Webcafe

Ваксините в Европа и кой е виновен за новия бум на епидемии

Webcafe, по Vox Europ
29.01.2019, 18:17 (обновена 31.01.2019, 20:06)
Ваксина

Снимка: © Getty Images

Религия и скептицизъм водят до висока заболеваемост

За изминалата година Европа е пострадала от две сериозни епидемии - инфлуенца и дребна шарка. И двете епидемии взимат стотици жертви, твърде много от които са могли да бъдат спасени.

Според Испанската организация за мониторинг на инфлуенцата, след последното им проучване в Испания е имало 700 хил. леки случаи.

Други 52 хил. са били хоспитализирани, от които 14 хил. са имали сериозни усложнения. Около 3 хил. са имали нужда от лечение в интензивното отделение. Общо 972 души са починали вследствие на грипно заболяване - два пъти повече, отколкото през предходната година. 49 на сто от жертвите принадлежат към рискови групи, за които противогрипната ваксина е била силно препоръчителна, но те така и не са посетили личния си лекар.

В същото време въпреки че Испания далеч не е най-засегната държава в Европа, случаите на дребна шарка в страната са четири пъти повече за 2018-а. Очевидно държавата не е добре подготвена. По-точно, броят на ваксинираните не е достатъчен.

По последни данни на Европейския център за контрол на заболяванията и профилактика (ECDC), само шест европейски държави могат да се похвалят с над 95% ваксинирано срещу дребна шарка население. "Отличниците" са Португалия, Швеция, Хърватия, Исландия, Унгария и Словакия.

Защо имунитетът се измерва на 95% от населението, а не на пълните 100%?

Разликата от 5 на сто е заради групи от хора, които не могат да бъдат ваксинирани, защото имунизацията би застрашила здравето им, като тези, страдащи от алергии например. Въпреки това в процента на неваксинираните започват да влизат и други групи от населението.

В Полша, където през ноември избухна епидемия от дребна шарка, ваксините срещу заболяването са задължителни. Въпреки това са регистрирани около 34 хил. отказа от имунизация за първата половина на 2018-а - повече, отколкото за цялата 2017-а година.

Около 76 на сто от поляците смятат, че ваксините са важни за децата им. За сравнение, средният процент за цяла Европа е 90%.

Безопасни ли са ваксините?

82 на сто от европейците отговарят положително на този въпрос, докато в Полша числото е 72 на сто. В България процентът е същият. Ефективни ли са ваксините? Девет от десет финландци и португалци мислят, че са. Само един от трима българи смята, че ваксините са ефективни. Така се нареждаме сред най-големите скептици на тема ваксини в Европа заедно с поляците.

Може да ви учуди, но ключът към тази скептичност понякога се крие във въпроса "Съвместими ли са ваксините с религиозните ми възгледи?". За испанците имунизациите не са проблем. През 2017-а 90 на сто от тях смятат, че няма противоречие между ваксините и вярванията им. В Полша процентът е 59% - най-ниският в целия Европейски съюз. Защо?

На 3 октомври 2018-а полска организация на име "Stop Nop" внася в парламента подписка със 121 хил. подписа в подкрепа на свободния избор що се отнася до ваксините. Едно от исканията е производителите на ваксини да разкрият кои видове ваксини се произвеждат на основата на човешки клетки, иззети от ембриони след аборт.

Към това прибавяме и факта, че огромна част от недоверието към ваксините се експлоатира от религиозни групи, които са против ембриони от аборти да бъдат използвани за каквито и да било научни експерименти. В САЩ все щат има правото сам да решава дали и кои имунизации ще бъдат задължителни. Там тези, които се отказват от ваксините на религиозна основа, стават все повече и повече.

Още през 2005-а от Ватикана се виждат принудени да пуснат официален отговор.

Той е към жена от Флорида, която още през 2003-а пита Църквата дали е редно да имунизира децата си, предвид противоречивия произход на ваксините. Папската Академия за Живота прекарва две години в проучвания и стига до извода, че вярващите католици трябва да търсят алтернативни ваксини. Ако в дадения регион няма достъп до такива, те разрешават и дори насърчават използването на стандартни ваксини.

За избухването на епидемии от дребна шарка в Европа носят отговорност и фактори като войната в Украйна или липсата на интеграция на ромските малцинства. Но заразата нямаше да е толкова сериозна, ако броят на ваксинираните не беше толкова нисък. Защо тогава да търсим връзка между анти-вакс движенията и религията?

Оказва се, че движенията против ваксините често разпространяват материалите си именно около религиозни храмове като спекулират с вярванията и страховете на хората.

И това не засяга само католическия свят.

През 2008-а руският синод също се налага да се изказва в подкрепа на имунизациите като ги определя за мощен инструмент в борбата със заболявания, някои от които могат да се окажат смъртоносни.

За съжаление, не всички религиозни системи са толкова категорични, а анти-ваксърите се "хранят" със скептицизъм.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 31.01.201908:25

Идиотите. Идиотите са виновни за новия бум на епидемии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 30.01.201911:15

https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019
Който може да чете и мисли, да го направи.
   

оценка

+1 -0