Webcafe

Загубата на илюзиите колко прекрасно работно място е Google

Webcafe, по Vox
09.06.2019, 16:10 (обновена 12.06.2019, 13:46)
google

Снимка: © iStock

Нещата в технологичния гигант далеч не са толкова розови

Служителка, която участва активно в организацията на глобалния протест на работниците в Google миналата година, обяви, че напуска технологичния гигант. Причината? Мениджърите й не просто не одобряват нейния активизъм, но и я наказват заради него.

Клеър Стейпълтън пише писмо, в което споделя с колегите си случващото се.

Там тя обяснява, че прави избора да напусне, след като ръководителите на моя отдел я белязват със своеобразна "алена буква".

Клеймото й пречи да си върши работата или да си намери друга. Ако остане, Клеър се опасява, че ще се сблъска с още публични критики, отхвърляне и стрес.

Стейпълтън е маркетингов мениджър в YouTube, който Google притежава. Тя е един от седем служители на технологичната компания, които организират огромен протест, наречен Google Walkout for Real Change. Демонстрацията накара 20 000 служители на Google и подизпълнители в 50 града да не дойдат на работа на 1 ноември 2018 г., за да се противопоставят на начина, по който компанията реагира на обвинения в сексуален тормоз.

Протестиращите подготвят и списък с искания към мениджърите, чрез които да се справят с това, което недоволните определят като "неистов сексизъм и расизъм" в компанията. Изпълнителният директор Сундар Пичай се съгласява да въведе някои промени в политиките и да подобри заплащането и социалните придобивки за служителите на договор. Те обаче настояват за повече.

От протеста насам Стейпълтън и други служители на Google казват, че преките им ръководители започват да си отмъщават, че въобще някой е проговорил за проблемите.

Клеър казва, че е понижена и заставена да си вземе отпуск по здравословни причини, въпреки че не е болна. Мередит Уитакър, изследовател на изкуствения интелект, разказва, че е прехвърлена в друг проект и е инструктирана да прекрати известното си изследване на етиката в ИИ.

Двете жени описват изживяното в имейл до колегите си през април, който след това е бил споделен с журналисти от Wired и публикуван.

Мениджърът на Стейпълтън започва да я игнорира, работата й е дадена на други хора и е заставена да излезе в отпуск и всичко това след 12 години работа за Google. Едва след като наема адвокат, мениджърите започват разследване около понижението й, поне на хартия. Клеър е възстановена на поста, но средата остава крайно враждебна и тя обмисля да напусне.

Е, денят на напускането наистина настъпва.

Прощалното писмо на Стейпълтън перфектно отразява по-общата морална криза, случваща се в Google и Силициевата долина като цяло, както и нарастващата загуба на илюзии от индустрия, която някога е била въплъщение на надеждата и идеализма.

Служителите казват, че компанията преминава през голяма промяна в културата през последните две години. В есето си Стейпълтън описва колко се е гордяла, че е започнала работа в основния офис на Google в Силициевата долина през 2007 г. Тя казва, че помни как е гледала игри на народна топка от служители и има топли спомени от пиене на бира, докато е слушала "във възторг" съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин по време на ежеседмичните им петъчни срещи със служителите.

Историята на Google, лидерите, обещанията на фирмата - всичко това я вдъхновява и изпълва с усещане за смисъл и привилегия заради шанса да бъде част от екипа. Нещата се променят през 2017 г., разказва Клеър. Тогава тя работи за YouTube в Ню Йорк и току-що се е върнала от отпуск по майчинство.

Светът е променен драстично.

Мащабите на решенията са други, особено в YouTube. Google винаги са били изправени пред противоречиви ситуации и вътрешни дебати, но "трудните неща" са се засилили, и начинът, по който лидерите реагират на тях, изведнъж изглежда различен, по-затворен и изолиран, по-малко удовлетворителен.

Тя не е единствената, която усеща промяна.

Хиляди технологични служители в Google наскоро дискутират дали компанията е изгубила моралния си компас" в корпоративния си стремеж да обогатява акционерите.

През април 2018 г. повече от 3000 служители на Google протестираха срещу военния договор на компанията с Пентагона, известен като Project Maven. Той включва технологии за анализ на видеозаписи от дронове, чрез които потенциално биха могли да се идентифицират и ликвидират хора-мишени.

Около дузина инженери подават оставки, защото възприемат като неетична употребата на изкуствен интелект.

С това принуждават Google да оставят договора да изтече през юни 2018 г. и карат мениджърите да обещаят, че никога няма да използват ИИ технологии за причиняване на вреди на други или причиняване на страдание на хора.

Няколко месеца по-късно, разследване на Intercept разкрива, че Google тайно работят върху друг спорен проект: цензурирана търсачка за китайските власти в Пекин.

Разработваната търсачка, известна като Project Dragonfly, е проектирана да скрива резултати от търсене, които китайското авторитарно правителство иска да потисне, от рода на информация за демокрацията, свободата на словото, мирните протести и правата на човека, съобщава Intercept.

