Не просто убийство, а клада за Ханде Кадер от Истанбул | webcafe.bg
Webcafe

Не просто убийство, а клада за Ханде Кадер от Истанбул

Webcafe, BBC.com
22.08.2016, 17:19 (обновена 25.08.2016, 17:25)
ханде кадер

Според волята на някой садист трансексуалната Ханде Кадер - една от най-гласовитите поддръжнички на правата на ЛГБТ общността в Истанбул - не е просто убита, а и изгорена

Тялото на 23-годишната транссексуална активистка Ханде Кадер е открито в гора край Истанбул на 12 август, скоро след като е обвена за изчезнала.  След като е била изнасилена, Кадер е била запалена.

Убийството на транссексуалната Ханде Кадер причини истински шок сред малцинствата в най-големия турски град Истанбул. Турция остава консервативна по въпросите на ЛГБТ-общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). В неделя активистите отново организираха протест в Истанбул.

"Ханде беше сред най-любезните и добри хора на света. Тя обикновено беше много спокойна, но същевременно и много активна. Винаги отиваше на ЛГБТ шествията и се бореше за каузата, която считаше за правилна - чак до края", казва Давут Денгилер, чиято съквартирантка е била Кадер.

Ханде е работила като секструженичка, за последно е била видяна да влиза в колата на клиент. Денгилер се е надявал тя все още да е жива, но в крайна сметка открива тялото й в моргата на Истанбул.

"Тъкмо щях да си тръгвам от моргата. Изпитах чувство на облекчение, че не съм я открил там. В последния момент един от лекарите каза: "Има и едно обгорено тяло, вижте и него". Направих го. Описах им някои идентифициращи характеристики. Те погледнаха в компютъра, в доклада, лекарят ме потупа по гърба и ми изказа съболезнованията си. Бях съсипан", разказва той.

Денгилер описва реакцията на Кадер при смъртта на други транссексуални: "Тя направо обезумяваше, когато ставаха убийства на транссексуални. Натъжаваше се неимоверно... В миналото са я намушквали и пребивали. Това се е случвало не само на Ханде. Случва се на всички тях".

ЛГБТ активистите редовно протестират срещу насилието по отношение на транссексуалните, но останалата част от турското общество рядко реагира.

След обявеното извънредно положение заради провалилия се опит за преврат на 15 юли, в момента са въведени ограничения за демонстрации.

Но за първи път известни личности в Турция се присъединиха към призивите да се разгласи вестта за убийството на Кадер и се присъединиха към демонстрацията в неделя сутринта в Истанбул.

Според данни на групата за защита на правата на транссексуалните Transgender Europe, броят убити транссексуални в Турция е най-голям спрямо цяла Европа.

Всъщност докладът на групата за 2016-та констарира и друго и то е, че "няма безопасна държава за транссексуалните".

Приживе Кадер неведнъж се е опитвала да привлече вниманието към убийствата на транссексуални в Турция и липсата на правосъдие. Тя обикновено е била в първите редици по време на протестните демонстрации.

Снимките на Ханде, споделяни безброй пъти в социалните медии при отразяването на демонстрациите на малцинството, най-добре обясняват живота на транссексуалната жена, чието погребение все още предстои - заради продължителния процес на идентификация, аутопсия и ДНК тестове.

През 2015-та властите забраниха провеждането на годишния гей прайд на площад "Таксим" в Истанбул. Тогава полицаите разпръснаха тълпите, като използваха водни оръдия, гумени куршуми и лют спрей. Тогава Кадер упорито остава на мястото си и не отстъпва пред полицията.

Тя гласвно упреква журналистите: "Снимате, но не публикувате снимките. Никой не чува гласа ни".

Гласът на Ханде Кадер в крайна сметка бе заглушен от убийство по брутален начин, който никой не би могъл да си представи, че е възможен: тя е била изгорена.

Кадер си е изкарвала прехраната чрез сексуслуги, като винаги е излагала на риск безопасността си. Подобно на други транссексуални, принудени да проституират, тя е работила на улицата.

Нейни близки споделят, че тя е търсила начин да се измъкне от този начин на живот, но не е успяла да го открие.

"Не й харесваше да проституира", споделя нейната близка приятелка Фунда, като допълва: "Но пък кой изобщо би харесал подобна работа?"

Насилствена смърт

Почти всички транссексуални в Турция разказват как в различни моменти са се намирали "на косъм от смъртта".

