Човекът, който създаде държава, не може да стъпи в нея | webcafe.bg
Webcafe

Човекът, който създаде държава, не може да стъпи в нея

Webcafe, по BBC
15.11.2016, 17:44 (обновена 17.11.2016, 16:05)
Президентът на Либерландия Вит Йедличка

Снимка: © Facebook/presidentld

Либерландия никак не е толкова свободна

Спомняте ли си Вит Йедличка? Чехът основа собствена държава през 2015-а година в пространството между Сърбия и Хърватия. Въпреки целия международен интерес към страната, днес Йедличка може да гледа към своята държава през Дунава, защото е отпратен в изгнание.

Йедличка плава на лодка в Дунав, само на няколко метра от територията на Либерландия - земя, която той нарича "любимата си страна".

Той обаче знае, че ако се опита да акостирa на брега, хърватската речна полиция ще го арестува. Патриотизмът се бори с благоразумието и претърпява поражение.

Либерландия е само 7 кв.км. необитавани блатисти земи, но в съзнанието на първия й президент Вит Йедличка тя е осъществена либертарианска мечта - страна без задължителни данъци, без контрол над оръжията и с валута - биткойни.

През лятото на 2015-а, заедно със своята приятелка и още двама души забиват знаме там. Тримата му спътници го избират за президент.

Оттогава е одобрил молбите на близо половин милион потенциални граждани, подадени онлайн. Той е назначил свой кабинет и посланици по цял свят, очакващи назначението си. Събрал е бюджет от колективно финансиране и дарения на богати либертарианци. Дори е отпечатал дипломатически паспорти.

Има само един проблем - нито той, нито който и да е друг може да заживее в Либерландия от повече от година насам.

През 2015 Либерландия е рядък пример на това, което законът нарича terra nullius - земя, към която никоя държава не предявява претенции. Някога тя е била част от Сърбия, но когато са преначертани границите в края на югославската гражданска война през 90-те години, тя се оказва в територията на Хърватия.

Само че Хърватия не я желае. Ако я приеме, би се наложило да приеме и новите си граници, които й дават по-малко територия, отколкото е имала преди. Сърбия харесва новите граници, защото получава повече територия, въпреки че губи Либерландия.

И така, по различни причини, и двете държави казват "Не, благодаря" на тази малка ивица суша.

Но 32-годишният Йедличка - дружелюбен и отзивчив бивш пиар специалист, роден в Чехия, който обича да завършва думите си с лек кикот - казва "Да, моля".

Либертарианци идеалисти от цял свят се насочват към Балканите, за да се установят в новия рай.

Но макар Хърватия да не желае територията, тя не иска и размахваща оръжие либертарианска утопия по границите си.

Хърватските власти арестуват и глобяват всеки, който се опитва да влезе в тази територия, както по суша, така и по вода. Самият президент е арестуван и глобен, когато се опитва да навлезе в Либерландия от Хърватия. Още по-тежък удар му е нанесен това лято, когато му е забранено дори да влиза в Хърватия.

Той обаче не е човек, който се отказва лесно. Йедличка поддържа натоварен график с ангажименти, посещава либертариански конференции по цял свят, назначава министри и представители в чужбина и поддържа Либерландия жива в социалните медии.

Дори е провел архитектурен конкурс за Либерландия, който е привлекъл участия от някои елитни световни фирми.

През септември в Будапеща президентът на Либерландия и външният му министър Хосе Мигел Маскието тръгват с наета кола. И двамата се притесняват дали ще успеят да минат границата с Хърватия. Промъкват се късно през нощта на малък граничен пункт. Йедличка се представя не като държавен глава на официално посещение, а като турист.

Президентът има има два ангажимента. Той е получил покана за регионална макроикономическа конференция и обжалва присъдата си за незаконно навлизане в Либерландия.

Присъствието на конференцията е опит да се подобри неговият имидж като законен представител на реална държава, докато той раздава лъскави брошури на европейски бюрократи. Той и другите либерландерци искрено вярват, че рай на свободния пазар насред Балканите би могъл да възроди икономически закъсалия регион.

Въпросът със съдебното дело е по-сложен. Хърватският върховен съд е отхвърлил първоначалната присъда и е върнал делото на районно ниво за ново разглеждане. Но Йедличка всъщност се надява отново да "изгуби" делото.

Ако Хърватия го глобява, че навлиза в незаконно в Либерландия, както гласи неговият аргумент, то със сигурност това е доказателство, че има международна граница там, както винаги е твърдял. На практика той се надява, че един малък хърватски съд да реши къде е границата между Сърбия и Хърватия.

За негово разочарование, но не и за изненада на който и да е, старият съдия решава, че въпросът е извън неговата компетенция, и делото е отложено.

Планът на Йедличка е, ако не може още да заживее на не особено твърдата земя на Либерландия, временно да се установи на закотвена лодка по Дунав до територията. Други лодки ще служат като места за срещи и настаняване на дипломати.