Новата търсачка също така е било планирано да следи местоположението на потребителите и да споделя личната им история на търсене с китайски партньор, който да има "едностранен достъп" до данните. Това включва достъп до телефонния номер на потребителя, според меморандум за служители, придобит през септември 2018 г. от Intercept.

След като изтече вестта за Dragonfly, повече от 1400 служители на Google се подписват под открито писмо, изискващо по-голяма прозрачност и отговорност за потенциалния ефект от проекта върху правата на човека.

Скандалът се твърди, че е предизвикал оставки в знак на протест от поне петима служители на Google.

Мениджърите на Google първоначално защитават проекта Dragonfly и се опитват да омаловажат опасенията. Те казват, че проектът е бил само експеримент и че няма подписан договор с Пекин.

После компанията планира да се състезава за друг договор на Пентагона, известен като JEDI, включващ изграждане на облачна инфраструктура за съхранение на военни данни. Има доста малко публично известни подробности какво друго би включвал проектът на стойност $10 млрд.

Едно обаче е ясно: проектът щеше да предвижда и употреба на изкуствен интелект, за да стане американската армия доста по-смъртоносна.

В началото на октомври, след нарастващ вътрешен натиск, Google оповести, че няма да кандидатства за проекта.

В края на същия месец служителите научават още неприятни новини: компанията тайно е раздавала компенсации за уволнение на стойност милиони долари на мениджъри, обвинени в сексуален тормоз.

Сред тях е и компенсация от $90 млн. през 2014 за Анди Рубин, създателят на Android телефона, който се твърди, че е заставил подчинена служителка да му прави орален секс, както съобщава разследване на New York Times. Рубин отрича, въпреки че разследване на Google е счело обвинението за правдоподобно.

След напускането му Google дори инвестират в неговото следващо бизнес-начинание.

Това прелива чашата за някои служители, сред които е и Стейпълтън. Шепа от тях организирали глобалния протест през ноември.

Те чакат ръководството и лидерите да решат тези проблеми, но стигат до извода, че никой няма да го направи вместо тях. Затова застават обединени и се обявяват в защита едни други. Есето им е публикувано в сутринта на протеста в New York Magazine. "Настояваме за край на сексуалния тормоз, дискриминацията и системния расизъм, който подхранва тази деструктивна култура", пишат още недоволните.

На 1 ноември 2018 г. точно в 11:10 ч. местно време в часови зони по цял свят около 20 000 служители на Google и подизпълнители в 50 града не са на работните си места в координиран протест. Протестът започва в офисите на Google в Токио, после преминава в Сингапур, след което се разпространява из Европа и по Източния бряг на САЩ.

Протестите са масово отразени по цял свят. Като част от протеста, организаторите отправят пет специфични искания към мениджърите на компанията, сред които са премахване на задължителния арбитраж за служителите и подизпълнителите. Седмица по-късно Пичай се съгласява да направи някои промени.

Организаторите на протеста казват, че са били наказани за дейността си. Някои служители на Google и сега заявяват, че плащат цената за това, че са проговорили.

Уитакър и Стейпълтън, които помагат в организацията на протеста, казват, че компанията се опитва да им запуши устата като им отнема заетостта. Ето какво разказва Уитакър, споделено в имейл с колеги през април тази година:

"Точно след като Google оповестиха, че ще разтурят съвета си по етика на ИИ, бях информирана, че моите задължения драстично се променят. Казано ми беше, че за да остана в компанията, трябва да изоставя работата си върху етиката на ИИ и института AI Now, на който съм съосновател, и който извършва усърдна и призната в световен план работа по тези въпроси. Работила съм по въпросите на ИИ етиката и тенденциозността на ИИ от години, и съм един от хората, които са спомогнали за оформянето на идеите по тази проблематика. Също така съм поемала рискове, за да се стремя към по-етична дейност на Google, дори когато това е не толкова финансово изгодно или удобно."

Говорител на Google отрича обвиненията на двете жени.

Той казва: "Забраняваме възмездията на работното място и разследваме всички обвинения. Служители и екипи редовно получават нови задачи или биват реорганизирани, за да се отговори на еволюиращите потребности на бизнеса". Не може да се говори за възмездие в този случай, категоричен е говорителят.

По-късно Уитакър и Стейпълтън се срещат с други свои колеги, за да проверят дали някой е претърпял наказания или възмездие за това, че е проговорил. Някои от тези колеги в крайна сметка публикуваха също своите истории в Medium.

Стейпълтън заявява, че последните няколко месеца са били изключително стресиращи и объркващ", докато мениджъри се опитват да дискредитират нейната история. Затова тя решава да напусне. Клеър очаква още едно дете наесен и казва, че животът е твърде кратък, за да се примирява с такъв тормоз.

Тя обаче насърчава колегите си да продължават да държат Google отговорни.

"Моята най-голяма надежда при напускането ми е, че хората ще продължават да говорят открито и да разговарят помежду си, да се защитават взаимно и да се борят за нещата, които са правилни, и ще продължават да изграждат обща колективна позиция", пише тя.

"Надявам се лидерите да се вслушат. Защото ако те не ни поведат в правилната посока, ние ще го сторим."

Oще: google  сексуален тормоз  силициева долина  технологии  технологична компания 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.