Генералът, който отрови себе си и така наказа съда | webcafe.bg
Webcafe

Генералът, който се отрови и така наказа съда

Ива Михайлова
30.11.2017, 13:15 (обновена 02.12.2017, 09:29)

1 от 2 снимки Назад Напред

Слободан Праляк

Съдебната зала на Международния наказателен трибунал в Хага на 29 ноември се превърна в сцена от филм. Осъденият за престъпления срещу човечеството хърватски генерал Слободан Праляк изигра перфектна роля, като изпи отрова от малко шишенце минути преди да чуе осъдителната си 20-годишна присъда. Той не пропусна да отбележи преди това, че "Слободан Праляк не е военен престъпник и с презрение отхвърлям вашата присъда". След като изпи течността, Праляк добави "Това, което изпих, е отрова".

Неслучайно генералът е бил режисьор, неговият артистичен опит му помогна да изиграе последната роля от живота си блестящо, като за мизансцен използваше съда, чиято присъда не признава.

Праляк почина няколко часа по-късно в болницата и постигна целта си. Вместо престъпленията му и за присъдата, целият свят обсъждаше самоубийството му. Хърватите побързаха да го обявят за мъченик. Според премиера на Загреб Андрей Пленкович "неговото поведение говори за сериозната етническа неправда спрямо шестимата босненски хървати и хърватския народ".

Слободан Праляк е осъден за престъпления срещу човечеството заради преследване, убийства и експулсиране на босненски мюсюлмани от завоюваните територии от босненските хървати, както и за бруталното затваряне на хиляда мюсюлмани.

Това не е първото самоубийство, свързано със съда в Хага - има още два случая на сърби, които се обесват в техните килии. Става дума за Славко Догманович през 1998 година и Милан Бабич през 2006-а година.

След като заявява, че е изпил отрова - предполага се за цианид, Праляк веднага е отведен в близката болница. В съдебната зала настъпва пълен хаос, но съдиите настояват да бъде запазена чашата, от която е пил хърватина. В момента тече разследване по случая.

Разделената Босна

22 години след края на кървавия конфликт в Босна и Херцеговина раните от войната не са затворени, а работата на Международния наказателен трибунал не помогна за постигането на помирение и справедливост. Всяка от засегнатите страни - сърби, хървати и бошняци, има своя истина за войната. За едните хора като Праляк и Ратко Младич, ръководител на босненските сърби, който получи доживотна присъда миналата седмица са военни престъпници, за другите това са национални герои.

При разделянето на Югославия Босна и Херцеговина се оказва най-трудният казус, защото в страната живеят неравномерно разпределени три общности - сърби, хървати и бошняци. Сърбите и хърватите започват въоръжен конфликт за отделянето на територии и съответното им присъединяване към Белград и Загреб. В началото на войната бошняците са на страната на хърватите, но в края на 1992 година двете страни започват да се бият помежду си. В тази борба стремежът е да се постигнат етнически чисти територии, затова се извършват масови прочиствания и престъпления.

Конфликтът завършва с Дейтънското споразумение през 1995 година. Днес страната продължава да е разделена, сърбите живеят на територията на Република Сръбска в източната част на страната, а бошняци и хървати са в западната част от федерацията Босна и Херцеговина. Въпреки че общото държавно управление би трябвало да е с участието на представители на всички етноси, етническата сегрегация и разделението в страната продължават. Напоследък хърватите търсят активно правата си с обособяването на чисто хърватски региони, тъй като се считат ощетени от Дейтънското споразумение.

Как Праляк е вкарал отровата?

Моментът, в който Слободан Праляк гълта отровата, изглежда като част от сюреалистичен спектатъл. Не стана ясно, как високопоставен съд на ООН може да допусне Праляк да внесе отрова в съдебна зала. Защо никой не го е претърсил? Кой му е дал отровата? Защо е нямало допълнителна охрана в деня на присъдата и как изобщо е възможно това да се случи.

Друг емблематичен случай бе смъртта на Слободан Милошевич, който почина внезапно в килията си на 11 март 2006 година. Официалната причина, посочена в аутопсията, бе сърдечен удар. Неговата смърт също е покрита с мистерия, според привържениците на Милошевич виновен е Хагският трибунал, който не е осигурил на затворника адекватно лечение.

Реакциите

Хърватският парламент прекъсна заседанието си на 29 ноември, а премиерът Александър Пленкович се завърна от задгранична визита. В южния босненски град Мостар, където босненски хървати и бошняци са се били един срещу друг, а сега живеят заедно трудно, кафенетата бяха затворени, за да се избегнат инцидентите.

Около хиляда босненски хървати се събраха на площада в Мостар и запалиха свещи в памет на Праляк. В католически църкви бяха отслужени заупокойни литургии, а хората носеха хърватски знамена.

