Ендшпилът на Путин се разкри | webcafe.bg
Webcafe

Ендшпилът на Путин се разкри

Webcafe, Натали Нугейред*
21.03.2016, 17:12 (обновена 23.03.2016, 19:48)
сергей лавров, владимир путин

Снимка: © Getty Images

Предзнаменованията за бъдещето на Европа не са добри, поне ако се съди от думите, които казва външният министър на Русия Сергей Лавров. Които не са напълно негови, а са изцляо съобразени със ситуацията.

Докато европейските лидери вярват, че са близо до решение на бежанската криза, след като договориха сделка с Турция, друга сила наблюдава играта внимателно и отдалеч: Русия.

Туит от говорителя на външното министерство на Руската федерация разкри доста тази седмица.

"Миграционната криза се дължи на безотговорни опити за разпространяване на демокрация от западен тип в Близкия Изток", написа Мария Захарова, часове преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел. Това не просто отразяваше общоизвестната съпротива на Москва срещу всичко, което отдалеч намирисва на предизвикана от Запада промяна на режима - то беше замислено и като мъмрене.

Русия бива обвинявана в "употреба като оръжие" на бежанската криза с цел дестабилизиране на Европа. Това твърдение наскоро бе повторено от висш командващ на силите на НАТО в Европа. Тезата зад това разсъждение може и да е спорна.

Това, което обаче е без съмнение, е че е необходимо да знаем какво мисли Русия, и към какви цели се стреми, докато наблюдава ЕС да се изправя пред многобройни кризи.

За да разберем какво се случва в главата на Путин, си заслужава да прочетем скорошните писания на външния му министър Сергей Лавров.

В дълга статия, публикувана този месец в московското списание "Россия в глобальной политике", Лавров изрича нещата с недвусмислена яснота.

Това, което Русия иска, е ни повече, ни по-малко фундаментална промяна: официално, основаващо се на договор право на позиция върху политическата архитектура и сигурност в Европа.

Докато Русия не получи това, гласи посланието, няма да има стабилност на континента. Основното изречение в статията е следното:

"В продължение на последните поне два века, всякакви опити да бъде обединена Европа без Русия и против нея, неизбежно са завършвали с тежки трагедии".

Лавров не е самостоятелен мислител, действащ независимо от прекия си ръководител - Путин.

Той е технократ и е човекът, най-дълго заемал поста външен министър в постсъветска Русия (на тази длъжност е от 2004-та насам). Лавров пее дипломатическата си песен с тон, задаван лично от руския президент.

Вярно е, че западни висши политици казват, че Лавров на четири очи е бил вбесен от внезапното решение на Путин през 2014 да анексира Крим - ход, който противоречеше на традиционните твърдения на Русия, че иска да спазва "международното право". Въпреки това, през цялото време той се придържаше към официалния сценарий.

Не е съвпадение, че статията на Лавров излезе точно, когато Русия играше с висока ставка в Сирия, а европейците се мъчеха да договорят политика за мигрантите.

Да кажем, че Путин е "превърнал в оръжие" бежанската криза, би означавало да му дадем твърде голям контрол върху събитията, защото истината е, че не точно Русия стартира тази криза.

Руският президент обаче капитализира изгодно ситуацията, която задълбочи слабостите и разделението в Европа. Също така кризата засили позициите на крайнодесните европейски движения, които Русия подкрепя.

Командващият от НАТО обаче е прав поне в едно, а именно, когато твърди, че Русия, наравно с нейното протеже Башар ал Асад, е "задълбочила" бежанската криза.

Действията на руските бомбардировачи над Сирия, особено в региона на Алепо, накараха още хиляди отчаяни семейства да поемат към турската граница.

Не бива обаче да се забравя и че денят, в който мигрантската криза за първи път се оказа в центъра на общественото внимание, не беше през 2015-та, а на 3 октомври 2013-та, когато стотици се удавиха край остров Лампедуза.

Това беше много преди Русия да започне военната си интервенция в Сирия.

Въпреки това е увлекателно да четем как Лавров се опира на европейската история, за да подкрепи твърденията си, че без съдействието на Русия континентът може да бъде изправен единствено пред хаос.

Той дава за пример Екатерина Велика (чийто външен министър някога е заявил: "Нито един топ в Европа не е стрелял без наше съгласие"), Наполеоновите войни и Кримския конфликт от 1853-1856 година. Лавров представя мащабна, параноична версия на историята, в която "западните" европейци през вековете са участвали в сговор да превръщат Русия в жертва и да я унижават.

Лавров изглежда дори прави сравнения между Путин и Петър Велики.

По негови думи, Петър Велики е разчитал на "твърди вътрешни мерки и решителна, успешна външна политика", за да направи Русия основен европейски играч "за малко повече от две десетилетия".

Той повтаря мантрите на Москва за Студената война, която не е била изгубена от Русия, а е завършила с "неблагоприятно стечение на обстоятелствата", довело до разпада на СССР.

Разширението на ЕС и НАТО, пише той, не е с цел "по-малките европейски държави" да вървят от "подчинение към свобода", а просто е "смяна на лидера". Резултатът, според него е, че сега тези страни "са неспособни да вземат каквито и да е значими решения без зелена светлина от Вашингтон или Брюксел".

