Най-желаната работа: да чистиш на кралицата | webcafe.bg
Webcafe

Най-желаната работа: да чистиш на кралицата

Webcafe, по Daily Beast
04.09.2016, 18:19 (обновена 07.09.2016, 14:18)
Кралица Елизабет II

Снимка: © Getty Images

Частните самолети може и да са лъскави, но ниското заплащане, дългото работно време и строгите кралски стандарти правят живота на слугите в двореца доста изтощителен.

Кралицата си търси нов чистач.

Поне това се предполага, че означава обявата за „асистент по чистотата, който живее със семейството". Задълженията включват "почистване и грижа за интериора и вещи, от килими и мебели до исторически вази и незаменими картини."

Обявата продължава с уточнението: "Това не е стандартна длъжност за домакинска поддръжка. Ще работите и живеете в поразителна историческа среда, като ще полагате усилия тя да изглежда най-добре за колеги, гости и - естествено - за кралското семейство."

Очаквано за хората, свикнали с кралския размах на действие, недостатъкът на обявата е заплащането  - само 17 000 паунда годишно. Е, пакетът включва безплатно настаняване. Същото се отнася и за обявата за градинар, който трябва да коси много трева за 16 500 паунда годишно.

Въпреки ниското заплащане, вероятно дворецът ще е залят от кандитати и за двете длъжности, като много потенциални служители ще са привлечени от перспективата да работят за най-прочутото семейство във Великобритания.

Колкото и да е немислимо за мнозина, има предостатъчно хора, готови да приемат  ниска заплата срещу удоволствието да косят тревата и да почистват дома на кралски особи, с надеждата някой ден да бъдат благословени с усмивка от Нейно величество.

Като заплащане, кралските особи просто продължават стара традиция - в исторически план, колкото по-богато е семейството, толкова по-малко е плащало на слугите си.

Семейството Чолмонделей, което живее в едноименния замък край Крю например, е прочуто с минималното заплащане, предлагано на слугите; фактът, че служителите обаче получават специална брандирана униформа и живеят в замъка, ги прави важни, така че и досега това е едно от най-желаните работни места за прислужващи на аристократични семейства в Северна Великобритания.

Ако сте "служили" при Чолмонделей, бихте могли след няколко години да изберете каквато и да е друга работа.

Същото важи и за работата за кралското семейство сега и това е още една причина толкова много хора да са готови да приемат ниска заплата, за да работят за кралицата или нейното потомство (например Дарън Макгрейди - бивш кралски готвач, който сега обикаля по света и изнася лекции).

Въпреки че дори за обикновените слуги е вероятно да се окажат в присъствието на кралските особи още от първите дни на постъпването си, назначението на пост, удостоен с доверие и редовен контакт с кралска особа, е светият граал за кралските слуги.

Обикновено за постъпването на такова място е нужно предишният заемал поста да почине или да се пенсионира. Дългият, сложен процес на подбор на негов заместник, е известен в долните етажи на кралския дворец като "влизане в обувките на мъртвеца".

Повишението може да се случи след доста време. И не се подвеждайте по думите за "живот в историческа среда"; настаняването, осигурено за кралската прислуга, може и да е старо и с добра локация, но условията там далеч не са царски.

Райън Пари, репортер на Daily Mirror, който се прочу, когато си намери работа като кралски лакей през 2003, а после разкри многобройни кралски тайни като навика на кралицата да съхранява зърнените си закуски в кутии Tupperware, описва стаята си като "базова," и "като университетска стая в общежитие; единично легло, гардероб и мивка."

Типично за много големи британски семейства, от персонала се очаква да мете покритите с килими коридори сутрин; прахосмукачките са забранени до 10 часа сутринта, за да се избегне безпокойството на спящите членове на семейството.

Персоналът е задължен и да ходи по краищата на коридорите, вместо през средата, за да не се износват килимите.

Като се има предвид ниското заплащане, спартанските условия и огромният интерес към кралското семейство, не е изненадващо, че някои слуги са продавали тайни на пресата през годините.

Когато  се разприказвали публично, обикновено това е водело до популярност - като например иконома на Даяна Пол Бърел или камериера на принц Чарлз Кен Стронак.

Стронак даде интервю пред News of the World през 1995, в което описа в детайли нервните изблици на принц Чарлз.

Той разказва за инцидент, при който принц Чарлз изпуснал едното от копчетата си за ръкавели в канал на мивка, по време на почивка в Южна Франция и изтръгнал мивката от стената, след което я е счупил, за да го извади.

После налетял на Стронак и го хванал за гърлото. Мъжът успял да се освободи и избягал през близка врата в нещо, което си мислел, че е друга част от къщата.