Придобиването на имущество демонстрира сериозност на намеренията му. "Искаме да покажем, че сме истински хора, които могат да правят истински неща, но по романтичен начин," казва той.

В крайна сметка намира подходящ плавателен съд - разнебитен и нуждаещ се от ремонт, за който се съгласява да плати 30 000 евро.

Министърът, който е бил какво ли не

Външният министър Хосе Мигел Маскието е поразително красив и винаги безупречно облечен 32-годишен мъж. Той е от Венеция и разбира доста от лодки. И все пак нещо в него изглежда съмнително.

Казва, че е бил командир в италианската армия и миротворец на ООН в Косово, но не посочва кога. Винаги твърди неща, които се оказват неверни, неточни или невероятни. Той твърди, че поддържа постоянна връзка с посланиците, но се обърква, когато бъде запитан за имената им.

Когато проучваме твърденията му, откриваме друга, също толкова неубедителна история.

Преди три години Маскието твърди, че се радва на международно признание като пианист и композитор, че е спечелил награда за саунтрака на филма "Гравитация", че е бил директор на Пражката опера, гостуващ диригент в Парижката национална опера и гостуващ балетен диригент в Болшой. Биографията му с награди и престижни официални постове заема няколко страници.

Този музикален гений е давал интервюта за италиански и чешки медии. Тъй като е от еквадорски произход - той е бил осиновен от италианско семейство като дете - е бил приет като знаменитост от еквадорския посланик в Германия, който е искал да го назначи за почетен консул в Прага. Дори е щяло да има филм за забележителния му живот.

Само че единственият проблем е, че всичко това не отговаря на истината.

Нито една от институциите, където твърди, че е работил, не го познава. Уменията му по свирене на пиано са в най-добрия случай посредствени. Той е получил ангажимент да дирижира оркестър във Венеция, но както казва мениджърът на оркестъра, музикантите са се разбунтували след половин час и Маскието е бил сменен.

Основната работа по разобличаването на измислиците му е извършена от група еквадорски емигранти в Германия и Чехия, включително наистина радващ се на международно признание еквадорски музикант - Борис Сепеда, който никога не е чувал за Маскието.

В крайна сметка еквадорското правителство признава, че е било измамено, и е оттеглило предложението за почетно консулство. Маскието изчезва от медийния хоризонт и изниква едва тази година като външен министър на Либерландия, като променя името си, вероятно с цел да не бъде разкрит.

Когато Йедличка научава това, изглежда изненадан от богатия измислен живот на външния му министър и иска оставката му. Маскието я подава.

Президентът пише: "Все още правя всичко по силите си да избера най-добрите хора за екипа си и напоследък нямам особен късмет. Надявам се да намеря по-читави хора в близко бъдеще. Може би ще проявите интерес да работите за нашето разузнаване?"

Както много създатели на държави в историята са откривали неведнъж, добре е да държите приятелите си под око в не по-малка степен, отколкото го правите за враговете си.

За разлика от бившия си външен министър, Вит Йедличка не се опитва да мами никого. Но и двамата преследват безумни фантазии.

Ако Хърватия и Сърбия някога уредят граничните си спорове, просто няма да има останала малка ивица земя, на която да се изгради либертариански рай на земята.

Но пък, както обича да казва Вит Йедличка, всички държави са фантазии. Всички те съществуват единствено в главите ни.

Oще: биткойн  вит йедличка  дипломатически паспорт  дунав  либерландия  нова държава  паспорт  сърбия  територия  хърватия  хърватска 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

18 Dox | 17.11.201623:59

Бичи,
А ти купи ли си вече половин-килограмов телевизор ЛЕД? Браво! Така те искам! А в кухнята телевизор имаш ли? Супер! А в спалнята? Евала, браво! А докато кендзаш в кенефа, не смяташ ли, че и там все пак трябва телевизор? Не! Е как може бе, Бичи! Веднага си купи телевизор за кенефа, Бичи.

Виж, Бичи, за да бъдеш достоен гражданин на Канада, Бичи, ти трябва да потребяваш, Бичи. Ти трябва да купуваш - колкото повече, толкова повече. Разбираш ли, Бичи. В Канада ти би имал смисъл, Бичи, само ако поддържаш оборота на капитала, Бичи. Иначе си никой, разбираш ли, Бичи. А това става с купуване и пазаруване, Бичи. Всяка свободна секунда, Бичи, ти трябва да си позициониран върху определена търговска площ и да я напуснеш максимално бързо с максимално количество покупки, Бичи. Ако не го правиш, Бичи, системата не просто ще те отхвърли - тя преди това ще те размаже, Бичи. Разбираш ли, Бичи. За това не спирай да потребяваш/купуваш.

