Запознайте се със суперпритежателите на оръжие | webcafe.bg
Webcafe

Запознайте се със суперпритежателите на оръжие

Webcafe, по Guardian
20.09.2016, 19:34 (обновена 23.09.2016, 16:21)
Пушка

Снимка: © Getty Images

Някои от тях са колекционери със старателно курирана селекция от исторически оръжия, а други "просто трупат запас"

В продължение на години Рич, оператор в рафинерия от Уилмингтън, Делауеър, е типичен американски притежател на оръжие. Той имал само едно-две огнестрелни оръжия, включително пистолет, който държи в долно чекмедже на скрина в спалнята си. Никога не го е изваждал и никога не е стрелял с него.

През декември 2012 обаче 20 първокласници загиват при престрелка в училището в Нютаун, Кънектикът, което провокира нови призиви за забрана на полуавтоматичната пушка AR-15, използвана от военните, която е открита у стрелеца.

Притеснен, че наближава забрана, Рич се присъединява към тълпата в местния магазин за оръжия и плаща близо 2000 долара в брой за AR-15 - близо двойно повече, отколкото струва пушката сега.

"Всъност никога не бях искал такава пушка до този момент", казва той, "но по това време цареше страх, че ако не я купиш веднага, може и никога да не успееш да се сдобиеш с нея."

След едната покупка идва друга. Три месеца след престрелката в училището, Рич притежава вече 10 огнестрелни оръжия. Сега по негови думи броят им е поне 43 и моли фамилията му да не се публикува заради опасения, че разкрива твърде много детайли и с това може да привлече крадци.

39-годишният мъж е един от суперпритежателите на огнестрелни оръжия в Америка - част от трите процента от възрастните американци, които колективно притежават 130 млн. огнестрелни оръжия: половината от общия запас оръжия сред цивилни в САЩ.

Колекцията в сейфа му включва три долни компонента за AR-15, които ще позволят на всяко от трите му деца да адаптира пушки по свой вкус, когато достигне пълнолетие, независимо дали ще бъде въведена забрана за полуавтоматични оръжия. Но Рич казва, че полуавтоматичните AR-15 са станали донякъде скучни за него. Той много повече се вълнува от исторически военни оръжия и мечтае някой ден да притежава напълно автоматично оръжие. Това е "светият граал на оръжията", казва той. "Това е съвсем друго ниво на притежаване на оръжие."

Да го наричат "луд по оръжията" не го притеснява. "Донякъде го приемам за комплимент.", казва Рич.

Общо около 22% от пълнолетните американци притежават огнестрелни оръжия, според ново изследване на притежанието на оръжие, дело на учени от Харвард и Северозападния университет.

В новото проучване, проведено през 2015, около половината от всички притежатели на оръжия попадат в предишната демографска група на Рич: те са притежавали едно, максимум две оръжия. Друга една трета от американските притежатели на оръжия има между три и седем.

14% от собствениците на оръжия - около 7.7 млн. души, или 3% от американското пълнолетно население - притежават между 8 и 140 оръжия. Средният им брой е 17.

Сред тези суперпритежатели има колекционери със старателно курирани селекции от исторически огнестрелни оръжия, сериозни ловци, инструктори по стрелба, майстори на оръжия, хора, които обичат да адаптират и модифицират оръжията си, и американци, притеснени за изхранването или защитата на семействата си в случай на природно бедствие.

Но не е нуждо да се подготвяте за разпад на цивилизацията, за да имате 17 оръжия. Всъщност според ентусиасти е изненадващо лесно да стигнете до 17 оръжия - особено защото много американци наследяват много пушки и пистолети от бащите и дядовците си.

"Аз съм от Тексас и имам адски много оръжия", казва Джон Ризенхувър, пенсиониран агент от Бюрото по алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия, който живее в Колорадо.

Ризенхувър казва, че има около 30 оръжия, включително такива, дадени му от тъста му и от дядо му - неговите пистолети Glock за самоотбрана, пушка за лов на патици, по-дълга пушка за лов на лосове, и няколко пистолети с калибър .22, "малки трещялки", с които е учил децата си как да стрелят. (Дъщеря му демонстрира по-голям ентусиазъм от сина му, отбелязва той.)

"Фактът, че ще отвориш шкафа и ще имаш там пълен запас от оръжия, в тази страна не е кой знае какво," коментира той. "Да, знам, че звучи странно."

За него това е "като покупката на обувки."

Повечето собственици на оръжия са доста потайни какво имат в колекцията си - и от опасения от държавна намеса, и от страх, че ще ги оберат. Няколко притежатели на оръжия се съгласиха да споделят повече детайли за колекциите си, но при условие, че имената им или точното им местоположение няма да бъдат разкривани.

