Там, където властите прикриват престъпниците | webcafe.bg
Webcafe

Там, където властите прикриват престъпниците

Webcafe
02.03.2017, 10:03 (обновена 03.03.2017, 11:28)
Мексико

Снимка: © Gettyimages

Между САЩ и Мексико вече е издигната своеобразна стена. Но в някои аспекти тя е от взаимен интерес. На правителствата, но не и на хората.

Само преди няколко седмици се вдигна голям шум около телефонен разговор между Доналд Тръмп и мексиканския президент Енрике Пеня Нието. Твърди се, че Тръмп е казал, че ако мексиканските войски твърде много се страхуват от "лоши омбрета", за да се изправят срещу тях, той може да изпрати американски войски да решат проблема.

Проблемът с борбата с насилието в Мексико не е страхът - мексиканските власти не се боят от организираната престъпност - а съучастничеството.

Доказателство за това е нерешеният случай с изчезналите 43 студенти от педагогически колеж в Айотзинапа, в тихоокеанския щат Гереро. От септември 2014 година те са в неизвестност.

Доклад на Интерамериканската комисия по правата на човека към Организацията на американските държави показва, че хора на различни нива пречат на разследването. Това са нископоставени общински полицаи, обвинени, че са отвлекли студентите, федерални и военни институции, както и влиятелни чиновници и политици. Такива хора осигуряват прикритие на организираната престъпност. За да се елиминира проблемът, са нужни законови и политически решения, включително трансгранично сътрудничество, а не военни действия, както предлага Тръмп.

Разследването не е направено както трябва

На 9 февруари федералната прокуратура оповести крайния резултат от вътрешна проверка по случая с изчезналите студенти. Друга вътрешна проверка показва, че разследването не е било извършено както трябва и е нарушен законът. Но главният прокурор отказва да приеме резултатите.

Новият доклад оправдава прокуратурата и защитава първоначалната теория за престъплението, която категорично е отхвърлена от другите разследващи. Когато докладът е представен пред роднините на изчезналите студенти, те го обявяват за част от стратегия за прикриване на виновниците.

"Изчезването" на студентите шокира Мексико и голяма част от света.

Именно за да спре критиките, президентската администрация на Пеня Нието допусна международен екип - Интердисциплинарна група от независими експерти, да разследва. Сега изглежда, че правителството вече не се вълнува от международните критики към неговата твърда линия, или може би очаква, че няма да има особени забележки.

Какво общо има Тръмп в цялата тази работа?

Изведнъж войнствените заплахи на Тръмп поставят правителството на Пеня Нието в ролята на жертва и предизвикват съчувствие. Въпреки че рейтингът на Пеня Нието се е сринал до 12%, мексиканците насърчават правителството си да противодейства на американския президент. Става въпрос за националната им гордост. Правителствени и международни организации, които преди редовно са се изказвали срещу корупцията и съучастничеството от властите в престъпления срещу гражданите в Мексико, сега се чувстват задължени да премълчават тези критики, така че да не наливат масло в огъня на атаките на Тръмп.

"Мексико издига собствена стена срещу истината," пише Карлос Беристайн в деня след като прокуратурата оправда самата себе си по обвиненията в нарушения. Беристайн е испански лекар и участник в разследвания на нарушения на правата на човека, както и един от експертите от Интердисциплинарната група, който започна работа по случая в Айотзинапа през март 2015 година.

Истината за изчезналите студенти

Наскоро той публикува наблюденията си от престоя на групата в Мексико, които формулират най-ясната версия какво се е случило в нощта, в която 43-та студенти са били отвлечени в Игуала, северозападно от Айотзинапа, от автобуси, с които са пътували към протест в Мексико Сити. Книгата също така включва драматично описание на престъпно поведение от федерален разследващ, ръководил работата по случая.