В тази безумна смесица се слага знак на равенство между европейските институции и съветския тоталитаризъм.

И все пак централният елемент от тезата на Лавров е, че след 1991-ва, "трябваше да създадем нова основа за европейска сигурност", и сега е моментът това да бъде направено - ако "системните проблеми", които са изникнали между Русия и Запада бъдат преодолени.

Това не е ново руско послание, но Москва охотно го намесва в сегашния европейски дебат. Миналия месец Дмитрий Медведев ясно го показа, присъствайки на конференцията по сигурността в Мюнхен. Премиерът на Русия може и да се оказа в центъра на вниманието на медиите с речта си за "новата студена война" или опасностите от "трета глобална трагедия" - но също толкова видимо той безцеремонно призова за ревизия на "архитектурата на евроатлантическа сигурност".

Тази година е момент, в който несъмнено Русия има безпрецедентен шанс да настоява за тези си цели.

Бежанската криза заплашва основни европейски институции, референдум е надвиснал над връзката на Великобритания с Европа, френско-германският тандем е подложен на огромно напрежение, Ангела Меркел е политически отслабена, Украйна е нестабилна, популистки движения се разпространяват из континента, Балканите се сблъскват с нови напрежения, а САЩ са заети с избирателна кампания, пропита от изолационизъм.

Без съмнение Русия сама по себе си не е толкова силна, колкото би искала да бъде.

Икономиката й е в рецесия и санкциите я засягат болезнено. Но от сталинисткия готически небостъргач на министерството си в Москва, Лавров официално обяви ендшпила**.

Има много дискусии за политиката на Путин в Сирия.

Мнозина коментират, че Русия се е опитала да излезе на преден план като сила, наравно със САЩ, дори надминавайки Америка. И има известно основание за тези твърдения. Разпалвайки отново дуалистично противопоставяне САЩ-Русия, напомнящо за Студената война - или поне с претенциите за такова - Путин си прави сметката, че крайната геополитическа награда няма да дойде от Близкия Изток, а от Европа.

Именно там са реалните исторически обсесии на Русия. Реагирането на тази реалност може да се окаже следващата голяма борба за бъдещето на континента.

*Натали Нугейред е колумнист, водещ автор и коментатор по външната политика на британското издание Тhe Guardian. Преди това е работила като главен редакатор на френския Le Monde.

**Ендшпил - във военнaта терминология, това е последната фаза на една кампания.

Oще: башар ал асад  башар асад  бежанска криза  бежанци  владимир путин  военна кампания в сирия  война  германия  европа  ес  лавров  мигранти  нато  путин  русия  руска федерация  сащ  сергей лавров  сирийска война  сирия  удавяне 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

52 prqkor | 29.03.201617:46

Кога възникна ИДИЛ ? Къде е територията и? Кой купува петрола и ? Кой свали бомбардировача (руския) който бомбандираше цистерните които извозваха петрола ? Кой работи тясно с Русия ? От къде Германия взима газ ? Кой германец е директор в Газпром ?
Русия и Германия , както и големите в Евросъвеза не желаят ембаргото на негъра !
Русия и Европа с изключение на Франция са на една страна.
От къде войните на ИДИЛ се сдобиха с чисто нови джипове Тойота , с американски оръжия на тях ?
Защо на Америка и е много важно да овладее оръжейните ни заводчета които произвеждат руско оръжие , с което един малоумен рейнджър се взриви.
Няма да е удобно Идилските файтъри да държат М16 ки.
Скалчо много си заблуден , ама много или си много глупав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

51 sim4o | 28.03.201623:46

И ОЩЕ за телетата ..

"Интензивните методи са характерни за Европа – причината е относително високата гъстота на населението, скъпа земя, която се използва за земеделски култури, гоненето на максимален краен резултат за единица площ. В САЩ и Канада се използва смесен метод, при който родителските стада се отглеждат и на паша (включително на култивирани пасища), а угояването се прави с концентрат, но не в закрити помещения, а в кошари – feedlots..."

Та хубаво е да се чете-да се знае:

https://bgcattle.wordpress.com/2009/12/18/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

П.П
Айде да говорим ПО ТЕМАТА БЕ - Я МИ ВИЖТЕ И МИ КОМЕНТИРАЙТЕ постинга от преди време ..
Че то от псувни , надскачане какви сте пичове, а опонентите ви как не разбират, оот шеги и закачки не ви остава време да коментирате!

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

50 sim4o | 28.03.201623:40

.."Palma Kaktusova | 28.03.201619:00
----------------
В повечето случаи коментирам факти и събития , които съм видяла лично.
Ето ти едно твърдение:
Harry | 16.03.201610:35
А месото наистина разболява, защото също е натъпкано по американски с хормони, истинско месо от свободно пасли телета ядат само собствениците...."
---------------------
Обиколила съм цяла Северна Америка и факт- поне 95% от телетата са свободно пасящи. .. ... Редно е едно твърдение да се проверява и показва/доказва, за да не се тълкува, като евтина манипулация.
Или просто глупост. "
--------------------
1.За това КОГА БИ МОГЛО ДА СЕ ПОЛЗВА множествено число и какво придаваме на речта си,по този начин ВЕЧЕ се знае , нали?? и повече с простотии няма да има излагане! .. Много щастлив Много щастлив Много щастлив ...
"Palma Kaktusova | 28.03.2016 06:40 ...Навикът да говори за себе си в множествено число би трябвало да създава допълнително въздействие - изразител на волята на някаква значима обществена прослойка ...."


