Безсмъртен полк или коктейл "Молотов" | webcafe.bg
Webcafe

Безсмъртен полк или коктейл "Молотов"

Webcafe, Маша Гесен, New Yorker,
17.05.2016, 19:34 (обновена 20.05.2016, 17:14)
молотов

Снимка: © GettyImages.com

Eдин от най-големите късметлии на 20 век - Вячеслав Молотов ще остане в историята като човека, започнал една война, но честван като нейн герой.

Снимка преди финалната мирна конференция в Постдам, Германия, на 10 август 1945-та година, с която се подписва края на Втората световна война. Вячеслав Молотов е първият прав в дясно, над Сталин

"В Деня на победата всеки внук носи портрета на своя дядо", казва руският политик Вячеслав Никонов. Това е хипербола - много хора не ходят никъде на Деня на победата и не носят каквото и да е. Истината е, че мнозинството, особено в Русия, дори няма снимки на дядовците си.

А иначе буквално - участващите в парадите по случай 9 май руснаци в различни градове носят снимки с размера на плакат на дядовците си.

Никонов направи същото по-рано този месец по време на отбелязването на 71-та годишнина от победата в онова, което за Русия е Велика отечествена война.

Само че името на дядото на Никонов е Вячеслав Молотов.

Молотов е един от най-необичайните дядовци, които може да ти завещае XX век - донякъде защото е успял да оцелее през по-голямата част от столетието.

Той е роден под името Вячеслав Скрябин през 1890, израства на село, става болшевик, оказа се от правилната страна на всяко постреволюционно разместване на пластовете и през 1930 става ръководител на кабинета на министрите на СССР. Той удържа този пост до 1941-ва, дори когато главите на висши партийци падат около него - като подписва заповеди за екзекуцията на хиляди хора.

През 1939-та Йосиф Сталин сваля от поста съветския външен министър, който е евреин - по това време етническият му произход се счита за неуместен.

Молотов поема този пост и в това си качество преговаря и подписва нацистко-съветския пакт за ненападение, в който е включен и таен протокол, отстъпващ на СССР части от Полша, прибалтийските държави и части от Румъния и Финландия - в замяна на ненамеса от СССР, която да възпрепятства инвазията на Хитлер на изток.

Пактът е подписан на 23 август 1939-та.

Седмица по-късно Хитлер нахлува в Полша. Следващата година СССР предявяват териториални претенции за земите, които получават според въпросния пакт.

Съпротива оказва единствено Финландия, която използва, освен традиционните оръжия, и стъклени бутилки, пълни с експлозивна течност. Те са наречени на новия съветски външен министър, защото всяка от тях е хвърлена с идеята да уцели него.

Така по-голямата част от света помни 1 септември 1939-та като датата, на която започва Втората световна война. Съветският съюз, и сега Русия, вместо това чества Великата отечествена война, която започва, когато Хитлер нарушава пакта и атакува СССР през юни 1941-ва.

Скоро след това Сталин се самообявява за глава на съветската държава (освен че е начело на партията) и Молотов става негов заместник.

Стремителната кариера на Молотов продължава и през войната.

Той продължава да представлява Съветския съюз по всички външнополитически въпроси, включително и в преговорите със съюзническите сили.

През 1945-та, той е номиниран за Нобелова награда за мир - или поне така твърди неговият внук.

Дори когато съпругата му - бабата на Никонов, Полина Жемчужина - е арестувана при антисемитските чистки на Сталин през 1949-та, кариерата на Молотов продължава. Той губи високите си постове едва в края на 50-те и началото на 60-те години, когато неуспешно и многократно се опитва да измести Никита Хрушчов.

Към този момент терорът на Сталин вече е приключил и вече възрастният бивш държавник е оставен да изживее последните си дни в привилегировано изгнание.

Молотов доживява до 96-годишна възраст. Внукът му е на 30 години, когато старецът умира.

Никонов наследява усета на дядо си да се оказва на правилното място в правилното време - в политически смисъл.

Той е комсомолски активист през 70-те години, млад лидер на комунистическата партия през 80-те, после член на администрацията на Михаил Горбачов, Борис Елцин и Владимир Путин.

Никонов говори пламенно в полза на Перестройката при първия, прилага демократични реформи при втория и става глас на традиционалистите и антизападните нагласи при третия.