"Дойдох тук, за да изразя уважението си към генерал Праляк, който не можа да понесе несправедливостта и сам си произнесе присъдата. Гордеем се с него, той е наш герой - казва Дарко Дрмач, босненски хърватин, ветеран от войната.

Фикрет Куртич, мюсюлманин от Мостар, задържан в затворен център от хърватите по време на войната, мисли, че присъдата не може да промени миналото, но може да послужи като пример за други в тази разделена страна, че престъпленията не могат да останат ненаказани".

Компрометираният съд

Международният наказателен съд в Хага приключва работата си в края на 2017-а и това трябваше да е последната му присъда. Но самоубийството на Праляк нанесе невероятен удар върху реномето на съда, най-вероятно това е била целта на 72-годишния генерал, която той постигна успешно.

По време на своята дейност от 1993 година насам, трибуналът изправи пред правосъдието 161 обвиняеми от Босна, Хърватия, Сърбия, Черна Гора и Косово заради зверствата и етническите войни през 90-те години в бивша Югославия. Осъдени са 83-ма, като 60 от тях са сърби.

Ратко Младич, ръководителят на босненските сърби, когото Международния съд осъди на доживотен затвор

Това е и една от основните критики към съда, че той намира за виновни главно сърбите. Тя идва от Белград, разбира се, и бе повторена от сръбските власти след присъдата на Ратко Младич. Сръбският генерал също не изслуша решението на съда, защитниците му твърдяха, че той е болен, а обвиняемият започна да крещи и да псува съда, след което бе изведен от залата.

Говори се, че Младич винаги е ходел с оръжие, за да не се остави да бъде заловен жив. 18 години след като започна международното му издирване, той бе арестуван от сръбската полиция и предаден на Международния наказателен трибунал.

Хърватите - недоволни

Както при присъдата на Младич, когато съдът постанови, че е имало държавна политика от страна на Сърбия в босненската война, и при Праляк съдиите твърдят, че Хърватия, под лидерството на президента Франьо Туджман е участвала във военни престъпления заедно с лидерите на Херцег-Босна (областта на хърватите по време на войната). До момента винаги Хърватия е заявявала, че не е участвала толкова активно във войната в Босна и не носи отговорност за военните престъпления.

Тук е и парадоксът на Хагския трибунал. Докато преследва отделни индивиди заради техните престъпления, съдът изгуби своята мисия. Тъй като на местно ниво не бе възможно да се намери справедливост - кой хърватски съд ще осъди хърватин или сърбите ще осъдят сърбин, всички надежди бяха съсредоточени върху Международния наказателен съд. Той трябваше да направи историческа равносметка за престъпленията, да осъди виновните и да въздаде макар и частична справедливост.

Международният наказателен трибунал бе най-видимият, макар и несъвършен механизъм за постигане на справедливост в региона. За жертвите и оживелите всяко негово решение бе съдбоносно и изключително важно.Отказът да се признае вината и да се понесе отговорността за военните престъпления на Балканите и липсата на справедливост за жертвите и техните близки са сериозен проблем. В Босна хиляди хора така и не се завръщат по домовете си, а близо 1500 случаи на зверства изобщо не са стигнали до съда.

Национализмът отново вее своите знамена в региона, а процесът на помирение изглежда далечен. Хърватския премиер Пленковеч говори за "дълбока морална неправда", сръбския президент Вучич "не иска да гледа в миналото", а междувременно сръбският генерал Владимир Лазаревич, осъден от Хага за военни престъпления преподава в Сръбската военна академия.

Войната свърши преди двадесет години, но следите остават, а Хагския трибунал завърши мандата си с фиаско.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

34 sim4o | 03.12.201715:08

dedo adji | 01.12.201722:09
На тъпите соросоиди като бобо им се привижда КГБ и на Марс. И проверяват под леглото и в гардероба да не се е скрил там Путин, след като е онодил жена им. Милошевич беше само наследник и продължител на Пашич, крал Александър и Тито, които провеждат геноцид над българите с благословията на европейските демократи още от 1913г. И само Александър си е получил българския куршум.
А печалбарстване от някого под ембарго е естествено, а когато жертвата на ембарго е и изконен враг на България и българите, е Богуугодно и народополезно дело. От което, впрочем не се гнуси никой европейски демократ.
Още веднаж: За генерал Праляк, ШАПКИ...ДОЛУ!
------------------
Mръсната соросоидна паплач , има няколко цели .. борба с националната държава , със семейството и с християнството ..

Ето защо соросоидите подскачат на анти-Тръмп митингите и слушат захласнати Анджела Дейвис, ето защо са против десни политици като Лщо Пен, Путин, Орбан, Фицо, Тръмп ..

