкт Петербург със семейството си и смени фирмата с друга където започна да получава около $8000/м.
По това време програмист в ЕС получаваше около €3500.
Чувахме се още известно време...сега не знам какво и къде работят.
Познавам и доктори, балерини и музиканти от Русия. И те не са за оплакване. Особенно пък докторите...
Не знам какви са им заплатите, защото не е учтиво да се разпитваме за заплати и привилегии.
През март 2014 в Италия се запознах с руско семейство дошло на екскурзия. Той е програмист а тя счетоводител...
Не сме говорили колко вземат ама като гледах не се притесняват от цените.
Познавам такива хора от много други места по света - Бразилия, Италия, Мексико, Франция, Германия, Украйна, Филипините, Колумбия, Англия, САЩ, Канада, Норвегия и дори от Япония. И те също не са зле.

И за да стане ясно. Това което "deowin" и "Оня" правят се казва пропаганда.
Цитират се "сигурни източници", "статистики" и прочее.
Не знам как се казва моето - аз бих казал че е споделяне на житейски опит.
Да, на запад има много хубави неща - и аз ги харесвам. И на изток има хубави неща - и тях харесвам. Дори в БГ има хубави неща - и тях си харесвам.
Простотията обаче я има навсякъде и не я харесвам.
Не разбирам защо само за да е "политически коректно" трябва да изкарваме черното - бяло.
Честно, смятам "deowin" за интелигентен въпреки че понякога го дразня.
Но така е в спора се ражда истината.
Аз научавам нещо от вас, бие научавате нещо от мен - това е комуникацията...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

40 The Seeker | 08.01.201523:40

И да продължим...

Ето едно интересно сравнение между Русия и САЩ по заплати в сферата на IT и разходи за живот, които ти елегантно премълчваш Усмивка:
http://siliconrus.com/2013/12/programmist-petr-zavodit-teslu/
В което се споменава за московски програмисти, получаващи годишни заплати заплати $30К+ което си е сериозна разлика спрямо $16К и не са прецедент. Има много по-високо платени специалисти. Там един обикновен даскал взима заплата ако я обърнем в лева е 1500 лв./месец, което местните IT взимат само в големите градове Усмивка.

""Добре обгрижвани" - предполагаемо, недоказано. Или имаш някакви данни, които да подкрепят тази теза, например, как в Москва за специалистите има отделно платно на магистралата, данъчни облекчения, или безплатни масажи?"

Весели предложения даваш - а дано да ги въведат Усмивка, истината е, че има голям глад за инженери от всякакви области и ако няма такива на местно ниво, се привличат чужденци - в момента Русия развива сериозно промишлеността си и има нужда от много и кадърни кадри реално във всяка сфера от механика до IT, както и учени и прочие кадри.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

39 The Seeker | 08.01.201523:39

@deowin | 08.01.201518:05

Айде за много години и на тебе - бях те забравил Много щастлив."Има известна разлика в (мнимата, предполагаема, недоказана) несвобода на западните журналисти и откровеното насилие и чести убийства сред руските им колеги."
Трудно е да наречеш недоказана или мнима несвобода на западните журналисти след като ги затварят в САЩ според линка който си посочил (като блогера от Алабама, който е писал срещу сина на губернатор). За както да го затриват - по-добре да го пратят в затвора където работят за безпари.

"Погледни, например, какво казват Репортери Без Граници относно Русия: http://en.rsf.org/russia.html - статиите са многобройни, чести и относно арести, убийства и пълен контрол и цензура върху антиправителствена журналистика."
Като се има предвид силното влияне на петата колона в Русия, не се знае тези посегателства върху журналисти дали са извършение от Руската власт или от трети лица и/или мафия. Да разграничаваме виновните.

"Сега погледни http://en.rsf.org/united-states.html - статиите са относно несправедливи арести, уикилийкс, и прочие залитания към ограничаване на свободата на словото."
10 г. затвор за пича с мейловете е трудно да се нарече залитане - това си е голям период от време за млад човек. Особено апетитно за власимащите е да го свържат с Анонимните - те са им голям трън под ноктите.

"Неслучайно Русия е доста червена на картата тук: http://rsf.org/index2014/en-index2014.php. Дори бегъл поглед показва огромното разделение между жълто-белия запад и дълбоко червения изток."
И нека не забравяме колко субективна е информацията посочена в подобни сайтове - все пак нито ти нито аз имам реален достъп до цялата информация, която би трябвало да се систематизира в подобна статистике за да се каже до колко този източник е меродавен.

