Рим деградира все повече | webcafe.bg
Webcafe

Рим деградира все повече

Webcafe по Ню Йорк Таймс
11.05.2017, 13:50 (обновена 15.05.2017, 17:33)
Рим

Снимка: © Gettyimages

"Положението е трагично. Няма друга европейска столица в такова окаяно състояние" - казва Стефано Банди. Римляните отдавна го констатират.

Рим винаги е привличал хиляди туристи и мнозина са оставили сърцето си в този невероятен град. Но напоследък посетителите на италианската столица остават неприятно изненадани. Освен величието на Колизеума, наскоро реставриран, вече с цвят слонова кост, само на няколко метра по-нагоре в близкия парк настилката е изровена, тревата не се поддържа, а наоколо е пълно с боклуци.

Боклуците са навсякъде в Рим, и въпреки обещанията на властите да направят нещо по въпроса, засега няма резултат. Това е първото нещо, което римляните ще ви кажат, ако ги попитате как е? Но ще бъде и второто, и третото.

Темата е разгледана подробно от Франк Бруни, живял дълго във Вечния град, коментатор на New York Times в статия, озаглавена Петата метафора на Рим.

"Положението е трагично. Няма друга европейска столица в такова окаяно състояние" - казва жителят на Рим Стефано Банди. Римляните отдавна го констатират. Широко известен е сайтът Roma fa schifo, (Повръща ми се от Рим). Това е блог със снимки на неуредици от Вечния град като повредени табели за метрото, кофи за боклук, които изчезват под планини да отпадъци, а наскоро постнаха и мъж с гладиаторски костюм, който пикае до един трафопост.

Снимка: Roma fa schifo

Достатъчно е да напишете #degrado в Twitter и ще видите за какво става въпрос. Дупки, неработещи неща. София ще ви се стори идеална.

Но това не е новина. Този сайт съществува вече повече от десет години. Ситуацията обаче се влошава все повече и не се вижда надежда за подобрение. Миналата година римляните избраха Вирджиния Раджи от движението Пет звезди, която обещаваше, че на мафията в общината и на боклука ще се сложи край.  Но почти година по-късно това не стана.

Всичко това се случва на фона на величествените паметници, които привличат милиони туристи от целия свят. Но всекидневният живот в Рим е труден, заради лошата градска среда. Трафик, хаос в градския транспорт, тълпи от хора. За да стигнат до работните си места, на някои им трябват по два часа минимум.

Франк Бруни припомня, че реставрирането на Колизеума бе финансирано с 30 милиона долара от италианската марка за обувки Tod's. Стълбите, които водят към Piazza di Spagna, бяха обновени благодарение на 1 милион и 700 хиляди долара от Булгари, чийто магазин е наблизо. Фенди извади 3 милиона долара за да освежи Fontana di Trevi.

снимка: Gettyimages

Голи във фонтана

Именно с Fontana di Trevi са свързани последните новини. Поради зачестилите случаи на вандализъм, изразяващи се в хора, които се къпят дори и голи във фонтана, кметицата обмисля идея да загради паметника, като посетителите ще минават отдалече, за да го разгледат.

В момента проекта се разглежда от общинска полиция. Кметицата обяснява, че няма налични полицаи, които да охраняват монумента.

Може и частниците да финансират охраната, то се е видяло, че италианското правителство няма пари да пази огромното културно наследство на прекрасната страна, което всъщност е жизненоважен източник на средства за икономиката. Естествено логото на Булгари не е отпечатано на вековните скулптури. Въпреки че защо да няма табели наблизо.

Безсилието на правителството се вижда и от общия контекст на гадост, ширещ се около блестящите паметници.

Птици, боклуци, боклуци, птици

снимка: Gettyimages

Защото проблемът не е само в боклука. А и в ширещите улични продавачи. Избуяващите високи треви. Ужасно хаотичният градски транспорт. Препятствията от редици коли, паркирани, там където не трябва. Коварните издутини и дупки по неремонтираните улици.

"Някой да си е изкълчил или счупил крака?" е редовен въпрос на римските екскурзоводи. "Улиците са пълни с дупки. Всеки втори има проблеми с колената, проблеми с глезените, с бедрата".

И почти като в "Птиците" на Хичкок, до Piazza Venezia виждаш гларус, който напада гълъб, на свой ред, атакуван от врана заради купчина боклуци. Според римляните броят на пернатите значително се е увеличил съразмерно с боклука в града.

Но по-натрапчиви от птиците са боклуците. Хвърлени, но никога изметени фасове. Броят ги, за да се развличат бягащите около Тибър, които слаломират между счупени стъкла и хвърчащи комари, които също преживяват златен период.

Рим винаги е бил величествен и хората ще продължат да го посещават въпреки боклука. Но може и по-добре. Отвисокото всичко изглежда супер. Но като слезеш долу - мирише.

Oще: боклукът в рим  боклуци  италия  кмет на рим  птици  рим  упадък 


Още от Свят

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.