Webcafe

Да събираш пари за "стената на Тръмп"

Webcafe по NYT
24.12.2018, 11:34 (обновена 26.12.2018, 14:29)
Границата на Мексико и САЩ

Снимка: © Getty

Ветеран от щата Флорида започна онлайн кампания за събиране на средства, които да отидат за построяване на стената между Мексико и САЩ - едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп.

Събирането на средства под формата на дарения са стар и добре изпитан метод за превръщането на най-различни каузи в реалност – от осигуряване на лечение в чужбина, през създаване на компютърна игра до организиране на предизборна кампания. През 2018-а такъв подход вече се използва и по една от темите, които сериозно разделиха общественото мнение в САЩ и имаха своя отзвук и по света – изграждането на стена на границата между Щатите и Мексико.

Кампания в сайта за събиране на средства GoFundMe има за цел американци сами да дарят парите, необходими за построяването на исканата от президента Доналд Тръмп стена. Зад кампанията стои ветеран от щата Флорида, който е озаглавил инициативата „Ние хората ще финансираме стената” (We The People Will Fund The Wall).

Само за осем дни – от 16 до 24 декември - кампанията е събрала повече от 16 милиона долара, дарени от 270 000 души.

Според създателя на кампанията Брайън Колфедж американците застават зад думите си с парите си и са готови по този начин да покажат на политиците какво наистина искат. Под въпрос обаче е дали ще може да бъде посочена сумата, посочена като цел – 1 милиард долара.

Логиката на Колфедж е, че ако всеки от онези 63 милиона избиратели, които са гласували за Тръмп на изборите в САЩ през 2016-а, дари по 80 долара, ще бъдат събрани повече от 5 милиарда долара. Това е и сумата, която американският президент иска от Конгреса, за да започне строителната работа.

Сложната ситуация около стената

Стената на границата между САЩ и Мексико е обещание от предизборната кампания на Тръмп, което все още не може да стане реалност. Американският президент среща сериозен отпор за идеята си от представителите на Демократическата партия в Конгреса и Сената. Именно те се противопоставят на отпускането на 5 милиарда долара за стената.

Тръмп дори заплаши, че работата на правителството временно ще бъде спряна, ако парите не бъдат отпуснати. Така и стана след като законопроектът за правителственото финансиране не беше приет заради непреодолимия конфликт между демократите и президента.

Въпреки мненията на специалисти по сигурността, че изграждането на голяма стена по границата ще е просто един излишен разход, а технологични средства ще са по-ефективни за контрол над потенциалните мигранти, президентът не е съгласен.

"Единственият начин да попречиш на наркотиците, бандите, трафика на хора, криминалните елементи и много други неща да проникнат в нашата страна е чрез стена или бариера", написа Тръмп в Twitter в неделя. По думите "дроните и всичко останало" са чудесни и много забавни, но в случая щяла да работи само една "добра, стара стена".

Междувременно президентът сподели и нов дизайн за стената, който представлява бариера от стоманени колове със заострен връх. И тя обаче ще остане само на картинка, докато не се намерят средства за финансирането й.

Човекът зад кампанията – ветеран от Ирак, известен с консервативните си възгледи

Целта на създателя на GoFundMe кампанията е да осигури такива. 37-годишният Брайън Колфедж е от Мирама Бийч, Флорида. Служил в американската армия и два пъти е бил изпращан на мисии в Ирак. В личния му сайт е описан като „най-тежко ранения представител на американските ВВС, който е оцелял въпреки раните си”.

Според написаното в сайта по време на втората мисия на Колфедж в Ирак през септември 2004 г. в близост до него избухва 107 мм ракетен снаряд. Мъжът губи три от крайниците си – дясната ръка и двата крака, но лекарите успяват да спасят живота му. След 11-месечно възстановяване военният инвалид се захваща с изнасянето на мотивационни речи.

Създава и Facebook-страницата с политическа насоченост Right Wing News. През октомври 2018 г. обаче социалната мрежа премахва стотици политически страници за „координирано неавтентично поведение”, а Right Wings News попада сред тях. Колфедж обаче отхвърля обвиненията на NBC News, че е бил начело на няколко свързани уебсайта, посветени на фалшиви политически теории на конспирацията и съдържащи пиратско съдържание. След изтриването на Right Wing News Колфедж създава сайт, който обвинява Facebook в цензура на хората с консервативни възгледи. Тази активност на ветерана обаче не се споменава в описанието на кампанията му за стената.

