Гръцкият магнат, който предпочете смъртта пред фалита | webcafe.bg
Webcafe

Гръцкият магнат, който предпочете смъртта пред фалита

Webcafe, по Financial Times
05.07.2016, 11:47 (обновена 06.07.2016, 11:32)
кириакос мамидакис

Снимка: © news247.gr

През 60-те години Кириакос Мамидакис и двамата му братя Йоргос и Никос създават малка верига от бензиностанции, като за няколко десетилетия я превръщат в международна компания за търговия на горива с пазари в Гърция и съседните балкански страни

Бизнесът в Атина беше разтърсен от смъртта на Кириакос Мамидакис - основател на един от водещите гръцки доставчици на горива.

84-годишният Мамидакис беше намерен в кабинета на дома си в столичното предградие Дионисос в неделя следобед, прострелян с един куршум в главата. До тялото му е открит пистолет, а водещата версия на разследването е самоубийство.

Смъртта на собственика на Mamidoil - Jetoil идва само два дни след като компанията поиска да бъде обявена в несъстоятелност.

Фамилията Мамидакис е считана за един от основните стълбове на гръцката бизнес-общност.

През 60-те години Кириакос Мамидакис и двамата му братя Йоргос и Никос създават малка верига от бензиностанции, като за няколко десетилетия я превръщат в международна компания за търговия на горива с пазари в Гърция и съседните балкански страни. Кириакос Мамидакис продължаваше да ръководи бизнеса до смъртта си.

Mamidoil - Jetoil беше третата по големина компания за доставка на нефтени продукти, като контролира верига от 600 бензиностанции в цялата страна и мащабни петролни бази край Солун. Сред дъщерните фирми на групата на Мамидакис има корабоплавателна компания, няколко луксозни хотела, винарна и фирма-производител на зехтин.

Групата обаче понесе тежък удар след резкия спад на потреблението на бензин и гориво за отопление в Гърция. Няколко поредни правителства увеличаваха акцизите на горивата, за да достигнат целите, заложени от международните кредитори на страната - ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Mamidoil - Jetoil дължи 270 млн. евро на банки и доставчици, още 8 млн. евро за невнесени социални осигуровки и още 1 млн. евро за неизплатени заплати на 160-те служители на компанията.

7-годишната рецесия в Гърция вече нанесе сериозни щети върху малкия бизнес, като хиляди компании изчезнаха заради липса на приходи. Последната вълна от фалити обаче разтърси някои от най-стабилните компании в страната, каквато беше Mamidoil - Jetoil.

Сривът беше предизвикан от местните банки, които под натиска на международните кредитори на Гърция се опитват да се справят с огромния брой необслужвани заеми, които се равняват на над 50% от общата им експозиция.

"Гръцкият бизнес се измъчва. Много от компаниите успяха да се задържат с надежда за по-добро бъдеще, но е ясно, че икономиката не се възстановява", каза Кириакос Мицотакис, лидер на опозиционната дясна Нова Демокрация, цитиран от Financial Times.

Сред другите големи компании, които поискаха защита от кредиторите си през последните 2 месеца, са групата Marinopoulos - водеща верига супермаркети и бивш партньор на Carrefour в Гърция; търговецът на електроуреди Ilektroniki; охранителната компания Pyrsos; както и петзвездният хотел Ledra в Атина, притежаван от кипърската компания Paraskevaides.

През юни Гърция приключи с първия междинен преглед по третата спасителна програма за 86 млрд. евро, като получи нов заем от 7,5 млрд. евро. Икономиката обаче продължава да буксува в рецесия, като прогнозите сочат, че ръстът на икономиката ще отбележи още 0,3 процента спад през 2016 г., преди да започне да се възстановява през 2017.

Някои анализатори коментират, че много от големите компании продължават да съществуват заради преплитането на интересите между гръцките политици, собствениците на фирми и банкерите. Макар че фирмите вече не са платежоспособни, животът им се удължава, за да не се загубят хилядите работни места.

"Ако предишните правителства се бяха задействали по-рано, за да гарантират, че банките ще започнат да изчистват необслужваните заеми, част от тези проблеми можеха да бъдат избегнати", казва Миранда Ксафа, анализатор в Центъра за международни управленски иновации.

Гърция изгуби доста време в колебания дали да приеме ново закоондателство, което да позволи на банките да сменят мениджърите на фалиращи компании - бездействие, което допринесе за натрупването на лоши кредити, казва още тя.

Законът беше приет едва през май 2016 г. като част от условията за отпускане на поредния заем от спасителната програма.

Сривът на Marinopoulos, чиито кредити се изчисляват на 1,3 млрд. евро, е най-големият фалит в Гърция.

Той предизвика опасенията на кабинета на СИРИЗА, че колапсът на икономиката може да доведе до вторични сътресения.

Групата Marinopoulos е един от най-големите работодатели в Гърция с 12 500 служители и 2000 доставчици - включително множество дребни местни селскостопански производители, които също са заплашени от банкрут.

Междувременно, хората на остров Крит, където е роден Кириакос Мамидакис, го оплакват като свой близък.

"Той изгради голям международен бизнес с братята си, но никога не забравиха, че са тръгнали от едно много малко село", казва бившият служител на Mamidoil - Jetoil Емануел Панайотакис.

Oще: jetoil  mamidoil jetoil  банки  гръцки бензиностанции  гърция  ецб  икономическа криза  кириакос мамидакис  кой е кириакос мамидакис  мвф  необслужвани кредити  сириза  фалит 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.