Те винаги гласуват за победителя в надпреварата за Белия Дом | webcafe.bg
Webcafe

Те винаги гласуват за победителя в надпреварата за Белия Дом

Webcafe по Worldcrunch
18.10.2016, 10:05 (обновена 19.10.2016, 14:54)
Тер Хот

Снимка: © Getty Images

През последните 60 години този град с 60 000 жители в Средния запад, в щата Индиана, винаги е гласувал за победителя на президентските избори в САЩ.

През последните 60 години този град с 60 000 жители в Средния запад, в щата Индиана, винаги е гласувал за победителя на президентските избори в САЩ.

Дон Кембъл, нюйоркски журналист, намира ситуацията за достатъчно изключителна, за да посвети час и половина от живота си в заснемане на документален филм за града, чиито граждани по всичко изглежда са лидери на мнение.

Мястото се казва Тер Оут и е основано от френски изследователи в началото на XVIII в., разположено на голяма ивица земя, с много царевични полета.

"Много малко общности са толкова представителни за Америка," обяснява Кембъл, който се е нанесъл в красива дървена къща в центъра на града. "Това е индустриален хъб, който е запазил силни връзки със земеделието. Има и няколко университета."

Най-близкият град - Индианаполис, е на повече от час път с кола. Индустриалното минало на града и силните синдикати означават, че демократическата партия често е печелила. Но жителите тук също така демонстрират консервативни ценности от рода на противопоставяне на абортите и гей браковете, както и подкрепа на правата на притежателите на оръжие. В крайна сметка местните гласоподаватели обикновено избират една от двете големи партии.

"Нямаме идеологически излишък, какъвто ще откриете в Калифорния или Ню Йорк" - твърди Дюк Бенет, кмет на града и убеден републиканец. "Хората тук обръщат повече внимание на здравия разум на кандидата, отколкото на политическата му принадлежност."

Сергии с рекламни материали преди реч на Доналд Тръмп в града

"В Тер Оут, поддръжниците на републиканския кандидат Доналд Тръмп са по-ентусиазирани от феновете на Хилъри Клинтън, които са по-сдържани в демонстрацията на подкрепата си" - коментира Кембъл. "Те като цяло крият намеренията си как ще гласуват - за разлика от поддръжниците на Тръмп, които говорят за това навсякъде и слагат табели 'Гласувайте за Тръмп' в двора си. Те са истински активисти."

Един от тези активисти е Бренда Уилсън. Тя работи по 12 часа дневно във ферма в Преритън, южно от Тер Оут, където храни бизони и следи добива на царевица. "Имаме страхотна трудова етика. Не приемаме хора, които живеят от социални помощи. Естествено, трябва да помагаме на пенсионерите и ветераните, но не и на младежите, които могат да работят. И особено не помагаме на незаконни емигранти." - разказва.

Стена с Мексико - за да спре наркотиците

Едно от най-големите опасения на Уилсън е разпространението на хероин в САЩ. Свръхдозата наркотици е сред най-големите причинители на смърт в Америка, с 15 смъртни случая на 100 000 американци, в сравнение с 9% само преди десетилетие. Тези стойности са идентични с пика на СПИН в средата на 90-те години. Но за разлика от СПИН, свръхдозите засягат предимно белите, които живеят в селата.

"Имам съсед, чийто син наскоро умря от свръхдоза," казва Уилсън, а очите й се изпълват със сълзи. "Племенникът ми има две момчета, на 22 и 24 години, и двамата пристрастени към хероина. Всички познават някой, който взема наркотици тук... Затова ни е нужна тази стена между Мексико и САЩ. Доналд Тръмп е единственият, който може да спре трафикантите."

Проблемът с имигрантите

Уилсън вярва, че САЩ е страна на емигранти, но коментира, че принципите, на които е била изградена държавата, вече не се спазват. "Баба ми беше чехкиня, дядо ми - румънец. Те са дошли в САЩ през Елис Айлънд". (От 1892 до 1954 година Елис Айлънд, намиращ се в горната част на залива на Ню Йорк, се превръща във входна врата за над 12 милиона имигранти.)

