Фалшив журналист или руски наемен убиец | webcafe.bg
Webcafe

Фалшив журналист или руски наемен убиец

Webcafe по Ню Йорк Таймс
10.06.2017, 22:34 (обновена 13.06.2017, 15:42)

1 от 2 снимки Назад Напред

Артур Денисултанов-Курмакаев

След "фалшивите новини" е ред на "фалшивите журналисти"

Украинците отдавна си имат проблеми с фалшиви новини от Русия, но миналата седмица те разкриха нещо още по-подмолно: фалшив журналист.

Мъжът е висок и елегантно облечен. Носи тъмен костюм и говори с френски акцент. Когато се среща с политици в Киев, той се представя като Алекс Вернер, репортер на френския вестник Le Monde.

"Беше елегантен, спокоен и уверен," спомня си Амина Окуева, която е много известна в Украйна. Заедно със съпруга си тя е била доброволец във войната срещу сепаратистите в източната част на страната. Вернер я е интервюирал няколко пъти.

По средата на едно от тези "интервюта", в ужасен проблясък на изстрел, се разкрива истинската самоличност на Вернер: той всъщност е чеченски убиец, както по-късно съобщават украинските власти.

Използвайки прикритието на журналистическата работа, убиецът Артур Денисултанов-Курмакаев се опитва да ликвидира Окуева и нейния съпруг Адам Осмаев, информира украинското министерство на вътрешните работи.

Опитът за убийство е осуетен, защото Окуева също е била въоръжена. Атаката и последиците от нея разкриват ролята на Киев като терен за изпитания на това, което според украинските власти са хибридни военни действия от страна на Русия. Действия, които не изключват и убийства.

Атаката е трето поред убийство или опит за убийство на известни личности в Киев, която украинските органи на реда приписват на руските служби за сигурност, но първата, в която атентаторът се е представя за журналист.

В изявление, публикувано на 3 юни, Le Monde съобщава, че "държи да подчертае, че нито един от неговите журналисти не е в Украйна в момента, и че сред екипа му няма лице на име Алекс Вернер. Le Monde категорично заклеймява опити за представяне за негови журналисти или употреба на името на вестника за каквито и да е цели."

През 2006 година руското правителство узаконява целенасоченото убийство в чужбина на хора, представляващи терористична заплаха, като възстановява практиката от ерата на СССР.

Кремъл обаче никога не признава, че се е възползвал от дадените му по закон правомощия, и твърдо е отхвърлял конкретни обвинения, включително за убийства в Украйна.

С историята за "Алекс Вернер," Денисултанов-Курмакаев живее повече от година в Киев, като общува с политици и антируски активисти, преди да натисне спусъка на 1 юни.

Прикритието му е добро, но не безупречна, заявява Окуева в интервю за New York Times, първото й с чуждестранна медия след опита за убийство. На интервюто тя е придружавана от двама бодигарда, които са нащрек до края на разговора с журналистите.

Според Окуева, странен факт, който я е навел на мисълта, че журналистът не е този, за който се представя, е че той винаги е носил тефтер, но никога не си е правил труда да пише в него. Мъжът е бил облечен в твърде скъп костюм, което също е загатвало, че нещо не е наред.

В самата молба за интервю обаче не е имало нищо необичайно. "Пресата често ни иска интервюта," казва Окуева. "Медиите обичат да пишат за нас."

Окуева и Осмаев, които са етнически чеченци, са много известни в Украйна.

През 2012 година, руското правителство обвини Осмаев, че е участвал в заговор за убийство на Владимир Путин, тогава премиер на Русия. Осмаев беше арестуван в Украйна, но екстрадицията му в Русия беше спряна от Европейския съд за правата на човека.

След украинската революция през 2014 година той е освободен, и двамата със съпругата му са се присъединили към отряд от етнически чеченци, сражаващи се във войната на изток - батальонът "Джохар Дудаев". Осмаев е негов командир от 2015 година, а Окуева е била снайперист, като на фронта е носила камуфлажна забрадка.

Популярността им като врагове на Русия носи и своите рискове. Двамата са знаели, че са мишени за атентатори. "Путин лично държи да бъдем ликвидирани," отбелязва Окуева.

"Алекс Вернер" се е срещал три пъти с двойката в кафенета в Киев от 20 май до 1 юни, като е обяснявал, че планира задълбочен материал.

Преди четвъртата среща, казва Окуева, той е помолил двойката да го вземе в колата им и да го закара до френското посолство, и е казал, че има подарък за тях от шефовете му в Le Monde.

"Имаше много малки странности, и интуицията ми диктуваше да не се срещам с него," казва Окуева, но тя все пак е игнорирала съмненията си.

Докато са карали, Денисултанов-Курмакаев иска от двойката да спре колата за интервю и да седне на задната седалка, за да получи "подаръка", който той е носел в ярък червен кашон.

