Бабата-мениджър, която всява ужас сред подчинените си | webcafe.bg
Webcafe

Бабата-мениджър, която всява ужас сред подчинените си

Webcafe по Corriere
12.10.2016, 18:19 (обновена 14.10.2016, 15:03)
Maria Cristina Gilardoni

Снимка: © Corriere della sera

Авторитарната "баба-мениджър", се държала отвратително, обиждала, тормозела, замервала служителите си и даже ги биела.

Мария Кристина Джилардони е на 83 години, собственик на "Gilardoni Raggi X", фирма за производство на рентгенови скенери за летища и за болници в Мандело, малко градче на брега на езерото Комо, близо до Милано. Тя е носител на ордена "Кавалер на труда", който се дава на заслужили италиански индустриалци и е дъщеря на основателя на фабриката - Артуро Джилардони.

От известно време насам обаче, работещите масово напускат процъфтяващата фирма.

Причината е авторитарната "баба-мениджър", която се държи отвратително с тях. Тя ги обижда, тормози ги, замерва ги с предмети и даже ги бие.

В полицията в Леко, близкият по-голям град, са подадени десетки оплаквания, включително видеозаписи на сцени на тормоз от страна на Джилардони.

Личната й секретарка разказва, че системно е била обиждана, замервана с предмети и дори щипана по ръката.

Накрая я уволняват, заради представен болничен, именно когато се разболява сериозно от коварна болест. "Бях щастлива, че си тръгвам, но започнах да съдя фирмата".

Джилардони често премества работници на длъжности, които те не познават. Освен това хората не издържат дълго на найните методи. Сякаш умишлено се търси начин да се намали персонала.

"Резултатът е, че в момента фирмата няма кадри, години наред се гонеха компетентни техници и търговци, много добри специалисти в рентгеновите лъчи" - твърди Фабио Ангилери от местните синдикати.

Достатъчно е да се отвори интернет страницата на фирмата, където непрекъснато има обяви за свободни позиции. Но тъй като хората знаят какво се случва в "Джилардони" никой не кандидатства и малкото, които все пак се осмелят, бягат още по време на интервюто.

Силно притеснен е и кметът на Мандело, Рикардо Фазоли: "Вече знаем, че това, което се говори, е вярно и безработните главоломно растат. Това са хора, които искат да работят и доброволно напускат без да имат друга алтернатива, само и само да се отърват."

Сериозно са се увеличили и случаите на психологически стрес и депресия, които се лекуват за сметка на здравната каса.

Накрая се стига и до съд. Гражданският иск за "разрушаване на бизнеса" е подаден от Андреа Аскани Орсини, племенник на Джилардони и миноритарен акционер във фирмата, който притежава 45% от акциите.

Първоначално той се опитва да насочи в правилната посока развитието на бизнеса, но идеите му не се харесват на лелята-шеф. Между другото тя се радва на сериозен престиж на световно ниво в сегмента на машините с рентгенови лъчи, както в областта на медицинската диагностика, така и за инсталациите за сигурност.

Съдът в Милано решава да отнеме управлението на фирмата от Джилардони, а на нейно място незабавно да поеме нещата синът й Марко. Дълги години той е генерален директор, преди да подаде оставка, за да се дистанцира от поведението на майка си.

Това не е всичко обаче, "бабата-мениджър" ще трябва да плати и обезщетение за нанесен тормоз. Заедно с Джилардони е осъден и нейния доверен човек, Роберто Редаели, за "обиди, физически и психически тормоз, нанесени на много служители.

Тежката присъда бе посрещната с облекчение от работещи и синдикати, които обаче все още се притесняват.

Магистратите откриват "организационен хаос, безхаберие и неразумни постъпки при управлението на фирмата", както и "разхищение на човешки капитал". По тази причина решават да отстранят управителния съвет и да назначат сина на шефката - Марко Такани Джилардони.

Според съдебното решение "той трябва да върне фирмата в състояние на реална оперативност". Младият Джилардони ще остане начело на компанията за период от осем месеца и ще се занимава с всички аспекти от нейното управление.

И той, като човек, израсъл в тази фирма, държи на нейното бъдеще, както и на оценката на хората, които работят тук.

А как майка му - добър и уважаван професионалист на световно ниво се е докарала дотам, все още не е ясно.

След години тормоз работещите в "Gilardoni Raggi X" най-сетне могат да си отдъхнат. "Бабата-мениджър вече я няма. Сега ще трябва да се справят само с работата, а не и с шефката.

Oще: баба мениджър  депресия от много работа  италия  мария джилардони  мениджмънт  тормоз по време на работа  фирма за рентгени  шеф замеря служителите си с предмети 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.