"ОК, но защо не бягат на изток?"
Медийната пропаганда е до голяма степен отговор на този въпрос - изток е зле, изток е мизерия, запада е слънчев, богат и предлага неограничени възможности - Американската мечта... държавата с неограничени възможности и прочие. За хора, които не са особено информирани - не си правят труда да четат между редовете или най-малкото да са малко по критични към поднасяната им информация, запада е логичен избор.

"Ще ти напомня и контекста на това, че българите сме запазили национално самосъзнание и религия през 500 години турско робство - наистина ли твърдиш, че сме оцелели половин хилядолетие без да отстъпим духовно, за да станем пълни будали и/или предатели на всичко българско и родно в рамките на десетина години?"
Съвсем не сме запазили всичко през тези 500 години и излязохме от това робство с много усвоени "бъгове" от манталитета на поробителите - което до голяма степен е подпомогнало сегашното деградиране на БГ. Преди това робство Българите са били горди, непреклонни, смели и много други качества - които по никакъв начин не кореспондират със сегашната шуробаджанащина, корупция, страх, подмолно държане, прецакране на свои сънародници и 10-ки други негативи "научени" в това въпросно робство. Това не важи за всички, но голяма част от Българите са така, и не им е виновен толкова прехода колкото манталитета, да не споменавам че в момента 1/4 от БГ са цигани и Турци които си го носят това от време оно. Това за което е виновен прехода, е че едни интелигнетни гадини от запада продиктуваха и издирижираха с хирургическа точност разлагането на България от към човешки ценности, финансова гледна точка, законово и по много други показатели. Като за това им помогната наши сънародници на нужните постове с манталитет, който споменавам по-горе - да те наситина биха продали и майка си (както писа в твоя коментар).


"Ако изключиш Турция и Молдова, които са сериозни дестинации за емиграция на българи по обясними причини, остатъкът от българската емиграция е към западния свят: http://peoplemov.in/#f_BG"
Не съм съгласен, че към Русия не са имигрирали хора - аз лично имам познати, заминали от БГ в Русия, там си живеят и не мислят да се връщат, което ме замисля относно вярността на статистиката от "http://peoplemov.in". Също така, мигриралите в САЩ са повече от указаните 33611 човека - много повече (100 000+), което усилва съмнението към данните в сайта.


"Емиграцията към Русия е толкова слаба, че дори не е отбелязана. Не, не е конспирация - опитай се да намериш противоречащи данни и ще намериш единствено неща като това: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1163282"
Тук ще цитирам нещо от твоя пост: "Също, която и статистика и проучвания за свободата на словото да хванеш, Русия е в дъното. България - тоже."
След като според теб в България свободата на словото "тоже" е на дъното как да вярвам на статията, която си посочил на Дарик?
Като зачетем в тази статия: "Няма българи, които са избрали да емигрират към Русия - това заключение направи президентът Росен Плевнелиев на форум, организиран от Американската търговска камара у нас, на който се дискутира партньорството между САЩ и ЕС.". Е какво да каже уважаемия ни г-н. президент на форум, който е организиран от Американската търговска камара у нас - особено ако се говори за партньорство между САЩ и ЕС Много щастлив.
И като вкараш малко логика и събереш 2 и 2 получаваш, че данните в БГ са неверни, което засяга и онзи сайт с красивите картинки Усмивка.

""Високо платени" - единствено относително спрямо (много по-ниския за Русия) среден стандарт на живот, но не и в световен мащаб. За сравнение - средната годишна заплата на IT специалист в САЩ е $52К, в Москва - $16К [(http://www.payscale.com]). Разликата е над 3 пъти. Което не е много - положението при доктори, архитекти и адвокати е значително по-лошо."
Това не е особено вярно, имам познати в Русия, които не работят в Москва и взимат повече от тези $16К годишно от работа в IT сферата - те не са изключение. Като бонуси имат доста дни платен годишен отпуск - повече от колкото в БГ - там хората пътуват по 3-4 пъти в годината на почивка къде ли не по белия свят.

Ето едно интересно сравнение между Русия и
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 08.01.201521:41

МарКом, ще те помоля да се опиташ да преброиш конкретните факти, имена, числа в коментарите си (тези, за които източниците са ясно посочени, проследими и могат да бъдат подложени на проверка за истинност).
След това направи същото за моите коментари.
Ако целта ти е просто да си говориш празни приказки, в истинността на които ти несъмнено си напълно убеден, но не можеш да се аргументираш защо, то просто кажи. Аз нямам проблем с такива хора, стига и двамата да сме наясно какво точно правиш и защо. Всякакви претенции, обаче, че правиш нещо различно, ще продължа да опровергавам.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.