2.Айде И ЗА ТЕЛЕТАТА...
Какво, драга ми Кактусова искате да ни кажете?? Че няма американско участие в разработването и прилагането на т. нар. "индустриално фермерство"?
Ей ви да четете-любезно предоставяме .. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10806-014-9497-8


... "Over the past century, animal agriculture in the United States has transformed from a system of small, family farms to a largely industrialized model—often known as ‘industrial farm animal production’ (IFAP). This model has successfully produced a large supply of cheap meat, eggs and dairy products, but at significant costs to animal welfare, the environment, the risk of zoonotic disease, the economic and social health of rural communities, and overall food abundance. Over the past 40 years, numerous critiques of IFAP have been published, for both academic and non-academic audiences .."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

49 GETI | 28.03.201623:33

46 Palma Kaktusova | 28.03.201619:00
Гети: "..но тва явно го пропускате и по този начин заставате,от едната страна на барикадата.
според вас-правилната,нали така?! „и разделението между хората става факт“и по този начин."
Много щастлив
----------------
В повечето случаи коментирам факти и събития , които съм видяла лично.
Ето ти едно твърдение:
Harry | 16.03.201610:35

Знаете че сега ракът е епидемия, на какво мислите се дължи?

А месото наистина разболява, защото също е натъпкано по американски с хормони, истинско месо от свободно пасли телета ядат само собствениците...."
---------------------
Обиколила съм цяла Северна Америка и факт- поне 95% от телетата са свободно пасящи. Взимат ги пролетта , застраховат ги и ги пускат да пасат до есента, че дори и зимата са навън. Факт! Редно е едно твърдение да се проверява и показва/доказва, за да не се тълкува, като евтина манипулация.
Или просто глупост.

***************************
разбрах какво искате да кажете,ама пак заставате само от едната страна на барикадата.по тая Ваша логика,аз също мога да ви цитирам десетки коментари от „TheRock“ на които Вие ще гледате така„умно“,както свободно пасящите телета в Америка. Много щастлив
..и все пак…обяснете,какво означава “BGH-free”което се етикетира на шишетата с мляко в САЩ. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

48 John Smith | 28.03.201622:09

Начи, нееднократно !!!...Нееднократно,( старите форумци помнят) съм предлагал на Редакцията...не е толкова сложно, за регистрацията да се изисква и медицинско...от някой психодиспансер, с подпис, печат, сканиран в *.pdf формат и изпратен по email Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

47 Palma Kaktusova | 28.03.201621:21

Трудно схващаш, нали? Или не ти се иска? Не му е мястото тук на този ти стил , не тъси оправдание за глупостта си.
Колкото до знанието, субкултурата "очи вади"!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

46 sim4o | 28.03.201620:03

Palma Kaktusova | 28.03.201618:11

Особености на научният стил Смее се
"задължително е използване на т. нар. „авторско ние“ в 1 л. мн. ч., чрез което се постига академична обективност и безличност на изложението.... "
-------------------------
Знанието! То сляпото-окато прави!
Вече е овладяно! Пляскане

Ей сега се знае и за "авторското ние" и няма да се излагаме повече с простотии, нали??! ... Пляскане

Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

45 Palma Kaktusova | 28.03.201619:00

Гети: "..но тва явно го пропускате и по този начин заставате,от едната страна на барикадата.
според вас-правилната,нали така?! „и разделението между хората става факт“и по този начин."
Много щастлив
----------------
В повечето случаи коментирам факти и събития , които съм видяла лично.
Ето ти едно твърдение:
Harry | 16.03.201610:35

Знаете че сега ракът е епидемия, на какво мислите се дължи?

А месото наистина разболява, защото също е натъпкано по американски с хормони, истинско месо от свободно пасли телета ядат само собствениците...."
---------------------
Обиколила съм цяла Северна Америка и факт- поне 95% от телетата са свободно пасящи. Взимат ги пролетта , застраховат ги и ги пускат да пасат до есента, че дори и зимата са навън. Факт! Редно е едно твърдение да се проверява и показва/доказва, за да не се тълкува, като евтина манипулация.
Или просто глупост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

44 TheRock | 28.03.201618:32

sim4o | 28.03.201617:20
ЕПМ!!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

43 Palma Kaktusova | 28.03.201618:11

Особености на научният стил Смее се
"задължително е използване на т. нар. „авторско ние“ в 1 л. мн. ч., чрез което се постига академична обективност и безличност на изложението.... "
Хахаха, голяма "академична обективност", когато обиждаш хората с "авторско ние" . Измъкване в стил: " Да повишим качеството на родната нАука".


https://www.youtube.com/watch?v=9_Wot61j8Ac
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.