За съжаление, тъй като бил незапознат с разположението на стаите във вилата, той се оказал в шкаф за спално бельо, където се крил още половин час, докато Чарлз не се успокои и излезе от банята.

Стронак твърди, че едно от задълженията му било да маха петна от трева от пижамата на Чарлз, след като той се  измъквал навън за срещи с Камила Паркър-Боулс. "Имаше мръсотия и кал навсякъде," разказва Стронак пред вестника. "Очевидно го правеха на открито."

Предателството на Стронак било необичайно, защото го е направил, докато още е работел като камериер на Чарлз (незабавно е бил уволнен, разбира се).

Сред подробностите, които разкрил пред пресата като отмъщение за това, че е бил принуден да прикрива връзката на Чарлз повече от десетилетие, бил фактът, че Чарлз спи с плюшено мече.

Напълно е възможно Стронак наистина да е бил задължен да прави тези неща. Дори и след случая с Райън Пари, слугите често се изненадвали колко бързо им било гласувано доверие. Един източник, работил за кралското семейство, описва смайването си, когато му е било наредено да вземе паспорта си и да се качи на частен самолет с кралска особа след само два дни на поста му.

Въпреки че големите сензационни разкрития обикновено са във фокуса на вниманието, много от историите на слуги са с по-кротък тон и се стремят да представят работодателите им в позитивна светлина.

Пол Кид, кралски иконом от 1985 до 1992, твърди, че залял с горещ сос кралицата-майка по деколтето по време на вечеря. "Красивите й студени очи станаха леденостудени," спомня си той в документалния филм Royal Servants. Но, когато се извинил, Елизабет любезно отвърнала: "Аз съжалявам, Пол. Всъщност аз бутнах лакътя ви."

Кид настоява, че тя не го е докосвала.

Oще: английска кралица  англия  британско кралско семейство  великобритания  камила  кралица елизабет  кралско семейство  лейди даяна  принц чарлз  прислуга 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 05.09.201623:17

Аристокрацията със синя кръв са други хора просто, неземни, серат шоколадови бонбони и пикаят Шанел 5.

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

5 Dear Ivan | 05.09.201615:34

Драга 7,

Имам и други речници, един от които, като го чуят хамалите от Сточна гара, веднага ще проводят делегация да ме поканят за техен главатар Усмивка Но не обичам и се стеснявам, когато видя, че съм се изразил грубо.

В общия случай средният манталитет колкото повече пари има, толкова по циция става.

А за лошото, ами така е. Споменах, че съм случил на семейство. Минал съм задължителния курс за изучаване на аристокрацията - пълните събрани съчинения на Дюма. После спецкурс по бедни благородници - "Капитан Фракас" от Теофил Готие. После трите трилогии за Форсайтови от Голсуърти. Познавам добре и творчеството на Антоан Мари Жан-Батист Роже, граф на Сент-Екзюпери, също не особено богат, казано деликатно Усмивка Както казва последният, буржоазията съм я виждал съвсем отблизо. Все мога да различа благодорник от тулуп Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 05.09.201615:09

Защо се учудвате.В сила е капиталистическият принцип.За да има богати задължително трябва да има и бедни.Хайде да не засягаме експлоатацията.Освен експлоатирани има и амсалаци които не схващат че са такива.Най висшият принцип на курвенската демокрация е.Бъди експлоататор а не експлоатиран.Умно но неморално.Затова моралът си има своите особености.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

3 7 | 05.09.201610:33

>и донякъде свидливост -

Деликатен човек сте Вие, Драги Иване...


>не бих ги нарекъл високопоставени и богати по естествен път... Първи граф Дьо ла Мутр


Недейте така с лошо сега...
Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 05.09.201609:59

Обикновено обясненията са прости. Сигурно високопоставените и богатите развиват надменност и донякъде свидливост. Второто може и да не е точно свидливост, като гледам заплащането. Общопрактикуващ лекар ако получава 5000, нормално е метач на коридори да получава 1500, а не и той 5000. Вероятно поръчват на някой от служителите в двореца да проучи какви са заплатите "по градо" Усмивка и тогава я определят. Пък и какво, това са 1500 лири месечно, квартира и храна, и то за хора, които нямат сериозна професия, прехрана и жилище. Тези 1500 лири просто ти остават, е, може би да си купиш нещо текущо.

Разбира се, онова е кралицата, примерно Ветко и Маринела Арабаджиеви не бих ги нарекъл високопоставени и богати по естествен път, но нашите са съвсем друга работа Усмивка Първи граф Дьо ла Мутр Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 05.09.201609:09

... стара традиция - в исторически план, колкото по-богато е семейството, толкова по-малко е плащало на слугите си.

Сега вече много неща по света и у нас намират своето обяснение...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.