Сган мръсна антибългарска - трепане бе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

33 Шамито | 03.12.201714:24

Ало умни зомбита.Как не схващате че правосъдието няма нищо общо с ПРАВДАТА.Съдия комунист.Съдия нацист.Съдия курвенски демократ.Кое е общото с правдата.Правосъдие на силните на деня.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

32 Ampeli Kuku | 02.12.201716:48

Скучко до Бобо:
"та толко се пенявиш на христиените!?" Отегчен Чуди се ангелче

Е бре Скучко язи бат Бобо го видим да се пеняви САМО на комунистите в Югославенската кочиня и на руските българи -КОМУНИСТИ или ти и тех ни ги пробутваш за християне? Ихараааа - Ахаааааааах?! Смее се Смее се Смее се

Ако е така, сакам да ти го турнем почервен у червеникяквата ти мандраджийска сура! Леку намазан с чорабено сиренье за вкус ! добре, дошъл! смешник луд!?!?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 01.12.201722:52

Повечето хора надрастват отговорите в стил "не, ти!" още когато са в 3ти-4ти клас.
Теб май ще те копаем с непроменени от средното училище виждания за остроумие и оригиналност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

30 dedo adji | 01.12.201722:44

Всеки с навиците си. Индивид, който си сваля гащите пред немити, миризливи негри, приканва да му подражават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 01.12.201722:27

>За генерал Праляк, ШАПКИ...ДОЛУ!

Не нося шапка, но ти като си тръгнал да сваляш, що направо не си свалиш гащите? И без това ги сваляш за щяло и нещяло пред Борисов, Волгин, Путин, що не ги свалиш за умрял хърватски актьор-станал-генерал?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 01.12.201722:09

На тъпите соросоиди като бобо им се привижда КГБ и на Марс. И проверяват под леглото и в гардероба да не се е скрил там Путин, след като е онодил жена им. Милошевич беше само наследник и продължител на Пашич, крал Александър и Тито, които провеждат геноцид над българите с благословията на европейските демократи още от 1913г. И само Александър си е получил българския куршум.
А печалбарстване от някого под ембарго е естествено, а когато жертвата на ембарго е и изконен враг на България и българите, е Богуугодно и народополезно дело. От което, впрочем не се гнуси никой европейски демократ.
Още веднаж: За генерал Праляк, ШАПКИ...ДОЛУ!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

27 GETI | 01.12.201716:31

и аз имам един тъп въпрос.
защо няма Международен наказателен съд за турските генерали,след като имаше подобни събития на насилствена асимилиране на тюркското етническо малцинство след 1984г.в Турция.в резултат на това,че кюрдите започват борба за своите права,турската армия убива над 30 000 души,изравнява до земята над 2 500 села,а най-малко 3 000 000 кюрди са насилствено прогонени от родните им места.

т.е.съдът в Хага съди избирателно и стана символ на мракобесие и безправие. срамно е на континент с претенции за хуманност да съществува подобна пародия на съд.
спретналите този фарс даже не могат и да проумеят колко различно нещо в сравнение с тях е славянската душа! съдиите гледаха като типични сащисани ботове.здрав и звучен балкански шамар за кукловодите оттатък и техния мекокиткест слугинаж от ЕС.
този бе Човек на честта!

който има поне малко съвест и честност ще почете жертвите на този много ”справедлив” съд. Международен съд,на който ,НЕ ще бъдат съдени виновниците за трагедиите в Ирак.. защото именно ТЕ са престъпниците организирали този съд!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

26 скучко | 01.12.201715:31

А бре Бобо, баба ти навремето да не е съгрешила с некой Арнаутин, та толко се пенявиш на христиените!? Де, Озапти се малко де. То че комунистите не са свет сите разбрааме, ама де бея само они -с мед да ги мажеш.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

25 Бобо | 01.12.201714:35

>Конфликтът е заложен преди 98г във Версай, когато още не е имало КГБ, а ЧК току що се е създавала.

Дето Тръчи-Лъжи, бегай да целуваш червени помочковци!

Е те така ги ловим комунистчетата по сайтовете. Се Европа им е виновна, се демокрацията нещо е объркала.... Видите ли не комуниста Милошевич е виновен в клането на народите в Югославия под сурдинката на КГБ към СССР... а дядо Клемансо щото бил "жабар- сводник" и дюка Лойд Джордж щото не разбирал от политика и бил "еврогей"! Ха-ха-ха...

Та ТЕЗИ политици дали повод на КОМУНИСТА МИЛОШЕВИЧ под сурдинката на МОСКОВСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ да коли и беси в ЧУЖДИ на СЪРБИЯ ЗЕМИ. Между другото нашите ПОДМЕНЧИЦИ- КОМУНАЛИ от ДС към КГБ доста се обогатиха през ембаргото(наложено от Запада над престъпните комунали) от савецкия НЕФТ,ЖЕЛЯЗО и оръжие ПРОДАВАНИ на српските КОМУНИСТИ за ДОЛАРИ и Марки от спестяванията на населението в Югославенските Банки . Плези се Бесен Чуди се
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.