Кемал Ордек е сред тях. Ордек, който използва неутралните определения за полове в турския и говори за "те/техните", казва, че "те" са имали "късмета" да оцелеят след атака у дома.

"Има много малко транссексуални, които умират от естествена смърт - на практика все едно няма такива", коментира Ордек.

"Когато са принудени да проституират, хората не доживяват до старини. Те биват убивани. Не знам как сме оцелели. Това е най-тъжното".

Ордек, който е завършил социология, си изкарва прехраната предимно чрез проституция. Той е президент на асоциацията Red Umbrella за защита на правата на транссексуалните секструженици.

"Приемат ни не за хора, които могат да се интегрират в обществото, а като измет. Когато ходим по улиците от погледите, които ни хвърлят хората, си личи, че ни приемат като сексуални обекти", казва Ордек.

Повратна точка?

"Когато за първи път станах активист, не можех да спя и размишлявах за типа новини, които получавах късно посред нощ", споделя Ордек. "Дори и сега оставям телефона си включен с максимална сила на звука, когато спя нощем. Очаквам вести: някой е бил намушкан, някой пребит, викат ме и трябва да тръгна незабавно. Живеем в безкрайна скръб и травматично състояние".

Процесът на промяна на идентичността за транссексуалните в Турция е дълъг и мъчителен.

Мнозина изобщо не се осмеляват да го започнат. Заради това транссексуалните жени не могат да променят своите (цветово кодирани) документи за самоличност и не могат да работят в публични домове, където биха имали по-голяма сигурност.

Адвокат Синем Хун работи редовно по дела за промяна на идентичността на транссексуални. Тя казва, че държавата "държи да установи", че и транссексуалните мъже, и транссексуалните жени са се подложили на хирургическа операция на половите органи, за да реши, че процесът на промяна на пола е физически осъществен.

Според нея стерилизацията на трансексуалните е задължителна в Турция.

"Има транссексуални, които не могат да променят идентичността си в продължение на 5-6 години", коментира Хун.

Много малко лекари имат квалификацията да извършват такива операции, които са труден и продължителен процес в Турция.

Борбата за оцеляване в страната, където транссексуалните за изтласкани в периферията на градовете, както и борбата им да доказват съществуването си, са въплътени във фраза, която се повтаря, подчертава и е написана на плакатите на почти всяка демонстрация:

"Не мълчете, крещете - транссексуалните съществуват".

За транссексуалните, проблемите с приемането им в социума и оцеляването им са само едни от многото.

Единствено законовите процедури и постиженията на демократичния процес може да определят кога те ще бъдат равноправни граждани на Турция или друга държава.

Затова транссексуалните, ЛГБТ хората и техните поддръжници се надяват кончината на Ханде Кадер да се окаже повратна точка в реакцията срещу зверските убийства на транссексуални.

Oще: lgbt  истанбул  лгбт  насилствена смърт  общност лгбт  трансексуална жена  транссексуални  транс убийства  турска полиция  турция  убийства  убийство  ханде кадер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

12 Бегущий Волк | 26.08.201614:24

Поставяте въпроса много интересно, поне някои от пишещите - например, Родриго. Знаете ли, че с времето се появяват различни смущения на сексуалността, от които рядко някой се лекува? Представете си, че хомосексуализъм и педерастия са най-безобидните начини за развлечение на редица лица, редови граждани на страната. Един харесва предимно дупета, друг е фен на краката и дългите токчета, трети облизва ходилата...

Сигурно десетки пъти съм споменавал, че живея постоянно в чужбина. Никога не съм споменавал обаче колко пъти са ми отправяли неприлични предложения, когато бях тийнейджър. Вероятно вината е в мен, в моята дълга тогава коса, младостта ми, а не в специфичните предпочитания на част от жените или мъжете на средна възраст, на които им е все едно с кого и как? Да ви кажа ли, че имаше хора, които ми се смееха, че на 24-годишна възраст нямам барада и мустаци (нали ги бръсна), при това в голям български град?! Не отчитате, че има две страни в случая - едната страна е тази, която е привлекателна за част от по-възрастните и друга част, съставена от по-възрастни, които с удоволствие ще си поиграят с по-млади от тях.