А иначе Перестройката тепърва започва, когато умира Молотов, и само няколко години по-късно прибалтийските държави държат сметка на Москва.

По онова време протоколите, разделящи Европа между Сталин и Хитлер, все още са пазени в тайна: в официалната историография, пактът за ненападение се определя само като ход, печелещ на СССР време да се подготви за войната. Комисия към Централния комитет на КПСС, набързо свикана през 1989-та, не успява да открие оригиналните документи.

Фактите обаче излизат на бял свят и са публично признати, а името на Молотов започва да се свързва с пакта при всяко упоменаване на договора, дал начало на войната, както и с "коктейла", а движението за независимост на прибалтийските държави затвърждава историята на борбата си за свобода: тези страни са първите, които се отделят от СССР.

След разпада на Съветския съюз, който отнася със себе си и агресивните си военни паради, Русия прекарва 90-те години, опитвайки се да прецени как да запомни и чества войната.

Това е десетилетието, когато оцелелите ветерани, повечето от които са родени през 20-те години на XX век, измират масово.

През 1999-та, на вълната на възраждащия се патриотизъм - и донякъде в отговор на кампанията на НАТО за бомбардировки в Косово - Русия решава да възстанови официалния тържествен годишен парад на Деня на победата, провеждан на 9 май, деня на края на Великата отечествена война.

През 2012-та група журналисти в сибирския град Томск, работещи за TV2 - вероятно последния останал независим телевизионен канал в Русия по онова време, измислиха идеята за нещо, което нарекоха "Безсмъртния полк".

Те приканиха хората да излизат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната - независимо дали са загинали в нея или не.

Това беше замислено като хуманизираща идея на две нива: да предаде част от честванията на обикновените хора, а не на военните или висшите бюрократи, и да позволи на населението да сподели семейни спомени в отсъствие на самите членове на семействата.

Идеята се оказа невероятно популярна, и през следващата година бе възприета в цяла Русия.

След още година, TV2 спря да бъде последният независим телевизионен канал: той изгуби лиценза си за ефирно излъчване.

Идеята за "Безсмъртния полк" също бе иззета - от Единния граждански фронт, организация, основана от Путин.

През 2015-та "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва. Тази година той бе организиран по начина, по който се прави при официални паради, с идентично отпечатани плакати и квоти, отпуснати на училища, за да предоставят определен брой имена, лица и хора, които да ги носят.

И тази година Вячеслав Никонов участва в марша със портрета на дядо си.

На следващия ден той обясни пред московски таблоид: "Всеки внук носи портрет на дядо си на Деня на победата, особено ако приносът му за победата е очевиден. Аз обичам своя дядо."

Тази ирония на историята най-вероятно е поредният принос към богатата традиция да се приписват заслуги за края на една война именно на онези, които са отговорни за началото й.

Oще: вячеслав молотов  вячислав молотов  диктатура  йозеф сталин  коктейл молотов  комунизъм  ссср  сталин  тоталитарен строй  управление 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

74 bastard | 27.05.201600:01

Аз ви благодаря, че така откровено се разголихте, уважаеми Гети.

На вас хем ви се харесва управлението на Комунистическата партия с неговата уравниловка, хем смятате, че няма проблем да има супер-богати милиардери и умиращи от глад бедняци.

На вас хем ви се харесва, че държавата преди 1989 е създала хиляди държавни заводи – и искате пак така да бъде, хем пък ви се ще тия заводи, поне част от тях, всъщност някак си да не бъдат държавни, ами да си бъдат частни и да няма пълна национализация.

На вас хем ви се харесва стандарта на живот, достигнат чрез държавната планова икономика, хем пък ви се ще да има пазарна икономика. Смее се

И тъй нататък и прочие, все в тоя дух, уважаеми Гети – за което ви поздравявам. Вие изобщо не сте никакъв въртогъз - праволинеен сте като мьобиусов лист. Много щастлив Намига Всъщност да питам – да не би случайно да вземате някакви силни лекарства?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

