Една тийнейджърка разказва за модерното робство във Великобритания | webcafe.bg
Webcafe

Една тийнейджърка разказва за модерното робство във Великобритания

Webcafe, по New York Times
19.11.2017, 11:49 (обновена 21.11.2017, 17:39)
лондон, момичета, момичета на улицата, лондон транспорт

Снимка: © Getty Images

Нарастващ брой млади хора са въвлечени в света на дрогата

Всяка петъчна сутрин, докато пътниците слизат на станция "Виктория" в Лондон, една тийнейджърка се качва на влака за Ийстбърн, крайбрежен град на около 97 км от града. Тя е облечена в своя спортен екип и носи чанта през рамо, покрита със значки с поп икони. Опитва се да изглежда все едно отива на училище. Тя всъщност работи вече от три часа.

Въоръжена е с нож и носи огромно количество дрога от "клас А" - хероин, кокаин, метадон, екстази, LSD и халюциногенни гъби.

14-годишното момиче е инструктирано да отиде до Ийстбърн, за да продава хероин и крек. Ако тя не успее да постигне непрекъснато увеличаващите се изисквания на своя шеф, 48-годишен тартор на банда, който я е намерил през социална мрежа, ще бъде пребита или изнасилена.

Доклад на Британската правителствена комисия за модерното робство и трафика на хора, издаден миналия месец, описва разпространена практика, която обхваща десетки хиляди души в страната. Повечето от тях са имигранти. Но огромна част от жертвите изненадват - това са случаи, които включват британски граждани, повечето от които тийнейджърки. Те са третата по големина група след виетнамците и албанците.

По-голямата част от жертвите на трафик на деца също са от британски произход.

От салони за красота и автомивки до строежи, хиляди уязвими възрастни и деца са търгувани като стока и са обект на тормоз и насилие.

Първият британски комисар срещу робството, Кевин Хайланд, казва, че всички пропускат нещо много важно - в британското общество има много уязвими хора. И бедността далеч не е единствената причина за това, някои от тях имат проблеми в училище или зависимости.

В продължение на месеци никой не забелязва, че 14-годишното момиче, чиято самоличност се крие от съображения за сигурност, защото похитителите й са още на свобода, излиза тихо от апартамента си още преди съмване, не отива на училище и се връща късно вечер. Веднъж дори със синини по цялото тяло. Никой не забелязва дълбоките прорези по ръцете и ръката й, когато тя започва да наранява сама себе си.

Нейната майка признава, че не е обръщала достатъчно внимание на дъщеря си, че момичето понякога отсъства от дома им за няколко дни.

Майка й игнорира и обажданията от училището с информация, че тя е отсъствала. И тогава, през ваканцията през юни миналата година, тийнейджърката изчезва.

Едва седем месеца по-късно, когато вече майката се е примирила с факта, че дъщеря й явно е мъртва, детектив съобщава, че детето е отвлечено и взето в робство.

"Робство?", пита жената. Тя си повтаря тази дума и не съумява да ги проумее. Докато дъщеря й я няма, тя не спира да мисли за всеки сценарий, който може да й се е случил. Но робство не е сред тях.

Властите във Великобритания са регистрирали 2 255 случая на робство в Англия и Уелс за миналата година. Това е ръст със 159% в сравнение с по-миналата година. Според правителствената комисия, въпреки, че числата се повишават, това не може да се каже за информираността за проблема сред полицията и обществото.

Скорошна проверка на работата на полицията показва значителни недостатъци, които оставят много жертви в опасност.

Жертвите, които се свързват с полицията, невинаги биват припознати като такива и по този начин остават в ръцете на насилниците си. Други са арестувани като нарушители и нелегални мигранти. Някои от най-уязвимите хора са тези, които зависят от социални помощи и нямат семейство и подкрепа от роднини. В резултат те лесно се повлияват от току-що появили се в живота им хора.

Така тийнейджърката среща своя похитител - през чат приложение на телефона си. Майка й наскоро е загубила работата си в пекарна и намалява джобните й на 20 паунда на седмица. Това принуждава момичето да прекарва по-малко време с приятели и повече - в интернет.

Тя признава, че е била разорена и заради липсата на средства не е можела да направи каквото и да било.

От скука започва да си пише с непознати хора и така среща него - похитителя си, който все още не е арестуван и името му е неизвестно.

Когато се запознава с него, той е наистина мил. Непрекъснато й купува ваучери за телефона и й обяснява, че може да се грижи за нея и да я научи как да изкарва пари. На първата им среща я води в любимия й ресторант за бързо хранене и поръчва голямо семейно меню само за двамата.

Мъжът убеждава момичето да "отиде в провинцията", което означава да стане нарко-дилър. Докато повечето британски граждани са жертва на трафик за работа или секс, нарастващ брой млади хора са въвлечени в света на дрогата заради сравнително нов феномен - дистрибуцията на наркотици от града към малките градове.

Шефът обещава на тийнейджърката 130 паунда за всеки ден, в който тя работи.

Бандата му изкарва по около 1800 паунда на ден. А за първите си четири месеца работа, момичето изкарва 1900 паунда. Освен това тя получава нов телефон с неограничен тарифен план и златна гривна, която все още носи.

Един ден, след поредното посещение до Ийстбърн, член на бандата им й казва, че е заснета от полицията и властите я чакат, за да я арестуват в дома й в Южен Лондон. Тийнейджърката му повярвала. Мъжът, когото тя познава като Зиги, взима телефона и парите й. След това я закарва до мизерен гараж, в който живее седем месеца с нарко-зависими.

Всичко се променя. Зиги започва да я бие и да й казва, че вече не им върши работа. Тя вече не е дилър и е принудена да подготвя дозите от дрога, да ги пренася между къщите в областта и да почиства след наркоманите.

Една вечер докато спи на матрак в един ъгъл на студения гараж, Зиги влиза и ляга до нея.

Първо я съблича и известно време лежи до нея, но след това я изнасилва. Много пъти тя си мисли да избяга, но няма къде да отиде. Мисли си, че или ще я убият, или полицията ще я арестува.

Когато членове на бандата и различни нарко-зависими започват да я изнасилват всяка вечер, тя най-накрая решава, че нищо не може да е по-лошо от това. На следващия ден отива в обществена пералня и моли да използва телефона, за да се обади в полицията.

В дома си се връща едва след като е прекарала няколко месеца в специален дом, минавайки през програма за рехабилитация.

Майка й е принудена да се преместят от дома им в Южен Лондон, защото членове на престъпната група все още са на свобода.

В момента най-голямото предизвикателство е момичето да завърши процеса по възстановяването си. Иначе рискува да се върне в ръцете на трафикантите, което се случва често с младите жертви.

Тийнейджърката е щастлива да е обратно при приятелите си, усмихвайки се за първи път от много време. Но и липсват телефона и парите...

Oще: дрога  кокаин  крек  метадон  модерно робство  наркодилър  наркозависим  наркотрафик  продажба на дрога  робство  съвременно робство  хероин 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.