Какво е да живееш в добре управлявана държава? | webcafe.bg
Webcafe

Какво е да живееш в добре управлявана държава?

Webcafe, по Би Би Си
12.01.2018, 19:13 (обновена 16.01.2018, 13:37)
Дания

Снимка: © Getty Images

Социалната система в Дания разчита на доверието, а не на документацията. Когато датчаните са болни и не могат да посещават университет или да отидат на работа, достатъчно е просто да се обадят и да информират работодателя.

От Канада до Ботсвана, шест държави редовно са на водещи позиции заради прогресивната си социална политика, доверието в правителството и ефективната съдебна система.

Но какво прави една държава добре управлявана? От свеждането на корупцията до минимум до налагане на образователни и медицински инициативи, правителствата по света използват различни политики, за да постигнат добре функциониращо общество.

За да се измери ефективността на тези политики, съществуват индекси като Индекса за върховенството на закона на "Световен проект за справедливост", Индекса за управление и Индекса за социален прогрес на Световната банка. Те обобщават публично достъпни статистики и класират държавите на база представянето им в различни категории.

Въпреки че всеки индекс се различава, определени модели проличават и в трите индекса, а едни и същи държави редовно са начело заради прогресивните си социални политики, доверие в правителството и ефективна съдебна система.

Кои са факторите, които оказват най-голямо влияние върху ежедневието на хората в тези държави?

Дания

Въпреки че всички северни държави се класират стабилно във всеки от индексите, Дания с малко изпреварва съседите си и с много - останалата част от света. Тя има перфектни резултати за "Базови човешки потребности" в Индекса за социален прогрес за 2017-а, който включва удовлетворяване на хранителните и медицинските нужди на гражданите в страната и им осигурява достъп до базови познания и комуникация.

Тези социални придобивки са достъпни не само за родените в страната жители. Цялостната здравна и социална система е добре развита и достъпна за всеки, живеещ в Дания, а като студент можеш да получаваш финансово подпомагане и безплатни курсове по датски език.

Социалната система разчита на доверието, а не на документацията. Когато датчаните са болни и не могат да посещават университет или да отидат на работа, достатъчно е просто да се обадят и да информират работодателя. В Германия например служителите и студентите трябва да представят официален болничен от лекаря.

И двете държави са добре организирани, когато става дума за политика и управление, но германците предпочитат всичко да е на хартия, изрядно и подпечатано, докато датчаните в почти всяка ситуация се отнасят един към друг по-скоро като приятели.

Животът в Дания е сравнително скъп в сравнение с други европейски държави и страната е с най-високи колективни данъци в ЕС, но ползите надминават разходите и жителите на страната са дружелюбни и приветливи.

Датчаните вярват в идеята за hygge - думата, приблизително означаваща комфорт, споделен между приятели. Организирането на киновечер или вечерно парти, на което да поканите приятели датчани, е перфектен начин да се слеете с датската култура. Датчаните обичат да говорят, да се социализират и просто да седят заедно, да се радват на светлината на свещи, добрата храна и интересните разговори.

Нова Зеландия

Австралия и Нова Зеландия са почти наравно в тези индекси, но Нова Зеландия е малко по-добра като обща политическа стабилност, базови права и липса на насилие/тероризъм.

Това е първата държава в света, която дава на жените правото да гласуват през 1893-а. Група хора са носили петиция от единия край на острова до другия като са събирали подписи, докато не се е получил гигантски свитък. Този свитък може да бъде видян сега в Националния музей на Нова Зеландия.

Страната има щедра политика, която подкрепя самотни родители, студенти и стари хора. Знаете ли израза "Можете да съдите за една цивилизация по начина, по който тя се грижи за старците си"? Когато гражданин на Нова Зеландия се пенсионира на 65 години, той автоматично започва да получава добра държавна пенсия, независимо от произхода си или от това колко пари е спечелил или наследил. Кога е пристигнал в страната също няма значение.

Канада

И САЩ, и Канада са на високи позиции във всички класации, но Канада има по-добри показатели за политическа стабилност и липса на насилие/ тероризъм. Всъщност Канада е близо до много от скандинавските държави с почти перфектни резултати, включително достъп до храни и здравеопазване, както и лични права.

Като ценности Канада е по-прогресивна от южната си съседка. Например в Канада са рядкост нагласите против правото на жената да избира дали да направи аборт или отнемането на правата на LBGTQ общността да се превръщат в сериозна обществена тема за дебат. Естествено, хората имат различни възгледи, но страната като цяло подкрепя политики, които демонстрират съчувствие и приемане на различни житейски избори.

Една грешка, която новопристигащите понякога правят, е да смятат, че канадската любезност и деликатност ги прави наивници. Канадците имат силно развито чувство за справедливост и оценяват непредубедено поведението на чужденците. Те не търпят особено охотно глупави и прости хора, така че е добре да сте подготвени да се държите адекватно, преди да пристигнете там.