73 SamVaims | 26.05.201621:37

Не че искам да се меся в спора между вас двамата, обаче имам един въпрос към Гети.
Гети, ти как си представяш, че се добива златото? Надявам се не считаш, че като пуснеш 60 ентусиасти с кирки в тунела ще ти добият злато достатъчно да храни България десетилетия наред. Искам да кажа, че трябва да имаш на първо място необходимото "ноу-хау", на второ място трябва да имаш технологията /В онзи филм на Нешинал Джиографик за златодобива инжектираха течен експлозив в предварително пробити дупки в скалата, в предварително укрепени срещу срутване тунели на доста сериозна дълбочина/.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

72 GETI | 26.05.201619:22

66 bastard | 25.05.201615:00
Тъй като България е член на икономическата общност ЕС, тя трябва първо да я напусне, за да започне национализация и централно планиране. За Русия обаче няма такова изискване - Русия може да въведе тая система когато си пожелае, буквално дори и днес, 25-ти май 2016. И въпросът е - защо не го прави, след като човека, от който единствено зависят решенията, управлява вече цели 16 години?
============================
69 bastard | 25.05.201623:47
Аз твърдя, че за да се върне онова прекрасно време отпреди 1989 г България трябва да извърши няколко неща, а именно - немедленно да излезе от ЕС и НАТО и също немедленно да проведе национализация и да въведе централно планиране. И питам защо Русия не го прави вече, след като не и се налага да излиза от ЕС и НАТО.
============================
70 GETI | 26.05.201611:21
национализация или поне държавата да бъде мажоритарен собственик в добивните предприятия,може и ИМА при пазарна икономика.
след 2000г до сега Русия върнала 256 залежи на полезни изкопаеми под руска юрисдикция (под чужда останаха само 3),национализира 65% от нефтената промишленост и 95% от газовата.увеличи брутния вътрешен продукт 12 пъти (по ниво на брутния вътрешен продукт Русия се издигна от 36-то на 6-то място в света),увеличи златно-валутните резерви 48 пъти.
============================
71 bastard | 26.05.201614:15
И давате за пример Русия. Защо? Русия в момента е капиталистическа държава.
***************************
Шокиран
когато,Въртигъз не можеш да докажеш,нито едно свое твърдение,или си нямаш понятие от нещо,нужно ли е да се правиш на малоумен?!
правиш го за ВТОРИ път!
осра се със златото,стандарт на България,национализация,сега тръгна към "руските супер-милиардери и... американските милиардери"
прякорът "Въртигъз" много ти ходи,носи го със здраве!
Много щастлив
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

71 bastard | 26.05.201614:15

"второ твърдеше,че жизненият стандарт бил нисък, когато сме добивали ние от находищата си-твърдението НЕВЯРНО"

Посипвам си главата с пепел, уважаеми Гети - аз, за разлика от мнозина, винаги си признавам грешките.

Всъщност, България никога не е имало толкова висок стандарт на живот, както преди 1989 г - в това сте абсолютно, напълно, на над 100% прав, уважаеми Гети.

Този стандарт трябва да се върне задължително.

Как да го върнем? Ами първо да видим какво сме имали преди 1989 г. Имали сме следното - пълна национализация на абсолютно всички производства - всички заводи и заводчета, всички фабрики и фабрички, всички цехове и цехчета - всички, Гети, не само тук-там. Тук-там, на 50 процента това, на 70 процента онова, пък другото национализирано на 20 процента - не върши работи. Преди 1989 нямаше 20 процента национализация на тия заводи, пък 60 процента на ония - всичко беше национализирано. И затова имахме толкова висок стандарт, Гети. Вие сега искате да национализираме тук-таме по нещичко, от онова 20-30 процента, от другото 60-70.... Не става така.

И давате за пример Русия. Защо? Русия в момента е капиталистическа държава. Затова стандарта и на живот главоломно пада. Буквално вчера нали видяхте - песионерите в Крим питаха Медведев как да живеят с 8 хиляди рубли пенсия на месец. В момента 72 рубли са 1 евро - 8000 рубли са 111 евро или около 220 лева. Вие на това ли казвате успех? Това ли постигнаха руснаците, които не били съсипани от плана Ран-Ът за разлика от България? Голям успех за руснаците, браво - ще си отживеят с подобни пенсии, особено на руските цени, които са от 1,5 до 3 пъти по-високи от българските (за различни градове).