Подобно на Райзенхувър, много суперпритежатели описват колекции от оръжия, които са се изградили по естествен път или дори случайно, като различните оръжия са се добавяли поради смесица от причини, от практична потребност до оценяване на историческата значимост или естетическата стойност на дадено оръжие.

"Мъжки бижута"

Фред, 39-годишен шофьор на камион от Окала, Флорида, има около 40 огнестрелни оръжия - 24 пистолета и 14 пушки. Според него колекцията му е започнала да се разраства, след като станал баща. Той получил "катастрофална травма на коляното", която го е накарала да се опасява, че няма да може да защити съпругата и детето си, и е наблюдавал как нивото на престъпност в квартала му нараства.

"Искам всички в моя дом да могат да се отбраняват мигновено, ако въоръжен престъпник реши, че иска да нахлуе през вратата," заявява той.

Фред коментира, че съпругата му обикновено носи пистолет в чантата си или по тялото си, а 70-годишната му майка, която пее в църковния хор, е станала такъв ентусиаст на тема оръжия, че по Коледа той ѝ е купил лазерен мерник за пушката ѝ.

Той държи своите оръжия в хола, в спалнята, от двете страни на съпружеското ложе и в работилницата си в гаража.

"Ако работя в гаража и някой нахлуе и иска да ме ограби, не мога да кажа: "Ще изчакате ли за миг", нали?"

Фред не знае къде може да бъде, когато "настъпи най-ужасният ден в живота ми". "Ако считам, че ще съм подготвен за него, по-добре наистина да съм готов.", казва той.

Не само някой случаен натрапник в къщата е това, което го притеснява, а по-мащабен разпад на обществото. Той е прекарал 5 години като шофьор на не-военен камион през войната в Ирак, като е правил доставки между военни бази в южен Ирак. Сега той вижда колко крехка е американската мрежа за доставки. Ако междущатските магистрали не са в подходящ за шофиране вид, или електрическата мрежа откаже и дизеловите станции не могат да изпомпват гориво, много местни магазини бързо ще останат без храна, констатира той.

"Духът и етиката ни ще изчезнат мигновено, от страх, че няма да можем да оцелеем, в момента в който просто изгладнеем малко."

Колекцията му включва пет пушки AR-15 за самоотбрана, и пушки за лов на малък, среден и голям дивеч, тъй като пушка, която е пригодена за лов на елени, "просто би размазала" заек.

Ползата от колекцията му от оръжия не е само в сигурността. Тя е в удоволствието да може постоянно да персонализира, усъвършенства и модифицира оръжията. Той си е купил едната от пушките за 700 долара и после е похарчил над 1500 долараза модифицирането ѝ.

"Някои от тях бяха просто красиви," коментира той. "Донякъде като мъжки бижута, по липса на по-добро определение.

"Във Флорида не можем открито да носим оръжие, освен ако не се намираме в частен имот или в собствения си офис, така че тези оръжия никога няма да бъдат видени от масите," казва той. Но му харесва да знае, че има нещо специално направено за него, в специално проектиран кобур, на бедрото му. "Донякъде това ме кара да се смея. Не е по-различно от жена, която си слага много красива гривна, която не би си мечтала да носи открито, просто за да излезе на вечеря и да гледа филм, но когато отвори кутията за бижута, гривната ще е там."

"Аз само трупам"

В сравнение с общата маса притежатели на оръжия, хората, които имат повече от осем оръжия, е по-вероятно да бъдат мъже, по-малко вероятно да бъдат чернокожи или латиноамериканци, и е по-вероятно да притежават пистолет за самоотбрана, казва Дебора Азраел, изследовател на огнестрелните оръжия в Харвардската школа по здравеопазване и водещ автор на новото проучване на притежанието на оръжия.

Сред суперпритежателите обаче има и американки. 45-годишната Пати Бони, военен ветеран и собственик на малък бизнес във Флорида, някога е имала само един пистолет и една пушка. После през май 2014 тя е употребила едно от оръжията си, за да спре опит за нахлуване в къщата - като просто е взела в ръка пушката и е тръгнала към натрапника, споделя тя. Сега тя притежава 25-30 огнестрелни оръжия.

"Малко е като с татуировките," казва тя. "Не можеш да имаш само една."

Вики, инструктор по стрелба, която живее в западен щат, разказва, че със съпруга й имат около 20 оръжия за лична употреба, както и допълнителни 20 оръжия - комплект от четири огнестрелни оръжия в пет различни калибъра - които тя използва, за да въвежда жени в изкуството на стрелбата.

"Всичките ни оръжия имат своето предназначение," казва тя. "Не си падам по красиви оръжия."