"Те са правили всичко по силите си, за да се асимилират и да преодолеят акцента си възможно най-бързо. А сегашните емигранти са коренно различни. Те критикуват всичко и искат да променят страната. Християнството е изправено пред заплаха." - притеснява се Уилсън.

Въпреки че 90% от жителите на Тер Оут са бели, жителите казват, че наоколо е пълно с мексиканци и мюсюлмани. Факт е, че много студенти идват от Саудитска Арабия заради университета и ислямския център край града и не е необичайно да бъдат видени забулени жени и мъже в бели роби.

Социологическите проучвания могат и да подвеждат

"Това е парадоксално, защото емиграцията е едно от малкото неща, които са спасили Индиана. Без емигранти населението ѝ би намаляло," казва Том Стайгър, професор по социология в Държавния университет на Индиана в Тер Оут.

Стайгър, чийто баща е бил член на Ку Клукс Клан във Флорида, изучава расизма в САЩ. Той възприема Индиана като място, където по традиция има расизъм. "Когато пристигнах през 1987 година, осъзнах, че хората тук са даже по-агресивни към черната общност, отколкото във Флорида," казва той.

Тогава Ку Клукс Клан е бил стабилно установен в Тер Оут. Групата, отстояваща тезата за превъзходството на белите над другите раси, е участвала в градски празненства и събития. Полицията в крайна сметка я разпуска. Местният лидер на Ку Клукс Клан е изпратен в затвора за незаконна употреба на огнестрелно оръжие.

Сега расизмът отново се надига. "Сигурен съм, че той нараства. Може би затова Доналд Тръмп се радва на такова одобрение в Индиана," коментира Стайгър.

Безработицата в Тер Оут е малко по-голяма, отколкото в останалата част от страната. Компаниите продължават да затварят фабриките си в града. Фармацевтичния гигант Pfizer ликвидира местната си фабрика преди няколко години и след нея остана огромна празнота. Carrier, компания, която произвежда бойлери, наскоро съкрати 1400 души и се премести в Мексико, с което вбеси местните жители. Тръмп се възползва от момента, като заяви: "Ако аз бях на президентския пост, Carrier никога нямаше да напусне Индиана."

Тръмп или Клинтън?

Кметът Бенет казва за Тръмп, че "той е нормален човек," с различен подход към политиката. "Той ще разтърси статуквото, ще направи както някои добри, така и някои лоши неща. Но дори лошите все пак ще са по-добри от нищо," коментира градоначалникът. Този вид говорене показва, че на хората им е омръзнало вече правителството да не прави нищо.

"Страната трябва да се управлява като компания," казва Уилсън. "Има твърде много лобита, блокиращи реформите. Няма спор, Доналд Тръмп може да има прекалено голямо его, но това е предимство, защото той няма да приеме провал."

Демократите не се надяват особено на победа на Клинтън в Тер Оут. "За местните хора са важни две неща: доверие и искреност. И точно това прави Хилъри Клинтън толкова непопулярна тук. Никой й няма доверие," казва Кембъл.

Матю Бъргбауър, млад учен от университета на Индиана, твърди, че е "абсолютно уверен", че Хилъри Клинтън ще спечели изборите на национално ниво. "Не съм толкова уверен за това дали ще спечели в Тер От," допълва той.

Кандидатпрезидентската кампания през 2016 е толкова объркваща, че жителите на Тер Оут може да бъдат крайно поляризирани във вота си за следващия американски президент. Затова Тер Оут най-вероятно ще изгуби славата си на място, където винаги избират следващия стопанин на Белия дом.

Oще: град в средния запад  доналд тръмп  за кого ще гласуват американците  президентски избори в сащ  проблемът с имигрантите  социологически проучвания  средния запад  тер оут  хилъри клинтън  хората в средния запад 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.