Русия също трява да се отърси от вредното си настояще и да тръгне смело към бъдещето, като се върне в миналото. Няма друг начин. Вие да не мислите, че руските супер-милиардери като Вакселберг, Ротенберг, Абрамович и т.н. (повечето са все евреи - защо ли Намига ) са изкарали милиардите си долари с пот на челото, за разлика от американските милиардери, които са експлоатирали американския пролетариат? Така ли си ги представяте нещата, уважаеми Гети? Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

70 GETI | 26.05.201611:21

Аз твърдя, че за да се върне онова прекрасно време отпреди 1989 г България трябва да извърши няколко неща, а именно - немедленно да излезе от ЕС и НАТО и също немедленно да проведе национализация и да въведе централно планиране. И питам защо Русия не го прави вече, след като не и се налага да излиза от ЕС и НАТО.
****************************
първо твърдеше,че България не е разработвала находищата си-твърдението НЕВЯРНО
второ твърдеше,че жизненият стандарт бил нисък, когато сме добивали ние от находищата си-твърдението НЕВЯРНО
а сега твърдиш,че към собствен добив,трябва да има национализация с централно-планова икономика и излизане от ЕС и НАТО, ми отново- твърдението е НЕВЯРНО
национализация или поне държавата да бъде мажоритарен собственик в добивните предприятия,може и ИМА при пазарна икономика.

след 2000г до сега Русия върнала 256 залежи на полезни изкопаеми под руска юрисдикция (под чужда останаха само 3),национализира 65% от нефтената промишленост и 95% от газовата.увеличи брутния вътрешен продукт 12 пъти (по ниво на брутния вътрешен продукт Русия се издигна от 36-то на 6-то място в света),увеличи златно-валутните резерви 48 пъти.
Унгария, национализира половината си банки.
Франция, Германия, предвиждат в своето законодателство национализация в интерес на обществото. В Германия национализацията се регламентира в Art 15.
В конституцията на Германия пише:
"Земята и под земята, полезни изкопаеми и средства за
производство, могат да бъдат национализирани чрез закон,
който да регулира начина и мащаба на обезщетението, като
трансформира собствеността в обществена собственост или
някаква друга форма на обществено стопанисване..."
нима Германия не е европейска и демократична страна?тогава защо в конституциите на федерациите Рейнланд-Пфалц и Нордърхайн се казва, че частни предприемачи, които имат статут на монопол, трябва да бъдат национализирани? в конституцията на Саарланд по закон нямат право ключови индустрии да са частни!
2012 година аржентинският сенат гласува за национализация на 51% от най-големия в Аржентина нефтен концерн YPF (дъщерна фирма на испанския Repsol-концерн). Аржентина има завиден прираст на икономиката си, за последните години.
2013 Боливия национализира аерогарите,национализира и телекомуникационните концерни и нефта.
============================
отворен Въртигъз!
правиш ли си сметка,че до сега, каквото си твърдял,то е било НЕВЯРНО
глупчо
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

69 bastard | 25.05.201623:47

Гети, не знам как точно да ви го кажа. Вие през цялото време чукате на отворена врата, но оставям с впечатлението, че сте само по приказките, а не по действията.

Аз твърдя, че за да се върне онова прекрасно време отпреди 1989 г България трябва да извърши няколко неща, а именно - немедленно да излезе от ЕС и НАТО и също немедленно да проведе национализация и да въведе централно планиране. И питам защо Русия не го прави вече, след като не и се налага да излиза от ЕС и НАТО.

На което вие ми казвате, че преди 1989 сме добивали уран и злато, пък сега не можем. Ами нали за да можем пак - именно заради това - аз казвам веднага да се насочим в указания горе курс, уважаеми Гети. Вие май само да думи искате да се върне онова златно време, а като стане дума за практическо изпълнение май... нещо... хъката-мъката, а, Гети? Намига

Я кажете - вие лично какво практически направихте, за да приближите България към връщането на онова време с високия жизнен стандарт (26 място ли беше?), с многото добито злато и уран и пр.? Аз например подкрепих подписката на Атака миналата година за иницииране на референдум за излизане от НАТО и накарах и още един човек да се подпише. Вие поне това направихте ли, Гети - или сте само по приказките? С приказки няма да стане обаче - дела се искат тука. И като излезем от ЕС и НАТО - вие ще подкрепите ли веднага да започне пъвлна национализация и въвеждане на централно-планова икономика - я кажете тука черно на бяло - ДА, ще подкрепите (излизане от ЕС и НАТО, национализация и централно планиране) или НЕ - няма да подкрепите?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

