400 долара, за да си купиш роб в Либия | webcafe.bg
Webcafe

400 долара, за да си купиш роб в Либия

Webcafe по CNN
14.11.2017, 18:24 (обновена 16.11.2017, 11:31)
Бежанци от Нигерия

Снимка: © Getty Images

Как трафикантите на бежанци се превръщат в робовладелци

Между 400 и 800 долара е цената на бежанци от Близкия изток и Северна Африка. Това показва разследване на CNN върху тържищата за роби, които се провеждат на поне 9 места в Либия.

Всяка година десетки хиляди души преминават границите на Либия като задължителна спирка по пътя за Европа. В голямата си част тези хора са бегълци от военни конфликти и икономически мигранти, търсещи по-добър живот. Повечето са продали всичко, което притежават, за да финансират пътуването през Либия до брега и входната точка за Средиземно море.

Откакто либийската брегова охрана затегна мерките, все по-малко лодки успяват в крайна сметка да излязат в открито море, оставяйки по този начин контрабандистите с голям брой пътници в ръцете. Така в един момент те стават господари, а мигрантите и бежанците - роби.

Причината за разследването на CNN е видео, заснето със смартфон, на което се вижда как неизвестен мъж в 20-те си години бива продаден в робство.

Младежът от нигерийски произход е предложен за купуване като част от група "големи силни момчета за селскостопанска работа". Така поне твърди водещият търга, който остава извън камерата. В клипа се вижда само ръката му, собственически поставена върху рамото на продавания мъж.

Екипът на телевизията лично присъства на един от търговете, проведен край столицата Триполи, на който са продадени около дузина души. Самите продавани са до такава степен травматизирани от случващото се, че не искат да говорят с когото и да е и посрещат всекиго с подозрение.

Записите, направени от CNN, в момента са предадени на либийските власти като се очаква те да започнат разследване по темата.

Пред телевизията лейтенант Насер Хазам от правителствената Агенция за борба с незаконната имиграция в Триполи заявява, че организирани банди от контрабандисти често извършват подобни търгове.

"Те зареждат лодката със 100 души. Тези хора може и да не изкарат пътуването. На контрабандистите им е все едно дали те ще достигнат Европа или да умре в морето, стига да си получат парите", коментира той.

"Положението е лошо. Някои доклади са наистина ужасяващи и последните доклади за "робски пазари" за мигрантите могат да бъдат добавени към един дълъг списък от гняв", казва Мохамед Абдикер, директорът на операциите и извънредните ситуации на Международната организация по миграция, след като се завърна от Триполи през април.

Търгът се провежда в привидно нормален град в Либия, изпълнен с хора, които водят редовен живот.

Децата играят на улицата, хората отиват на работа, разговарят с приятели и готвят вечеря. Когато човек стигне до самото място на търга обаче, сякаш се връща с векове назад. Единственото нещо, което липсва, са оковите около китките и глезените на мигрантите.

Анес Аласаби работи в център за задържане в Триполи за мигранти, които трябва да бъдат депортирани. Той е чувал много истории за злоупотребите, извършени от контрабандистите.

"Страдам за тях. Това, което съм виждал всеки ден, повярвай ми, ме кара да се чувствам болка за тях. Всеки ден чувам нови истории от хората. Трябва да ги изслушате всички. Тяхно право е да бъдат чути", коментира той.

Един от тях - 21-годишният Виктори от Нигерия, разказва как е бил продаден на един от тези робски търгове. Уморен от масовата корупция в държавата, младежът бяга от вкъщи и прекарва една година и четири месеца от живота си, опитвайки се да стигне до Европа. Той стигнал до Либия, където заедно с други мигранти са държани в мрачни условия на живот, лишени от храна, малтретирани многократно от похитителите си.

"Ако прегледате повечето хора тук, ако видите телата им, ще забележите белезите. Те са били бити и осакатявани", разказва Виктори.

Когато свършват парите му, той бива продаден като роб от контрабандистите. Те му казали, че парите от продажбата ще бъдат приспаднати от дълга му към тях. Няколко седмици след продажбата обаче му казали, че парите не са достатъчно, за да се покрие задължението му към трафикантите. Така той се върнал при тях, само за да бъде продаден още няколко пъти.

Междувременно те искали и откуп от семейството му, преди в крайна сметка да го освободят. Майка му трябвало да обикаля и в съседните села, за да събере в крайна сметка сумата, с която да откупи живота му. Сега Виктори чака да бъде върнат обратно в Нигерия.

И въпреки че пътищата през Северна Африка се отварят все повече, много мигранти се отказват от мечтите си да достигнат Европа. Тази година повече от 8800 души са избрали доброволно да се завърнат у дома по репатритни полети, организирани от Международната организация за миграция.

За сметка на това в Либия продължават да пристигат нови и нови хора, които да се опитват да преминат Средиземно море, рискувайки по този начин да се превърнат в роби на местните каналджии.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.