Италия потъва и ще повлече Европа | webcafe.bg
Webcafe

Италия потъва и ще повлече Европа

Webcafe, по Der Spiegel
27.11.2016, 20:07 (обновена 29.11.2016, 14:46)
бепе грило

Снимка: © Getty Images

Партията на Бепе Грило се обявява против политиката на строги икономии и на структурни реформи, като дори кокетира с идеята за напускане на Еврозоната

През юни 2016 г. експертите от Международния валутен фонд (МВФ) започват да анализират кои проблеми биха се отразили най-тежко върху Италия. На първо място в списъка с най-вероятните рискове стоят турбуленциите на световните пазари на облигации, евентуално "Не" на референдума Brexit, нова серия на нестабилност в италианския банков сектор, както и засилване на популизма, който пречи на реформите и на "укрепването на архитектурата на ЕС".

Какви биха били евентуалните последици: за пореден път Италия може да загуби равновесие, при което бързо растящите лихвени проценти ще подкопаят доверието в платежоспособността на високозадлъжнялата държава. Така пише в годишния доклад на МВФ за Италия.

Няколко месеца по-късно ситуацията изглежда така, сякаш кошмарът е станал реалност.

Великобритания гласува с мнозинство за излизане от Европейския съюз. Лихвите по цял свят се увеличават, откакто Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ - отрова за задлъжнялата италианска икономика. Банковата система има нужда от спешна помощ, тъй като финансовите институции се крепят върху огромна камара от лоши кредити.

Популизмът продължава да се шири из цяла Европа, а италианската му версия заплашва да хвърли страната в правителствена криза, чийто изход е крайно непредсказуем.

Тук става дума за много сериозни проблеми. Италианският държавен дълг е в размер на над 2,2 трилиона евро или 133% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е една от най-силно задлъжнелите държави в света. Външният дълг на странатта е още по-голям. Нетната му стойност (т.е. без чуждестранните активи) се равнява на близо 60% от годишното икономическо производство.

Ако Италия стигне до ръба на неплатежоспособността, ще последва международен финансов трус: поредна криза на държавния дълг, на чийто фон проблемите от 2010 и 2012 г. ще изглеждат като детска игра.

Италианските държавни облигации се търгуват на финансовите пазари по цял свят. Ако премиерът Матео Ренци се провали на предстоящия в неделя референдум за конституционната реформа, не просто Италия ще се окаже на ръба на пропастта, а и цялата Еврозона.

Тук става дума не толкова за икономика, колкото за политика. Досега Италия успяваше да покрие високите си дългове, макар че през последните 3 години икономиката й отбелязва по-нисък ръст от този на всички останали развити страни.

И това е обяснимо: производителността на страната е в застой отдавна, конкурентоспособността намалява, данъците са ужасяващи, съдебната система работи болезнено бавно, образователната система е слаба, разходите за научноизследователска дейност са ниски. И въпреки всичко Италия успяваше да изпълнява задълженията си.

Политическата ситуация обаче се променя. Ако италианците гласуват с "Не" на референдума, Матео Ренци ще бъде принуден да подаде оставка. Какво ще се случи след това - никой не знае.

Във всеки случай, предсрочните избори са твърде вероятен сценарий. Проучванията на общественото мнение показват, че ляво-популисткото Движение "Пет звезди" изпреварва Демократическата партия на Матео Ренци.

Партията на Бепе Грило се обявява против политиката на строги икономии и на структурни реформи, като дори кокетира с идеята за напускане на Еврозоната.

Дясната "Северна лига" също пробива с предложението за отказ от еврото като национална валута.

По всичко личи, че населението вече губи търпение. От години Италия тъпче на едно място. Не се случват никакви реформи. Инвеститорите я отбягват заради високата задлъжнялост, дори в корпоративния сектор. Съответно - благосъстоянието се разпада.

Изследване на McKinsey Global Institute наскоро изчисли, че всички италианци са били принудени да приемат замразяване или намаляване на заплатата между 2005 и 2014 г. Младежката безработица е висока. Нивото на заетост спрямо общото население в работоспособна възраст е едно от най-ниските в цяла Европа. Западащият Юг на Италия е в още по-тежко положение.

Разочарованието на гражданите е напълно разбираемо. Но отказът от еврото би влошило ситуацията драматично.

Новата лира първо ще девалвира сериозно, а инфлацията ще се покачи. Това означава, че като се вземе предвид поскъпването на стоките и услугите, италианците ще разполагат с още по-малко доходи. А при нестабилна валута ще бъде много по-трудно да се обслужват дълговете, които продължават да се разплащат в евро.

