Възможно ли е кафето да се превърне в лукс? | webcafe.bg
Webcafe

Възможно ли е кафето да се превърне в лукс?

Webcafe, по QZ
12.10.2017, 18:18 (обновена 25.10.2017, 17:11)
кафе, чаша кафе, капучино

Снимка: © Pixabay

Кафето е най-търгуваната стока в света след петрола

Есента винаги е подходящ момент да си изградите нови навици и веригите кафенета знаят това. В момента те отчаяно се опитват да намерят начин да ви убедят да пиете от кафето им.

Много вериги се възползваха от наскоро отминалия Международен ден на кафето, за да предложат кафе с отстъпка или дори безплатно - при някои условия, естествено.

За притежателите на ресторанти кафето е един от най-добрите начини да привличат клиенти отново и отново - трябва им само една кафемашина.

Това е отлична стратегия, която изглежда работи. Но като се има предвид какво предстои, предлагането на безплатно кафе вероятно скоро няма да съществува като вариант за бизнеса.

Търсенето на кафе по света се променя. Европа все още употребява близо една трета от кафето, консумирано по света, но Китай е удвоил потреблението си само в рамките на последните пет години.

В Канада позициите на кафето също са силни, като повече от 90% от канадците в зряла възраст пият кафе. Няколко скорошни изследвания показват, че кафето е здравословен избор, което вероятно е сред факторите, допринасящи за ръста на консумацията на кафе.

Така или иначе търсенето на кафе в Западния свят е голямо, което оказва по-силен натиск върху страните-производителки. С настъпващите климатични промени обаче съществува реална заплаха за глобалното разпространение на кафето.

Кафе се отглежда в повече от 60 държави

Кафето е най-търгуваната стока в света след петрола. Кафеените зърна се отглеждат в повече от 60 страни и осигуряват прехрана на 25 милиона семейства по цял свят. Бразилия засега е най-големият производител, следвана от Виетнам и Колумбия.

В глобален мащаб 2017-а е рекордна година, тъй като ще бъдат произведени над 153 млн. 60-килограмови чували с кафе. Фючърсите на кафе са спаднали, но сме далеч от това да има рекордни добиви.

Производството регистрира умерени промени в последните няколко години. С добри валежи в Бразилия и подходящи климатични условия в други региони по света, засега природата щади отглеждащите кафе. По всичко изглежда обаче, че късметът им няма да продължи още дълго.

Освен че е основен компонент от диетата на много хора, кафето е и огромен бизнес. При излизането си от фермите, кафето струва над $100 млрд. На пазара на дребно, кафеената индустрия носи около 10 млрд долара.

Експертите обаче достигат до извода, че климатичните промени сериозно ще засегнат добивите от кафе в следващите 80 години. Към 2100 г. повече от 50% от земята, използвана за отглеждане на кафе, вече няма да е обработваема.

Етиопия вероятно ще е особено тежко засегната

Комбинация от фактори - от високите температури до променящите се модели на валежи, ще направи земята, където се отглежда сега кафето, неподходяща за производството му.

Според американската Национална академия на науките, само в Латинска Америка над 90% от земята, използвана за производство на кафе, е изправена пред такава съдба. Прогнозите са Етиопия, която е шестият по големина производител на кафе в света, да намали производството си с 60% към 2050 г. Това предстои да се случи само след едно поколение.

С критичните промени в климатичните условия, прехраната на милиони фермери е изложена на риск и сегашният производствен капацитет вероятно няма начин да се запази. Сред другите потенциални причини за този прогнозиран спад са вредители и заболявания.

Наравно с климатичните промени, контролът на вредителите и справянето с болести по кафето са сериозен проблем за фермерите, които не могат да си позволят да защитят посевите си. Над 80% от отглеждащите кафе са селски фермери.

Вредителите и болестите ще мигрират към региони, където температурите са адекватни за оцеляването им, и повечето фермери няма да са готови за това. Много от тях просто ще предпочетат да преминат към отглеждане на друга продукция, която не е така уязвима към климатичните промени. Други може да се опитат да увеличат производството си на кафе, но това почти гарантирано ще стане за сметка на компромиси с качеството.

Качеството на кафето ще спадне осезаемо

По-високите температури ще се отразят на качеството на кафето. По-висококачественото кафе се отглежда в специфични региони по света, където климатът позволява кафеените зърна да зреят в подходящото време. Сортът арабика, който съставя 75% от световното производство на кафе, винаги е само на няколко градуса от загубата на качество отвъд приемливите граници.

Това несъмнено ще се отрази на цените на кафето и на качеството. Заради т.нар. "Starbucks ефект" и хубавите еспресо машини качеството на кафето, което употребяваме сега, е много по-високо от това преди десетилетие. Доброто кафе обаче ще става по-трудно за осигуряване в бъдеще.

В момента кафеените фючърси се оценяват на $2.82/кг и са в низходящ тренд. С тези темпове рекордната цена от $7.48/кг, достигната през 1977 г., би могла отново да бъде достигната само след няколко години.

Кафеените войни, които наблюдаваме сега, са не само за пазарен дял и привличане на клиентите към кафето. Те засягат и връзката ни с продукт, който се очертава да стане жертва на климатичните промени.

Ако не се борим активно с тях, може да бъдем принудени да преосмислим връзката си с кафето. Докато сегашните страни-производителки на кафе се опитват да разработят екологични методи и да възприемат устойчиви практики на земеделие, изглежда Канада ще е следващата държава, където кафето ще се отглежда, а не само ще се изпича.

В рамките на следващото десетилетие с новите технологии производството на кафе на зърна изглежда постижима перспектива в Канада.

А ако Илон Мъск смята, че можем да започнем да колонизираме Марс още през 2022, защо отглеждането на кафе в Канада да изглежда като недостижима перспектива?

И така, ако някоя кафе верига ви предлага безплатно кафе, възползвайте се, докато още е време. Няма да мине още много преди кафето да се превърне в лукс.

Oще: виетнам  етиопия  кафе  кафеени зърна  климатични промени  колумбия  отглеждане на кафе  промени в климата  търговия с кафе 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 13.10.201717:34

"Заради т.нар. "Starbucks ефект" качеството на кафето, което употребяваме сега, е много по-високо от това преди десетилетие."

QZ грешат, а вие грешите, като преписвате сляпо от QZ.
Ефектът Старбъкс се изразява в това, че повече хора в САЩ пият качествено кафе, вместо ширпотреба. А не че качеството на обработката се е повишило.

Освен това, когато QZ кажат "ние" не виждам защо и тук трябва да повтаряме ние. Статията на QZ е за САЩ, където има близо 13 000 кафенета на Старбъкс. В Европа я има 2000, я не. И то от тях към 900 са във Великобритания - страна известна с пиенето на огромни количества чай, вместо кафе. Така че като изключим англичаните, в Европа няма Старбъкс ефект.

Старбъкс може и да е променил нещо в САЩ, защото там от много години се пие слабо филтърно кафе, при това често като напитка към храната. Старбъкс ги научи да пият еспресо и кафе с мляко, заради самото пиене на кафе. Тук още преди 30-40 години пиехме еспресо, капучино и кафе с мляко, а въобще кафенета имаме още от турско време.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.