Когато двамата се преместват на задната седалка, Денисултанов-Курмакаев казва: "Ето подаръка ви," разказва Окуева. Той отваря кутията, вади пистолет и стреля по Осмаев.

Изстрелът уцелва Осмаев от дясната страна на гърдите. Той обаче не губи веднага съзнание и се бори със стрелеца, за да се опита да му отнеме пистолета. Окуева, отдавна опасяваща се от опити за убийство, носи пистолет под палтото си, както и епруветка с кръвосъсирващото вещество Celox в чантата. Тя прострелва четири пъти Денисултанов-Курмакаев, докато той се бори със съпруга й. И двамата са тежко ранени, но живи.

"Ще съм й вечно благодарен," казва Осмаев в интервю за бързата реакция на съпругата му. "Заради нейната реакция и двамата сме още живи."

Оцеляването на атентатора може да направи случая още по-важен, ако той съдейства на разследващите.

През март бивш руски депутат, избягал в Украйна - Денис Вороненков, беше застрелян на улицата пред киевския хотел Premier Palace. Бодигардът на Вороненков стреля по нападателя и го уби на място. Миналата година кола-бомба уби журналиста Павел Шеремет на централна улица в украинската столица, като нямаше арестувани.

След атаката срещу Осмаев и Окуева, украинското вътрешно министерство и депутатите обвиниха руските разузнавателни служби. Украинската разузнавателна агенция СБУ обаче твърди, че няма достатъчно доказателства, за да се установи дали убиецът, представял се за журналист, е руски агент, но не изключва и тази възможност.

"За световната общност важното е, че имаме доказателства, че Русия извършва терористични актове в други държави," коментира украинският депутат Антон Герашенко. "Може и езикът му да се развърже и да проговори кой го е изпратил тук и защо," казва той за Денисултанов-Курмакаев.

Въпреки че остава неясно за кого е работил Денисултанов-Курмакаев, това не е първият път, в който името му се споменава в подобен контекст.

През 90-те години Денисултанов-Курмакаев е бил почти открито свързван с чеченска организирана престъпна група, действала в Санкт Петербург, и веднъж е гостувал в руска телевизия, където е давал интервю като представител на организацията.

През 2008 година, властите в Австрия разпитват Денисултанов-Курмакаев за контактите му с чеченски кандидат за убежище и информатор на име Умар Израилов, който е свидетелствал в Европейския съд за правата на човека срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров. Израилов твърди, че Денисултанов-Курмакаев е пратеник на Кадиров, изпратен в Австрия като заплаха за живота му.

Денисултанов-Курмакаев заявява, че чеченският лидер го е изпратил във Виена да убеди Израилов да се върне в Чечня, а ако не успее, да го ликвидира. По негови думи Кадиров е имал списък с около 300 врагове за ликвидиране.

Денисултанов-Курмакаев тогава свидетелства, че е отказал да извърши убийството и вместо това се е предал на австрийската полиция, за да получи защита срещу евентуално отмъщение от Кадиров за неизпълнената заповед. Два месеца по-късно Израилов е застрелян от непознати стрелци на улица във Виена

В онзи момент Денисултанов-Курмакаев твърди: "Не искам да нарушавам законите, не съм убиец."

Oще: амина окуева  киев 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 13.06.201714:14

Когато двамата се преместват на задната седалка, Денисултанов-Курмакаев казва: "Ето подаръка ви," разказва Окуева. Той отваря кутията, вади пистолет и стреля по Осмаев.

Изстрелът уцелва Осмаев от дясната страна на гърдите. Той обаче не губи веднага съзнание и се бори със стрелеца, за да се опита да му отнеме пистолета. Окуева, отдавна опасяваща се от опити за убийство, носи пистолет под палтото си, както и епруветка с кръвосъсирващото вещество Celox в чантата. Тя прострелва четири пъти Денисултанов-Курмакаев, докато той се бори със съпруга й. И двамата са тежко ранени, но живи.
==========================

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

17 Conspirator | 13.06.201710:56

Извинявам се на любаба.
Последната част от коментара ми е предназначена не за него,а за Basil Fawlty.
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

16 Conspirator | 13.06.201701:52

Oyvey,малка корекция на коментара ти.
В частта,че двамата и родители са украинци от Одеса и въпросната Окуева е християнка,влиза в противоречие е един факт.Бабата на Наталия Викторовна Никифорова се е наричала Еделина Фабиановна Каминска,т.е. еврейка от Одеса.Сещаш се,че при едни хора етническата принадлежност се предава по женска линия.
Интересен е и таткото на Окуева/Никифорова,Мустафинова,Тухашева/Окуева/и за финал Осмаева/.Виктор Сергеевич Никифоров – директор/бивш/на Одеския музей за западно и източно изкуство.Известен с това,че по времето на неговото директорство е открадната картината "Целувката на Юда"от Караваджо,оценена за над 100 млн. долара.След като намерили картината в Берлин,експертите единодушно се произнесли,че картината е сръчно и добре направена картина/по мотиви на оригиналната картина/от италианския художник Джовани ди Атили.След няколко дни настъпва и скоропостижната смърт на Виктор Сергеевич.
Смешно ми става и за Любаба.Прави се на ударен с мокър парцал.Какви евреи в Украйна,моля ви се....Ами да направи справка в Интернет.Да потърси статиите и видео-интервютата на Едуард Ходос.Украйнски евреин и бивш равин в Харков.Той казва в прав текст,че 307 човека в сегашната/''революционна"/Рада,отговарят напълно на израелските закони за получаване на гражданство от тази държава.Очевидно е,че не са чеченци или арменци.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.03.2017, 20:10