Япония

Не само че островната държава е с най-висока позиция в Азия в класацията на Световната банка за цялостна ефективност на правителството, върховенство на закона и политическа стабилност, но и получава най-високи оценки в Азия в Индекса за социален прогрес заради достъпа до базово познание, вода и канализация, достъп до храни и здравеопазване.

Ефектът от правителствените политики често е виден под формата на чистота, ефективност и функциониране на финансираните от данъците аспекти на обществото. Част от това се дължи на естествената тенденция на японците да ценят социалните и обществените неща. Голяма част обаче се дължи и на ефективни и в някои случаи доста либерални политики, особено в сравнение със САЩ.

Здравното осигуряване е колективно, въпреки че може да се окаже скъпо, тъй като е базирано на доходите и представлява процент от заплатата, но жителите могат да посещават всякакви лекари и има таван на разходите.

Въпреки че застаряващото население и демографският спад оказват натиск върху платежоспособността на програмата, като цяло системата работи добре. Япония също така има някои от най-добрите специалисти в света по ракови заболявания.

Друга от силните черти на страната е образователната система. Основното и средното образование са задължителни и японските училища имат добри позиции в глобален мащаб. Въпреки че училищата са със строг режим и систематични, което може да доведе до прекалена стандартизация, те приоритизират храненето като основна част от образованието. Училищните обеди се приготвят с локално отглеждани съставки и се съчетават с уроци по здравословно хранене и история на храните.

Ботсвана

Ботсвана редовно се класира сред лидерите в Африка по стабилно управление, особено в областта на справянето с корупцията. Регионално е начело в класациите и на Световната банка, и в Индекса за върховенство на закона. След серия от скандали в началото на 90-те години, правителството създаде Дирекция по борба с корупцията и икономическата престъпност (DCEC) през 1994 г., която продължава да разследва и изправя пред съда чиновници, обвинени в корупция. Не само това, но и националните приходи от минния добив на диаманти е сравнително добре разпределен из страната.

Цялата страна се опира на идеята за национално единство. Това е нация, която вярва и прилага на практика принципа ‘Ntwa kgolo ke ya molomo', което означава ‘Споровете се решават ефективно чрез дебат, докато се стигне до окончателно решение, а не чрез война'.

Държавата е известна с добрите лични свободи като се класира високо и по свобода на словото, и в областта на личните имуществени права. Тази свобода обхваща ежедневните контакти между хората. Жителите на Ботсвана са сговорчиви хора, вярват в откритите и свободни разговори и не приемат позитивно опити за интриги. Препоръчително е да бъдете открити и да обсъждате проблемите в името на решаването им. Това е много либерално общество, където цветът на кожата, религията и полът нямат значение, и се бори твърдо с всякакви форми на несправедливост.

Това също така е довело до солидни социални основи, които дават на гражданите необходимите им възможности за добро образование и здравеопазване. Всяко селце с над 500 жители има право на медицинска клиника и основно училище. Страната също така беше сред първите, признали пандемията на ХИВ/СПИН и създаде изчерпателна програма за изследвания и консултации, с безплатно антиретровирусно лечение за всички граждани, които са ХИВ позитивни.

Защитата на околната среда е приоритет на правителството на Ботсвана, което води до дял на туризма от 12% от общия БВП. Повечето от средствата, получени от туристическата индустрия, се наливат обратно в предпазване на защитените райони, управление на дивите животни извън защитените зони и разрастваща се агенция за борба с бракониерството. Ботсвана е създала и поддържа една от най-силните групи за борба с бракониерството в Африка.

Чили

Класираща се високо в областта на откритото и прозрачно управление, борбата с корупцията и достъпа до базови познания и здравеопазване, Чили има едно от най-стабилните и свободни от корупция правителства.

Възможно е в други южноамерикански държави от вас да се очаква да платите подкуп на полицаи или политици, но в Чили това просто няма как да се случи.

Дори и за чужденците е по-лесно да купуват имоти или да стартират бизнес, отколкото е в други държави. Въпреки че има бюрокрация, ориентирането в нея не е много трудно. Чужденците понякога са огорчени от бавния емиграционен процес, но след като визата ви бъде уредена, животът е лесен.

Здравното осигуряване е достъпно и ефективно, но това, в което страната наистина изпъква, е инфраструктурата. Има висококачествена инфраструктура, която прави живота тук относително лесен като липсват главоболията, традиционно свързвани с развиващите се държави. Качествената система от магистрали и шосета на страната и почти всеобщия достъп до вода и електричество са огромно предимство. Сантяго също така има и един от най-големите градски паркове в света - 1780-акровия Метрополитън парк, и многобройни велоалеи, по които е обикалял дори Пол Маккартни с велосипеда си.

Чили е изключително открита и дружелюбна страна към чужденците, но строгите социални класи донякъде затрудняват проникването във вътрешните социални кръгове. Хората препоръчват на всички новопристигнали да се присъединят към Facebook група на местните жители, така че бързо да си изградят нови приятелства и да намерят препоръки за англоговорящи лекари и други услуги.

Oще: ботсвана  дания  ефективни политики  здравеопазване  канада  корупция  нова зеландия  образование  политики  права  права на човека  световна банка  чили  човешки права 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.