68 GETI | 25.05.201622:28

отворен Въртигъз,къде си?
не си отивай точно сега!
още не ми е ясно,КАК преди си добивахме природните ресурси сами,а кът пристигнаха американците,нещо стана и не добиваме.
КАК в период от 1945 г. до 1989 г. мръсните,гадни комунисти построиха близо 2400 завода, фабрики и др. производствени предприятия, свързани с промишлеността и селското стопанство.
..и кът дойде бай американ с един голЕм план,на същите гадни мръсни комунисти,нещо им стана и почнаха да рушат,затриват и продават на безценица всичко от тях построено-без всякаква логика?!
кажи едно нещо,което американец е построил,инвестирал на българска земя.
посочи една положителна причина,с която да заобичаме новите колониални партьори.
Въртигъз,къде си?
защо всичко това се случва в моята родина,защо?
защо, питам защо..отговори ми защо?! сега ти Въртигъз ще ни обясниш защо, " Въпросът е - защо?“
ПОМООООООЩ muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

67 GETI | 25.05.201619:22

абе тъпанар,за каква „икономическа база…централно-планирана икономика…икономическа система, нарастване на жизнения стандарт“ т.н. ми говориш след,като дори не ни позволяват да добиваме собствените си природни ресурси.
преди сме добивали и сме имали икономика,сега друг добива-няма икономика.
докога ще се правиш на малоумен?!

ЗАЩО след,като преди сме добивали злато, уран, германий, сребро, платина, мед…сега не може.
защо, питам защо..отговори ми защо?! сега ти Въртигъз ще ни обясниш защо, " Въпросът е - защо?“
ПОМООООООЩ muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

66 bastard | 25.05.201615:00

Виждате ли как се обърквате, уважаеми Гети. Намига

Аз няма да гледам статистиката, но съм сигурен, че производството в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век е нараснало минимум с мнайсет процента в сравнение с времето "dark ages" отпреди 1944 г и сигурно земеделската продукция е нараснала поне с мнайсет процента на мнайста степен пак за същия период спрямо същия период.

Нали вече ви казах няколко пъти - периода 1944-1989 очеизвадно е "доброто време", което мнозина искат да се върне. И трябва да ви декларирам, че аз най-най-искрено желая същото. То няма как да проверите, освен да се осланяте на думата ми, но, наистина, пак ще повторя с най-голяма искреност - най-голямат ми мечта е връщането на това време.

Също така вече разисквахме въпроса, че това време е невъзможно без своята икономическа база, която се състои в национализация на земите и производствата и централно-планирана икономика. Без връщане към тая икономическа система очеизвадно няма как да се върнем към изключително високите темпове на производство и на нарастване на жизнения стандарт от времето преди 1989, за което и вие сте писал.

И така единственият въпрос е - как най-бързо да се върне тази система. Тъй като България е член на икономическата общност ЕС, тя трябва първо да я напусне, за да започне национализация и централно планиране. За Русия обаче няма такова изискване - Русия може да въведе тая система когато си пожелае, буквално дори и днес, 25-ти май 2016. И въпросът е - защо не го прави, след като човека, от който единствено зависят решенията, управлява вече цели 16 години?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

65 GETI | 25.05.201612:04

а сега Въртигъз,аз ще питам.
на колко милиарда се оценяват основните производствени фондове от 1944 до сега,какъв процент от тях са създадени в периода 1944 - 1989.?

колко пъти е нараснала промишлената продукция на България за 26г. от 1944 до 1970 г. ?

колко пъти е нараснала промишлената продукция на България за 26г. от 1990 до 2016г.?

до 1990г.в световните класации попадахме в графата „индустриална страна”,къде попадаме сега?

защо 80 % от хранителните продукти сега в традиционно аграрна страна България,са внос от чужбина?

защо сме добивали природните си ресурси,а сега ги добива друг?

защо сме бедни, защо всички крупни престъпления в България остават безнаказани?

защо гоним латиноамериканските мащаби на социално разслоение?

защо сме страната с най-много луксозни коли на глава от населението, а пенсионерите ни ровят по кофите?

защо,защо,защо Въртигъз,питам защо..отговори ми защо?! " Въпросът е - защо? "

ПОМООООООЩ muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.