15 Nikolai Angelov.1809462969315342 | 11.06.201722:29

ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА И ХИБРИДНА ВОЙНА Е ЗАБАВНА ,ПРЕДУПРЕЖДАВАТ НИ ЗА ФАЛШИВИ НОВИНИ СЪС ТЯХНИ СИ ФАЛВИВИ НОВИНИ!ТОВА Е НЯКЪВ СОРОСОИДЕН ИНСЕПШЪН ТАКА ДА СЕ КАЖЕ Смее се Смее се
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 11.06.2017, 19:47

14 Oyvey | 11.06.201721:24

Рядко посещавам сайта, но просто не издържах след като прочетох публикуваната тук статия. След "фалшивите новини" е ред на "фалшивите журналисти"... безспорен факт и този "материал" е отличен пример. Първо, т.нар. Амина Окуева е етническа украинка и двамата й родители са украинци родом от Одеса, християни, така че няма как рожбата им да е чеченка, нали? Друг е моментът, че всичките й съпрузи са чеченци, просто жената си пада по кавказци. Ако българка се омъжи за китаец, ще се превърне ли автоматично в етническа китайка? Не. Гледах първото интервю на Окуева, веднага след "опита за убийство" , както и репортаж от мястото на престъплението. По нейни думи само тя и "убиеца" са били въоръжени, защо тогава на снимките има три различни пистолета. Защо по тялото на "убиеца" няма никакви огнестрелни рани, при условие, че тя е стреляла в него 4 пъти от няколко сантиметра разстояние, нали пак по нейни думи цялата случка се е разиграла в джипът им, който между другото е с две врати. След 4 изстрела той е казал "предавам се" пак по нейни думи.... И какъв е този убиец, който почти от упор, разполагащ с елемента на изненадата не си свършва качествено работата, при условие че дълго време се е готвил, убедил ги е че е журналист, провел е с тях няколко срещи, изчакал е удобният момент, накарал ги е да се преместят на задната седалка за да им даде подаръка, пак повтарям джипът е с две врати, който кара двувратка знае, а и не е най-удобното място за интервю. Да приемем, че е така двамата са отзад, няма къде да избягат идва моментът на кулминацията, вади пистолетът бам бам два изстрела...греда.Не само че не убива съпругът на Амина ами двамата започват да се борят, за да може тя да извади своят пистолет, да го зареди и да стреля цели 4 пъти по нейни думи в него, а къде точно го е уцелила остава мистерия. Дупките във официалната версия са безкрайно много и който има желание може да се убеди сам за себе си, клиповете ги има качени в ютуб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

13 TheRock | 11.06.201720:03

dedo adji | 11.06.201718:40
Голем си боклук, да знаеш!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 11.06.201718:40

Чеченци-убийци се разхождаха свободно по Европа и си правеха сборове, да се хвалят как разбиват руската империя. Европа не ги закачаше. Сега се събрали рима убийци и не можали да разделят нещо си. Докато е помежду им ОК.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

11 Basil Fawlty | 11.06.201716:01

Любаба, нещо не мога да ги схвана последно време тия новини. До скоро укрите бяха фашисти (спрямо наръчника на радикалния трол) Сега от теб разбирам че са чифути. Да вземете да ми го разясните тоя въпрос че съвсем се обърках- укрите фашисти-чифути ли са или чифути-фашисти. Не че вярвам 100% на подобни статии, ама като ви чета простотиите, ме напушва на смях. Същите сте като Инджев, който скоро пак обясняваше как руската армия е била съставена от украинци( предимно) и на тях трябва да благодарим за Освобождението , а после тия ми ти украинци се превърнали в руснаци и ни окупирали, за което трябва да ги мразим и осмиваме.
Ко за промити мозъци сте , не моа разбера. Баа го.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

10 Люба6а | 11.06.201715:41

Хм...чеченка,семейство чеченци в Украйна.Борят се на чия чифутска страна? Съвсем се побърка този свят...а уж чифутите им били най-големите врагове Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2013, 14:19

9 Loki | 11.06.201715:14

https://en.wikipedia.org/wiki/Targeted_killing#Use_by_the_United_States_Government
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.