Не се правете на Майка Тереза. Буквално | webcafe.bg
Webcafe

Не се правете на Майка Тереза. Буквално

Webcafe.bg, Митчъл Съндерланд, Vice.com
24.09.2015, 17:55 (обновена 27.09.2015, 08:35)

1 от 4 снимки Назад Напред

майка тереза

Снимка: © Getty Images

Десетилетия лицемерие се крият зад миловидната майчица, а доказателствата за нейните злоупотреби упорито се крият от Католическата църква. И все пак дори Ватикана не може да намери второ чудо, извършено от нея, заради което да я канонизира за светица. Първото чудо, заради което тя я обявена за "блажена" е историята, че била изцелила болна от рак индийка

Няма човек по света, който да не е чувал за Майка Тереза - светата възрастна монахиня от Калкута, която проповядва любов и разум по света. Благодарение на католическата пропаганда помним монахинята като съвременна светица, но истинската й история звучи доста различно.

Католиците от десетилетия игнорират обвиненията, които не са тайна, и сме събрали по-надолу в този текст.

И досега, църквата и нейните последователи обичат да защитават пламенно майка Тереза. Тя е католическа икона: около 300 000 души се събраха във Ватикана през 2003 година, за да присъстват на беатификацията й от папа Йоан-Павел II (първата стъпка от обявяването на починал човек в светец).

Преди смъртта си през 1997-ма, монахинята спечели много последователи, като откри 517 мисии, много от тях в Калкута, столицата на индийския щат Западна Бенгалия.

В продължение на две десетилетия обаче мисиите на Тереза са обект на обвинения във финансови злоупотреби и други нарушения.

Серж Лариве и Женевиев Шенар от Монреалския университет и Карол Сенешал от университета в Отава през 2012 година публикуваха доклад, в който се описват престъпленията на Тереза: когато лекари посещават нейни мисии, те откриват, че близо една трета от пациентите "били оставени да умират, без да получат адекватни грижи".

Същият доклад твърди, че лекарите установили недостиг на грижа, храна и обезболяващи, въпреки че Тереза била събрала дарения на стойност милиони долари.

Slate също така установи още през 2003 година, че майка Тереза е събрала огромни суми под формата на дарения, но мисионерите й са изглеждали все така зле, когато тя ги е финансирала, както и са изглеждали и след смъртта й. (Според Slate по време на своето тежко заболяване, Тереза отива в скъпа клиника в Калифорния).

Условията в нейните мисии всъщност се оказват толкова отчайващи, че в един момент ги сравняват с фотографии от концлагера "Берген-Белзен" в нацистка Германия.

Изправена пред тези обвинения, според силно критичния филм на Кристофър Хитчънс майка Тереза отвърнала: "Има нещо красиво в това да виждаш бедните да приемат съдбата си, да страдат както е страдал Христос".

"Тяхното страдание допринася много за света", казала тя.

Филмът на Хитчънс може да гледате тук:

Ако има една конкретна група, която Тереза особено се е старала да опази от страдание, това са били зародишите.

Според New York Times, майка Тереза използва речта си при получаване на Нобелова награда, за да изнесе тирада срещу абортите.

"За мен държавите, които са узаконили абортите, са най-бедните държави", заявява тя. "Най-големият унищожител на мира сега са престъпленията срещу неродените деца".

(Изследванията показват, че абортите се случват с еднаква честота, независимо дали са законни или не, но в страните, където те са извън закона и достъпът до процедурата е ограничен, има 34 пъти по-голяма вероятност от смърт на жените, правещи аборт).

През 1994-та, Тереза заминава за Вашингтон, където изнася реч на Националната молитвена закуска, като на нея присъстват Бил Клинтън и Ал Гор.

Тогава тя настоява, че противопоставянето на абортите е също толкова важно, колкото и предотвратяването на детския глад.

"Много хора са изключително загрижени за децата в Индия и за децата в Африка, където доста от тях умират от глад", заявява тя. "Много хора обаче също така са загрижени за всичкото насилие, което се случва в САЩ. Тези опасения са много резонни. Но често същите хора не се вълнуват от милионите, които биват убити по умишленото решение на собствените си майки. И това е най-големият унищожител на мира сега - абортите, които правят хората слепи за такива неща".

Ето речта на Майка Тереза:

През същата година журналистите Кристофър Хитчънс и Тарик Али заснемат показания по-нагоре документален филм, озаглавен "Ангел от ада", в който Хитчънс я обвинява, че е "демагог, мракобесник и служител на земните власти", която предпочита да отхвърля абортите и контрацепцията пред това да помага на бедните.

Според Washington Post, филмът също така описва тесните връзки на монахинята с финансиста Чарлз Кийтинг, който се прочу с участието си в спестовната и дългова криза през 90-те години, както и с хаитянския диктатор Жан-Клод Дювалие, още известен като Бейби Док, прочут с репутацията си на човек, който отвлича и изтезава хора.

Въпреки че мисиите й изглеждат бедни, твърди се, че Тереза е вземала голямо количество пари и от двамата и заедно са съсипали живота на милиони хора.

През следващите десетилетия майка Тереза не спира да насърчава държави и политици да подкрепят опасен древен религиозен морал. Тя настояваше Ирландия да не подкрепи закон, разрешаващ разводите през 1995-та, а през следващата година се обади на кандидата за президент от Републиканската партия Боб Доул, за да му благодари за съдействието му за забраната на някои късни аборти.

Когато носенето на СПИН лентички излезе на мода, тя се хвалеше, че помага на жертвите - въпреки че винаги е отричала презервативите, които биха спасили безброй животи.

И все пак фактът, че потенциалната бъдеща светица едновременно би могла да се бори и срещу СПИН, и срещу употребата на презервативи, дори не идва толкова изненадващо, предвид дългата й история на пълно лицемерие.

Oще: католическа монахиня  католическа религия  католическа църква  лицемерие  майка тереза  майка тереза от калкута  майка тереза светица  монахиня  монахиня майка тереза  не се прави на майка тереза  нобелова награда за мир  папа йоан павел ii  религия  светица 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.