Webcafe

Бруней през 2019: Рязане на ръце при кражба, бой с камшик при аборт, смъртно наказание при еднополов секс

Webcafe
03.04.2019, 12:04 (обновена 05.04.2019, 08:51)
султанът на бруней

Снимка: © Getty Images

Султанът на Бруней Хасанал Болкиа се опитва да реши икономически проблеми с драконовски наказания по ислямския закон

Бруней беше подложен на остри критики от страна на ООН заради въвеждането на брутални наказания за деяния, смятани за престъпления по ислямското право.

Султанатът вече предвижда смъртна присъда за хомосексуални двойки, която ще се изпълнява чрез убийство с камъни. Лицата, признати за виновни за кражба, ще бъдат наказвани с ампутация на ръка. Жените, които абортират, може да бъдат подложени на публичен бой с камшици. Всичко това е само част от новата наказателна реформа в Бруней, прокарана от 72-годишния султан Хасанал Болкиа.

"Искам да видя ислямските учения да укрепват в тази страна", обяви той в реч, излъчена по телевизията. Близо 2/3 от населението на Бруней спада към мюсюлманското вероизповедание. Новите наказания се отнасят предимно за мюсюлманите в страната, но дори останалите граждани ще са длъжни да спазват определени забрани - например, няма да имат право да поощряват децата в Бруней да приемат религия, различна от Исляма.

"Жестоко, нечовечно, унизително"

Хомосексуалните връзки са криминализирани в Бруней от години, като досега наказанието беше 10 години затвор. Смъртното наказание съществува като опция за най-тежка присъда по местното законодателство, но от 1957 г. насам не е изпълнена нито една екзекуция.

Занапред съдилищата ще имат право да осъждат на смърт всеки, който бъде признат за виновен в изнасилване, прелюбодеяние, содомия, грабеж, и обида или богохулство срещу пророка Мохамед.

Наказанието за жените, осъдени за хомосексуални отношения, е 40 удара с пръчка или 10 години лишаване от свобода.

Крадците ще бъдат наказвани с рязане на ръка, според новите правила. Онези, които "убеждават, казват или окуражават" мюсюлмански деца под 18-годишна възраст да приемат чужда религия, подлежат на глоба или затвор. Наказание "бой с камшик" се полага и на малолетни лица, които бъдат признати за виновни по определени престъпни състави.

Това не е първият случай, в който Бруней въвежда религиозното право редом със светските закони. Страната въведе шериата през 2014 г., но прилагането на практика на последните две фази (за престъпления, наказуеми с ампутация и пребиване до смърт с камъни) досега се отлагаше.

Международната общност реагира със силно недоволство срещу промените в страната. От "Amnesty International" обявиха Наказателния кодекс за "дълбоко опорочено законодателство, което съдържа състави, нарушаващи човешките права". Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Башле посочи, че реформата е "жестока, нечовечна и унизителна... сериозен регрес по отношение на защитата на човешките права".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино напомни, че "правителствата имат задължението да гарантират, че всички хора, включително представителите на LGBTI-общността, може свободно да се ползва от универсалните човешки права и фундаменталните свободи, които им се полагат".

В декларацията се посочва, че САЩ се противопоставя силно на нарушенията на човешките права и всяка форма на насилие или дискриминация над лица по полов признак.

"Икономиката, глупако"

Към вълната на възмущение се присъединиха и редица популярни личности - включително музикантът Елтън Джон, актьорът Джордж Клуни, предприемачът Ричард Брансън, ТВ-водещата Елън Дедженерис, и др.

Клуни публикува статия в Deadline, в която призовава за бойкот на деветте луксозни хотела, притежавани от инвестиционния фонд на Бруней. Държавата контролира собствеността на хотел "Бевърли хилс" в Лос Анджелис (едно от любимите места на знаменитостите), "Плаза Атене" в Париж, хотел "Дорчестър" в Лондон, "Коуърт Парк Хотел" в Бъркшир и др.

BBC цитира правозащитника Матю Улф, според когото въвеждането на драконовски ретроградни наказания вероятно е свързано с отслабването на икономиката на Бруней.

"По този начин правителството може да засили хватката си върху властта, за да се справи с отрицателния ръст в икономиката, който заплашва да доведе до напрежение в бъдеще. В тази връзка, Бруней се опитва да привлече повече инвестиции от мюсюлманския свят, заедно с по-голям приток на туристи от ислямски страни. Тези мерки вероятно могат да се разгледат като средство за привличане на интереса от страна на ислямските пазари", казва той.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.