Ловът на вещици е реалност и в XXI век | webcafe.bg
Webcafe

Ловът на вещици е реалност

Webcafe.bg, Global Post
29.07.2015, 18:59 (обновена 31.07.2015, 13:04)
Индия

Снимка: © Getty Images

Поне още четири общности в Асам вярват във вещерството и тяхната изолираност в отдалечени планински райони е допринесла тези суеверия да останат трайно, дори след като обществото като цяло ги е отхвърлило

Триста години след истерията в Салем, на някои места преследването на вещици все още е ужасяващо истинско.

Миналата седмица 200 души в индийския щат Асам измъкнаха 65-годишна жена от дома й, съблякоха я и я обезглавиха с мачете. Зад действията им стоят думите на самопровъзгласила се пророчица, която ги събира в местен храм и е обявила жената за вещица, която ще донесе лош късмет и болести в селото.

За съжаление, въпреки IT-специалистите и различните висши учебни заведения, подобни случаи не са рядкост в Индия. През последните шест години 90 души, предимно жени, са загубили живота си в Асам, защото са обявени за вещици. И това не е всичко - в периода между 2000 и 2012 година 2 097 души са убити заради обвинения, че практикуват магия.

Заради по-активните регионални медии, ужасяващите примери станаха известни на обществото. По-рано тази година жена в щата Одиша беше принудена да яде човешки екскременти като наказание за вещерство.

Миналия октомври в Асам стотици увиха атлетка в рибарски мрежи и я измъчваха, защото била вещица. Тя е представяла Асам в няколко национални състезация и е носител на златен медал за хвърляне на копие. През 2011 година майка и дъщеря са обвинени в магьосничество и наказани с изнасилване.

Дълбоко вкоренени вярвания

Суеверия като носенето на скъпоценни камъни и пръстени за добър късмет или да се ожениш на щастлива дата, са много популярни в Индия, а много от суеверията са насилствени и вредни. В Асам добрите вещици някога са били приемани заради способността им да лекуват болести. Дори и днес има много селища, които нямат достъп до медицинска услуга, затова хората ходят при вещици или при селския доктор, който с магия да ги излекува, разказва професорът по социология Чандан Кумар Шарма. Университетът Тазпур, в който той преподава, се намира именно в района, в който се случи обезглавяването.

„Съвременното общество не е монолитно. Въпреки че се съвременни, много сегменти от нашето общество все още са доста назадничави и в тях образованието и научната мисъл не са достигнали", казва Шрама, който изучава социалните и етични практики на индийския североизток. „Всички знаят, че прилагането на закона е много слабо и си играят с невежеството и суеверността на хората", каза той за „богинята". Някои от практикуващите „бяла магия" са известни не само със способността си да лекуват болести, но и да откриват вещици, които работят с черна магия.

Според Шрама ловът на вещици е характерен за икономически и социално маргинализирани „чаени" племена, наречени така, защото предците им са заселени там от британските колонизатори, за да се грижат за плантациите.

Поне още четири общности в Асам вярват във вещерството и тяхната изолираност в отдалечени планински райони е допринесла тези суеверия да останат трайно, дори след като обществото като цяло ги е отхвърлило.

Когато няма власт и Бог, има вещици

Заради неравния терен и тежките валежи в района, много от жителите са изцяло отделени от по-развитите части на страната. Здравната грижа и съдебните власти са на часове път, а образованието изисква изминаването на дори повече километри.

„Докато не направим тези местности по-достъпни, хората - по-образовани и съзнателни, тези неща ще продължат да се случват", казва Шрама.

Неправителствени организации, някои от които - създадени от жертви на лова на вещици, работят за повишаване на информираността и противопоставяне на тези явления.

Борба срещу убийствените вярвания

Организация, наречена „Братя" работи за развитието на Асам и предлага здравна помощ на пострадалите от лова на вещици. В последните години неправителствената организация е подела различни кампании за борба с вещерските вярвания.

Според организацията онези, които обвиняват във вещерство, знаят, че обектът на обвиненията не е „вещица", но хвърлят обвинението заради политическо съперничество, спорове за имоти или лични въпроси. Според суеверието вещицата е виновна за намаляване на реколтата, разпространение на болести или причиняване на смърт.

Правителството и полицията също се опитват да развенчаят мита за вещиците. Дори в района на последния инцидент полицията е започнала специална акция за повишаване на информираността за проблема.
И докато разпространяването на информацията е необходимо, НПО-тата, които работят в сферата, усещат нуждата и от закон, който да преследва ловците на вещици.

Закон, който забранява лова на вещици, може да звучи странно през 2015 година, но няколко индийски щата вече имат такива закони. Върховният съд в Асам призова държавата да създаде такъв закон и Законът за превенция и защита от лов на вещици се появи през 2015 година. Но той все още не е приет. Независимо дали причините се крият в мързел, недостатъчната работа на правителството по въпроса или друго, но ловът на вещици трудно може да се контролира, докато няма стриктни закони.

Oще: асам  вещество  вещица  вещици  индия  лов на вещици  обвинение във вещерство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.