Това не е за хвалене, но много от уж праволинейните са си скрити хомосексуалисти, които са развили съответните предпочитания, но се крият и се преструват на редови граждани. Имал съм случки както с лелки, които на местоработата ми обясняват какво точно удоволствие ще ми направят, така и с индивиди от мъжки пол, които директно в младите години си ме сграбчват на публично място за задника и ми тикат равностойност на стотици сегашни лева в ръцете.

Изобщо нямате представа колко от вашите приятели са извратени и какви фантазии имат, а желаят да ги задоволят. И те няма да си признаят пред вас. За нищо на света! Също както с жените, които не си признават, че гледат порно, а една от любимите им дестинации е гейпорното с проникване отзад Много щастлив .

Ако чете човек само политически правилните медии и слуша само правилните предавания, то логично ще си мисли, че българското население е съставено от мнозинство "правилни" и малцинство "неправилни". Реалността е коренно различна - извратени, извратени, извратени... Защо на 18-годишния дългокос младеж му бутат 800 евро в ръцете уж се питат за пътя двамата украински шофьори на ТИР?! И защо същият младеж дори не разбира, че шофьорите искат това от него? Дали не е заради неопитност на младежа, който по трудния начин ще разбере, че е привлекателен за част от мъжете? Или е заради извратеността на шофьорите, които утре ще се хвалят какво педерасче са "забърсали" и колко велики мъже са?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

11 Nikkor | 24.08.201617:06

Едно време не можех да ги търпя тия. И до днес си мисля че прекаляват с някои изяви и искания. Като например това да могат да осиновяват деца. Даже гей парадите са ми непонятни. Само че последните безумия със стрелбата в Орландо и тази тука ми идват в повече. Как можеш да подпалиш някого? Който и да е? Сякаш не стига всичката насилствена смърт и мъка по света. Само като видя снимката на тази изтерзана жена и ми иде да ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 24.08.201607:07

абе те ''последователите на камиларя''мей би са извратеняци,обаче според мене градацията е следната:сребърен медал-извратеняците,последователи на камиларя.златен медал-трансформъри,занимаващи се с простиуция.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

9 edin slep | 24.08.201601:22

Господа, няма значение дали е педераст, травестит или транссексуален. Няма значение дали е с една или две дупки между краката. Не трябва да се убиват, още повече пък и да ги палят. Не казвам да им се дава право да осиновяват деца, но да ги оставят да съществуват.

Там е работата, че последователите на камиларя, особено пък фундаменталистите са способни на всякакви извращения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 23.08.201622:09

Виновно за турското правителство-защо не е завладели тези извращения?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

7 abductor | 23.08.201618:23

Начи, ако това се беше случило на някоя обикновена истанбулска проститутка (жена), никой нямаше да разбере за трагичната й съдба, ама защото се касае за женомъж, при това - креслив ЛГБТ активист, редно е цял свят да разбере, че да могат разни дебили като Винсента с облекчение да заклеймят миризливите балкански хомофоби, нищо, че до вчера се молеха за Орландо.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

6 Rodrigo Diaz de Vivar | 23.08.201617:30

"Ордек, който е завършил социология, си изкарва прехраната предимно чрез проституция."

"...от погледите, които ни хвърлят хората, си личи, че ни приемат като сексуални обекти", казва Ордек.

Ей т'ва не мога да разбера.
И по нашите хомофобски ширини му викаме педерастка работа.
Той е проститутка, това са му заниманията, предлага сексуални услуги срещу пари, обаче не му харесва, че хората го приемат като сексуален обект.
Като какъв иска да го приемат? Съавтор за дисертация ли?
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

5 Spider | 23.08.201616:28

Извергщина. Заеби.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.08.2016, 14:13

4 hyperbolics | 23.08.201614:19

MartinCho, вътрешната хомофобия (internalized homophobia), е страшна стихия. а по ирония на съдбата точно в тези страни тя е особено широко разпространена, поради обществените порядки там, които налагат пълно подтискане на собствената хомосексуалност, което е най-силната предпоставка за вътрешната хомофобия, и съответно външната тогава има особено брутални изражения, като в случая..... :(
омагьосан кръг, от който не виждам засега излизане.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 07.06.2016, 14:34

3 MartinCho | 23.08.201612:51

За съжаление Винсент е прав в коментара си. На Балканите ли е - не ми го хвали. Не знам какъв съдист трябва да бъдеш и колко промит мозък (ако има наличен мозък въобще), за да изнасилиш и след това да изгориш човека. Нали се отвращават от тях уж - защо ги изнасилват?
   

оценка

+4 -6

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.