Какво! Нямаш пари!? Я, моля ти се - ето ти ги три банки, точно срещу вас. Иди веднага и вземи кредит. Взимай, взимай. Не задавай въпроси. За тези въпроси друг ще мисли, а не ти. Айде сега иди и си купи електрическата четка за зъби, дето снощи я видяхте да я рекламират по телевизията. Е, да, ще се обездвижиш малко, но за това пък ще си купиш онази домашна система за масажиране на мускули. Не, не се притеснявай - знаем, че имаш и други проблеми, но не си единствен. За вас фирмата "Дрън-Дрън-Ярина и Ко." вече се е погрижила. Как? Я виж тук. Как ти се вижда тази електронна система за поддържане на ерекцията? Какво ще кажеш, а? Не е ли супер!? Е, стига сега де, три хиляди само. Какво толкова. Ако ги нямаш - банките ги имат. Иди и вземи още малко кредит. Ще ти дадат, разбира се. Просто им кажи за какво ги искаш. Имаме и лизингова схема, разбира се, но не ти я препоръчвам, защото оскъпяването е с 30%. Но, виж, понеже си ми приятел, само на теб ще ти кажа, че предлагаме златен пакет, но само за ВИП-клиенти. Значи, ако вземеш на лизинг електронната система за поддържане на ерекция, този пакет дъвки можеш да го вземеш на изплащане за 12 месеца без оскъпяване.

За това, зАеби я курвенската демокрация, Бичи. Купувай! Това е важното!

П.П. А, току що видях в една реклама, че "Сиктир Пастърма Перекенде и Ко." вече пускат на пазара 200-грамов ЛЕД-телевизор, подходящ за клиенти, които държат колите си в гаражи. Е, не е ли новина това?! Ами най-после има решение на проблема човек да продължи да гледа телевизия, докато влиза и пали колата си в гаража. А?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

17 Dear Ivan | 17.11.201621:06

Да, Готик, кому по-млада младост, кому по-напреднала, но все пак още младост, но тъй или иначе ни отне 27 години. Ала и физицеските присвоявания на държавата са много сериозно нещо. Има някакви начини за връщане на заграбеното, но не знам дали ще бъдат използвани. В момента не виждам кой би.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

16 Dear Ivan | 17.11.201621:04

Шамито е съвсем объркано, нищо не му разбирам Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

15 iii_krv | 17.11.201620:01

Отне ти 9 септември, ама нали сме по обръщаниците на 180 градуса и от 9 септември произведохме 6 септември.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 17.11.201616:27

Курвенската демокрация ми отне девети септември.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

13 Шамито | 17.11.201615:40

Готик очаквайки отговор от мен си отговори сам в отговор на Ванко.Не е важно кой задава въпроса а отговорът.С мъничката подробност че на кривия.....комунистите му пречат.За него боядисаните комунисти нямат право да бъдат вълчи капиталисти.Забележете.Нямат право.Е защо се чудите че и комунягите не даваха права на такива като него.Курвенска философия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

12 Шамито | 17.11.201615:32

Драконе.Слизайки на твоето ниво с десет пръста и един език не мож ме стигна бе келеш .Защото не е важно дали имаш ерекция а чувство.Но скоро ще стигнеш до моите размисли стига курвенската демокрация да не те отнеме от нашето спорещо общество.Чукам на дърво.Без лоши чувства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

11 GETI | 17.11.201614:41

ми прости е бе ,gothic!
след най- голямата война ВСВ, дойдоха руснаците-комунисти,осъдиха фашистите и в съсипаната ни страна построиха модерна държава.
след 89г. падна „тоталитаризма“,дойдоха американските либерали.престъпленията и престъпниците на комунизма оставиха ненаказани,даже взеха да работят,приватизират и рушат заедно.
a до колкото си спомням навремето,именно германците предлагаха да няма Лустрация в БГ.
тъй че,за да имаме курвенска демокрация (вследствие на бившите комунисти станали днес„демократи“)си е липса на истинска демокрация ,вследствие от американските ни „партьори“
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

10 gothic | 17.11.201609:54

Ванка, лично на мен ми се струва, че т. нар. "курвенска" демокрация на нас ни отне преди всичко младостта. Намига А другото изброено от теб..... да, другото наистина ни го отне курвенската демокрация. Защото наистина тя замени в България тоталитарната система, а не истинската демокрация. Защото, Ванка, в родината ни, вместо истинска демокрация се появи нещо като нейна имитация, при това изградена от хора, които съвсем не са демократи. Абсолютно същото важи и за т.нар. "пазарна" икономика, която има толкова общо с истинската пазарна икономика, колкото аз с астрофизиката. Само погледни кои точно са баш демократите в момента и кои са бизнес и финансовите лидери, и ще се убедиш в това което казвам....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

9 Dear Ivan | 17.11.201602:07

Това последното е подигравка. Не го приемайте буквално и не се скупчвайте да ми отговаряте.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.