Екс-съветникът на Тръмп, който излъга ФБР за Русия | webcafe.bg
Webcafe

Екс-съветникът на Тръмп, който излъга ФБР за Русия

Webcafe, по CNN
31.10.2017, 00:50 (обновена 01.11.2017, 12:37)
джордж пападопулос

Снимка: © Getty Images

Джордж Пападопулос ще се окаже истинският проблем на Тръмп

Пол Манафорт беше човекът, към когото всички погледи се насочваха в деня на първите официални обвинения от екипа на Робърт Мълър по досието "Русия".

Изненадващо: по-интересната новина около разследването на прокуратурата се оказа фигурата на бившия съветник на Доналд Тръмп по външната политика Джордж Пападопулос, който се призна за виновен за лъжесвидетелстване пред ФБР за контактите си с... Русия.

Обвинението за пране на пари срещу Манафорт логично привлече по-голямо внимание от страна на медиите, поради факта, че става дума за човек на много висока позиция на върха на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Казусът с Джордж Пападопулос обаче може да се окаже много по-проблематичен за Белия дом в средносрочен и дългосрочен план, коментира CNN. Причината е опитът на Пападопулос да прикрие информация за контактите си с гражданин с връзки до Кремъл, наричан "Професора" в документите на ФБР.

Още повече - по всичко личи, че Пападопулос сътрудничи на разследването, ръководено от Мълър, още след ареста си през месец юли 2017.

Кой е Джордж Пападопулос?

Той е завършил колежанското си образование в САЩ през 2009 г., след което заминава за Лондон, където получава магистърска степен по национална и международна сигурност. Пападопулос започва работа в неправителствения Институт Хъдзън през 2011 г. базиран във Вашингтон, като стажант, без да получава заплащане. Работата му за американския тинк-танк продължава до 2014-2015 г.

За кратко Пападопулос се включва в кампанията на един от предварителнтие кандидати за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - Бен Карсън. В момента Карсън е министър по жилищната политика и градското развитие на Доналд Тръмп.

Според профила на Пападопулос в LinkedIn, последната му работа е била като консултант по енергийната политика.

Джордж Пападопулос живее в Лондон, когато получава предложение да се включи в кампанията на Доналд Тръмп като съветник по външната политика. Според данни на източници на CNN, Пападопулос е общувал с хората от щаба чрез имейли, като не е бил сред редовните посетители на Тръмп Тауър (частната резиденция на Тръмп в Ню Йорк).

Говорителката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс определя ролята му на член на доброволния съветнически борд като "крайно ограничена".

Любипитното е, че през септември 2016 г. Пападопулос дава интервю за руската агенция "Интерфакс", в което коментира, че евентуалният избор на Доналд Тръмп може да възстанови доверието между Москва и Вашингтон. Според него, санкциите срещу руски граждани заради конфликта в Крим "не правят нищо друго, освен да насочват Русия към Китай като основен пазар за стоки, услуги и горива".

Ето какво се казва в споразумението за признание на вината на Пападопулос, разпространено от ФБР на 30 октомври:

"На практика обаче, както беше казано по-рано, обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора за първи път на (или около) датата 14 март 2016 г. Това е в периода, в който обвиняемият ПАПАДОПУЛОС вече е знаел, че ще бъде съветник по външната политика на щаба [на Доналд Тръмп]; Професорът е проявил интерес към обвиняемия ПАПАДОПУЛОС едва след като е разбрал за ролята му в кампанията; Професорът е разказал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС за това, че руснаците притежават "компромати" за тогавашната кандидатка Клинтън през април 2016 г., т.е. над един месец след като обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е присъединил към предизборния щаб [на Доналд Тръмп, б.р].

Пападопулос признава, че е лъгал по време на разпитите във ФБР по отношение на времето, в което е поддържал контакти с руски граждани. В първата си беседа с федерални агенти през януари 2017 г. Пападопулос твърди, че се е обърнал към чуждестранния си контакт (т.нар. Професор), преди официално да се присъедини към предизборния щаб на Доналд Тръмп. Пападопулос е арестуван през юли, признава се за виновен през октомври и по всичко личи, че междувременно е съдействал на разследването за предполагаеми връзки между руското правителство и щаба на Тръмп.

Нещо повече: "Професорът" е проявил интерес към Пападопулос едва след като е разбрал, че той е привлечен към щаба на Тръмп.

И това е нещо особено важно.

Очевидният въпрос е: защо Пападопулос би избрал да лъжесвидетелства пред ФБР, въпреки че е предупреден за тежките последствия от подобен ход. Ако не е имал причини да прикрива информация за връзките си - или предполагаемите си отношения с руски официални лица - защо е почувствал нуждата да се постави под толкова сериозна правна заплаха, че да лъже за контактите си с "Професора"?

Отговорът на този въпрос все още остава неясен. Но има една причина, поради която Пападопулос би търсил връзка с руската страна - бил е убеден, че те разполагат с "мръсотия", която може да комрпометира Хилари Клинтън.

Това става ясно и от документа, в който Пападопулос се признава за виновен:

"На или около 26 април 2016 г. обвиняемият ПАПАДОПУЛОС се е срещнал с Професора на закуска в хотел в Лондон. По време на тази среща Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че тъкмо се е върнал от пътуване до Москва, където се е срещнал с високопоставени руски правителствени служители. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, че по време на това посещение той (Професорът) е разбрал, че руснаците са се сдобили с "компромати" за тогавашния кандидат-президент Клинтън. Професорът е казал на обвиняемия ПАПАДОПУЛОС, както самият обвиняеми ПАПАДОПУЛОС впоследствие описа пред ФБР, че "те [руснаците] имат компромати срещу нея"; че "руснаците имат мейли от Клинтън"; че "разполагат с хиляди имейли".

По-голямата цел на руската връзка с Пападопулос е да се договори посещение на Доналд Тръмп в Русия по време на предизборната кампания. По време на подобна визита, кандидатът на Републиканската партия би могъл да обмени информация с местни държавници и евентуално да се срещне с президента Владимир Путин. Такава визита обаче не е договорена.

Какво се разбира от разследването на Мълър:

1) Професорът е проявил интерес към Пападопулос, след като става ясно, че той ще има своята роля в щаба на Тръмп като външнополитически съветник;

2) Пападопулос е излъгал за датите, на които е провеждал срещите си с Професора, така че да не замесва работата си за Тръмп в разследването.

3) Отношенията на Пападопулос с Професора са мотивирани от обещанието за предоставяне на компромати срещу Клинтън, в това число - копия от личната й кореспонденция.

4) Пападопулос изглежда вече сътрудничи на специализирания прокурор Робърт Мълър след ареста през юли.

Имайки предвид всичко това, за Доналд Тръмп ще бъде много по-трудно да игнорира случая Пападопулос. Нещо повече: документите от обвинението показват, че съветникът е предупредил висшестоящи членове на предизборния щаб относно контактите си с руската страна.

Бивш съветник на кампанията на Доналд Тръмп, чиято самоличност не се разкрива от CNN, твърди, че Пападопулос е бил редови играч в щаба. "Той беше нула. Банална случка", твърди източникът.

В същото време, опитът му да прикрие истината от федералното разследване е много сериозен пробив. Може да се окаже много по-сериозна новина от гледна точка на проверката за евентуална руска намеса в президентските избори, отколкото дузината обвинения, повдигнати срещу Пол Манафорт.

Oще: владимир путин  джордж пападопулос  доналд тръмп русия  кой е джордж пападопулос  компромати срещу хилари клинтън  москва  пол манафорт  професорът  разследване на руските връзки на доналд тръмп  русия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.