Webcafe

Аферата SNC-Lavalin, която може да коства главата на Джъстин Трюдо

Webcafe
28.02.2019, 13:55 (обновена 02.03.2019, 17:37)
Джъстин Трюдо

Снимка: © Getty images

Оказвал ли е натиск канадският премиер на правосъдния си министър да спре разследване срещу компанията?

Облаците около главата на канадския премиер Джъстин Трюдо се сгъстяват, а от опозицията настояват за оставката му. Причината за това е скандалът с инженерната компания SNC-Lavalin, който вече почти месец разтърсва политиката в страната.

Нова сила на скандала дадоха показанията на бившата правосъдна министърка и бивш главен прокурор на Канада от либералното правителство на Трюдо - Джоди Уилсън-Рейбоулд - пред парламентарната комисия по правосъдие.

Пред депутатите от комисията тя заяви, че върху нея е бил оказван натиск от редица членове на кабинета и други високопоставени служители да не води дело срещу компанията. Нещо повече - сред тях е бил и самият Трюдо, който, по думите й, е изтъкнал, че ако компанията пострада, много хора ще загубят работните си места, заявявайки молбата си тя "да помогне" за разрешаването на проблема.

"В продължение на 4 месеца, от септември до декември 2018 г., бях подложена на постоянен натиск от представители на правителството, които се опитваха да се намесят по политически причини в начина, по който си върша работата като главен прокурор на Канада", каза Джоди Уилсън-Рейболд, която беше повикана пред парламентарната комисия по правосъдие, за да даде обяснения по случая.

Самият скандал избухна на 7 февруари, когато местният вестник Globe and Mail публикува разследване, според което Джъстин Трюдо и екипът му са оказвали политически натиск върху правосъдния министър да предотврати съдебно преследване срещу компанията.

Обвиненията срещу SNC-Lavalin датират от 19 февруари 2015 г. Тогава компанията е обвинена, че между 2001 и 2011 г. е раздала подкупи в размер на 48 милиона канадски долара на висши представители на либийските власти по времето на Муамар Кадафи.

SNC-Lavalin обявиха разследването срещу тях като неоснователно и прехвърлиха възможната вина върху бивши служители, които отдавна са напуснали компанията. Евентуална присъда по такива обвинения обаче би довела обаче до забрана за компанията да участва в търгове за обществени поръчки към канадското правителство - нещо, от което идват и основните доходи на компанията.

През октомври същата година партията на Трюдо идва на власт, а Джоди Уилсън-Рейбоулд е назначена да изпълнява длъжността на правосъден министър и главен прокурор на страната - обединена длъжност, която за пръв път се използва тогава в Канада.

През март 2018-а либералите прокарват поправка в Наказателния кодекс, позволяваща сключването на сделки между прокурори и корпорации, срещу които има повдигнати обвинения, с цел избягването на наказателни производства за сметка на обезщетения - поправка, за която SNC-Lavalin пръска значителни средства, лобирайки пред политици.

Въпреки приетите промени в Наказателния кодекс обаче от прокуратурата на страната отказват да предприемат действия към уреждане на делото срещу инженерната компания при закрити врати (въпреки активните действия на SNC-Lavalin в тази посока).

Именно тогава започва и натискът спрямо Уилсън-Рейбоулд за прекратяване на делото. В качеството си на главен прокурор тя има властта да пренебрегне решението на прокурорите по делото и да нареди уреждането на сделка с компанията. Точно за такъв развой на събитията тя бива притискана от Трюдо и редица висши държавни служители.

В показанията си пред правосъдната комисия в канадския парламент от сряда тя заяви, че общо 11 души, включително самият Трюдо, са се опитали да й се намесят в работата и че дори са й били отправени прикрити заплахи.

"От септември до декември 2018 г. върху мен бе оказван постоянен натиск от страна на няколко души в правителството да се намеся политически...  и по недопустим начин, за да се стигне до извънсъдебно споразумение с Ес Ен Се-Лавален", каза бившият главен прокурор на страната.

Тя посочва, че са й били отправяни "прикрити заплахи" и е била предупреждавана да внимава "да не влезе в сблъсък с министър-председателя" по този въпрос. Тя обаче отказва да се съобрази с исканията на премиера и четири месеца по-късно тя беше внезапно понижена до поста министър, отговарящ за ветераните - ход, който тя видя като пряко следствие от неподчинението си. Към днешна дата вече е подала оставката си от поста.

Показанията на Джоди Уилсън-Рейболд дадоха шанс на опозицията да атакува правителството. Лидерът на консерваторите в парламента Андрю Шийр призова Трюдо да подаде оставка, тъй като вече "не притежава моралното право" да води страната си.

"Показанията, които канадците току-що чуха от бившия главен прокурор Джоди Уилсън-Рейболд, разказват историята на министър-председателя, който е загубил моралния си авторитет. Министър-председател, който позволява на партийните си политически мотиви да отхвърлят задължението му да поддържа върховенството на закона. Министър-председател, който не знае къде приключва Либералната партия и къде започва правителството на Канада. И министър-председател, който е позволил системна култура на корупция да се утвърди в кабинета му и сред най-висшите обществените служби", се казва в позицията на Шийр.

Джъстин Трюдо оспори казаното от Уилсън-Рейболд и отхвърли исканията на опозицията за оставката му.

"Твърдо поддържам, както и аз от самото начало, че аз и моите служители винаги сме действали по професионален и уместен начин. Ето защо напълно не съм съгласен с (Уилсън-Рейболд) тълкуване на събитията. Все още не съм имал възможност да прегледам цялото й свидетелство. Ще го направя, преди да взема по-нататъшно решение", каза Трюдо на пресконференция и допълни, че няма никакво намерение да подава оставка.

Все пак това е най-големият скандал за правителството на либералите досега. В края на годината в страната са насрочени парламентарни избори, които на които Джъстин Трюдо ще се опита да спечели нов мандат като премиер. Поне към момента обаче тази задача изглежда все по-трудна.

Oще: snc-lavalin  джоди уилсън-рейбоулд  джъстин трюдо  злоупотреба с власт  канада  компания  политически натиск  правосъдие 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 01.03.201919:45

Бе една анализаторска каза по телевизора:

Да внимават колко навътре искат да се наврат в таз афера, щото от много по-отдавна от споменатата дата га са се фърляли кинти за курви дет' да обслужват синът на Кадафито и се е бъркало в буркана с бисквити SNC-Lavalin и от консерватори и от либерали. И да не стане някой сакатлък после да фръкнат няколко генерации политици и партии с давност 30-35 години назад.
   

оценка

+0 -0