Дори сред приятели, притежателите не се фукат с броя оръжия, които имат, казва Фил Шрайър, старши куратор в Националния музей на огнестрелното оръжие, поддържан от американската Национална стрелкова асоциация (NRA).

"Приятно съм изненадан от броя оръжия, които притежават много от приятелите ми," коментира Шрайър.

Колекциите от оръжия са скъпи и се приемат от много хора за финансова инвестиция, коментира той. Добре подбрана колекция от оръжия може да увеличава стойността си с течение на времето.

Въпреки че колекционирането на оръжия съществува от зората на огнестрелните оръжия през XV и XVI в. - Хенри VIII е бил сред първите колекционери, както и Томас Джеферсън и Джордж Вашингтон - в САЩ колекционерството на оръжия заочва да набира особена популярност през 30-те години на XX в., когато повече американци разполагат с достатъчен финансов ресурс, за да купуват за удоволствие, а не само заради непосредствена нужда.

"Трудно е хората да се идентифицират като колекционери," казва Шрайър. "Девет десети от тях, когато им кажете: "Колекционери на оръжие ли сте", отвръщат, "Не, аз просто трупам запас."

В САЩ има сериозна общност от колекционери на оръжия. NRA организира годишно изложение на колекционерите на огнестрелни оръжия, с награди над 10 000 долара за най-добрите колекции. Има над 120 клубове за колекционери на оръжия в Америка.

Сред сериозните колекционери е Робърт от централна Флорида, който притежава колекция от американски военни огнестрелни оръжия, която е показвана в няколко телевизионни програми на тема оръжия.

Колекцията от близо 100 експоната включва оръжия, използвани от революционната епоха до наши дни, включително "почти пълна колекция от малки оръжия от Втората световна война и Виетнам".

Сред оръжията, които притежава той, има няколко изцяло автоматични оръжия, включително автомат Thompson, наричан още "Томи гън", и автомат Reising Model 50. Те са ценени сред колекционерите в САЩ, където притежаването на този тип автомати е строго регулирано, проследявано и ограничавано.

Робърт се среща с приятели седмично в стрелбище, за да стреля с някои от историческите си оръжия. "Вероятно има под 10 от тях, с които не съм стрелял," споделя той, въпреки е амунициите за някои от по-екзотичните оръжия е достатъчно скъпа, за да превърне стрелбата с тях в рядко удоволствие. За Thompson автомата, по негови думи "с лекота можете да изстреляте амуниции на стойност над $100 наведнъж".

За американците, притеснени от потенциални правителствени ограничения, по-масово достъпните оръжия често имат най-висока потенциална ценност.

"Ако трябваше да избера брой оръжия, за да оцелеем в катаклизъм, мисля, че всеки човек от семейството или групата ви трябва да има личен пистолет и лична карабина. Това е абсолютният минимум," заявява Брайс Таусли, автор на книгата Prepper Guns, който е раздавал безплатно копия от нея на конгреса на NRA тази година. По негови думи: "Би трябвало да имате и няколко резерви," като препоръчва оръжия, които използват най-разпространения тип амуниции - вероятно 9 мм за пистолети и .223 за пушки.

"Знам, че има подготвящи се за потенциален катаклизъм, които купуват оръжия и амуниции с очакването това да е разменно средство, и не смятам, че те грешат."

Но въпреки че вярва в подготовката за бедствия, Таусли е оптимист, че в правителството на САЩ "възрастните, зрели хора, ще надделеят и ще ни върнат в правия път".

"Надявам се никога да не се случи," казва той. "Най-страшният ми кошмар е да се налага да застрелям някого, докато отбранявам себе си или семейството си."

Таусли живее във Върмонт в къща, изобилстваща от книги, които също колекционира, и собствената му колекция от оръжия включва селекция от пушки за ловни пътешествия, които прави по цял свят, както и за състезателни стрелкови събития.

Той заявява, че му е омръзнало от това притежателите на оръжия да бъдат демонизирани и представяни като заплаха от Хилъри Клинтън и други политици.

"Аз съм и винаги съм бил обикновен американец," казва Таусли. "Донякъде съм консервативен в политически план. Работя усърдно, плащам си данъците, отгледах децата си... опитвам се да давам."

"Колко оръжия са достатъчни? Не зная - ще ви кажа, когато преценя, че са достатъчно."

Oще: америка  американски власти  американци  насилие  огнестрелни оръжия  оръжие  пушка  пушки  сащ  стрелба 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

1 Vladin Mitov.1782990886 | 21.09.201609:29

Думичката ammunition се превежда на български като "муниции". Престанете с това "амуниции", вече става досадно!
1. Муниции - боеприпаси
2. Амуниция - приспособления за яздене на кон. В по-общ смисъл - снаряжение, екипировка.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.