Готови ли сте за снега? В Стокхолм не са | webcafe.bg
Webcafe

Готови ли сте за снега? В Стокхолм не са

Webcafe
14.11.2016, 17:33 (обновена 16.11.2016, 13:40)

1 от 4 снимки Назад Напред

Сняг Стокхолм

Трийсет и девет сантиметра сняг наваля само за денонощие в Стокхолм. Това е абсолютен рекорд за ноемврийски снеговалеж през последните 111 години.

Трийсет и девет сантиметра сняг наваля само за денонощие в Стокхолм. Това е абсолютен рекорд за ноемврийски снеговалеж през последните 111 години. Накрая градът изпадна в хаос. Не само заради природното бедствие, но и заради политическата коректност в зимен вариант. Или по точно решението на кметицата „при снегопочистването да се има предвид равенството между половете.

Градоначалничката на Стокхолм, Карин Вангард задължава общинските служители първо да почистят снега и леда от тротоарите и от велоаелите, а едва след това от улиците.

По-принцип жените използват най-вече тротоарите или велоалеите, докато мъжете се движат повече с автомобили.

„Жените също имат право да се движат сигурни, когато има лед или вали твърде много" - казва в момента на взимането на решението зам. кметът по транспорта на Стокхолм. Той е от партията на зелените и счита, че през зимата жените по-често стават жертви на инциденти в сравнение с мъжете.

Заместник кметът взима присърце проблема и обещава, че ще направи всичко възможно тротоарите и велоалеите да се изчистят първи. Според новата система почистването на пътищата трябва да става по-регулирано, движението да се осъществява по-лесно и най-вероятно да има сигурност и за мъжете, както и за жените. По-равно.

Но когато снегът е много, а служителите и техниката не достигат, как се процедира?

С приближаването на зимата на хоризонта, небесата се отварят и се излива невероятно количество сняг. Шоакон, както му казват в Швеция или „залп от сняг", разби на пух и прав политически коректния план на общината. В града настъпи тотален хаос, нито жените, нито мъжете се отърваха, нито някое друго човешко същество, което на два крака се опитва да се придвижи в заледения град.

В действителност равенството между половете е гарантирано, но с обратен ефект. Всички по-равно си чупят краката, ръцете, падат и се натъртват, пристигат на работа с часове закъснение. От всеки пол и на всяка възраст.

В общината са получени 1500 жалби заради счупвания, приключили в болницата, като пострадалите заплашват да съдят властите. Трамваите и автобусите са блокирани, колите са изоставени по улиците, булевардите и площадите са се превърнали в ледени пързалки. Училищата са затворени, шофьорите се оказват затворници в колите си по десет часа.

"Мислиш, че в страна, където снегът е често срещано явление, те са подготвени, но когато той идва. Неееее. Хаос навсякъде. Тротоарите са истински ски писти, а задръстванията са нечовешки. Подреденият Стокхолм, изведнъж се превръща в София през зимата, където снегът винаги е чакан, но никога не сме готови за него.

Естествено, веднага в някои блогове и медии, плъзнаха подигравателни коментари относно равноправието на половете. „Беше по-добре, когато служителите на чистотата и на зимното почистване работеха на своя глава, без специални разпоредби".

Всъщност се оказва, че проблемът не е само в равноправието между половете. „Нещо не работи както трябва и е по-добре, докато обстановката не се нормализира, който иска да работи от къщи" - казва Андерс Порелиус, началник на градския транспорт.

Най-големият снеговалеж от сто години

Той продължава да защитава самоотвержено, заедно със зам. кмета нуждата от равноправие между половете при почистването на снега. По две причини. Първата, защото самият Национален институт по метеорология, който води регистър с данни от 1905 година, потвърждава, че никога досега през ноември в Стокхолм не е валял такъв сняг. В крайна сметка ситуацията е кризисна.

Втората причина е, че в действителност, поне в тези дни, според постъпилите в общината доклади, „системата за равноправие е използвана много малко или не твърде много, така че вината не е в системата".

Има и трети фактор, твърдят тези, които подкрепят мярката за равноправие между половете. Да се почистват първо тротоарите и велоалеите е в ползва и на пенсионерите, без да се прави разлика между мъже и жени, които много често вървят именно по тези места.

Но това е само началото на зимата, а скандинавската продължава най-малко 4-5 месеца. Така че в общината имат време да разрешат хаоса, породен от кризисната ситуация. Преди следващия голям сняг, разбира се.

Да се надяваме такива големи снегове, изобщо да не ни застигат в България, защото с нашата община, най-много да останем затрупани, докато снегът се разтопи. И жени, и мъже по-равно.

 

Oще: блокирани в снега  вечната война между мъжете и жените  готови ли сте за снега  равноправие между половете  стокхолм  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 16.11.201612:21

Аве баш готови са си те. Всяка община си почиства натрупания по покривите сняг който заплашва да падне върху главите на хората.
Просто в случая полит коректност доведена до крайност - първо жените, после мъжете разбийш ли - ги е докарала стокхолмското кметство до там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

1 Мунчо | 15.11.201609:33

Тази Швеция ми става все по-интересна държава - ипотеки по не повече от 120 години (законово ограничени на толкова!), джагали от интересни краища на света (които изобщо не са високи, руси и с прозрачна кожа), "изненадващ" сняг през ноември... Изобщо, активно се движат накъм нашето дередже.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.