Подобно на Тръмп, той също насочва гнева си към демократите в Конгреса и ги обвинява за нежеланието им да финансират проекта за стената. Според него те по-скоро биха гледали „как Тръмп се проваля, отколкото как Америка успява”.

„Като ветеран, който е дал толкова много – три крайника, се чувствам дълбоко ангажиран с това тази нация да подсигури на бъдещите поколения това, което ние имаме днес”, пише в описанието на кампанията Колфедж. Според него твърде много американци „са били убити от незаконни мигранти” и твърде много мигранти се възползват от американските данъкоплатци „без да имат намерение някога да допринесат с нещо” за американското общество.

Той е недоволен от това, че едно от основните обещания от кандидат-президентската кампания на Тръмп – стената с Мексико – все още не е реалност. За да се промени това, според Колфедж американците сами трябва да вземат мерки. В телефонно интервю с New York Times ветеранът обяснява, че „американците са гневни от това накъде отиват нещата и това, че полиците ги държат като заложници”.

Да събираш пари, които правителството няма да може да използва

Плановете на Колфедж обаче срещат редица спънки. Групи в подкрепа на имиграцията вече осъдиха съществуването на неговата кампания за събиране на дарения. Според тях става дума за сбъркано начинание, зад което прозира ксенофобия.

Същевременно идеята на Колфедж да търси финансиране на стената онлайн води до активен отпор в подкрепа на обратното. Няколко души са започнали онлайн кампании, също в GoFundMe, за финансиране на неправителствената организация Център за обучение и правни услуги за бежанци и мигранти, позната като Raices. Една от кампаниите носи шеговитото име "Стълби за преминаване през стената на Тръмп" (Ladders to get over Trump's wall) и до момента е събрала над 140 хиляди долара от даренията на 6370 души.

Изпълнителният директор на Raices Джонатан Раян вижда в кампанията на Колфедж „директно следствие” от страха, който Тръмп разпространява сред американското общество що се отнася до имигрантите.

Ветеранът обаче не се трогва от критиките и казва, че просто не подкрепя нелегалната имиграция. По думите му той не би имал против, ако желаещите да влязат в САЩ го направят по законно установения начин и минат през необходимите проверки.

Той успокоява дарителите, че даренията им ще бъдат изцяло похарчени за „стената на Тръмп” и дори казва, че неговият екип се е свързал с администрацията на президента. Освен това работи и с адвокатска кантора за създаването на договор, който да „принуди правителството да използва парите за построяване на стената и за нищо друго”.

Ако кампанията не успее да събере исканите 1 милиард долара, Кофлидж обещава да върне парите на всички дарители.

Ако успее да ги събере, пак няма да е просто. Департаментът по Вътрешна сигурност няма да може да приеме даренията без одобрението на Конгреса, коментира политическия анализатор Дейвид Биър. Сегашното законодателство в САЩ забранява на администрацията да вземе и похарчи пари, събрани по този начин. Същевременно е закононарушение да се приемат и пари, които връзват ръцете на администрацията по даден въпрос.

Колфедж обаче твърди, че е говорил с някого в Белия дом, макар да отказва да коментира самоличността на лицето. Той обаче вярва, че инициативата му е стигнала до ушите дори на самия американски президент.

Oще: gofundme  доналд тръмп  ксенофобия  мексико  сащ  свят  стена 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.10.2016, 13:42

4 Wannaplay | 27.12.201819:12

Нищо няма да съберат, Кифлидж е поредният мошеник, който се възползва от наивните гласоподаватели на Тръмп, това руско мекере. Също като "университета на тръмп", стената на Тръмп е мижи да те лажим- става дума за стена от над 3100 км, която да раздели цяла Северна Америка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2016, 13:42

3 Wannaplay | 27.12.201819:12

Нищо няма да съберат, Кифлидж е поредният мошеник, който се възползва от наивните гласоподаватели на Тръмп, това руско мекере. Също като "университета на тръмп", стената на Тръмп е мижи да те лажим- става дума за стена от над 3100 км, която да раздели цяла Северна Америка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

2 Spider | 25.12.201813:26

Предприемчиви хора са американците, това не може да им се отрече.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 24.12.201817:58

И ще ги съберат парите, ще видите!

В САЩ все още има нормални хора, ходещи на работа и правещи секс с жени, имат и оръжие, което за мъка на глобалистите, Обама не посмя да им изземе.
   

оценка

+1 -1