Как изглеждат татуировките в Северна Корея | webcafe.bg
Webcafe

Как изглеждат татусите в Северна Корея

Webcafe.bg, по Guardian
30.01.2015, 17:57 (обновена 01.02.2015, 09:15)
Северна Коря

Снимка: © Getty Images

В Северна Корея мъжете и жените носят идеологията си върху кожата

Татуировките са тачена през много времена форма на себеизразяванеа, създадена в политическия речник на една от най-изолираните страни в света.

За много мъже в късна тийнейджърска възраст, които започват задължителната си военна служба, татуировките предлагат ограничена възможност за себеизразяване. Държавно одобрената враждебност към "американските империалист"', девизи за безстрашност и прости рисунки, утвърждаващи приети тези за конфликт и сексуалност, са много разпространени.

Бегълците от Северна Корея казват, че нарастващата популярност на татуировките на английски отразява промените в икономическия, политически и културен пейзаж.

"В поколението на баща ми беше много популярно да си правят татуировки на севернокорейски войник, убиващ американски нашественик," казва Ким Шин-У, който е избягал в Южна Корея от КНДР през 2007 г.

"Има много фрази, между които се е избирало, като: Отбранявай отечеството! Победа! и Борба! Баща ми и чичо ми имат татуировки на горната част на ръката и на бицепсите. На ръцете си те са татуирали "един срещу сто", за да покажат как биха могли да убият сто врагове в бой."

Нови тенденции

Естествено, татуировките не винаги са политически. "Виждал съм няколко мъже с татуирани голи жени по тялото им," казва Шин Хиун-Дже. "Мечките също са популярен образ - мечка, свиреща на акордеон - а понякога мъжете си татуират дракон на рамото или по-надолу по гърба."

Бегълците от Северна Корея казват, че въпреки че такива войнствени татуировки все още са разпространени, космологичните символи и китайските символи също започват да набират популярност.

"Изображенията на гълъби, въплъщаващи мира, или орел като демонстрация на сила, също са разпространени," казва Ким. "Модно е и да се правят татуировки на обединения Корейски полуостров."

От списъка с желани образи обаче отсъства всичко, свързано с династията Ким. Поставянето на усмихнатото лице на севернокорейския лидер Ким Чен Ун на бицепса би довело до бързо наказание на всички замесени; въпреки че въплъщаването на държавата с татуировки на одобрени от държавата образи се толерира, образите на управляващата династия са табу. Държавата има пълен монопол върху възпроизвеждането на подобна иконография.

В много аспекти татуирането в Северна Корея е сходно с процеса, който бихте наблюдавали в много други части на света. Клиентът занася снимка на желаното изображение на местния татуист (в Северна Корея такива специалисти обикновено работят при клиента), или просто описва какво желае.

Умиращ занаят?

Най-големият проблем за предимно самообразовалите се художници-татуисти е намирането на мастило за рисунката. Татуировките в КНДР обикновено са изцяло едноцветни и се правят с шивашки игли (иглите за татуиране също са рядък лукс), потопени в мастило и после приложени в желаната област от тялото.

Изглежда, че бизнесът с татуировки е една от областите, в които международните санкции неумишлено са се оказали ефективни.

"Мастилото и медицинският памук някога се внасяха от подкрепящи КНДР корейци в Япония," казва Сун Дон-Хиун, избягал от страната в средата на миналото десетилетие. Вносът е приключил с въвеждането на санкциите. "Всичко свърши и сега голяма част от тези стоки минават полунезаконно през китайско-корейската граница."

Емигрантите твърдят, че "има прочути татуисти в Северна Корея," но "в наши дни те са малко и трудни за откриване". Татуирането е труден начин да се прехранваш, предвид трудностите с намирането на оборудване. Според свидетелствата на бегълците, татуировките са станали и по-малко разпространени сред цивилното население и предимно се запазват като тенденция сред севернокорейците, които са в армията.

За мъжете татуировките след завръщане от военна служба се носят като чест, като се счита, че въплъщават братството, изживяно през дългата служба на държавата. Татуираните жени обаче биват гледани с лошо око. "Ако жена има татуировка, това обикновено означава, че произлиза от лошо семейство," казва Шин.

От патриоти към парии

За тези, които бягат от КНДР, отличителните татуировки бързо придобиват по-опасен за живота смисъл, като превръщат носителите им от патриоти в престъпници.

В Китай, надписи на корейски, призоваващи за "революция!" или "ново съединение!" идентифицират човек като севернокореец и представляват риск за разкриването им пред властите, които връщат незаконни севернокорейски емигранти, заловени на тяхна територия.

В Южна Корея, тези надписи отново променят статута на носителя им - този път от патриот в парий.

Поради това служителите в центъра в Ханауон, в който севернокорейците се учат как да живеят като граждани на Южна Корея, препоръчват бегълците да премахват подобни татуси. През 2009 г. Южнокорейската асоциация за подпомагане на бегълците от Северна Корея обяви, че ще покрива 70% от стойността на премахването на татуировки - стига тази стойност да не надвишава 500 000 вона (320 долара).

Oще: диктатор  диктатура  забрани  закони в северна корея  идеология  интервюто  ким чен ун  лидер  мастило  северна корея  севернокорейска система  севернокорейският лидер ким чен ун  татус  татуси  тауировки  тауировките в северна корея  южна корея 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.