Италия ще се плъзне скоростно по пистата на националния банкрут. И никой няма да може да й помогне. Заради високите дългове средствата на МВФ ще бъдат недостатъчни, за да омекотят падането на Италия.

Европейската централна банка няма право да се намеси: когато една държава вземе суверенно решение за напускане на Еврозоната или на ЕС като цяло, ЕЦБ е длъжна да стабилизира оставащите членове при евентуални сътресения на финасовите пазари, а не напускащата страна.

Засега все още сме далеч от подобен сценарий. Дори ако Ренци се провали на референдума, както показват предварителните прогнози, италианците все пак биха могли да се справят и с тази криза, както го правиха в миналото.

Един технократски кабинет би могъл да поеме управлението на страната. Изборите може да бъдат отложени възможно най-дълго, с надеждата, че икономиката ще се стабилизира.

Но както стана ясно: тук проблемът не е икономическата, а политическата динамика. Когато гражданите не желаят повече да чакат, когато са по-слонни да последват дръзките обещания на популистите, които обещават бърз достъп до блага, тогава ситуацията се промяня фундаментално. И почти никога не се променя към по-добро.

Oще: бепе грило  дългова криза  италия  конкурентоспособност  матео ренци  популизъм 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

63 7 | 29.11.201623:36

И мрън-мрън. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

62 Dear Ivan | 29.11.201623:28

Дрън-дрън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

61 7 | 29.11.201623:17

>Да, "Голдман-Сакс" може да продава българския дълг.

Да, може, разбира се. Но и всяка друга банка може, също така.
Проблемите на България и на света не се изчерпват със САЩ и ЕС.
Принципно казано, балансираната гледна точка не вреди никому.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

60 Dear Ivan | 29.11.201623:09

Мако маймунката продължава да се гордее с простотията си.

Вий, може би трябва да ви казвам Макако, всички във вашето семейство ли сте така прости, примерно майка ви, която ви е бърсала лайната, и баща ви, или вие сте напреднал модел на простотия в сравнение с тях? Защото, как да кажа, обикновено семейството пуска продукция каквото е самото то.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

59 Dear Ivan | 29.11.201623:05

Да, "Голдман-Сакс" може да продава българския дълг. Може и други, вече не помня кои фалираха и кои останаха. Както става обикновено, българските заеми ги продават чужди банки, защото облигациите се емитират в чужбина и там ги купуват. Тук няма кой да купи облигации за милиарди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

58 Mako | 29.11.201622:59

Dear Ivan | 29.11.201622:41
Научих всичко за висшите финанси от един роман
----------------------------------------

Хахахахахахххххххххх, цепиш, финансисте Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

57 7 | 29.11.201622:50

Как може да ти направи впечатление, че примерите за за чужбина, като са само за България?!

Голдмън Сакс- България?? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

56 7 | 29.11.201622:48

Драги Иван

Ние сме тук, за да споделяме мнения и информация.Това е форум, а не отборна игра. Ако информацията или мнението ми не ви харесват, споделете своите. Дайте аргументи и контрааргументи.

Простете, но освен "вечната" конфронтация е възможно да има и трета- помирителна гледна точка. На Вас мирът "мазен" ли ви се вижда?...
Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

55 7 | 29.11.201622:41

Любаба

За Вас:

https://www.youtube.com/watch?v=0bWSe02UK-s

ПП Чували ли сте за Войната на токовете /прав и променлив/ между Едисон и Тесла още преди повече от 100 години? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

54 Dear Ivan | 29.11.201622:41

Според мен повечето от тук участващите не си падат много по четенето, и особено на художествена литература. Това е грешка, защото от нея може да се научи много. Научих всичко за висшите финанси от един роман, който ми попадна преди петнайсетина години. Казва се "Бомбардировачи" и е от По Бронсън. Тогава навлизах в интернет и ми беше интересно, а не като сега, когато ми е втръснал и на 100 души срещам двама-трима умни и симпатични, и потърсих кой е, защото името му не ми беше познато. Оказа се, че е бивш инвестиционен брокер и е работил точно това - продажба на държавни ценни книжа. Там се научил на много неща, но напуснал, защото моралът на професията не му харесвал. Предлагали му много пари, но отказал. Вместо това написал роман, хората да знаят как стоят нещата. Хубав е романът. Не знам сега дали го има. Когото го заинтересува, може да го потърси. Има и много и шантав хумор в него.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.