Теорията на властите е, че общинската полиция е предала студентите на членове на бандата за трафик на хероин "Герерос Унидос", които са изгорили телата на студентите и са отнесли останките им в пластмасови чували, за да бъдат изхвърлени в реката Сан Хуан.

На 29 октомври 2014 година, Томас Зерон де Лусио, ръководител на следствието към прокуратурата, заедно с други членове на екипа му и мексикански морски пехотинци, претърсва реката и открива разкъсан черен пластмасов чувал на брега.

Овъглена частица от кост, извадена от този чувал, съвпада с ДНК-то на изчезнал студент.

Става въпрос за 20-годишния Александър Мора Венансио. Цялата теза на правителството се опира на въпросната частица от кост.

Миналата пролет, когато интердисциплинарната група бърза да довърши окончателния си доклад, знаейки, че правителството няма да възобнови договора й за оставане в Мексико, Беристайн открива снимки и видеа, правени от трима фотожурналисти, които с телеобективи са снимали реката на 28 октомври - в деня преди официалното й претърсване. Те заснемат група служители на прокуратурата, стоящи до мост и гледащи към разкъсан пластмасов чувал, както и още един бял чувал, оставен на брега отдолу.

След като мъжете и морските пехотинци напускат мястото, Зерон пристигна с хеликоптер, заедно с предварително задържан член на наркотрафикантската банда и двама други мъже.

Снимката ги показва на брега на реката на мястото, където на следващия ден е открит черният пластмасов чувал с частицата от кост. В рамките на един ден, черният пластмасов чувал с основното доказателство по случая се е преместил на 70 м надолу по реката, и то на противоположния бряг.

Беристайн показва снимките на колегите си от Интердисциплинарната група. Всичките са с дата 28 октомври.

Присъствието на Зерон и други на брега в този ден така и никога не бива отчетено в документите по случая, нитое регистрирано, че ръководителят на официалното разследване е довел задържан свидетел без адвокат.

Окончателният доклад на интердисциплинарната група, написан на сух юридически език, не включва детайлно описание на тези снимки, които са публикувани в книгата на Беристайн, но отбелязва нарушението на правните процедури от Зерон. Това му коства поста - Пеня Нието го прехвърля на друга длъжност. Така се стига до първата вътрешна проверка на прокуратурата. В новия си доклад, държавното обвинение омаловажава действията на Зерон като "маловажни административни нарушения."

Една от решаващите констатации на интердисциплинарната група в Мексико е, че студентите не са пътували в четири автобуса, както твърди правителството, а в пет.

През 2014 година, американското министерство на правосъдието обвини свързана с "Герерос Унидос" група в Чикаго, че е транспортирала хероин от Гереро в автобуси за пътнически превози.

Възможно ли е студентите неволно да са се качили на автобус, предвиден за транспортиране на хероин?

Ако е така, това обяснява защо студентите са станали жертва на толкова драстично насилие. Тогавашният главен прокурор на САЩ Лорета Линч предлага обмен с мексиканските власти на информация за случая с трафик на хероин в Чикаго, но от мексиканската прокуратура изпращат запитване месеци по-късно, когато времето на интердисциплинарната група в Мексико вече е към края си.

Предложението на Линч е пример за трансграничното сътрудничество, необходимо за борба с подобни транснационални престъпления.

Дали новият главен прокурор Джеф Сешънс ще поднови предложението на Линч, или ще окаже натиск да се разкрие истината за случилото се в Айотзинапа, или ще настоява за крайно необходимите съдебни реформи, за финансирането на които САЩ оказва сериозна финансова помощ в миналото? Между САЩ и Мексико вече е издигната своеобразна стена. Но в някои аспекти тя е от взаимен интерес. На правителствата, но не и на хората.

Oще: гереро  джеф сешънс  доналд тръмп  енрике пиня нието  изчезнали студенти  интерамериканската комисия по правата на човека към организацията на американските държави  лорета линч  мексико  наказание  престъпление  сащ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.