Webcafe

Здравеопазването в Унгария - по-малко здраве, повече проблеми

Webcafe, по Emerging Europe
09.07.2019, 09:30 (обновена 11.07.2019, 12:01)
лекарка

Снимка: © iStock

Унгарците живеят все по-дълго, но не и в цветущо здраве

Здравеопазването в Унгария е най-слабото от всички централноевропейски държаи.

Унгарската система на здравеопазването е почти непроменена от 30 години насам и не са се случвали никакви сериозни и цялостни реформи.

Унгария, която е едва на 48 място в индекса на Bloomberg за най-здрави държави, е и на четвърто място по затлъстяване в света.

Индексът взема предвид различни фактори, включително очакваната продъжлителност на живота, както и променливи като достъпа до чиста вода или степента на наличие на изградена канализация в съответните държаи.

Една от причините за позицията на Унгария е, че в сравнение със Западна Европа, унгарската здравна система не е достатъчно добре финансирана. Разходите за здравеопазване на глава от населението са под половината от средните за ЕС и разликата се увеличава през последното десетилетие.

Унгария е и една от малкото държави, в които дялът на брутния вътрешен продукт, отделен за здравеопазване, не се е увеличил между 2005 и 2017 г. Държавата харчи 7,2 на сто от БВП за здравеопазване през 2015 г., от които една трета се покрива от пациентите. Това е забележително много за държава от ЕС и допринася за огромно неравенство в здравните услуги в страната.

Освен недостатъчно добре финансирана система, нездравословният начин на живот (лоша диета, тютюнопушене, употреба на алкохол и липса на физическа активност) също е основна причина за влошеното здраве на унгарците.

Но дали всичко е въпрос само на пари?

През 2010 г. Министерството на здравеопазването е ликвидирано и заменено с ново ведомство - на човешките ресурси. То губи правомощията си за политическо застъпничество, а корупцията до голяма степен изкривява системата на здравеопазването, както и концепцията за задължителни подаръци за медиците.

Всъщност от 1950 г. насам лекарите, които работят пряко с пациенти, имат право да приемат пари като допълнение към основната си заплата. Сега недоверието в здравеопазването и липсата на прозрачност в системата принуждава хората да използват тези "подаръци" като начин да си осигурят надеждни здравни услуги.

Затова разпределението между публично и частно здравеопазване допълнително задълбочава разграничението между богати и бедни в обществото.

Пълната структурна промяна е изключително трудна и комплексна. Популярността на правителството му дава възможност да се заеме с проблема, но реформите се отлагат и вместо това властите протакат.

Нужен е и консенсус между различните заинтересовани страни и визия за дългосрочна стратегия, но изглежда липсва политическа воля за това. Причината е, че донякъде това е рискована стъпка заради установеното статукво и политическите изгоди от промените са съмнителни.

Един от начините за реформиране на системата би бил да се вложат повече усилия в изместването й към първична грижа с надеждата да се предотвратят ненужни хоспитализации. Засилването на ролята на личните лекари като междинно звено би спомогнало за това.

Унгарците, както и жителите на повечето развити държави, също така употребяват прекомерно много фармацевтични продукти и антибиотици. Акцентирането върху превенцията - здравословен начин на живот и по-добри превантивни грижи - също би намалило част от разходите.

Унгарците живеят по-дълъг, но по-болен живот.

Въпреки че продължителността на живота не спира да се увеличава от средата на 90-те години насам, допълнителните години обикновено се прекарват във влошено здраве. Три неща влияят основно на здравето и продължителността на живота. Единият са преките рискови фактори, включително начина, по който се храним, нездравословните навици, условията на живот, замърсяването и стреът.

Друг фактор е социалният статут, определян от нивото на образование, доходите и мястото на трудовия пазар. Третият фактор е достъпността и качеството на системата на здравеопазването. През последните няколко десетилетия става все по-важно за цялостното ни здраве каква е системата на здравеопазване.

Въпреки че продължителността на живота се увеличава, разликата в прогнозираната продължителност на живота при раждане спрямо стандартните европейски нива не се е увеличавала от 2000 г. насам. В Унгария рез 2015 г. тя все още е почти пет години по-малко от средните нива за ЕС, основно заради по-високата смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания и рак.

По данни на ОИСР нивата на смъртност от лечими заболявания в Унгария е сред най-високите в Евросъюза. Прогнозираните години на живот в добро здраве от момента на раждането са 60,2 за жените и 59,5 за мъжете, приблизително с 4 години по-малко от средните за ЕС.

Съответно опасенията на обществото също нарастват. През 2018 г. 46 на сто от унгарците казват, че здравето и социалната сигурност са двата най-важни проблема, пред които е изправена страната.

От 2016 г. насам здравето в Унгария редовно се изтъква като най-важен проблем в проучванията на "Евробарометър". Броят на посочилите го като такъв приоритет се е увеличил от 37 на сто до 46 на сто за две години, което показва, че потребителите също забелязват влошаващ се тренд и нарастваща заплаха.

Като цяло превенцията, насърчаването на здравословен начин на живот и подобряването на достъпа до здравни услуги биха подобрили ситуацията. Засега, въпреки експанзията си в Унгария, частното здравеопазване все още е привилегия на елита и заможната част от средната класа.

Заплатите в Унгария трайно се увеличават с изключение на два сектора: здравеопазване и образование. В здравния сектор заплатите са се увеличили само с 2,2%, което не достига годишните нива на инфлация в Унгария. Ситуацията в образованието е още по-тежка.

Специалистите смятат, че най-ефективният начин да се задържат медицинските таланти в страната е увеличаване на заплатите и изоставяне на принципите за "подаръци" в системата.

Остава притеснителен и проблемът с броят незаети места за лични лекари в Унгария, особено в провинциалните и селските райони.

В момента почти 5 процента от позициите за лични лекари са свободни и този дял само ще се увеличава, тъй като почти половината от личните лекари са над 60 години и скоро ще се пенсионират - факт, който няма да допринесе за подобряване на здравните услуги в Унгария.

Oще: здраве  здравеопазване  лекари  медицина  медицински услуги  унгария  унгарско здравеопазване 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.